banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 17:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 895 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 45  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Maj 2011, 07:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
filozof sa vrbasa je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Slika

Pogled jednog izgubljenog starca, vidjećemo šta će biti poslije. Iskren da budem nisam ga takvog zamišljao.

DETALJI SA SASLUŠANJA: Mladić ignorisao sudiju i ismijavao Vekarićevu bradu
http://banjalukain.com/front/mladic-ignorisao-sudiju-i-ismijavao-vekaricevu-bradu

Čovjek ima 68 godina,šta si ti očekivao?Mladića? :D

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 08:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Imao dva moždana udara. A i godine su učinile svoje, kad smo ga zadnji put vidjeli? Davno to bješe.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 08:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2009, 08:16
Позлатила се рука доктору који га успава неком инекцијом нпр или било коме ко га убије само да се ови керови не сладе, прича ће се завршити на томе а остаће ХЕРОЈ зваће се улице по њему паркови, тргови и сл.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 08:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Текст који јако добро портретише Команданта:

Citiraj:
Рушење хајдучке легенде

На други дан Свете Петке 1999. године срео сам Ратка Младића последњи пут. Десетак корака за њим дискретно је корачао пратилац нимало импресивног изгледа и држања.

Причали смо о обичним стварима: разменили бројеве телефона. И никада се више нисмо чули. Али, на крају разговора који је трајао 10 минута, Младић ми је дао одговоре на нека питања која нисам поставио. А нисам ни морао да их поставим: „Неће мени судити они којима бих ја судио. Неће мене везивати они које сам ја везивао (везивање официра западних земаља за бандере у мају 1995). Мене Хаг неће видети жива.”

Тада сам био склон да верујем у озбиљност одлуке генерала Младића. Он је био чудна мешавина ароганције, егоцентризма, смисла за хумор, суровости и професионализма. У извесном смислу, до дана личне трагедије, Младић је помно неговао своју верзију војничке етике. Уосталом, био је школован официр, најбољи у највишем рангу школовања, са иначе дихотомним вредносним системом: велики Југословен који је постао још већи, можда највећи Србин. Комуниста који је војнички одрастао под звездом, а потонуо у непоновљивом неговању шовинизма и мржње.

Он се опробао у мењању околности које можда није разумео потпуно, али су оне више мењале њега. Његове тактичке процене понекада су биле савршене, али стратегијске пречесто катастрофалне. У свом сећању Младић је у раној младости свакако потискивао сазнање да су му оца убиле усташе пре него што је стигао да га упозна. Ма колико био роб идеологије којој је припадао, Ратко Младић није официр из класичне серије себи сличне. Увек је имао свој став који је понекад истицао до особењаштва. Његов став се често косио са мишљењем претпостављених. Умео је брзо да мисли и доноси одлуке које су понекад биле изненађење за све око њега. Био је духовит и циничан, и далеко изнад стереотипа о генералима који читају само војничка правила. Мање је читао Зукова, а више Де Гола и Черчила, трагао је за решењима која разбијају концепцију општенародне одбране и друштвене заштите. У тако нешто скоро уопште није веровао. Заједно са покојним генералом Предрагом Шуловићем креирао је вежбу „Јединство 83” на Криволаку. Из динамике вежбе њих двојица су потпуно елиминисали територијалну одбрану Македоније и замало били смењени.

После калварије ЈНА у Словенији рекао је: „Знао сам да ће нам ТО кад тад доћи главе.” Ипак, у војним и политичким проценама Младић се није кретао много даље од сфере батаљона. Његове стратегијске процене су биле мањкаве, непокривене и неоствариве. Политичке су биле катастрофалне, на пример да се НАТО распада, да ће Русија у случају потребе ратовати за нас.

Пред сазнањем о томе да је пораз неминован, ревидирао је мишљење о Москви: „Они ни себи не могу да помогну а како ће нама.” Али, уз све то увек је био спреман да се без оклевања сукоби са целим светом уверен да ће из свих околности из сваке ситуације изаћи као победник.

Први пут смо се срели у Куманову 1973. године. Младић је тада био командант моторизованог батаљона, по чину капетан прве класе. У гарнизону је био познат по својој посвећености обуци. Његова строгост према војницима никада није имала примесе грубости. Своју је ароганцију усмеравао према вишим и старијим од себе. Тако је из Куманова протерао екипу команде Треће армије, са неким пуковником на челу, која му је дошла у контролу. Сматрао је да та група нема довољно знања о батаљонској обуци, па и нема шта да тражи код њега.

