Citiraj:
Жељко Копања за Глас Српске: Борцу потребно освјежење
Са још неким члановима Управног одбора Фудбалског клуба Борац процијенио сам да је управи потребно освјежење, јер су се наше батерије дјелимично истрошиле и да сам остао, не бих могао да пружим онолико колико сам пружао ове двије и по године, изјавио је за "Глас Српске" бивши потпредсједник "црвено-плавих" Жељко Копања.
* ГЛAС: Зашто сте одлучили да се повучете из Управног одбора Борца?
КОПAЊA: Прије свега због заузетости и обавеза према својој компанији. Економска криза је у цијелој држави и имам обавезу према 600 запослених људи, који су ми приоритет, јер од тих 600 људи живи 2.400 чланова породица. Отишао сам из Борца, али и остајем у њему на један одређен начин и пружићу пуну подршку новом управном одбору и новој структури клуба, која ће наставити путем који смо ми трасирали.
* ГЛAС: Који је био разлог вашег уласка у Управни одбор прије двије и по године?
КОПAЊA: У Борац сам ушао пун ентузијазма и енергије јер што волим овај клуб и мислим да сам у ове двије и по године пружио свој максимум, те да дијелом носим заслуге за организациону реформу клуба и за успјех екипе и враћање Борца као бренда Бањалуци, Републици Српској и БиХ. Сматрам да то дијелим заједно са другим члановима управе, играчима и стручним штабом.
* ГЛAС: Послије одласка Срђана Шупута са функције предсједника ко ће бити нови предсједник?
КОПAЊA: Навијачи Борца "вултуреси" доста су ми помогли током рада и добрим дијелом су утицали на конституисање новог Управног одбора, те сам на њихов приједлог предложио Љубу Ћубића за новог предсједника ФК Борац, што је УО и прихватио. Објашњење навијача се поклопило са нашим сазнањима кад смо дошли у Борац, да су сви они који су долазили у клуб осим Љубе Ћубића више односили него доносили, а Ћубић је једни међу њима који је доносио новац и енергију и радио у корист Борца. Према томе подржали смо тај приједлог навијача и мислим да ће скупштина једногласно изабрати Љубу за предсједника УО. Један од потпредсједника биће Драшко Илић, који је предсједник ПФС БЛ и остаје још Дарко Ћулум, док на приједлог УО у њега улази и Бошко Верчевић, као представник навијача.
* ГЛAС: Колики је био дуг када сте дошли у клуб, а колики је сада?
КОПAЊA: Када смо дошли био је око девет милиона марака, а сада је смањен на пет. Структура дуга је таква да се већина односи на дуговање држави и државним институцијама, док је велика већина измирена према појединцима и добављачима. Уколико би се нашло неко рјешење, а оно се мора тражити, не само због Борца већ и других клубова сличних њему у Републици Српској, да се та заостала потраживања пренесу на град и да град то представи као своје акције у будућој трансформацији Борца. Створени су темељи и надам се да ће Борац са новом управом наставити са добрим радом и да ће бити добар и у Европи и у врху Премијер лиге БиХ, ако не и стални шампион.
* ГЛAС: У каквом стању је клуб сада када одлазите из њега?
КОПAЊA: Борац сад има темеље за један озбиљан европски клуб. Кад смо дошли у Борац, није било документације и заправо смо успоставили темеље озбиљног предузећа и озбиљне куће, јер кад је ушао ревизор, он је прегледао папире и Борац је позитивно пословао за 2010. годину. У свему томе, да бисмо остварили тај резултат имали смо помоћ Владе Републике Српске, града, ПФС БЛ, ФС РС, као и одређених људи из ФС БиХ.
* ГЛAС: Током свог мандата имали сте велику подршку. Да ли је било оних који Вас нису подржали?
КОПAЊA: Мени је засметало то што нисмо успјели да успоставимо сарадњу са администрацијом Фудбалског савеза Републике Српске. Ту не мислим на предсједника него на администрацију и генералног секретара. Мислим да мора доћи до провјетравања у администрацији ФС РС, да би клубови имали користи од те администрације. Нисам имао прилику да сједим са предсједником Милом Ковачевићем. Почело се шпекулисати да смо ми у лошим односима, а ја човјека и не знам. Он је легитимно изабран и биће прилика да поразговарамо, јер ћу ја бити уз Борац и Управни одбор и увијек ћу са њим разговарати у интересу Борца и фудбала у РС.
* ГЛAС: Имали сте проблема са дугом према Школи фудбала Џаја. Како сте га ријешили?
КОПAЊA: Мислим да је то један од највећих проблема који нас је задесио, али смо га уз помоћ града и напора људи из УО ријешили. Примјер ШФК Џаја говори како се радило у ФК Борац. Свјесно или несвјесно неко није хтио да оде на судску расправу и одговори на тужбу и да милион марака остане у каси Борца. Нико није хтио да оде и то говори какво смо стање затекли.
* ГЛAС: Овог љета Борац ће по други пут играти у европским такмичењима. Колико је то значајно за клуб?
КОПAЊA: Значајно је и са политичке стране да је Борац у Европи, с обзиром на позицију Републике Српске у БиХ, јер тиме се показује да су РС и БиХ све ближе Европској унији и показује се да у Српској и БиХ живи европски народ, а не дивљаци, како нас обично представљају. Још кад бисмо постигли неке боље резултате, онда би то било одлично.
