banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 08:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 560 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
danas je nestalo na 2 minuta, mada preko dana manje vise nisam u kuci.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2011, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Šta je ovo sa Eltom sada, jutros su slali SMS da su zbog tehničkih izmjena mogući problemi i da se pokuša pristupiti internetu bez konekcije. Ruter mi se ne može konektovati pa kad sam prebacio kabal direktno u LAN kartu kompjutera stvarno se konektovao bez ikakvog podešavanja konekcije u Windowsu. Ali kako da namjestim da radi preko rutera? Ili je ovo samo privremeno pa će samo od sebe da proradi preko rutera?

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2011, 11:16 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Podesi da na WAN interfeju bude DHCP klijent (ili Dynamic IP, zavisi kako gdje piše), a ne PPPoE (kako je bilo do sad) ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2011, 11:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Na ruteru iskljuci pppoe. Stavi DHCP.
Editi <Enter_name> me prestigao u odgovoru :).

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2011, 11:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hvala, to je to :)

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2011, 12:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
Trebalo bi taj internet u Bosni iskljuciti, da se svet uhvati motike... bar sad dok je lepo vreme :D

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2011, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Super im radi teh. podrska. Dodju treci dan. Odlicni rezultati

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 13:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Da i ja upitam nesto. Sta je sa sharing konekcijom? Kako omoguciti da rade ostali racunari sem onog na kojem se vrsila konekcija?

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 14:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2011, 14:59
veca_vestica je napisao:
Da i ja upitam nesto. Sta je sa sharing konekcijom? Kako omoguciti da rade ostali racunari sem onog na kojem se vrsila konekcija?

Mislim da je bilo jedno 5000 tema sa ovim pitanjem i isto toliko objasnjenja.
Jednostavno koristite google ...
http://lmgtfy.com/?q=Internet+Sharing+Window+XP za xp
ili 7 http://lmgtfy.com/?q=Internet+Sharing+Window+7
...

DJ SKYZER - Balkan Party Mix #1

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Pazi ko se javlja da bude cinican ...... Rade vitamini, a?

@Veco, o cemu pricamo? Koji net koristis i kako su ti ostali racunari povezani, ako jesu? Ako nisu, kako mislis da ih povezes? I sta tacno podrazumjevas pod "vrsila konekcija"?

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 23:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Kablovski net preko Elte. 2 racunara i laptop. Na jednom racunaru se uspostavljala konekekcija preko PPPOE, a drugi racunar i laptop su imali izlaz na net putem Internet connection sharing. Racunari i laptop povezani preko switch-a.

Nekidan nije bilo konekcije i stari nazove i kazu mu da pokusa pristupiti bez konekcije. Covjek probao i moze, ali postoji net samo na jednom racunaru. Dakle, moja unutrasnja mreza i dalje postoji ali samo racunar na kojem je postoja konekcija ima izlaz na net.

Onda sam mislila da je nesto do moje mreze, pa sam kablic iz modema ukopcala direktno u drugi racunar (na kojem nije bila kreirana konekcija), ali on i dalje nije imao vezu "u svijet".

Nakon toga nisam uspjela dobiti tehnicku sluzbu da im postavim par pitanja, pa mogu samo da nagadjam zasto je to tako. Dok cekam da mi se neko od njih javi, upitah kako to ljudi rjesavaju bez router-a. Nadam se da sam bila malo jasnija.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 23:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Nisam dugo koristio ICS, pogledaj sta ima u vezi DHCP, ili PPPoE. Elta je prebacila odskora sve na DHCP.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 10:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
veca_vestica je napisao:
Kablovski net preko Elte. 2 racunara i laptop. Na jednom racunaru se uspostavljala konekekcija preko PPPOE, a drugi racunar i laptop su imali izlaz na net putem Internet connection sharing. Racunari i laptop povezani preko switch-a.

Nekidan nije bilo konekcije i stari nazove i kazu mu da pokusa pristupiti bez konekcije. Covjek probao i moze, ali postoji net samo na jednom racunaru. Dakle, moja unutrasnja mreza i dalje postoji ali samo racunar na kojem je postoja konekcija ima izlaz na net.

Onda sam mislila da je nesto do moje mreze, pa sam kablic iz modema ukopcala direktno u drugi racunar (na kojem nije bila kreirana konekcija), ali on i dalje nije imao vezu "u svijet".

Nakon toga nisam uspjela dobiti tehnicku sluzbu da im postavim par pitanja, pa mogu samo da nagadjam zasto je to tako. Dok cekam da mi se neko od njih javi, upitah kako to ljudi rjesavaju bez router-a. Nadam se da sam bila malo jasnija.

Na računaru koji ti je služio za sharing konekcije moraš da isključiš share PPPoE konekcije, a zatim da tu konekciju izbrišeš sa tog računara. Taj računar sad internet konekciju dobije direktno od Eltinog modema (ili čega već), a mrežna kartica dobija adresu putem DHCP servisa preko istog tog uređaja. Problem je vjerovatno što je sharing pravio u toj priči pometnju i zaglupljivao druga dva računara koji onda nisu mogli dobiti uredne adrese preko DHCP servisa pa da i oni kroz switch, a preko modema (ili čega već) dobiju izlaz prema svijetu :-).

Da bi provjerio da li je ovo tačno , najednostavnije je da ovaj "osnovni računar" ištekaš iz potpunosti iz te priče pa onda probaš sa druga dva kompa.

Ovo naravno podrazumijeva da si ti to pravilno umrežio, što ja baš ne mogu da vidim iz tvog posta.