У мају 1994. године Младић се путем оперативне везе Војске Југославије спектакуларно посвађао са Слободаном Милошевићем уз обострану реторику која не приличи ни лучким радницима. Младић је на свој начин поштовао Милошевића, али је њихов сукоб настао око тога коме од њих двојице припада месијанство. Због тога њихове честе свађе нису биле концепцијске него лидерске. Ту велику свађу сам преко Оперативног центра Генералштаба слушао заједно са запрепашћеним официрима дежурног тима. А после трећег јављања Милошевића Младић је просто прекинуо везу и престао да се јавља на упорне Милошевићеве позиве.

Председник свих Срба је после тога најпре претио нама, Оперативном центру Генералштаба, а посредно и генералу Младићу, а затим почео да моли за везу са Младићем попут љубавнице напуштене усред ноћи. Није вредело. Младић се јавио тек ујутру. Рекао сам му: „Ратко, где си бре, човече, онај те тражи целу ноћ.”

„ Нека тражи”, одговорио је он, гадно опсовавши.

Био сам сведок када се Весли Кларк буквално улагивао Младићу и када је заједно са Мајклом Роузом дотрчао на Младићеву заповест да се сви заједно сликају. Тада је дошло до размене шапки са Кларком, што је овоме касније упропастило политичку каријеру.

Младић је понижавао француског генерала Филипа Мориона. И то више пута, одбијајући да га прими уз образложење да мора да заврши партију шаха са својим заставником. Био сам на састанку на коме се француски генерал пожалио Перишићу на „лудачку ароганцију Младића”.

Нико није тако понизио официре Запада као Младић када их је везао за бандере, и то је заиста био бесциљни и бесмислени производ сумануте ароганције коју је неколико дана касније испољио и према Јовици Станишићу. Њега је Милошевић послао да „некако спасе ствар”. Младић није примио Станишића, само му је поручио: „Ја их одвезивати нећу, ако Јовица уме са чворовима нека то уради.”

Младић је заиста веровао у своју изузетност. На неки начин је био аскета, све до рата није пио ни пушио. После његове Босе, друге га жене нису занимале. Мада је, на пример, Бјанка Џегер отворено изјављивала да је лудо заљубљена у њега.

Био сам сведок његове личне трагедије самоубиства кћерке Ане. Тада је изгледало да он све то подноси са несаломљивом контролом туге. Али то га је ипак сасвим сломило, променило, убило емоције, и потпуно разорило његов вредносни систем. Постао је равнодушан и неосетљив за друге. Његово ирационално месијанство нарасло је до бескраја. Често је знао да каже: „Запамти оно што ти кажем ја, то је као да ти је рекао господ Бог.” Никола Кољевић је сматрао да после трагедије Младић више није био способан за командовање у рату, али ту сугестију нико није послушао.

У мају 2006. године када је изашла књига овог аутора „Младић између мита и Хага”, док сам седео у „Шуматовцу”, пришао ми је млађи човек и затражио један примерак. – За кога – питао сам. – За шефа – рекао је. Рекох му да ја немам шефа. – За Младића – тихо ми је одговорио он. Узео сам књигу и написао посвету. За старог познаника посвета је била пријатељска.

Исти човек дошао је на исто место после 20 дана. – Дао сам шефу књигу.

– И шта каже?

– Зајебавао ме Љуба.

Од оних обећања које је свима око себе дао Младић на други дан Свете Петке 1999. није остало ништа.

Судиће му они којима је он намеравао да суди. Вратиће му и везивање. И Хаг ће га, изгледа, видети жива.

Ипак, никада нисам веровао да ће Младић користити туђе име. То је најмање од свега што о њему знам и најмање личи на њега.

Али, прогон мења људе и води их најчудеснијим путевима.
Љубодраг Стојадиновић
објављено: 27.05.2011.

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dan ... de.sr.html

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 08:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Нико није тако понизио официре Запада као Младић када их је везао за бандере, и то је заиста био бесциљни и бесмислени производ сумануте ароганције

Kakva budalaština, pa to vezivanje za bandere je bar nakratko zaustavilo bombardovanje.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Polako krecu tekstovi po novinama koji treba da sruse mit o generalo.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 08:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Gde mi se Srbijanski mediji zbog tolikog pljuvanja. Zasto im to treba? Mislim znam da im vlast odredjuje sta ce da pisu ali..zasto to i vlasti treba. Hrvati su to gospodski odradili...a ne kao mi...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Cudi me da niko nije isfurao ultimativnu izjavu, da je ovo sve mazanje ociju narodu i da se ovo radi da bi se skrenula paznja sa stvarnih problema (ekonomija, nezaposlenost, siromastvo)...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa i juce je odredjen broj ljudi bio ravnodusan i podrzavao je hapsenje, bar na nekom prilogu sto sam gledao... Mnogo vise ih je podrzavalo hapsenje nego sto sam ocekivao

Jos su im rekli iz EU da je malo kasno sa hapsenjem, e tadicu i vuka brankovica si zajebao, bar ce buduci narastaji imati svezeg idiota u knjigama istorije... Dabogda ti se potomci prezimena stideli

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
Nakon sto se pomalo smiruju prvobitne "stihije" od jucer, dvije stvari o kojim ja razmisljam:

1) Nisu ga trebali ni sad hapsiti, sto se tice trezvenijih Bosnjaka to je generalan stav. Covjek je ODZIVIO 68 godina, na koje hiljade njegovih zrtava nisu dobile pravo...vise gotovo i ne zna za sebe, niti ce da dozivi da placa za svoje grijehe. Osim toga, proslo je vec 15 godina od rata...kasno Marko...

