banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Avg 2011, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Halpert je napisao:
Ali zato svjedočimo svemu najgorem što je opisano u The Knjizi - grešnoj čovjekovoj prirodi, ''sitnim'' grijesima koji polako dovode i do onih najtežih (to shvataju samo ljudi koji se Biblijom služe da bi upoznali svijet oko sebe), ljudskim propastima ali zbog toga i snažnoj čovjekovoj želji za nečim dobrim i pozitivnim.
Dobro, time su se bavili brojni svjetski filozofi tokom čitave istorije čovječanstva, ali Biblija je na kraju jedina dala pametan odgovor pristupačan svima - za grešan život, loše navike i abnormalne želje postoji cijena.

Sto se tice prvog dijela, ljudi su grijesili i prije religije, isto kao sto su radili i dobre stvari prije religije.
Religija nije izvor morala.

Sto se tice "pametnog odgovora". On nije uopste tako pametan.
Pametan je jedino za bogati sloj ljudi koje taj pametni odgovor ne dotice ni 1%.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2011, 06:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Heh, pa više pati onaj koji ima pa počne da gubi to što ima nego onaj što nema.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Elvis Presley je napisao:
Religija nije izvor morala.

stavise, religija je veliki izvor zla, mada joj to nije primarna 'misija i vizija'. Isto kao sto ni eksploziv nije pronadjen da bi ubijao ljude, ali se to desilo kao nus produkt.
kao sto sam negdje procitao, ja jos nisam cuo da se negdje neki ateista na mjestu prepunom ljudi raznio i pobio ih u ime marksa i engelsa.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:15 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Al' je zato Staljin u ime "jednakosti i socijalne pravde" pobio 20 miliona ljudi :wink: Sve je to isto,religija,ideologija....sva je sklon manipulaciji i iskorištavanju u svrhe suprotne zamišljenom.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Macr0 je napisao:
ja jos nisam cuo da se negdje neki ateista na mjestu prepunom ljudi raznio i pobio ih u ime marksa i engelsa.

A nisi čuo da je Staljin pobio 30 miliona ljudi u ime opšteg napretka i naprednih ideja te dvojice, slučajno si zaboravio šta je Hitler uradio u ime napretka znanosti i filozofije neke druge dvojice, a Mao ce i njegova kulturna revolucija, pol pot iz kambodže i desetak miliona mrtvih :roll:
Preduhitri me Zoka :)

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
a sto je bog pobio sav rod i porod osim noe i nekoliko zivotinja? :)
ok, to sto ste naveli su cinjenice, ali mislim da se principijelno radi o drugacijim stvarima. poenta je na djelovanju pojednica, obicnog covjeka i uticaju tih idelologija na istog, a ne sistema i drzave. i vatikan je imao jasenovac, i mi smo imali srebrenicu, itd... ali to je sistem.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma kakve crne cinjenice, niti je iko ubijao za za Marksa, Engelsa, filozofiju, nauku, niti ce ikad ubijati za njih.
To sto ofm misli da je tako je produkt njegovog nedostatka inteligencije.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Macr0 je napisao:
poenta je na djelovanju pojednica, obicnog covjeka i uticaju tih idelologija na istog,

Niste nikad vidjeli pojedince ispranih mozgova kako dobrovoljno pretražuju svaki kamen tražeći "neprijatelje sistema", mlade ljude za vrijeme kulturne revolucije u Kini, ljude koji na izborima daju svoj glas, a time i podržavaju ubijanje i mučenje ljudi po Iraku, Afganistanu, Libij... sve su to pojedinci kojima je mozak ispran ideologijom i sistemom vrijednosti koji nema veze sa religijom, kao što sa religijom nije imao veze ni ww1 ni ww2, niti vjetnamski rat, a ni mnogi drugi, svi ti ratovi vezani su uz ideologiju i sistem vrijednosti koji nema veze sa religijom.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Eliot: ljudi koji nemaju Boga imaju Hitlera i Staljina!

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 23:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
old fashion men je napisao:
Niste nikad vidjeli pojedince ispranih mozgova kako dobrovoljno pretražuju svaki kamen tražeći "neprijatelje sistema"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ofl94gHB7iE[/youtube]
Film je cista istina.
Ljudi zadojeni idelogijom ili religijom, mislim da nema neke velike razlike.

Vjerujem u Boga. Jedno vrijeme sam bio pod znakom pitanja, 2-3 godine, ali sad mi je to nekako prirodno. Ne bih mogao da ne vjerujem... Nisam pretjerano religiozan. U stvari, jako malo. Kod nas Srba ima dosta tradicije i obicaja, koji nemaju puno veze sa Hriscanstvom ni sa Bogom, ali ja u njima ne vidim nista lose, ukoliko ljudi shvataju da je to samo obicaj. A ne da ce nas tri "dopuni po zelji", komad psenice/kukuruza, badnjak itd. pribliziti Bogu. To je i dalje samo obicaj. Nista vise, nista manje.

