Iggy_PoP je napisao:
Evo malo mi je bilo dosadno, pa sam rastavio svoj stari 8,5gb Seagate disk. Već je bio pokvaren, tako da nije grehota poigrati se RADI UČENJA

.
Kako prepoznati šta je u stvari pokvareno na disku? Recimo taj moj se ponaša tako da ga se uopšte ne može očitati. SAmo se malo zavrti, šumi i onda onaj klik kad se ugasi. I tad ponovo uključi se-šumi-klik...
U 90% i kusur slučajeva rikne elektronika, odnosno "ona ploča" sa vanjske strane (uzrok najčešće električna struja). Rjeđe se desi da rikne unutrašnji dio "elektronike", odnosno da ode glava za čitanje, odnosno mehanizam koji radi otklon glave (eventualno struja, ali se ovo odnosi najčešće na mehaničke uzroke, tj. velike vibracije i ispadanje iz ruku

).
Sam tvrdi disk, osim što izgleda prelijepo kad ga otvoriš

, se ne može pokvariti osim extremnim mehaničkim naprezanjem (čitaj: lupanjem čekićem) ili veoma jakim elektro-magnetnim poljem (jeste, kao na filmovima).
U tvom slučaju ako se čuje ono klank-klank, eventualno je moguće da je mehanizam glave otišao pa se mogu vidjeti ogrebotine na vođici, ali vjerovatno je opet elektronika ta koja je riknula. A tu nema šta vidjeti bez instrumenata, osim ako nešto očigledno nije izgorilo.