banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 21:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1835 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 92  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Apr 2011, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Ljudi vrijeme biciklanja a niko ni rijeci. Ajde malo vise o tome kuda se vozikate i informacije o lijepim rutama i stazama.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2011, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja ga još nisam vozio ove godine. Moram prvo da skinem sloj prašine sa njega :D

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Kod mene nema sezone, vozim ga uvijek, samo ne kada pada kisa.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2011, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
A sta je sa zenskim biciklima?
Da li je razlika izmedju zenskog i muskog bicikla samo povrsna, blago dizajnerska?
Da li za svaki model postoji z i m varijanta?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2011, 00:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citajuci sve ove postove na ovoj temi, prosto sam se uplasila kupovine. Naime, Rakunovi postovi su tako detaljni i zahtjevni.
Sve mi je jos zbrkano, ali se polako kristalise.
Zasad znam da hocu
-aluminijumski bicikl jer je laksi
-zenski dizajn sa "muskim" kvalitetima
-po mogucnosti crvenu boju

Ispod 600 KM-tesko.
Zasad sam bila u onoj radnji preko puta parka MS.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2011, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Idi u Shimano, kod picinog parka u novoj zgradi.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 18:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
@skitnica
Ovako nesto:
http://www.pik.ba/artikal/1532173/bicik ... l-roggers/
Pogledaj profil od lika, ima dosta dobrih polovnjaka u ponudi a iz BL, nalazi se na Lausu.
Ja sam bas danas pazario ovaj i idem veceras malo da ga testiram. :P
Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 21:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Block out
Hvala na linku.
Inace, ako si zavrsio sa testiranjem, napisi molim te koliko je udoban sic.
Naime, vidim da sic nije nigdje u fotkama zumiran, a, kako cujem, sada se masovno bicikli proizvode sa ugradjenim uskim, "sportskim" sicevima koji nisu bas udobni.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 23:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I da, koliko je bitno to sto tvoj ima cak 24 brzine, a "moj" samo 7? :(
Da li to znaci da je "moj" sporiji :lol: ili da su mu brzine slabije iznijansirane?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Nisam ekspert ali cu pokusati malo da pomognem. Valjda ce se neko javiti od ovih majstora.
To za suceve nije tacno, svi gradski bicikli uglavnom imaju velike i udobne siceve.
Ja sam bio u potrazi za gradskim i slucajno sam naletio na ovog lika na pik-u.
Sto se tice ovog sto sam ja uzeo skoro da je nov, sa par sitnih packi. Na cesti prosto klizi i bas sam zadovoljan.
Bio sam zainteresovan za jos jedan model ali taj je prodao tako da ga nisam ni vidio:
http://www.pik.ba/artikal/1524071/bicik ... inium-28-/

Sto se tice brzina, ako ces ga koristiti za grad onda ti nije potrebno vise od 7 brzina al' opet sto nas narod kaze, od viska glava ne boli. :wink:
I da, "tvoj" sa 7 nije sporiji! :D

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I meni je taj bio zapeo za oko.

A ni ovaj ne izgleda lose:

Jest da nije crven, ali... :D

Dok ja ovdje teoretisem, tamo ce se sve prodati. :D

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Citiraj:
Zasad znam da hocu
-aluminijumski bicikl jer je laksi
-zenski dizajn sa "muskim" kvalitetima
Manje-vise sa ovim nisi nista rekla....
Neke bitne stvari koje bi trebalo da se znaju....kakav ti u stvari bicikl hoces:
MTB - u zadnje vrijeme najcesci oblik bicikla....vozi se nagnut naprijed sa punom vecim osloncem na ruke u odnosu na dupe (iako ljudi to pokusavaju izokrenuti nekim retardiranim podesavanjem sica i guvernale)....u vecini slucajeva imaju neku suspenziju (amortizere), ojacane feluge i deblje i hrapavije gume namjenjene nekim zahtjevnijim uvjetima na cesti (makadam, rupe i slicno)
Citybike (gradski bicikl) - to je ovo sto voza Blockout...bicikl namjenjen manjim razdaljinama i voznju po gradu...vecina oslonca je na dupetu i kicma bi trebala da stoji skoro ispravljeno....tanje i glatke gume za voznju iskljucivo po asfaltu (iako je to kod nas po gradu upitno)....pocesto imaju neku kosaricu, paksic i slicne fazone namjenjene nosanju nekog manjeg tereta....
Tracking (mislim da se tako zove) - ovo ti je kao neki bicikl izmedju MTBa i citybikea...polozaj tjela je kao kod MTBa medjutim gume i feluge su kao kod citybikea....znaci bicikl namjenjen nekim mozda malo duzim voznjama po asfaltu....

