banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Jul 2025, 17:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Apr 2011, 07:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Hristov je napisao:
Stavi ruku kad zijevaš :D

Ne kontam te, ako ti se ne čita imaš drugih interesantnih tema, mi se ne ubijamo ovdje kao što vidiš, a tebi i Popi hvala što ste nam stavili do znanja da vas smaramo.

Predrasuda! :D

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 07:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Neka je, imate stotine drugih tema, idite pa tamo zijevajte ili ih lajkujte.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 08:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
Zato sam rekao, one dvije famozne tvrdnje nisu različite po pitanju naučnosti, a da li su naučne ili nisu, je veoma teško utvrditi.

Ma kako nisu covjece boziji, jedno je hipoteza drugo nije.

Mi ti ovo objasnjavamo iz posta u post zato sto se jos od ruzinog posta termin hipoteza upotrebljava u onom kontekstu u kojem se ne moze upotrijebiti kao hipoteza.
Da bi bila naucna, hipoteza ne mora samo da bude potvrdjena, mora da postoji i njena oborivost, to je ono o cemu ti ja i kliber govorimo vec 10 postova ali ti, ili ne kontas ili neces da priznas da grijesis.

Hristov je napisao:
Za tebe hipoteza nije bilo šta, a ja kažem da hipoteza može biti bilo šta, sama riječ je nebitna,

Evo u ovome je problem.
Ti si za nas dvojicu govorio da grijesimo i da nam je logika pogresna a napises ovo.
Fino, za tebe moze hipoteza biti bilo sta, ali u naucnoj metodologiji i u nauci uopste, ne moze. Zato i grijesis.
To je sve sto ti je kliber pokusavao reci.

A to da li se bog moze dokazati ili ne... valjda je ta prica jasna.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 09:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Opet ista prica :lol:

Vi mijesate hipotezu i naucnost hipoteze, rijec "hipoteza" nije isto sto i "naucna hipoteza":

Citiraj:
For a hypothesis to be put forward as a scientific hypothesis, the scientific method requires that one can test it

hypothesis != scientific hypothesis

Sve moze biti hipoteza, ali ne moze svaka hipoteza biti naucna hipoteza, a vi tvrdite da hipoteza nije hipoteza ako se ne moze testirati, sto jednostavno nije tacno, a ako ti to ne uvidjas iz gornjeg citata, per favore.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 09:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa to uopste nije bilo upitno.
Obje ove tvrdnje nisu naucne hipoteze, zato sam i rekao da je valjda ta prica oko dokazivanja boga jasna (ali izgleda da nije).

Ali mi ti govorimo da je samo jedna od ovih tvrdnji hipoteza, a druga nije!

More l' sad uci u glavu ono sto ti pokusavamo reci??

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:

Obje ove tvrdnje nisu naucne hipoteze, zato sam i rekao da je valjda ta prica oko dokazivanja boga jasna (ali izgleda da nije).

Pa to uopste nije bilo upitno, ja citavo vrijeme govorim o razlici izmedju hipoteze i naucne hipoteze :lol: :P Znaci skontao si da je prvo bila vasa greska.

U vezi ovog drugog, itekako je upitno, ja sam rekao gdje greska u vasem razmisljanju, a ako nisam u pravu, moras naci gresku u mojim postovima, a ne stalno ponavljati istu pricu.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 09:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kaze se "sve vrijeme".

I ne, ti ne govoris sve vrijeme o toj razlici, nemoj da se izvlacis.
Zar je toliko tesko reci "pogrijesio sam" (valjda je to jedna od hriscanskih vrlina)???

Citiraj:
Znači, ponavljam, obe hipoteze su istovremeno ili naučne ili nenaučne,

Hajde sad navedi onaj dio u kojem smo nas dvojica rekli da je bilo koja od ove dvije tvrdnje "NAUCNA hipoteza"???

Mi ne govorimo o naucnosti ovih tvrdnji jer naucnosti nema u metafizkickim tvrdnjama!!!!
Aloo!

Ali prica je krenula od ruzine upotrebe termina hipoteza tamo gdje je nije mogla upotrijebiti. Kliber joj je jos tada rekao da to ne moze biti HIPOTEZA (a kamoli NAUCNA HIPOTEZA) iz razloga koje navodimo iz posta u post ali koje ti ne vidis iz samo tebi jasnog razloga.

Covjece, nisi u pravu i to je to.
Mozes i dalje pokusavati pisati nebuloze i uvoditi neke nove stvari u ovu raspravu (cuj ti si sve vrijeme pricao o razlici izmedju naucne i nenaucne hipoteze - nidje veze) ali jednostavno nisi u pravu.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Drugar, ja tebe nista ne kontam.

