banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Jul 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Apr 2011, 20:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
У вези хипотезе и доказивања:
Онај који тврди непостојање не износи хипотезу, јер то би било contradictio in adiecto. Наиме, доказивати непостојање би значило доказивати постојање доказа непостојања.
Баш као и у кривичном процесу - тужилац тврди постојање злочина и износи доказе постојања, а одбрана тврди непостојање злочина али не износи доказе непостојања злочина, већ оповргава доказе постојања.
Мислим да су неки прије мене то већ и рекли, али на мало компликованији начин.
И мислим да то нема везе са научном и ненаучном хипотезом, већ простом логиком - хипотеза је оно што се постави и потом доказује, а оно што се не може доказивати не може ни бити хипотеза, У овом случају то је непостојање Бога.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Evil_Dead je napisao:
Онај који тврди непостојање не износи хипотезу
kliber je napisao:
izjava: "Bog ne postoji" jeste oboriva, može se opovrgnuti i može se nazvati hipotezom.

Za jednog nije, za drugog jeste... Evil_Dead, izgleda da to nije stvar samo logike nego i ugla gledanja, shvatanja "hipoteze" itd..

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 21:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Hristov

Све је могуће, али ја говорим из угла филозофије (дакле методологије) науке. Ко изнесе доказ непостојања свака му част. Доказао је да доказ непостојања постоји.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 21:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mislim da niko nije govorio o iznosenju dokaza za nepostojanje, posto to ionako nema smisla. Vjerovatno je nesporazum u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Могуће је да је неспоразум у питању.
Али, као што сам рекао, хипотеза је нешто што се постави, а потом се доказује. Рецимо - убрзање тијела зависи од његове масе и иницијалне брзине, потом се траже докази те тврдње. Зато сам спомињао постојање доказа.
И зато рекох да тврђење непостојања не може бити хипотеза, јер не може имати доказ (из горе наведених разлога).

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali u tom primjeru barem znas gdje da pocnes i kako da trazis dokaze. Medjutim kod objektivnog dokazivanja postojanja Boga smo u lavirintu. Ni vjernik ne zna odakle da pocne, a cak ni ateista sam ne zna koji to dokaz treba da dokaze Boga, jer predlazuci dokaz autom. daje Bogu neke atribute, oblikuje Boga, sto je apsurd. Zato sam rekao da te hipoteze nisu naucne. Bozije postojanje ne moze biti predmet naucnog eksperimenta, niti inferentnog, niti laboratorijskog.

Sjetih se, u vezi dokaza da Bog ne postoji, iako je apsurdno, opet ljudi kazu: "Zlo je dokaz da Bog ne postoji, jer da Bog postoji, ne bi smjelo biti zla". U jednoj recenici nadjose dokaz da Bog ne postoji, i odredjuju kakav to Bog mora biti. Dva apsurda u jednoj recenici.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 22:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Ja necu da se pravim pametan... Ali svakodnevno prelistavam ovu temu i posebnu paznju obracam prema Hristovim postovima..
Covek je fenomenalan.. Intelektualac, jedan od retkih koji ima ovako siroko razvijeno znanje i svijest o vjeri i duhovnom zivotu..
Molim da se Hristov unapredi u Spiritual Master foruma.. Ovim putem ga pozdravljam i zelim mu dobar i uspesan zivot kako u duhovnom tako i u realnom svijetu!

Vive a Hristov!

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Hristov
Наравно, ја се око тога с тобом слажем да смо у лавиринту. Зато сам и рекао, прије сто страница, да сам кантовац - постојање или непостојање Бога је антиномија.
Вјерник има своју вјеру и нетреба да је објективно доказује у научном смислу. Он је доказује живљењем, да не кажем дисањем. Сваки покушај да вјерник објективизује Бога дајући му атрибуте је промашај. Мени је занимљив Никола Кузански са својим De Docta Ignorantia (О ученом незнању), то препоручујем прије него неки методолошки спис (част Поперу, Куну, Фајерабенту и осталима).
Моје невјеровање нема везе с научним доказивањем. Ја невјерујем из сличних разлога из којих ти (претпостављам) вјерујеш - једноставно то у себи осјећамо.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Medjutim kod objektivnog dokazivanja postojanja Boga smo u lavirintu. Ni vjernik ne zna odakle da pocne, a cak ni ateista sam ne zna koji to dokaz treba da dokaze Boga, jer predlazuci dokaz autom. daje Bogu neke atribute, oblikuje Boga, sto je apsurd. Zato sam rekao da te hipoteze nisu naucne. Bozije postojanje ne moze biti predmet naucnog eksperimenta, niti inferentnog, niti laboratorijskog.