* ГЛAС: Иако нећете остати у Управном одбору, могу ли будући чланови УО да рачунају на Вашу подршку?
КОПAЊA: Будућем предсједнику сам обећао да ћу бити уз клуб и да ће имати пуну подршку, у скалду са временом које будем имао. Волим Борац и отишао сам из Бораца да останем. Постигли смо циљ и ударили темеље.
* ГЛAС: Да ли сте задовољни радом Комисије за нормализацију односа у БиХ?
КОПAЊA: Када је у питању фудбал у БиХ, мислим да је Комитет за нормализацију прилика у БиХ заиста добро радио и жао ми је што више нећу да сарађујем са човјеком какав је Ивица Осим и мислим да би овај комитет требало да остане што дуже, да би се извршила нормализација фудбалских прилика по дубини, не само у органима ФС БиХ него и у кантоналним и ентитетским савезима, јер ту се навукло много људи који ту не припадају и који су ту из неких других разлога, а не да развијају фудбал већ да гледају своје интересе. Постаје нескромно колико људи теже према неким комисијама, судијским организацијама и то би требало провјетрити. Да сам остао у УО Борца, сигурно бих био један од носилаца те активности да се фудбалска организација, државна, ентитеска и кантонална прочисти по дубини, јер нећемо ништа направити ако не завршимо посао до краја. Зато овај комитет за нормализацију односа у БиХ треба остане што дуже.
* ГЛAС: Покушали сте да остварите сарадњу са осталим клубовима из Бањалуке, али то није прошло у најбољем реду?
КОПAЊA: Покушавали смо да остваримо сарадњу са БСК-ом, али тада су на видјело испливали појединачни интереси људи из БСК-а. Потписали смо споразум са Омладинцем из Буџака, са којим сада сарађујемо и надам се да ће доћи вријеме кад ће други клубови схватити да је Борац перјаница фудбала у Бањалуци и да је њима у интересу да он буде велики клуб и велики тим.
* ГЛAС: Како напредују радови на изградњи сјеверне и јужне трибине градског стадиона?
КОПAЊA: Тај пројекат улази у завршетак и Бањалука ће добити један репрезентативни објекат, који ће бити понос цијелог града, иако стадион већ сада испуњава услове за европска такмичења.
* ГЛAС: Да ли сте својим насљедницима оставили средства којима ће располагати у сљедећој сезони?
КОПAЊA: Одлазимо из Управног одбора и већ смо обезбиједили одређена средстава из уговора са "Телекомом" у висини од 100.000 марака и "Електропривредом" око 300.000 марака, док смо такође обезбиједили средства за припреме екипе. Морам рећи да је УО дјеловао сложно, да нико себе није штедио, да би свака организација пожељела овакву управу. Предсједник Срђан Шупут веома је разуман човјек и сви чланови УО су прихватали критичке приједлоге и добро смо радили.
* ГЛAС: Са навијачима нисте имали проблема током свог мандата. Колико су Вам они помагали у раду?
КОПAЊA: Мислим да смо успоставили добру сарадњу са навијачима Борца, који су ми највише помогли када смо стигли у клуб и поштовао сам њихово мишљење. Нисам свако прихватао, али сам са уважавањем саслушао њихове захтјеве и оно што су они тражили ми смо испоштовали. Сјећам се да су прво тражили да их не лажемо и никад их нисам слагао, те ме зато вјероватно цијене, као што цијене оно што сам урадио у Борцу.
Омладинска школа
* ГЛAС: Има ли нешто чиме нисте били задовољни у свом мандату?
КОПAЊA: Оно гдје нисмо успјели је да уведемо ред у омладинској школи. Мислим да ће се то поправити доласком Звездана Цветковића за шефа стручног штаба, који ће бити одговоран и за рад свих осталих селекција. Било је доста неријешених проблема и мислим да ће Цветковић са Дарком Љубојевићем и Мухамедом Ибрахимбеговићем Фишером увести ред у омладинску школу и да ће Борац коначно почети да избацује играче из свог погона за прву екипу.
Милан Мандарић
* ГЛAС: Колико су тачне гласине о уласку српског бизнисмена из Енглеске Милана Мандарића у клуб?
КОПAЊA: Тачно је да су остварени контакти са Мандарићем и постоји одређено његово интересовање за улазак у власничку структуру, али све то је још увијек у почетној фази. Све се одвија на релацији Ранко Травар - Милан Мандарић, због њиховог познанстава од раније. Истина је и то да смо за почетак такве врсте разговора добили и сагласност предсједника Републике Српске Милорада Додика. Како год да се окончају преговори са Мандарићем, ми смо формирали комисију у којој се налазе Травар, Драшко Илић и Радмило Шиповац, који ће у име клуба водити процес преговора са будућим улагачима у ФК Борац и његову власничку трансформацију.
Немања Билбија
* ГЛAС: Да ли је Војводина исплатила дуг за трансфер Немање Билбије, јер предсједник Новосађана Ратко Буторовић тврди да нема никаквих обавеза према "црвено-плавима?
КОПAЊA: Очигледно је да је тај Ратко Буторовић лажов и нема никакве шансе да Борац попусти Војводини, која је још увијек дужна 40.000 евра за трансфер Немање Билбије.