Citiraj:
cuj ti si sve vrijeme pricao o razlici izmedju naucne i nenaucne hipoteze - nidje veze

Niti sam to napisao niti sam bio ozbiljan dok sam to pisao, a vi stalno pricate o tome sta je hipoteza, da nije tako onda bi ispalo da ja sam sa sobom pricam.

Mi ne govorimo o naucnosti ovih tvrdnji jer naucnosti nema u metafizkickim tvrdnjama!!!!

Nek si ti rekao da obe tvrdnje nisu naucne, i ja pricam o tome, vidis da se slazemo :) Samo sto ja to govorim sa dozom rezerve, jer sve je stvar gledista. Kliber, slazes li se sa ovim sto je napisao Elvis?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Hristov je napisao:
Neka je, imate stotine drugih tema, idite pa tamo zijevajte ili ih lajkujte.

Ja sam, u stvari, zijevao na drugoj temi. Međutim, kako ste krenuli sa hipotezama, mogao bih 'ladno i ovdje.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa dobro, eto neka i ostalih 100 aktivnih forumasa napise "Zijev", pa da nastavimo dalje.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 11:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Zijev
još 99

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Hristov je napisao:
Pa dobro, eto neka i ostalih 100 aktivnih forumasa napise "Zijev", pa da nastavimo dalje.

Mislim da si ti čak svjestan da je tvoja tvrdoglavost u stvari najveća kočnica da bi se nastavilo dalje, zato me i čudi zašto insistiraš na tom dječijem obrascu ponašanja. I još k tome pokušavaš krivicu svaliti na druge. Nije kršćanski, brate Hristove.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 11:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Hristov je napisao:
Pitanje za tvrdokorne ateiste: da li je iko od vas dozivio neko duhovno ili bilo kakvo metafizicko iskustvo, i kako ste sebi objasnili to iskustvo, kako se danas postavljate prema tom iskustvu?

Kako god da si objasnjavam i tumacim to iskustvo, sigurno da je posljednja stvar na koji bi se pozvao - VJERA. Dokaz za to je da postoji danas nekoliko milona vjernika, a od njih 99% nije nikad imalo apsolutno nikakvo iskustvo, kako ti kazes metafizicko iskustvo. Gledajuci u vjernike i ateiste ... vjernici su mnogo neposteni, vjeruju u metafizicko iskustvo i ostaju isti, kratkih rukava i bez metafizickog iskustva. Problem u njih je sto je vjera mentalni prikaz vrlina koji koriste da bi svo svoje emotivno smece sakrili iza te mentalne slike (tj citaj tripovanja). Malo originalnija vjera znaci u vjerovanje bez mentalne slike, .. ali i ona ima elemente uma, jer i dalje se pravi elitizam vjere u Boga koji odvaja sustinu od Boga. Jedina vjera koja je utemeljena u Boga je ona koja ne poznaje za vjeru i ona koja ne poznaje za Boga koji bi bio Bog. Ali da se vratim na pitanje za tvrdokorne ateiste: kako to sebi objasnjavate. Ne objasnjavam, vec koristim. :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Hristov je napisao:

Mislim da si ti čak svjestan da je tvoja tvrdoglavost u stvari najveća kočnica da bi se nastavilo dalje, zato me i čudi zašto insistiraš na tom dječijem obrascu ponašanja. I još k tome pokušavaš krivicu svaliti na druge. Nije kršćanski, brate Hristove.

Sta nije krscanski, ako covjeku objasnim zasto mislim da nije u pravu, pa ako je za to potrebno i 100 strana, a ja za to imam dovoljno strpljenja? Kakve veze ima tvoje djecije zijevanje sa mnom? Znaci nije problem vase zijevanje nego to sto ja na temi o vjeri pricam o vjeri? Ja sam svijestan da se ponasam kao dijete ali prebacujem krivicu na drugoga, kocim nekoga, sta li? :confused4:

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 12:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Dokaz za to je da postoji danas nekoliko milona vjernika, a od njih 99% nije nikad imalo apsolutno nikakvo iskustvo, kako ti kazes metafizicko iskustvo.

Ko ti je rekao da vjernici traze metafizicko iskustvo? Cega je kriterij metafizicko iskustvo u vjeri? Da bi moja duhovnost bila ispravna, moram imati metafizicka iskustva, ili sam te pogresno shvatio?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Džontra je napisao:
Zijev
još 99

Ja ću hinjski da zjevnem iako nalazim da je diskusija i vrćenje u krug iznimno zanimljivo pogotovo još kad cobra uleti s nekim otkrovenjem...
Dakle još 98.
Svako dobro.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 13:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Hristov je napisao:
golden_brown je napisao:
Dokaz za to je da postoji danas nekoliko milona vjernika, a od njih 99% nije nikad imalo apsolutno nikakvo iskustvo, kako ti kazes metafizicko iskustvo.