Ima jos gomila vrsta bicikala al mislim da je bezveze da ti sad ovde opisujem drumske, downhill, freestyle itd bicikle koje garant neces ni pomisljat da kupis....

E sad....
Kad kupujes bilo koju vrstu bicikla moras da imas na umu da je pravilo "koliko para toliko muzike" (osim kad kupujes od nekog narkomana, onda je moguce da prodjes i sa puno muzike za malo para)...
Ti si rekla da bi htjela alu ram....MTB sa alu ramom ti je oko 400km nov ili 250km polovan, s tim sto je taj polovan najcesce bolji od tog novog)....za tracking i citybike neam pojma kako se krecu novi a polovne mozes da vidis na ovom blockoutovom linku....

Brzine (mjenjaci, faz i ostalo)....
Kod svakog bicikla ce ti bilo koji shimano ili sram radit posao bez problema....sad skoro svi bicikli imaju na pogonu tri sajbne (to ti je onaj prednji mjenjac) a na fazu se krecu od 7 do 9 (to ti je onaj zadnji mjenjac)....ako vozis po gradu najcesce ces vozit na srednjem pogonu i mjenjat brzine izmedju 2 i 7 nazad....tek kad se izadje na neke vece ravnice ili spust veliki pogon ima svoju svrhu....isto tako mali pogon za brdo....dobro ih je imat ali najcesce se ne koriste ako ne vozis rekreativno bicikl (znaci neke ture po 70+ kilometara)....poenta price je da brzine ne treba da te brinu dok god na mjenjacima pise shimano ili sram....

Muski, zenski...
MTB je po prirodi stvari muski ram....zenski MTB izgleda (a i daje osjecaj) kao da ce se svakog sekunda skasit....sa druge strane citybike po prirodi ima zenski ram....iako ja te ramove ne bi zvao zenski i muski al eto....kad vec ljudi vole tako da ih klasifikuju....

Sic
Jedan od najbitnijih djelova bicikla....pogotovo ako se voze na malo duze razdaljine....ne postoji neki idealan....svakom covjeku odgovara drugaciji....sreca pa se moze kupit novi i zamjenit ako ti postojeci ne odgovara....

Kad sve ovo barem povrsno procitas kazi sta ti u stvari treba pa da onda mozemo pisat o nekim konkretnim predlozima....

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa ovako...
1.) Za sta mi treba biciklo:
-cesto: rekreativna voznja po gradskim podrucjima koja su malo bolje prilagodjena biciklistima (asfalt)
-ponekad: rekreativna voznja izvan grada (asfalt)
-ponekad: namjenska voznja prilicno izvan grada, do Zaluzana, Trna (makadamski dio uz cestu)
-nije iskljuceno: iznenadna potreba za voznjom po ne bas pitomom terenu.

Dakle, pozeljno je da bicikl bude izdrzljiv.

2.) Zivim u zgradi, bicikl cu svakodnevno unositi u podrum pa mi je bitno da je lagan koliko je to moguce.

3.) Volim da se dobro osjecam pa bi bilo dobro da bude udoban sto se tice sica i guvernala.

4.) Sto se tice izgleda pozeljno je da je tzv. zenskog ili unisex dizajna.

Po svemu sudeci, trebalo bi ipak da razmislim o nekom aluminijumskom MTB, i to "muskom" buduci da "zenski" nisu bas udobni, kako pises?

PS.
Meni se ovaj prilicno svidja ovako na slici-crven je, odnosno ljubicast!. Medjutim, izgleda da nije aluminijumski, cijena mu je sumnjivo niska (star?), a i mali je, pise da je pogodan za djecu od 8 do 13 godina. :D

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
postoje idealni sicevi samo se treba raspitati ;)

http://www.brooksengland.com/en/

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Udobnost je licna stvar...ja npr svoj sic sa svog MTBa ne bi promjenio nema tih para....ako budem i mjenjao bic sic ide samnom na novi bic....moras bit svjesna da ti na kratke razdaljine na asfaltu citybike pruza najvecu udobnost....ali u momentu kad trebas prevalit vecu razdaljinu imaces problema sa koljenima zbog nacina na koji se citybike vozi....sa druge strane MTB je u startu neudoban ali nacin na koji se sa njim savladavaju rupe i makadam (trotoari) ne moze se poredit na citybikeom, da ne pricam o koljenima kad je u pitanju duza i cesca voznja....

Problem tebi najvise predstavlja sljedeca stvar....MTB sa alu ramom ne postoji u zenskoj varijanti iz razloga sto je aluminium manje izdrzljiv od celika pa raznorazni nakaradni dizajni bez sipke koja povezuje guvernalu i sic ne mogu da izdrze potrebno opterecenje....