Da, zato sam ja i rekao da je pitanje postojanja ili nepostojanja boga metafizicko, i ovdje se ne bih slozio s kliberom, iako znam na sta misli.

Naravno, moze se nazvati fizickim pitanjem ako se posmatra nastanak univerzuma, ali je metafizicko jer prevazilazi nase iskustvo. Mi nemamo kapaciteta da se bavimo tim pitanjem iskustvenim, naucnim, fizickim putem. Zato to i jeste metafizicko pitanje. Mozda za milijardu godina (ako prezivimo i preselimo se u drugu galaksiju) ljudi i uspiju da odgonentnu to pitanje uslijed razvoja tehnologije, svijesti itd.

Hristov je napisao:
"Zlo je dokaz da Bog ne postoji, jer da Bog postoji, ne bi smjelo biti zla"

Opet izvrces.
Niko takvo nesto nije rekao.
Ono sto se u ovom slucaju govori je to da Bog mora biti odgovoran za zlo koje se desava u svijetu (ako je Bog taj isti svijet i stvorio).
E sad, ova recenica koju si ti naveo se koristi zato sto se za Boga vezuje atribut dobrote, ljubavi (Bog je beskrtajno dobar i pun ljubavi i slicno).
Zlo nije dokaz da Bog ne postoji vec se koristi u kontekstu logicki ispravnog pitanja o tome zasto ga on dozvoljava (a na ovoj temi su svi argumenti od strane vjernika po ovom pitanju blago receno pobijeni).

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 27 Apr 2011, 22:27, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Наравно, ја се око тога с тобом слажем да смо у лавиринту. Зато сам и рекао, прије сто страница, да сам кантовац - постојање или непостојање Бога је антиномија.

Upravo.
Iako je zapravo bio veliki hriscanin (kao i Hegel) Kant je vrlo dobro znao da se postojanje boga (besmrtnosti duse i slobodne volje) ne moze dokazati i da su to zapravo ta metafizicka pitanja koja prevazilaze nase iskustvo te da ih nema smisla (pokusati) dokazivati.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 22:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Hristov je napisao:
"Zlo je dokaz da Bog ne postoji, jer da Bog postoji, ne bi smjelo biti zla"

Opet izvrces.
Niko takvo nesto nije rekao.
Ono sto se u ovom slucaju govori je to da Bog mora biti odgovoran za zlo koje se desava u svijetu (ako je Bog taj isti svijet i stvorio).
Zlo nije dokaz da Bog ne postoji vec se koristi u kontekstu logicki ispravnog pitanja o tome zasto ga on dozvoljava (a na ovoj temi su svi argumenti od strane vjernika po ovom pitanju blago receno pobijeni).

Са логичке стране овде се нема шта шта додати ни одузети. Беспријекорно.

Друга је ствар то што је вјерник човјек па не може да одоли искушењу логичког доказивања нечег што се логички доказати не може.
Вјерник треба да вјерује, а не да доказује.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 23:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Evil_Dead je napisao:
У вези хипотезе и доказивања:
Онај који тврди непостојање не износи хипотезу, јер то би било contradictio in adiecto. Наиме, доказивати непостојање би значило доказивати постојање доказа непостојања.
Баш као и у кривичном процесу - тужилац тврди постојање злочина и износи доказе постојања, а одбрана тврди непостојање злочина али не износи доказе непостојања злочина, већ оповргава доказе постојања.
Мислим да су неки прије мене то већ и рекли, али на мало компликованији начин.
И мислим да то нема везе са научном и ненаучном хипотезом, већ простом логиком - хипотеза је оно што се постави и потом доказује, а оно што се не може доказивати не може ни бити хипотеза, У овом случају то је непостојање Бога.

O, majku mu, pa je l' vi to mene za*ebavate? Ozbiljno? Kako vam ne ide u glavu?

Evil_Dead, uzmi primjer koji sam dao ranije. Naučnici su na uzorku od 200 ljudi našli samo tri tipa crijevne flore i postavili hipotezu da se svi ljudi na svijetu mogu svstati u te tri grupe. Kako oni mogu dokazati tu hipotezu? Testirati sve ljude na planeti?

Hristov je napisao:
Evil_Dead je napisao:
@Hristov

Све је могуће, али ја говорим из угла филозофије (дакле методологије) науке. Ко изнесе доказ непостојања свака му част. Доказао је да доказ непостојања постоји.
Za jednog nije, za drugog jeste... Evil_Dead, izgleda da to nije stvar samo logike nego i ugla gledanja, shvatanja "hipoteze" itd..