Ko ti je rekao da vjernici traze metafizicko iskustvo? Cega je kriterij metafizicko iskustvo u vjeri? Da bi moja duhovnost bila ispravna, moram imati metafizicka iskustva, ili sam te pogresno shvatio?

Nisam htio navesti pricu o vjeri u Boga na iskustvene stvari.
Ali Hristov, ti si prvi spomenuo metafizicko iskustvo. Zasto? I dalje, zasto imas odbojnost prema ateistima? (ne ocekujem odgovor, ovo su uglavnom pitanja koja bi sam sebi postavio, pa se shodno tome na takav nacin i tebi obracam).

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

golden_brown je napisao:
Nisam htio navesti pricu o vjeri u Boga na iskustvene stvari.

Na sta konkretno mislis ovim? Iz tvog posta je ocigledno da duhovni napredak mjeris spiritualnim iskustvima, to je karakteristicno za one koji slijede istocnjacka ucenja. Znaci mjeris vjernike pogresnim arsinom, ili si nesto drugo imao na umu.

golden_brown je napisao:
Ali Hristov, ti si prvi spomenuo metafizicko iskustvo. Zasto? I dalje, zasto imas odbojnost prema ateistima? (ne ocekujem odgovor, ovo su uglavnom pitanja koja bi sam sebi postavio, pa se shodno tome na takav nacin i tebi obracam).

Vec sam spomenuo da to pitanje za ateiste nema veze sa Bogom. Radi se o najjednostavnijem pitanju, to sto ljudi odgovaraju na pitanje koje nisam postavio samo govori da pokusavaju da me procitaju i u pravilu donose zakljucke da ja imam nesto protiv ateista ili sam tvrdoglav i sl.. Obicno tvrdokorni ateisti poricu svako postojanje metafizickih fenomena, zato me interesuje da li postoji barem jedan ateista koji je nedvosmisleno dozivio jedno takvo iskustvo, a uprkos tome je i dalje tvrdokorni ateista.

Nemam odbojnosti prema ateistima.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 19:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Hristov je napisao:

Nek si ti rekao da obe tvrdnje nisu naucne, i ja pricam o tome, vidis da se slazemo :) Samo sto ja to govorim sa dozom rezerve, jer sve je stvar gledista. Kliber, slazes li se sa ovim sto je napisao Elvis?

Cijela priča oko definicije hipoteze/naučne hipoteze je krenula kad sam Japanese_rose pokušavao da objasnim da je logički nemoguće dokazati da ne postoje bogovi, kao i vilenjaci, Djeda Mraz i dr. i da to nije razlog da se vjeruje u to, niti da je vjerovatnoća postojanja 50%.

Iako se i meni čini da se izvlačiš na razliku u pojmovima hipoteze i naučne hipoteze, neka bude da se nismo razumjeli... nije bitno. Ionako smo dosadili i Bogu i narodu. 97

Za mene je pitanje postojanja bogova fizičko, a ne metafizičko pitanje. Ako je bog stvorio cijeli Svemir, Zemlju, život i ljude na njoj, ako ima interes za ljudske živote, ako se tu i tamo upliće u naše živote, onda je to fizičko/naučno pitanje kao i svako drugo. Pitanje da li su Svemir stvorili bogovi ili ne - ne može biti metafizičko pitanje.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2011, 20:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da se ja izvlacim, ne bih stalno davao primjere i pisao dugacke postove da ilustrujem o cemu govorim. U jednu ruku smo imali zbrku zbog toga sto ste ti i Elvis na jednoj strani, a ja na drugoj strani, razlicito koristili pojam hipoteza, a u drugu ruku zato sto sam pokusavao ukazati na gresku u razmisljanju, bez da smo se slozili oko toga sta je hipoteza. Onaj post gdje sam objasnio da hipoteza nije istovremeno i naucna hipoteza, sam trebao na samom pocetku napisati, i tek onda objasniti ovo drugo.

Jos jednom, ova moja recenica:

Hristov je napisao:

Pa to uopste nije bilo upitno, ja citavo vrijeme govorim o razlici izmedju hipoteze i naucne hipoteze :lol: :P

je ironija na Elvisov post kojim kaze da razlika izmedju hipoteze i naucne hipoteze nije ni bila upitna, a u prethodnim postovima smo upravo oko toga, izmedju ostalog, lomili koplja, znaci pokusao je bez previse buke da zauzme drugu poziciju. Ja sam od toga napravio ironiju tako sto sam rekao da sam ja samo o razlici izmedju jednog i drugog govorio (a ono u vezi hipoteze o Bogu kobajagi kao da nije bilo upitno), stavljajuci mu do znanja koliko je ocigledan taj njegov manevar (iz tog razloga i smajliji na kraju recenice)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]