Citiraj:
Libija je bila prosperitetna zemlja i relativno socijalno uredjena. Libijci pod Gadafijem nisu gladovali i imali su vise pogodnosti nego bilo koja africka zemlja.
cuj, to kako je libijcima bilo pod gadafijem, to mi ne znamo. to znaju samo oni. to da je tamo bilo blagostanje i da je sve bilo besplatno, da su svi zivjeli ko bubreg u loju smo culi iz medija. a jesmo li sigurni da su gadafijevski mediji mnogo realniji i objektivniji od zapadnih?
u grupi u kojoj ja radim je bio jedan libijac, s kojim doduse nisam previse pricao o politici, ali je spomenuo da to sve nije bas bilo tako.
naravno, motiv NATO-a sigurno nije bila pomoc libijcima, nego ili nafta ili licni obracun sa gadafijem zbog boga-pitaj-kojih racuna ili nesto trece sto mi ne znamo.
Citiraj:
bolje bi im bilo da su tukli prave diktatore iz zemalja koje sam gore naveo. Shvatam da nemaju muda da diraju S Koreju ili Iran, ali pogledaj sta se desava u Zimbabveu i Somaliji.
pa, ako se sjecas, 1992 je NATO izvodio akcije u somaliji sa ciljem unistavanja tamosnjeg ultra-islamistickog rezima. pa su dozivjeli poraz u onih par akcija (na osnovu jedne od njih je snimljen i film 'black hawk down'), koje je sav antiamericki nastrojeni svijet slavio kao veliku pobjedu nad fasistickom amerikom. sjecas se slika mrtvih amera koje somalijci vuku kroz mogadisu? pa eto, porazili su amerikance, dobili su sta su htjeli. sad uzivaju u plodovima svoje borbe.
ironicno, to je bila mozda i jedina akcija amerike koja je makar licila na nesto sto bi moglo zaista da bude motivisano time da se pomogne lokalnom stanovnistvu. vjerovatno su zato tako brzo i zavrsili sa tim, nakon par desetina mrtvih svojih vojnika i par oborenih helikoptera. da je u pitanju bila nafta ili neka korist, jos bi se tamo krljali.
Citiraj:
Isto tako i Mugabe. Mugabe koji je najveci konj koji je do sad postojao u tom dijelu Afrike.
jos jedna oslobodjena nacija. oslobodili su se britanaca, pa sad uzivaju