Svi uređaji moraju da budu direktno kablom povezani u switch. Znači i modem i svi računari pojedinačno. Ovo napominjem jer si ti možda u staroj varijanti na prvom kompu imao dvije kartice pa si njega direktno spajao s modemom preko prve kartice, a preko druge kartice kroz switch je bio povezan sa ostalim računarima. Ako je ova varijanta u pitanju, onda nije ni čudo što ne radi.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 10:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Na računaru koji ti je služio za sharing konekcije moraš da isključiš share PPPoE konekcije, a zatim da tu konekciju izbrišeš sa tog računara. Taj računar sad internet konekciju dobije direktno od Eltinog modema (ili čega već), a mrežna kartica dobija adresu putem DHCP servisa preko istog tog uređaja.

Ovo mi je jasno, i to je odrađeno odmah.

dtb_pro je napisao:
Da bi provjerio da li je ovo tačno , najednostavnije je da ovaj "osnovni računar" ištekaš iz potpunosti iz te priče pa onda probaš sa druga dva kompa.
Kao što rekoh to sam već probala i nije prošlo. Danas sam pokušala nešto izmjenjen slučaj. Iskopčala modem iz utičnice, ukopčala ga ponovo i povezala sa latopom i dobila vezu na laptopu. Dakle može na isti način na svakom od računara da se dobije veza nakon što se modem resetuje ili šta već odradi.

dtb_pro je napisao:
Ovo naravno podrazumijeva da si ti to pravilno umrežio, što ja baš ne mogu da vidim iz tvog posta.

Svi uređaji moraju da budu direktno kablom povezani u switch. Znači i modem i svi računari pojedinačno. Ovo napominjem jer si ti možda u staroj varijanti na prvom kompu imao dvije kartice pa si njega direktno spajao s modemom preko prve kartice, a preko druge kartice kroz switch je bio povezan sa ostalim računarima. Ako je ova varijanta u pitanju, onda nije ni čudo što ne radi.
Ne, nije do mreže, mreža je ok. Jedan računar - jedna kartica.

Postaje mi jasno da bez router-a neću riješiti problem. Ipak ako nekom padne na pamet još kakav prijedlog, neka kaže, volim ja egzotiku :)

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

veca_vestica je napisao:
Kao što rekoh to sam već probala i nije prošlo. Danas sam pokušala nešto izmjenjen slučaj. Iskopčala modem iz utičnice, ukopčala ga ponovo i povezala sa latopom i dobila vezu na laptopu. Dakle može na isti način na svakom od računara da se dobije veza nakon što se modem resetuje ili šta već odradi.

Zvuči kao ograničenje interneta na jednu MAC adresu (jedan računar), što ne bi smjelo biti. Pošto ne znam kakav uređaj ELTA koristi, da li postoji mogućnost pristupanju tom uređaju preko LAN-a, odnosno njegove IP adrese? Nekakav web-interface možda? Pa da se pogledaju podešavanja da tamo nije podešeno neko ograničenje...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 16:15 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ograničenje po MAC adresi ne postoji. Modem nije DHCP server, on je samo bridge prema UBR-u. Dobija se javna IP adresa od DHCP servera, i nije moguće dobiti više javnih adresa iza jednog modema. Ako se hoće spojiti više računara, ide ruter na čijem se WAN interfejsu podigne DHCP klijent ili se radi ICS, ali ne sa PPPoE konekcije (koje više nema) već sa mrežne karte koja je DHCP-om dobila javnu adresu.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kakvo s*anje! To sam već vidio kod BLIC kablovskog neta. Znači ako želim sa više od jednog kompa na net, moram kupovati router ili od prvog računara praviti router.
Pljuc!

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 21:38 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pa ni prije nije bilo drugačije, kad je bio PPPoE...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 22:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Pa drugacije ni ne moze.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2011, 08:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Pa ni prije nije bilo drugačije, kad je bio PPPoE...

Znam, ali kakva korist od toga što su samo prebacili na DHCP, a uklonili obavezan PPPoE sa klijentskog računara? Kao računar mi je odmah na netu, ne moram dupli klik?! Čim upalim komp, na netu sam?! Pa ako ćemo tako, ovako sam bar manuelno odlučivao da li sam na netu ili ne.. Bezze...

Znam da je m:tel monopolističko đubre i da koriste činjenicu da su na lopovski način privatizacijom umjesto samo firmi "kupili" i infrastrukturu, odnosno telefonsku instalaciju (iako je to narod u ono vrijeme masno plaćao) pa sad koriste što imaju paricu do maltene svake kuće, znam i da su skuplji u odnosu na konkurenciju, da su zakidali na realnoj brzini u odnosu na plaćenu...

Ali dok god je njihova veza stabilnija od bilo koje druge konkurentske, dok u svojoj ponudi imaju i onaj "ram za sliku" (četveroportni modem sa mogućnošću WLAN-a) koji krajnjem korisniku omogućava korištenje više računara u LAN-u ili WLAN-u sa direktnim pristupom netu bez potrebe za ulaganjem u dodatnu opremu, bojim se da konkurencija neće moći uzeti kvalitetan dio kolača na tržištu.

Pogotovo dok im je tehnička podrška jako loša i kritikovana od strane većine korisnika, a upravo su u ovom segmentu mogli preoteti dobar dio korisnika. Ali takvi su ti "naši biznismeni"...

Mada bih ja volio da je baš suprotno, ali načekaćemo se dok taj dan dođe...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 560 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]