banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jun 2025, 12:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Duh, duša i telo
PostPoslato: 24 Maj 2011, 20:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
To smo mi,sazdani po Božijem obličju.
Evo prilike da ovde podelimo saznanja iz Pisma o ,našim , elementima.
Ranije sam pisao svoje mišljenje i povremeno bi neko samo rekao ,,nisi u pravu,, ili slično bez argumenata kako bi to ,,bilo ispravno,, jer niko ne želi staviti svoje mišljenje na test ali zato je lako kritikovati.
Sad želim da zajedno podelimo razmišljanja da ne bude blog već dijalog sa uzajamnim pitanjima i odgovorima.
Izvolite, dobrodošli.

Vrh

Tema posta: Re: Duh, duša i telo
PostPoslato: 24 Maj 2011, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Razmišljao sam o tome često, i vezano i nevezano za Pismo. Ne sjećam se da je Pismo puno puta govorilo o supstanci ili ontologiji duše, po meni jedan važan pasus je onaj gdje pitaju Isusa kome će pripasti žena koja je bila udata za sedam braće. Isus im kaže bukvalno da se čovjek, na onom svijetu, niti udaje niti ženi, nego je kao anđeo (http://wwwyu.com/biblija/40mat022.htm#30). Mislim da je to jedan dobar primjer o duši. I nekako mi ima smisla zaključiti iz toga da duša ne poznaje pol, samim tim ni polarisanost.

Razmišljao sam i o prirodi svijesti, sa naturalističkog gledišta, znači manje teološko ratmišljanje, koliko je to moguće, i mislim da teorija hologramskog univerzuma (koju ne poznajem baš najbolje) dosta fenomena može da objasni, poput onog da će mravi, ako posred mravinjaka zabijete jednu metalnu ploču tako da mravinjak podijelite na dva dijela, nastaviti raditi mravinjak tako da će se obe strane savršeno nadovezivati kad izvučete ploču, ili fenomena da jato riba bukvalno u istom momentu mijenja smjer.
To navodi na ideju o postojanju svijesti. Kao što postojanje svijesti u čovjeku omogućava da pukom voljom pokreće ekstremitete (mislim na onaj prelaz između misli na pokret, recimo, ruke), a čovjek je jedan zaokruženi sistem, cjelina, tako kosmos može da se posmatra kao cjeline koje sami za sebe cjelinu, ali čine i dio veće cjeline, i svaki taj entitet posjeduje određenu svijest koja mu omogućava da "pokreće" "ekstremitete" te cjeline. To može objasniti gore spomenute fenomene.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 08:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Hristov je napisao:
Razmišljao sam o tome često, i vezano i nevezano za Pismo. Ne sjećam se da je Pismo puno puta govorilo o supstanci ili ontologiji duše, po meni jedan važan pasus je onaj gdje pitaju Isusa kome će pripasti žena koja je bila udata za sedam braće. Isus im kaže bukvalno da se čovjek, na onom svijetu, niti udaje niti ženi, nego je kao anđeo (http://wwwyu.com/biblija/40mat022.htm#30). Mislim da je to jedan dobar primjer o duši. I nekako mi ima smisla zaključiti iz toga da duša ne poznaje pol, samim tim ni polarisanost.

+1

U vezi razlike između pojmova "duh i duša" kopiraću jedan tekst:

Citiraj:
Arhimandrit Rafail (Karelin)
TAJNA SPASENjA

Duh i duša

U savremenoj religioznoj literaturi stalno se mijesaju dva razlicita pojma: “duh” i “dusa”, sto dovodi do mnogih nejasnoca i nedoumica. Zato bismo se htjeli kratko zaustaviti na ovom pitanju.

Duh je oko duse, usmjeren prema vjecnosti; dusa – to su unutrasnje oci covjeka usmjerene prema oblasti zemaljskog bitisanja u svim njegovim mnogostrukim aspektima.

Od manifestacija covjecijeg duha treba imenovati prije svega religiozno osjecanje kao sposobnost direktnog prezivljavanja realizma duhovnog svijeta i intuitivnog pronicanja u metafizicki svijet, to je osjecaj unutrasnje vjerodostojnosti duhovnog opita. On se budi, on se ozivljava u covjeku dejstvom blagodati; Njegov pocetak je pokajanje, a kraj ljubav.