2) Svi se trebaju drzati cinjenica. Imamo svuda verzije prica iz zute stampe (i kod Bosnjaka i kod Srba), a imamo cinjenice i dokazne materijale na sudovima. Ja mislim da se treba drzati ovog drugog, kao sav normalan svijet. Eto - kao ne treba vjerovati sudu i sudijama, a treba vjerovati X dopisniku Y novina ciji je osnovni motiv - popularnost.

Protiv Mladica postoje hrpe i hrpe dokaznog materijala, ljudi otvorite oci malo i budite realni. Ako NIJE kriv zasto se krio toliko godina?? Ja ne mogu da vjerujem da ljudi smatraju "junakom" covjeka koji se krio i bjezao godinama...gdje je tu logika?

JUNACI SU VASI BORCI KOJI SVIJETLA OBRAZA HODAJU PO BANJA LUCI I DRUGIM GRADOVIMA, A NE ONI KOJI SE KRIJU.

Ali ono pod 1 stoji vise...gotovo da bi mi bilo draze da ga nikad nisu uhapsili, jer ovako Srbija dobija poene nakon sto je ovaj zlocinac ugodno dozivio duboku starost.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
А што нам уопште треба мит о Младићу? Зашто мит, зашто не рећи да је био арогантан или да је има неку другу ману? Што не рећи да је и он само човјек са манама и грешкама?

Младић је мој командант, био је командант ВРС у рату. Нисам се сусрео са њим, али мој стари јесте на Игману. Да је био далеко најспособнији официр у овом нашем рату, то ће рећи и они који га не воле.

Али то не значи да је био безгријешан.

Кажу, гранатирање Сарајева је његова грешка. Не вјерујем да је то његова одлука, српска политика (читај: Караџић) је одлучила да линија фронта буде на Илиџи и на Грбавици. И онда са Илиџе и Грбавице мораш да пуцаш на непријатеља, а он је међу зградама у остатку Сарајева.

Али одлука шта да се ради након заузимања Сребрнице са заробљеницима је мислим његова. И та одлука да се они побију је грешка. И наша срамота.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Gde mi se Srbijanski mediji zbog tolikog pljuvanja. Zasto im to treba?

Moraju da sebe opravdaju.
Ne bi mi nimalo bilo krivo da su sa sve tri strane procentualno isto odvedeni u Hag, ali to nije slučaj. NEMA nevine strane u ratu u BH. Nema strane koja nije prosula nečiju krv.
Ne bi mi nimalo bilo krivo da ga je isporučila neka x zemlja, ali mi smeta i osjećam se odvratno što to sami sebi činimo.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Matere mi od juče se stidim reći da sam Srbin, od juče sam Bosanac! Koja smo mi stoka od naroda to nije za priču, kad Rvatima hapse generale svi izađu na ulice kuka i motika se digne, a kod nas apatija samo takva....nije prvi put da Srbija okreće leđa braći preko Drine, dabogda im sledeći predsjednik albanski pričao!!! Onaj izrod Tadić u plemenu sa Jeremićem, Đelićem, Draškovićem i ostalom bagrom će prodati i ono malo što je ostalo da se uvuku u guzicu EU koja ih šuta ko 13 prase i zaje8ava čim stigne. Sve doktori i magistri školovani na najboljim školama zapada a država ko divlji zapad....bravar je ipak bio bolji!!!! Ovi će sve da nas o jadu zabave....sa Mladićem je završeno na redu je Vojvodina i Raška.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Mladic je bio nas general, i ja ga postujem, naravno i on je covjek sa svim svojim greskama. To je bio rat, i njegov zadatak je bio da nanese gubitke neprijatelju, a ne da glumi humanistu. Srbija je zasebna drzava i oni se vode vlastitim interesima, za njihovo misljenje me vec odavno boli neka stvar, za mene su isti kao i ostali, bili blokirani od njih ili od nasih neprijatelja krajnji ishod je isti, on ide na stetu RS. Realnost je takva kakva je, zivot ide dalje.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pa što onda naša bagra vazda se kune u Maćehu Srbiju i njene poglavice? Koliko je samo ljudi odavde htjelo 99te da dobrovoljno ide boriti se za Kosovo, a oni bi nas sutra prodali za svoje interese u pola cijene!

