Citiraj:
Licitacija je počela
Vlade Jagodića za selektora mlade reprezentacije BiH otvorila se velika pandorina kutija, ko će sjedjeti na Borčevoj klupi naredne sezone. Gotovo sigurno novi šampion BiH nastaviće tako tradiciju u Premijer ligi BiH, da u novu sezonu ulazi s novim trenerom. Medijska nagađanja ko bi to mogao biti već su počela. Vinko Marinović, Zoran Ćurguz, Milan Đuričić, Velimir Stojnić... U klubu iz Platonove za sada još uvijek mudro ćute, a direktor, Radmilo Šipovac, poručuje da još uvijek nije obavljen niti jedan razgovor s mogućim kandidatima.
- Sve je sada u fazi nagađanja, Borac još ni sa kim zvanično nije stupio u pregovore. Jedno je sigurno, da novinari neće imenovati trenera Borca. Kod ovakvih odluka treba dobro izvagati i vidjeti šta su nam donijeli "veliki stručnjaci" sa strane, a koliko su odnijeli. Upravni odbor razmotriće listu kandidata i, vjerujem, donijeti pravu odluku u interesu kluba - poručio je Šipovac.
Kao jedan od kandidata spominje se i Miroslav - Ćiro Blažević, harizmatični hrvatski stručnjak, koji danas radi u Kini, ali uvijek je rado viđen gost na ovim prostorima i njegovo ime se često veže za mnoge klubove, pa tako i za Borac.
- Angažman Ćire kao savjetnika za sada provijava kao ideja. Daleko je od realizacije, ali ne treba smetnuti s uma šta je sve Blažević naparavio, što kao trener, što kao selektor - ostao je zagonetan Šipovac.
Koordinator za sportska pitanja, Muhamed Ibrahimbegović Fišer, ima stav po pitanju novog trenera Borca.
- Ako me već to pitate, za domaćeg sam stručnjaka. Nikako stranac, dolazio on iz Srbije ili Hrvatske. Imali smo takve eksperimente i vidjeli kako je završilo. Takvim trenerima je potreban period adaptacije na novu sredinu, Ligu, igrače, a bodovi odlaze s Gradskog stadiona. To nije samo moj stav, već cijelog upravnog odbora, koji takođe razmišlja u tom smjeru - poručuje Ibrahimbegović.
Slijedeći tu logiku, prvi pik je sigurno Vinko Marinović, mladi stručnjak Kozare, s kojom se prošetao do Premijer lige, a iza sebe ima i zavidnu igračku karijeru. Zoran Ćurguz takođe preferira kao ozbiljan kandidat. Njegov predan rad u Modriči, Laktašima, Zvijezdi i dobojskoj Slogi nije ostao nezapažen. Mnogi navijači se prisjećaju Velimira Stojnića, ističući kako je Borac najljepše igrao za vrijeme njegovog mandata. Nije daleko ni opcija s Borisom Gavranom, koji pravi čuda s Rudar Prijedorom, kao i Draganom Jovićem, danas kormilara Zvijezde, a ranije uspješnog trenera Zrinjskog, koji je Mostarce doveo do krune. Otprilike, tu se završava lista domaćih kandidata i ako je vjerovati današnjoj strukturi u klubu da žele samo domaći kadar, jedno od gore navedenih imena vodiće Borac u kvalifikacijama za Ligu šampiona.
JAGODIĆ I dalje sam sebe vidio u Borcu
Trener kome je ostalo još četiri utakmice do kraja sezone i najvećeg poslijeratnog uspjeha u istoriji kluba, Vlado Jagodić, odlazi po ko zna koji put iz Platonove nezavršenog posla.
- Već sam rekao da je biti selektor mlade reprezentacije BiH velika čast. Međutim, neka mi niko ne zamjeri, sebe sam i dalje vidio i na klupi Borca. Valjda je to moja neka prokleta sudbina. Nije mi prvi put da odlazim. Nadam se samo da će do kraja biti sve kako treba, da sada ne zabrljamo ono što smo radili tokom cijele godine - poručio je Jagodić, koji nije želio komentarisati mogućeg nasljednika na vrućoj klupi:
- Imam pik i oni koji me malo bolje znaju ko je to. Bio je veliki igrač, biće i trener. Ali, kako se ništa ne pitam, vjerovatno neću ni u tome - dodao je Jagodić.
Poznavajući Vladu Jagodića, da može, odrekao bi se mjesta selektora mlade reprezetnacije BiH u korist Borca. Ali, kako sam kaže, njega više ništa ne pitaju.
Promašaji s Karasijem i Marićem
Stručnjaci iz Srbije Stanislav Karasi i Zoran Marić nisu ostali u najljepšem sjećanju navijačima crveno-plave boje. Naime, Karasi je preuzeo klub od Mihajla Bošnjaka i uspio je za nekoliko utakmica odvesti ga u niži rang takmičenja. Nogu je dobio tek početkom sljedeće sezone, poslije sramotnih poraza u Foči i Gacku. Nešto drugačija priča jeste za Zoranom Marićem, koji je u Banju Luku donio za sada jedini trofej, Kup BiH, međutim, kada je preuzeo ekipu imao je na tacni serviranu i titulu, a na kraju prošle sezone zaostajao je za Željezničarom velikih 10 bodova. Takođe, igra je bila daleko od onoga što su navijači priželjkivali. Na to sve treba dodati i eliminaciju iz Evrope od drugoligaša iz Lozane, te premijerni poraz u Banjoj Luci od Širokog Brijega. Ime Nikole Rakojevića za sada će ostati jedino kao trenera koji je sjeo na klupu u prvom kolu i dočekao 30. Sezonu je završio na sedmom mjestu i finalom Kupa BiH, ali valjda ni tada zvaničnicima kluba nije valjao, pa je potraženo neko drugo rješenje.