Hristov, ne radi se o uglu gledanja i ličnom ukusu. Tako se hipoteza definiše u nauci. Možda je tebi Hipoteza žensko ime, ali ne možemo diskutovati ako ne prihvatimo zajednički jezik i pojmove kojima ćemo se koristiti.

Evil_Dead je napisao:
хипотеза је нешто што се постави, а потом се доказује.

Tačnije, hipoteza je nešto što se postavi, pa se pokušava opovrgnuti. Što si duže neuspješan u opovrgavanju hipoteze, time je hipoteza utemeljenija i time je posredno dokazuješ.

Hipoteza je da sva tijela pod uticajem gravitacije padaju na tlo. Da si Čak Noris, ne možeš dokazati tu hipotezu. Ali je možeš opovrgnuti.

Hipoteza je da se svi ljudi imaju jedan od tri tipa crijevne flore. Realno, da si Chuck Noris, mogao bi ići i spitati sve ljude na planeti, ali ni on nije toliko besposlen. Zato ta hipoteza stoji dok god se ne nađe čovjek koji nema ni jedan od ta tri tipa crijevne flore. I što više ljudi testiraš i ne uspiješ da nađeš 4. tip crijevne flore, ta hipoteza je čvršća - ali nikad neće biti dokazana, kao ni ona prethodna.

A, sad mi je stvarno dosta. Ne želim više ni jedne riječi da potrošim na raspravu o hipotezama.

Hristov je napisao:
Medjutim kod objektivnog dokazivanja postojanja Boga smo u lavirintu. Ni vjernik ne zna odakle da pocne, a cak ni ateista sam ne zna koji to dokaz treba da dokaze Boga, jer predlazuci dokaz autom. daje Bogu neke atribute, oblikuje Boga, sto je apsurd.

Pa, meni je dovoljno da Bogu dodijelim atribut tvorca univerzuma, što je u svim religijama isto. Ne znam zašto bismo se sporili oko tog atributa? Ako smo u nekoliko vijekova prošli put od Zemlje kao ravne ploče na leđima kornjače do modela kojeg danas imamo, a nigdje nismo našli trag Boga, hipoteza da on i ne postoji je utemeljenija.

S druge strane, ti imaš problem da Bogu dodijeliš bilo kakav atribut, ali se ne ustežeš da misliš da je rođen od djevice, održao nam bukvicu, da je ubijen na krstu, da je uskrsnuo, da ne želi da spavaš sa komšijinom ženom itd. Meni se čini da ti imaš i previše atributa za svog boga.

Evil_Dead je napisao:

Potpuno tačno. Zato se i zove vjera - vjera u nedostatku dokaza ili uprkos dokazima. Ali nemojte to zvati vrlinom.

Poslednji put menjao kliber dana 27 Apr 2011, 23:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Džontra je napisao:
Ultimativni argument>
Nema Boga - ko želi da shvati, shvatiće

mislim da se ovo ne moze pobiti,i shodno tome tema moze pod lok...ko shvati shvatice(mala modulacija) :P
Hristov je napisao:
alkibijad je napisao:
nego mene sekira njegov avatar...naime poznato je da je zagor zagorio,i da zivi sam sa debeljuskastim meksikancem(karamba i karambita) u darkvudskoj sumi....ako to ne vristi gej onda.....:P

Kad malo bolje razmislim, u pravu si Chico. :D

stotinu mu gomova i cd romova,znao sam da si od nase sorte...:)
of topic.....jel istina da je zagor jedini strip junak naseg djetinjstva koji nije vacario zene....marti,dilan dog,i mister no su bili veci bacaje od kobre,zagora se nesto ne sjecam u toj ulozi :)
Talija je napisao:
a li nisam mogla povjerovati da će ikad Džontra staviti ovakav ružičasti avatar.

cek ti i dalje mislis da ze dzontra zajebava da je gej?
Izzard je napisao:
We were told that in last few weeks he has accepted the fact that he is a black man and three days ago he filed for divorce from his wife. When we asked why, after 19 years of marriage, he responded, "because she's a nigger lover" :lol:

bila neki dan na mtv-u ova epizoda,iako imam sve narezane uvijek se ismijem :)
white power :lol: :lol:
najjace mi je kad ga pita sto mrzite jevreje i kineze,a sapel kaze koliko vremena imate :lol: :lol: :lol:
kliber je napisao:
logički nemoguće dokazati da ne postoje bogovi, kao i vilenjaci,

pogledaj gosodara prstenova!!!
ko razumi shvatice :P
Izzard je napisao:
Ja ću hinjski da zjevnem iako nalazim da je diskusija i vrćenje u krug iznimno zanimljivo pogotovo još kad cobra uleti s nekim otkrovenjem...
Dakle još 98.

jebac,PS umjetnik,vjerski reformator.....ima li kraja njegovim interesovanjima?