Dusa ipak u sebi ima sledece sile. Prva je razum i rasudjivanje. Ona se manifestuje dvojako – kroz leksicno i zivopisno misljenje: ona ne pronice u sustinu stvari, ona je odvojena od duhovnog svijeta; ona izucava samo pojave i osobine. U palom stanju razuma ono postaje uzurpator Logosa i onih spoznajnih sila, koje su Sveti Oci nazvali umom.

Više o tome na linku http://slavoslovije.wordpress.com/2008/ ... uh-i-dusa/

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 15:43 
Veteran
Veteran

Hristov je napisao:

Razmišljao sam i o prirodi svijesti, sa naturalističkog gledišta, znači manje teološko ratmišljanje, koliko je to moguće, i mislim da teorija hologramskog univerzuma (koju ne poznajem baš najbolje) dosta fenomena može da objasni, poput onog da će mravi, ako posred mravinjaka zabijete jednu metalnu ploču tako da mravinjak podijelite na dva dijela, nastaviti raditi mravinjak tako da će se obe strane savršeno nadovezivati kad izvučete ploču, ili fenomena da jato riba bukvalno u istom momentu mijenja smjer.
To navodi na ideju o postojanju svijesti. Kao što postojanje svijesti u čovjeku omogućava da pukom voljom pokreće ekstremitete (mislim na onaj prelaz između misli na pokret, recimo, ruke), a čovjek je jedan zaokruženi sistem, cjelina, tako kosmos može da se posmatra kao cjeline koje sami za sebe cjelinu, ali čine i dio veće cjeline, i svaki taj entitet posjeduje određenu svijest koja mu omogućava da "pokreće" "ekstremitete" te cjeline. To može objasniti gore spomenute fenomene.

Bog te blagoslovio brate.
Naturalističko gledište ima mnogozanimljivih stvari i sam sam dosta pratio mnogo toga i uvek mi je drago iznova to činiti jer ukazuje na veličinu i savršenost tvorca.
Eh, sad koliko ti ,fenomeni, objašnjavaju....ja radije to crpim iz Pisma.

Što se tiče svesti koju si pomenuo tu bih se malo zadržao jer je to VEOMA važan segment.
Sva TVAR uzdiše i tuži neko te reči gleda kao komparaciju dobra sa jedne strane i zla sa druge (može i u tom delu da posluži) ali postoje i dokazi (molekularna biologija)ne samo da se bavi živim već neki pravci idu i u izučavanje uopšte materije i materija ima spoznaju ali druge vrste. Tu fizičari imaju neke podatke pa u sprezi sa molekular.biol. dobijamo potvrdu Božije reči.

I materija prenosi energiju i sve se kreće pravilno (nema anarhije) vrlo zanimljivo.
Neke verske zajednice uče da je duša razum i to je samo deo istine jer se u Pismu duša nekad opisuje kao osoba u celini, nekad kao razumni deo bića a nekad kao krv o tome bih opširnije kasnije ovo je samo napomena.

Što se tiče polova to nebih vezao za dušu jer to pripada telu bar ja tako razumem.
Ako se kaže da se neće ženiti niti udavati to ne mora značiti da su bespolni već da nemaju potrebu za tim jer je tamo agape ljubav zastupljena a ne eros.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 15:51 
Veteran
Veteran

Talija je napisao:
Hristov je napisao:

+1

U vezi razlike između pojmova "duh i duša" kopiraću jedan tekst:

Citiraj:
Arhimandrit Rafail (Karelin)
TAJNA SPASENjA

Duh i duša

U savremenoj religioznoj literaturi stalno se mijesaju dva razlicita pojma: “duh” i “dusa”, sto dovodi do mnogih nejasnoca i nedoumica. Zato bismo se htjeli kratko zaustaviti na ovom pitanju.

Duh je oko duse, usmjeren prema vjecnosti; dusa – to su unutrasnje oci covjeka usmjerene prema oblasti zemaljskog bitisanja u svim njegovim mnogostrukim aspektima.