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Србија ће морати признати Косово пре него што уђе у ЕУ сигурно из простог разлога што ако би ушла у ЕУ имала би као чланица ЕУ право вета да блокира улаз осталима тј. Косову. Наравно ја чисто сумњам да ће Србија у ЕУ али нека сања тадићи.

Ne mozes biti toliko naivan, u EU ce Srbija i Kosovo uci samo u paketu, kao sto bi i Hrvatskoj trebalo usporiti da udje sa svim ostalim zemljama bivse juge.

Нема шансе. Хрватска је већ толико испред свих осталих, да је остали једноставно не могу стићи. Србија је толику испред Косова у просецу придруживања да је Косово (као квазидржава) не може стићи ни временски ни административно.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
shoole je napisao:
Кажу, гранатирање Сарајева је његова грешка. Не вјерујем да је то његова одлука, српска политика

"Tuci po velešićima, tamo nema puno srpskog življa..."
totalno pogrešno, tući po strateški beznačajnom, sirotinjskom, gusto naseljenom sarajevskom naselju, umjesto da je naredio, zauzmimo tu i tu četvrt, raznesimo im televiziju ili neku kasarnu, predsjedništvo, umjesto toga on je beze čitav rat prdio u prazno, ispucavao se, a to nije imalo nikakvog strateškog efekta, već naprotiv.
On je bio loš vojskovođa i kraj priče, ne kažem da nije bio možda najbolji među lošima, ali generalno je bio loš s obzirom na potencijal i prednost koju je imao u samom startu.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
shoole je napisao:
А што нам уопште треба мит о Младићу? Зашто мит, зашто не рећи да је био арогантан или да је има неку другу ману? Што не рећи да је и он само човјек са манама и грешкама?

Младић је мој командант, био је командант ВРС у рату. Нисам се сусрео са њим, али мој стари јесте на Игману. Да је био далеко најспособнији официр у овом нашем рату, то ће рећи и они који га не воле.

Али то не значи да је био безгријешан.

Кажу, гранатирање Сарајева је његова грешка. Не вјерујем да је то његова одлука, српска политика (читај: Караџић) је одлучила да линија фронта буде на Илиџи и на Грбавици. И онда са Илиџе и Грбавице мораш да пуцаш на непријатеља, а он је међу зградама у остатку Сарајева.

Али одлука шта да се ради након заузимања Сребрнице са заробљеницима је мислим његова. И та одлука да се они побију је грешка. И наша срамота.

А видиш ја баш имам податке да одлука у Сребреници није његова. Приде, наравно да је Младић имао и грешака али је био један од наших најспособнијих официра. Текстови који се последњих дана појављују у медијима у Србији су трагедија од озбиљности, па и тај текст из Политике, листа који је испратио све и један режим у Србији и који никада није имао кичму.

Али ево и лађења из Хага:

Citiraj:
Bramerc: Srbija obavila bitan posao ali kasno

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
apsolutno nemam u planu da ucestvujem u ovoj diskusiji i ovo ce mi biti jedini post, ali ne mogu a da ne pitam.
Znam da se u ratu desavalo svasta i da je svaka strana radila zlocine, znam i da je raspodjela kazni vezanih za taj rat nefer i nepravedna (osim hr generala od prije mjesec dana), znam i da je preko 90% presuda u hagu upuceno srbima. Ali bez obzira na to sve, nije mi jasno zasto od covjeka za koga postoji sansa da je odgovoran za ubistvo makar jednog nevinog covjeka praviti heroja (o vecem broju i da ne pricam)? Jer ako je sistem sudjenja i presuda iskvaren (a jeste) to apolutno nema nikakve veze sa cinjenicom da li je nevina osoba ubijena ili ne (i ko je odgovoran za to).

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 10:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
[Enterprise] je napisao:
apsolutno nemam u planu da ucestvujem u ovoj diskusiji i ovo ce mi biti jedini post, ali ne mogu a da ne pitam.
Znam da se u ratu desavalo svasta i da je svaka strana radila zlocine, znam i da je raspodjela kazni vezanih za taj rat nefer i nepravedna (osim hr generala od prije mjesec dana), znam i da je preko 90% presuda u hagu upuceno srbima. Ali bez obzira na to sve, nije mi jasno zasto od covjeka za koga postoji sansa da je odgovoran za ubistvo makar jednog nevinog covjeka praviti heroja (o vecem broju i da ne pricam)? Jer ako je sistem sudjenja i presuda iskvaren (a jeste) to apolutno nema nikakve veze sa cinjenicom da li je nevina osoba ubijena ili ne (i ko je odgovoran za to).

Inat!

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 895 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 45  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]