Poslednji put menjao Ташко dana 08 Avg 2011, 23:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oeLr2oElXHQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2011, 20:19 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2011, 17:53
Vjerujem u Boga i srcem i razumom. Zasto? Zato sto njegovo postojanje vidim i u maloj travki.... Mnogo sam citala o tri najvece i najzastupljenije religije,vjerujem da je vjera ono sto nas samo moze duhovno i moralno podici,a ne tjerati na nehumanost...

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2011, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
SuKi-MuKi je napisao:
Vjerujem u Boga i srcem i razumom. Zasto? Zato sto njegovo postojanje vidim i u maloj travki.... Mnogo sam citala o tri najvece i najzastupljenije religije,vjerujem da je vjera ono sto nas samo moze duhovno i moralno podici,a ne tjerati na nehumanost...

Под 1: Разумом се не може вјеровати, већ знати. Дакле, вјерујеш срцем, а не разумом.
Под 2: Вјера (религија) нема никакве везе са (не)хуманошћу. Хуманизам је стриктно атеистичка концепција.
Под 3: Религијска вјера се у смислу подизања/унижавања у моралном смислу нимало не разликује од било које секуларне концепције морала.

Закључак: Савршено је неважно да ли Бога има или нема, важно је како се ми једни према другима односимо.
Да не понављам линк - видјети Елвисов претходни пост.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2011, 22:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kakvo zadovoljstvo vi nalazite u opovrgavanju Boga? Šta postižete sa time? Ako taj Bog,makar i ne postojao, milionima ljudi daje bilo kakvu nadu,svjetlost ili utjehu u njihovom bijednom postojanju ko ste vi da im tu nadu oduzmete? Ako ogroman broj ljudi lakše zaspi noću jer ga umiruje ta "neko to od gore vidi sve...." da li ste vi spremni da mu u ime ne znam čega (očekujem objašnjenje i u ime čega) oduzmete taj miran san? Shvatate li vi važnost Boga za olakšavanje muke masama?
I nemojte mi sad naslagati masu socioloških formula nego napišite da i mi glupi to možemo razumjeti....

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2011, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Kakvo zadovoljstvo vi nalazite u opovrgavanju Boga? Šta postižete sa time? Ako taj Bog,makar i ne postojao, milionima ljudi daje bilo kakvu nadu,svjetlost ili utjehu u njihovom bijednom postojanju ko ste vi da im tu nadu oduzmete? Ako ogroman broj ljudi lakše zaspi noću jer ga umiruje ta "neko to od gore vidi sve...." da li ste vi spremni da mu u ime ne znam čega (očekujem objašnjenje i u ime čega) oduzmete taj miran san? Shvatate li vi važnost Boga za olakšavanje muke masama?
I nemojte mi sad naslagati masu socioloških formula nego napišite da i mi glupi to možemo razumjeti....

Ja nikakvo zadovoljstvo nemam u opovrgavanju Boga, ali cu uvijek priznati, kao i sada, da mi je zadovoljstvo opovrgavati 3 najzastupljenije monoteisticke religije.
Moje kritikovanje religije nikome nece oduzeti miran san bas kao sto predstavnici tih religija nikada nista nece uraditi da bi svojim sljedbenicima taj miran san obezbjedili.
I da, uvijek cu se boriti protiv izjava tipa "religija je izvor morala" jer takve izjave su blago receno - opasne.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2011, 23:54 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
There is a famous story in which the Kaiser asks Bismarck, “Can you prove the existence of God?” Bismarck replies, “The Jews, your majesty. The Jews.”

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2011, 00:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
_zoka je napisao:

Ja nikakvo zadovoljstvo nemam u opovrgavanju Boga, ali cu uvijek priznati, kao i sada, da mi je zadovoljstvo opovrgavati 3 najzastupljenije monoteisticke religije.
Moje kritikovanje religije nikome nece oduzeti miran san bas kao sto predstavnici tih religija nikada nista nece uraditi da bi svojim sljedbenicima taj miran san obezbjedili.
I da, uvijek cu se boriti protiv izjava tipa "religija je izvor morala" jer takve izjave su blago receno - opasne.

Znao sam da nisi ateista. Ti si u stvari antireligista. Znam da si dobar čova. Bije te neki maler vidim. Proći će :)

Evo ti jedna kratka pjesma od Česlava Miloša:

AKO NEMA

Ako nema Boga,
onda nije čovjeku sve dopušteno.
Čuvar je on brata svojega
i nije mu dopušteno brata svoga ražalostiti
pričajući kako Boga nema.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2011, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Glupa i netačna pjesma.

Skidam šešir i postajem pristalica tvog pokreta.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2011, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Znamo otprije da je Daljac sotonjara teška. :D

PS Šta fali pjesmi?

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2011, 14:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Smisao. Filozofija bez smisla. Česlav protura neku ideju koja nema uporište ama baš ni u čemu.

Nisam sotonjara, samo ne vjerujem i gnušam se monotono-teizma (hvala, Džontra!).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]