Od manifestacija covjecijeg duha treba imenovati prije svega religiozno osjecanje kao sposobnost direktnog prezivljavanja realizma duhovnog svijeta i intuitivnog pronicanja u metafizicki svijet, to je osjecaj unutrasnje vjerodostojnosti duhovnog opita. On se budi, on se ozivljava u covjeku dejstvom blagodati; Njegov pocetak je pokajanje, a kraj ljubav.

Dusa ipak u sebi ima sledece sile. Prva je razum i rasudjivanje. Ona se manifestuje dvojako – kroz leksicno i zivopisno misljenje: ona ne pronice u sustinu stvari, ona je odvojena od duhovnog svijeta; ona izucava samo pojave i osobine. U palom stanju razuma ono postaje uzurpator Logosa i onih spoznajnih sila, koje su Sveti Oci nazvali umom.

Više o tome na linku http://slavoslovije.wordpress.com/2008/ ... uh-i-dusa/

,,[b]Duh je oko duse, usmjeren prema vjecnosti; dusa – to su unutrasnje oci covjeka usmjerene prema oblasti zemaljskog bitisanja u svim njegovim mnogostrukim aspektima.

[/b]

Duh je ne samo oko već i život duše. Duša je širok pojam i prevodioci je koriste na razne načine ali Bog je ipak jasno rekao šta je duša.

,,Dusa ipak u sebi ima sledece sile. Prva je razum i rasudjivanje. Ona se manifestuje dvojako – kroz leksicno i zivopisno misljenje: ona ne pronice u sustinu stvari, ona je odvojena od duhovnog svijeta;,,

Tačno je da duša ima silu i razum i rasuđivanje i odvojena je jednim delom od duhovnog sveta kao i od telesnog a opet spojena sa oboje.

Bilo bi dobro da imamo svoje mišljenje o ovoj temi ne citirajući druge jer ni oni nisu savršeni (bar mi se čini).

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
lavić je napisao:
Ako se kaže da se neće ženiti niti udavati to ne mora značiti da su bespolni već da nemaju potrebu za tim jer je tamo agape ljubav zastupljena a ne eros.

Moguce, mada meni to zvuci neubjedljivo. Postojanje polova u materijalnom svijetu itekako ima smisla, dok s druge strane, ne vidim smisao u postojanju polova u duhovnom svijetu. Ali to su samo nagadjanja, svaka zamisliva opcija je moguca.
U svakom slucaju, smatram svijest ili dusu vitalnim principom svakog zivog bica.
Citiraj:
A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.

Po ovom izgleda da je covjek sam po sebi samo prah, dok ono sto materiju cini zivotnom je u stvari dusa. Razlika izmedju duse i tijela je sto dusa predstavlja zivot. Ali ako je to dvoje odvojeno, postavlja se pitanje ko smo mi onda, da li sa odvajanjem duse od tijela umire i svijest o JA, ili nas osjecaj identiteta i svijesnost, ostaje uz dusu. Ako je tako, onda mi ovog trenutka nismo tijelo nego samo dusa, koja moze uci u bilo koje tijelo. Znaci tijelo ne moze ciniti moj identitet. Isus kaze na jednom mjestu da Bog od kamena moze stvoriti Abrahamu potomke. Vjerujem da je dusa ta koja je vazna, sam Isus je cesto spominjao kako je tijelo nevazno (bolje da sakat udjes u raj.... Ovdje duboko vjerujem da nije mislio bukvalno da sakati udjemo u raj nego da sakati docekamo trenutak kad ce se dusa odvojiti od tijela i uci savrsena u raj).
Ako se postavimo tako, da mi nismo tijelo nego dusa, neminovno dolazimo do pitanja kako u stvari mi treba da zivimo, da li da zivimo kao da smo tijelo, ili dusa, i sta uopste to znaci, kako se odnositi prema svojoj dusi, da li postoji nesto poput higijene duse, i sl. Slazem se da se dosta o tome moze pricati.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 06:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Bilo bi dobro da imamo svoje mišljenje o ovoj temi ne citirajući druge jer ni oni nisu savršeni (bar mi se čini).