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 00:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Evil_Dead, uzmi primjer koji sam dao ranije. Naučnici su na uzorku od 200 ljudi našli samo tri tipa crijevne flore i postavili hipotezu da se svi ljudi na svijetu mogu svstati u te tri grupe. Kako oni mogu dokazati tu hipotezu? Testirati sve ljude na planeti?

Као што рече Христов, изгледа да је дошло до неспоразума (усљед безбројног броја страница и и једнако безбројног броја тврдњи и оповргавања). Што си навео свакако вриједи, али ја сам само хтио скренути пажњу на то да се тврђење непостојања не доказује.
У твом горњем примјеру тврди се постојање и оно се посредно доказује онако како си навео и ту нема спора. Али да су тврдили да нема четвртог типа бактеријске флоре то никако не би могли ни директно ни индиректно доказати, јер би морали имати доказ да четвртог типа нема. А они само могу доказати да три типа има. То је била поента.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Што си навео свакако вриједи, али ја сам само хтио скренути пажњу на то да се тврђење непостојања не доказује.

Niko nije ni rekao da se dokazuje, vec samo da se "nepostojanje Boga" moze uzeti kao hipoteza, zato sto je logicki oboriva. Ako uspijes na neki nacin dokazati Boga, oborio si hipotezu da "Bog ne postoji".

A sad bi stvarno mogli da stanemo sa hipotezama, spetljali smo se u raspravi strasno :)

96.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 06:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:

Hristov je napisao:
Medjutim kod objektivnog dokazivanja postojanja Boga smo u lavirintu. Ni vjernik ne zna odakle da pocne, a cak ni ateista sam ne zna koji to dokaz treba da dokaze Boga, jer predlazuci dokaz autom. daje Bogu neke atribute, oblikuje Boga, sto je apsurd.

Pa, meni je dovoljno da Bogu dodijelim atribut tvorca univerzuma, što je u svim religijama isto. Ne znam zašto bismo se sporili oko tog atributa? Ako smo u nekoliko vijekova prošli put od Zemlje kao ravne ploče na leđima kornjače do modela kojeg danas imamo, a nigdje nismo našli trag Boga, hipoteza da on i ne postoji je utemeljenija.

S druge strane, ti imaš problem da Bogu dodijeliš bilo kakav atribut, ali se ne ustežeš da misliš da je rođen od djevice, održao nam bukvicu, da je ubijen na krstu, da je uskrsnuo, da ne želi da spavaš sa komšijinom ženom itd. Meni se čini da ti imaš i previše atributa za svog boga.

kliber je napisao:
Evil_Dead je napisao:

Potpuno tačno. Zato se i zove vjera - vjera u nedostatku dokaza ili uprkos dokazima. Ali nemojte to zvati vrlinom.

Poslije ova dva citata ti si sam sebe diskvalifikovao kao neko kome treba objašnjavati bilo šta. Da si skontao o čemu ja pišem čitavo vrijeme, ne bi napisao citat iznad, a da razumiješ šta znači vjera, ne bi je formulisao kao u drugom citatu.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 19:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Hristov je napisao:
kliber je napisao:
Evil_Dead je napisao:

Poslije ova dva citata ti si sam sebe diskvalifikovao kao neko kome treba objašnjavati bilo šta. Da si skontao o čemu ja pišem čitavo vrijeme, ne bi napisao citat iznad, a da razumiješ šta znači vjera, ne bi je formulisao kao u drugom citatu.

To sam objasnio šta je vjera, ne kažem da razumijem zašto racionalni ljudi vjeruju. Ja ne vidim razliku između vjere u boga i vjere da postoje Baba-Roge, vilenjaci i dr. Meni je uvijek potreban dokaz i to ću tražiti i od vjernika.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2011, 06:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2011, 13:16
Da li bog vjeruje u mene?

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2011, 07:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Lud reče ,nema Boga, još luđi reče čekaj malo sad ću ti "dokazati" da Ga ima.P.S.BOGA Kojeg IMA JEDNOSTAVNO NEMA.

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2011, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Bakinci je napisao:
Da li bog vjeruje u mene?

:lol: Isto koliko i ti vjerujes u njega..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]