Citiraj:
Zasad znam da hocu
-aluminijumski bicikl jer je laksi
-zenski dizajn sa "muskim" kvalitetima
Manje-vise sa ovim nisi nista rekla....
Neke bitne stvari koje bi trebalo da se znaju....kakav ti u stvari bicikl hoces:
MTB - u zadnje vrijeme najcesci oblik bicikla....vozi se nagnut naprijed sa punom vecim osloncem na ruke u odnosu na dupe (iako ljudi to pokusavaju izokrenuti nekim retardiranim podesavanjem sica i guvernale)....u vecini slucajeva imaju neku suspenziju (amortizere), ojacane feluge i deblje i hrapavije gume namjenjene nekim zahtjevnijim uvjetima na cesti (makadam, rupe i slicno)
Citybike (gradski bicikl) - to je ovo sto voza Blockout...bicikl namjenjen manjim razdaljinama i voznju po gradu...vecina oslonca je na dupetu i kicma bi trebala da stoji skoro ispravljeno....tanje i glatke gume za voznju iskljucivo po asfaltu (iako je to kod nas po gradu upitno)....pocesto imaju neku kosaricu, paksic i slicne fazone namjenjene nosanju nekog manjeg tereta....
Tracking (mislim da se tako zove) - ovo ti je kao neki bicikl izmedju MTBa i citybikea...polozaj tjela je kao kod MTBa medjutim gume i feluge su kao kod citybikea....znaci bicikl namjenjen nekim mozda malo duzim voznjama po asfaltu....
Ima jos gomila vrsta bicikala al mislim da je bezveze da ti sad ovde opisujem drumske, downhill, freestyle itd bicikle koje garant neces ni pomisljat da kupis....
E sad....
Kad kupujes bilo koju vrstu bicikla moras da imas na umu da je pravilo "koliko para toliko muzike" (osim kad kupujes od nekog narkomana, onda je moguce da prodjes i sa puno muzike za malo para)...
Ti si rekla da bi htjela alu ram....MTB sa alu ramom ti je oko 400km nov ili 250km polovan, s tim sto je taj polovan najcesce bolji od tog novog)....za tracking i citybike neam pojma kako se krecu novi a polovne mozes da vidis na ovom blockoutovom linku....
Brzine (mjenjaci, faz i ostalo)....
Kod svakog bicikla ce ti bilo koji shimano ili sram radit posao bez problema....sad skoro svi bicikli imaju na pogonu tri sajbne (to ti je onaj prednji mjenjac) a na fazu se krecu od 7 do 9 (to ti je onaj zadnji mjenjac)....ako vozis po gradu najcesce ces vozit na srednjem pogonu i mjenjat brzine izmedju 2 i 7 nazad....tek kad se izadje na neke vece ravnice ili spust veliki pogon ima svoju svrhu....isto tako mali pogon za brdo....dobro ih je imat ali najcesce se ne koriste ako ne vozis rekreativno bicikl (znaci neke ture po 70+ kilometara)....poenta price je da brzine ne treba da te brinu dok god na mjenjacima pise shimano ili sram....
Muski, zenski...
MTB je po prirodi stvari muski ram....zenski MTB izgleda (a i daje osjecaj) kao da ce se svakog sekunda skasit....sa druge strane citybike po prirodi ima zenski ram....iako ja te ramove ne bi zvao zenski i muski al eto....kad vec ljudi vole tako da ih klasifikuju....
Sic
Jedan od najbitnijih djelova bicikla....pogotovo ako se voze na malo duze razdaljine....ne postoji neki idealan....svakom covjeku odgovara drugaciji....sreca pa se moze kupit novi i zamjenit ako ti postojeci ne odgovara....
Kad sve ovo barem povrsno procitas kazi sta ti u stvari treba pa da onda mozemo pisat o nekim konkretnim predlozima....