Pozdrav.

Nisam ja tolika moralna gromada da izmišljam toplu vodu i vjerujem u neko svoje vlastito unikatno mišljenje. Ako vjerujem onda Vjerujem, isto tak vjerujem ljekaru kad postavlja dijagnozu i bira terapiju (ko sam ja da ga ispravljam)?? Tako isto vjerujem riječima svetih otaca koji život proživješe u vjeri.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 13:52 
Veteran
Veteran

Talija je napisao:
lavić je napisao:

Pozdrav.

Nisam ja tolika moralna gromada da izmišljam toplu vodu i vjerujem u neko svoje vlastito unikatno mišljenje. Ako vjerujem onda Vjerujem, isto tak vjerujem ljekaru kad postavlja dijagnozu i bira terapiju (ko sam ja da ga ispravljam)?? Tako isto vjerujem riječima svetih otaca koji život proživješe u vjeri.

Oci nisu prepisali tuđa mišljenja već Duhom došli do ,svog, stava. No nije važno,a šta ćemo ako se tuđe na probi pokaže netačno...onda uzeti sledeće i ako i ono ne ostane onda sledeće....
Bog i tebe želi da vodi i tebi da otvori da razumeš kao i ,,ocima,, nisu oni ništa veći u Božijim očima od tebe jer se žrtva za sve jednako dade.
Iskoristi dar i raduj se jer bez tvrdog temelja nemože se ostati na nevremenu.
Pozdrav sestri.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 14:15 
Veteran
Veteran

Hajmo o jednoj pisanoj poruci koja govori o duši a ima ih više.
Ne treba mešati Duh i dušu jer to nije dobro.

,, Jer je DUŠA tijelu u KRVI...,,
Jer je DUŠA svakoga tijela KRV njegova, TO MU JE DUŠA.,, 3 Moj. 17. 11;14

Tu se može reći: da, ali to se odnosi na životinje zato pazimo dalje.

,,Ali ne jedite mesa s DUŠOM njegovom, (opet o životinji) a to mu je KRV. Jer ću i VAŠU KRV, DUŠE VAŠE, (obratimo pažnju na reči)iskati ;iz ruke svakoga brata njegova iskaću (šta) DUŠU čovečiju.,, 1 Moj. 9
Gde se nalazi duša?
Iskaću duše vaše iz ruku braće vaše koji vam pustiše dušu.
I vašu ću KRV-DUŠU iskati iz ruke bratove.
Da li krv može predstavljati tampon između duha i tela-materije kao zezivni sklop koji ima i duhovnu i materijalnu komponentu?

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 16:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Nema duše ni duha, kakav duh ima beba kada dođe na svijet, iz ne-svijesti dolazi u ne-svijest se vraća. Čovjek je organski automaton inače bezvrijedan bez programiranja. Neki se programiraju za stolare, neki za zubare neki za misionare/sveštenike, sve zavisi kakav program hardver može da primi. Ideja o božanskoj iskri je uvedena u program kada je bilo sve teže čovjeku da izdrži debilnost svakodnevnice. Svega nekolioko ljudi u poznatoj istoriji je uspjelo da spozna postojanje farme/uzgajališta ali bez odgovarajućeg hardvera nije moguće spoznati istinski karakter realnosti, dakle simulakrum je nepobjediv.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 18:33 
Veteran
Veteran

U početku krv Aveljeva viče Bogu, u 5 pečatu krv viče i traži osvetu da li ste nekad čuli da krv viče i da li znamo da sva tvar uzdiše i tuži...kako?

Duh i duša (životni duh i Sveti Duh)

1MOJ. 2:7 A stvori Gospod Bog covjeka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh (neshama) zivotni; i posta covjek dusa (nefesh) ziva

JOV 32:8 Ali je duh (ruah) u ljudima, i duh (neshama) svemogucega urazumljuje ih.

JOV 26:4 Kome si govorio te rijeci? i ciji je duh (neshama) izasao iz tebe?