Moj savjet je ili da nadjes neki bas dobro napucan citybike kao sto je kupio blockout pa da izgledas super cool na njemu dok ga vozis gradom i zaboravis na neke vece ture (ko zna, mozda te to bas i ne privlaci)....ili da uzmes neki relativno dobar MTB sa prilagodjenim dizajnom i jednostavno se okrenes tom nekom sportskom izgledu i zaboravis na kojekakve korpice, zvonca, paksice i ostale cool gradske potrepstine za bicikl (jer ko zna, mozda te privuce 150kilometarsko vozanje sa kojekakvim likovima po kojekakvim selima u nasoj divnoj okolini)...

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jeste, moja dilema sad je:
-neki fin gradski bicikl ili
-nabudzeni MTB

A da li se malo bolji gradski bike (shimano, sram, nove gume i to... :D ) u principu moze nositi sa nekim umjerenim, sitnopjeskovitim makadamom tipa neasfaltirani dio uz cestu prema Trnu?
I da li je razdaljina od grada do Trna previse za dva prosjecna koljena na gradskom biciklu?

Ili je ipak manja zrtva ponekad se provozati na MTB po gradu?

Je li moguca takva procjena?

Ili to sve samo ja mogu znati...?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:
2.) Zivim u zgradi, bicikl cu svakodnevno unositi u podrum pa mi je bitno da je lagan koliko je to moguce.

Исто живим у згради, али бицикл држим у стану. Од кад сам купио бицикл, два пута су ми обијали подрум.
На твом мјесту би узео неки просјечан МТБ са гумама за асвалт. Или city bike, који би можда и био бољи избор. Тежина бицикла ти не би требала играти улогу, јер мој МТБ са обичним рамом има око 16кг, можда и мање.
Citiraj:
PS.
Meni se ovaj prilicno svidja ovako na slici-crven je, odnosno ljubicast!. Medjutim, izgleda da nije aluminijumski, cijena mu je sumnjivo niska (star?), a i mali je, pise da je pogodan za djecu od 8 do 13 godina. :D

Фино изгледа овај бицикл, и јесте за дјецу јер има точкове од 24 инча, а стандардни МТБ има од 26, чини ми се.

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 23:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne znam sta bi ti rekao....od trna do grada i nazad je poprilicna razdaljina....ja vozam iz budzaka do grada pa znam na sta sve nailazim....na tvom mjestu bi prije uzeo MTB al opet...to je tvoj izbor....

Vrh

PostPoslato: 17 Jul 2011, 23:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Freak on a leasH je napisao:
ako budem i mjenjao bic sic ide samnom na novi bic

Koja rima :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2011, 01:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Danas gotovo svaki MTB ima alu- ram. Mada ni to nije bas lagan bicikl(o)(a) :D .
Ja imam jedan KTM sa alu- ramom i jos jedan koji je sastavljan od raznih dijelova i taj drugi je bar 4 kila, ako ne i vise laksi od prvoga. Oba sam kupio preko e-bay-a, sto kod nas, na zalost nije moguce, a i Austrija je poprilicno selo sto se tice toga u odnosu na Njemacku.
Ja sam navikao na MTB i kad sam prije neki dan sjeo na city bike, trebalo mi je par kilometara da se naviknem na njega, jer mi je bio nekako nestabilan, morao sam stalno da pazim kuda vozim, iako su gotovo svuda biciklisticke staze.
Sic koji imam na laksem bicu nije bas za duze voznje, jer je pretvrd,ali se nekako uklapa u tu cijelu koncepciju lakoce i brzine.
Poprilicno je svejedno koliko imas brzina, vazno je kakav je prenos; imao sam jedan stariji MTB sa 18 brzina i imao je bolji prenos od KTM-a sa 21 brzinom. Dok ovaj lagani ima 27 i bas se primijeti razlika, mada, kao sto kolega Freak... napisa, te eksremne brzine se koriste jako rijetko.
I imas shimano i shimano :D - danas su uglavnom svi prenosi shimano, ali su i oni svrstani u nekih 5 ( ili vise ) klasa - koliko para - toliko muzike. Imas shimano prenose od 50 do preko 250 i vise evra.
Ja sa nedavno vidio bicikle sa prenosom koji se nalazi unutar zadnjeg tocka, sto mi se jako svidjelo, jer se pocesto desi da se brzine poremete, pa je muka ziva dok se ponovo namjeste.
Nije lose da ima prednji feder, mada neces umrijeti ako ga ne budes imala. A i zadnji je dobar ( meko za pod guz'cu :D ) . Mada bi po pravilu i taj feder trebalo cistiti, uljiti... Samo vise posla.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1835 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 92  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]