5MOJ 4:9 Samo pazi na se i dobro cuvaj dusu (nefesh) svoju, da ne zaboravis onijeh stvari koje su vidjele oci tvoje, i da ne izidu iz srca tvojega dokle si god ziv; nego da ih obznanis sinovima svojim i sinovima sinova svojih.

Mnogi brkaju Duh i dah pokušavajući degradirati svetost i životnu silu.

Ako ima komentara slušam a ako ne nastavio bih ako Bog da.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 18:40 
Veteran
Veteran

nuvolari je napisao:
Nema duše ni duha, kakav duh ima beba kada dođe na svijet, iz ne-svijesti dolazi u ne-svijest se vraća. Čovjek je organski automaton inače bezvrijedan bez programiranja. Neki se programiraju za stolare, neki za zubare neki za misionare/sveštenike, sve zavisi kakav program hardver može da primi. Ideja o božanskoj iskri je uvedena u program kada je bilo sve teže čovjeku da izdrži debilnost svakodnevnice. Svega nekolioko ljudi u poznatoj istoriji je uspjelo da spozna postojanje farme/uzgajališta ali bez odgovarajućeg hardvera nije moguće spoznati istinski karakter realnosti, dakle simulakrum je nepobjediv.

Poznah te PRE ZAČEĆA u utrobi materinoj.
Čovek je kreativno biće duhovno i telesno stoga nije mašina za programiranje.
Bog nije farmer niti smo mi .....u rezervatima i drago mi je što je samo nekoliko ljudi zastranilo.
Samo je Bog uzvišen i ne pobediv.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 19:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Citiraj:
Bog nije farmer niti smo mi .....u rezervatima i drago mi je što je samo nekoliko ljudi zastranilo.
Pozdrav.

Hoće kaki, neće kaki, prvo kažeš svoje mišljenje pa onda pobijaš citatom. Šta je tvoje mišljenje ako se oduzme biblijski program?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 11:12 
Veteran
Veteran

nuvolari je napisao:
Citiraj:
Pozdrav.

Hoće kaki, neće kaki, prvo kažeš svoje mišljenje pa onda pobijaš citatom. Šta je tvoje mišljenje ako se oduzme biblijski program?

A koje je tvoje mišljenje ( bez da pominješ bilo koji verski pokret ili osobu ili bilo šta poznato)?
Shvataš li šta znači tvoje mišljenje?
Ako slušaš nako gradivo onda izgrađuješ svoj stav o tome i formiraš svoje mišljenje koje može biti identično ponuđenom ili sasvim različito.
Ništa novo ne možeš reći a da nije rečeno niti pomisliti a da nije bilo a iz malog prsta takođe već izvučeno sve...
I ovaj razgovor u tebi oblikuje misao o sagovorniku i pravi stav koji ti nije serviran već si ga ti kreirao uzimajući u obzir ono što si ČUO; VIDEO; OSETIO;SPOZNAO; RAZUMEO....

Sad bi bilo pristojno da kažeš kad već navodiš da sam sebe negirao da to i predočiš da svi vidimo tvoju moć zapažanja i moju slabost.
Rečnik nam nije uvek na nivou ljudskog pa bi valjalo malo poraditi ne ličnoj kulturi.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 14:55 
Veteran
Veteran

Duh je živ i On je sila i razum i sve što upotpunjuje ljudsku potrebu za savršenstvom.
Dakle Duh ne programira kreativnog čoveka već ga usavršava.
Učitelj u školi te nije stvarao kao osobu ali jeste ukazivao na bolji put (bar bi tako trebalo da bude).

Karakter Duha je ljubav koja sve prožima i svemu želi da pomogne da bude savršeno.
Sve što mi kao misaona bića pomislimo i osetimo bilo kojim čulom ne donosi savršenstvo jer smo krenuli svojim izborom u pogrešnom pravcu zato Bog poziva kroz Duha da se vratimo u savršenstvo odnosno Ocu.
U Bogu je sva punina i Njegova reč otkriva naše stanje i potrebu za višim nivoom svesti i dela.

Duh jeste došao u fizički prostor gde smo i mi da nama pomogne kako bi u ovom životu usavršili ne savršeno i kao nova tvar po Duhu rođena otišli u nebo.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Pokusajte se drzati teme. Svaki post koji ne bude usko povezan za temu a pri tome se svede na ubjedjivanje onoga drugoga da grijesi bice obrisan. U slucaju da se postovi budu ponavljali bicu prinudjena da brisem temu. Unaprijed zahvaljujem na vasoj saradnji.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 15:26 
Veteran
Veteran

Telo je rođeno pod grehom i greši čineći zlo.
Imamo telo kao materiju. Imamo Duh kao silu i osobu koja deluje ali je ne vidimo za razliku od tela a tampon između njih ili bolje rečeno karika koja ih spaja je DUŠA.
Dakle duša ima oba elementa i telesni i duhovni.

Nebojte se onoga koji ubija telo već se bojte onoga što može i telo i DUŠU pogubiti....pa da se sačuva ceo vaš pa razložena 3 elementa i tu ostaju bez teksta zagovornici tela kao duše jer jednim delom žele pokriti sva tri a predhodne reči ih obaraju.
Dušu sačuvati bez krivice,šta je duša i kako i nju sačuvati?
Telo ćemo nekako ukrotiti. Duha ćemo udaljiti ali kako dušu očistiti-sačuvati?

Taj element,duša, jedni vide u razumu i traže ga u srcu i mozgu dok drugi striktno u krvi a treći u osobi kao celini.
Sva gledišta su ne dorečena i mogu se Pismom osporiti i delimično potvrditi jer delimično imaju istine.
Oni što uče da je razum duša kad dođu do opisa krvi i pogubljenja duše tu staju.

Duh kao jedan od elemenata je veoma važan i često se zamenjuje sa reči DAH a kad se sagleda više primera iz Pisma jasno je da su tri različita opisa za tri stvari i nije dozvoljeno mešati ih.

Sem našeg ŽIVOTNOG DUHA (jer ga SVI imaju i neverni i obraćeni pokajanjem) primamo još jedan DUH koji nas OSVEDOČAVA,POUČAVA,TEŠI i ZAPEČAĆAVA ZA ŽIVOT jer to naš životvorni duh ne može učiniti.
Takav životvorni duh poseduju SVA živa bića ali Svetog Duha nemaju.

Sačuvati duha bez krivice možemo ne huleći i postom i molitvom ispitivati duhove i ne dozvoliti da nas duh pobune ili bilo koje strasti nadvlada jer će mo mu robovati ako se ne odupiremo konstantno.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 15:33 
Veteran
Veteran

ajkula je napisao:
Pokusajte se drzati teme. Svaki post koji ne bude usko povezan za temu a pri tome se svede na ubjedjivanje onoga drugoga da grijesi bice obrisan. U slucaju da se postovi budu ponavljali bicu prinudjena da brisem temu. Unaprijed zahvaljujem na vasoj saradnji.

Uglavnom sam saglasan sa predlogom osim zadnje rečenice koja preti brisanjem teme zbog nečijih hirova.
Tako može bilo ko namerno ponavjati neke stvari i sve teme možemo brisati...
Mišljenja sam da teme treba ostaviti a postove brisati. A ako neko uporno forsira ne primerene stvari i uvrede onda ga opomenuti i ako nastavi banovati.
Hvala na razumevanju. Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Problem sa većinom tema (a i postova) koje lavić napiše je što ih je veoma teško pratiti, a samim tim se i držati istih pri raspravi, jer najčešće nemaju ni glavu ni rep, niti cilja, a ni naročitog smisla. A uz to, na desetinama tema piše iste stvari, tj. nekoliko stvari konstantno vrti u krug. Identična rasprava o duši je već bila usput na nekoj drugoj temi.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 18:07 
Veteran
Veteran

Pa ti ne moraš pratiti temu ko te tera?
Svaka tema je smisao za sebe izvađena iz mnoštva smislenih tema koje Pismo opisuje.
Ako želiš Bibliju pratiti to nije problem uzmi i pomozi tekstom da i nama bude lakše a ako to ne želiš onda ne nipodaštavaj one što to rade.
Ako postoji ista tema neka urednik ovu obriše.
Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]