banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jun 2025, 11:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Apr 2011, 02:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
Meni je ovo sve super citati........ :D
Inace ne vjerujem u Boga......jbg, vaspitan sam tako.......stari mi sad pod stare dane postao kao neki vjernik pa eto obiljezavamo i tu slavu ali ranije je bio komunjara.......valjda se covjek prilagodjava vremenu :)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 02:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Oficir s ruzom je napisao:
Elvis Presley je napisao:
Prvo, Marks je svoje ideje razradio u Evropi i kada je mislio na religiju mislio je prvenstveno na hriscanstvo a i bitna je cinjenica, koju mnogi ne znaju, da je Marks nastojao da izvrsi revoluciju i uspostavi socijalizam u razvijenim zemljama zapadne Evrope, prvenstveno u Engleskoj.

Ma znamo mi da je on mislio samo na hrisćanstvo, al ti to izbaci...pa se ovdje popravi...(mislim bitno je da je dasa mislio na jedno a ti ga kužno za sve religije)....tvoja sociologija i zubačni klin.
Tako da zbog toga tvoj slavni pokusaj da iskrivis Marksa pada u vodu.

Uf sad ja iskrivljavam Marksa...ajd idemo od početka....

Akt prvi

Citiraj:
Ova recenica znaci da religija sluzi za otupljivanje covjeka, sluzi vodecem stalezu da i dalje manipulise i eksploatise nize staleze jer religija u sebi ne nosi duh revolucije, religija ne uci ljude da se pobune protiv sadasnjeg stanja vec ih uci da prihvataju cutke sve muke, nesrece i nepravde na ovom svijetu ali da ce zato biti nagradjeni na onom svijetul; isto kao sto i opijum otupi covjeka i odalji ga od stvarnosti, boli, patnje ili slicno. Marksu se to nije svidjelo iz prostog razloga sto je Marks jedino u revoluciji vidio izlaz iz tog ponora prouzrokovanog kapitalizmom i po meni je bio potpuno u pravu sa tog nekog politicko-socijalnog aspekta.

...eto ga....e sad Marks nije mislio na religiju nego na religije, u stvari mislo je na religiiju ali nismo definirali religiju na koju je on to mislio, u stvari nismo definirali pravo religiju kao takvu pa cemu onda definirati na koju je on mislio jer obzirom ili bez obzira na obzir.....itd.itd... :D
E onda
Citiraj:
po meni je bio potpuno u pravu sa tog nekog politicko-socijalnog aspekta
..e pa nije u pravo niti s tog političko socijalnog aspekta jer onda ide ono moje "skromno"...revolucija Tunis, Egipat,Libija, Sirija, itd.itd....
Nisam ja nista ubacio, uzmi "Sociologiju religije" Vuke Pavicevica pa procitaj.

Uzmem sociologiju prof.dr. Rame Atajića.... :D

Islam nastoji da ovlada svijetom jer nastoji da upravlja kako privatnom tako i drzavnom i drustvenom sferom. Pa serijatski zakon, majku mu.

Ajjjj brete, lipo brete pa ništa drugo...a ovaj svjetovni zakon ne nastoji da ovlada svijetom ??? Hajmo malo o njemu...ovaj svjetovni zakon ne nastoji da definira sve aspekte ljudskog zivota kao i serijat...i koja je onda razlika između njihovih ciljeva ???
Po tebi 10 Mojsijevih hoce da ovlada svijetom i zato sto dolaze od Boga treba da ih se okarakteriše kao manjkave, diskrimonatorke, osvajačke, zastarjele...a Rimsko pravo je perfektno ni zbog čega nego samo sto evoluira...i što nije po Bozjem nego po ljudskom.

Ovaj, sta pises ti?
Da li si ti svjestan koliko si se sam zapetljao ili moram ja opet na to da ukazujem?
Gdje sam ja izbacio nesto pa se kasnije popravljao?
Marks je rekao to sto je rekao. Slozili smo se da je mislio na hriscanstvo a i da nije, opet nije mislio na revolucije koje ce se dogoditi 150 godina nakon njegovog zivota (i koje apsolutno nikakve veze sa religijom nemaju). Sta, jesu muslumani jedini koji prave revolucije? Najveca revolucija u istoriji se dogodila u Francuskoj i na tvoju zalost ni tu nemamo islama ni u prici.

Kakav crni svjetovni zakon, sta ti je? To vi muslimani istovremeno izludite pa zato ti i ruza ovdje bulaznite do besvijesti?
Ko je pominjao svjetovni zakon, ja sam ti naveo jednu od tipologija religija i sta karakterise svaki od ta 3 tipa.
Izvorno hriscanstvo nije bilo okrenuto prema drzavi niti je tezilo da utice niti da kontrolise politicku sferu drzave. Aurelije Avgustin, "O drzavi Bozijoj", podjela na dvije drzave, "bozija" drzava na onom svijetu i svjetovna drzava... Zvuci li poznato?
10 Mojsijevih zapovjesti nemaju veze sa ovladavanjem svijetom niti sa budjenjem svijesti pojedinca (sto je Marks imao na umu, budjenje svijesti protiv nepravde i eksploatacije) vec imaju ulogu da ucvrste moralne sudove i da razviju svijest o moralu kod svakog pojedinca.
Tu nema nicega sto bi izazvalo revoluciju u svijesti neke osobe jer isto tako ce se sirotinji obecavati zivot u raju i da zivot na ovom svijetu nije bitan, reci ce se da treba okrenuti drugi obraz ako te neko osamari itd.

Kao sto rekoh, jacanje katolicke crkve kao i primjena serijatskog zakona se vode kao primjer koristenja religije u cilju ovladavanja svijetom ali bar sto se tice hriscanstva to nema mnogo veze sa onim sto hriscanstvo izvorno predstavlja jer izvorno hriscanstvo jednostavno nije imalo ideju revolucije u sebi. U principu ni islam ne posjeduje taj revolucionarni duh jer je islam mozda i najkonzervativnija religija.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 05:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Rose, dio oko kojeg se nisam složio je ovaj:
Hristov je napisao:
Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
Ali samo uslovno, jer ne znamo šta treba Bog da predstavlja, tj. koji su njegovi atributi.

Poznati su nam Boziji atributi. Uzmimo svemocnost. Kako neko ko nije mocan, a pogotovo nije svemocan moze dokazati Svemocnost ?

Ne, nama Božiji atributi NISU poznati u mjeri da možemo sebi dati mandat da naučnim putem određujemo da li Bog postoji. Mi imamo PREDSTAVE o tome, ja vjerujem da Bog mora biti svemoćan, itd. Ali naša lična osjećanja ne mogu biti kriterij za objektivno dokazivanje Boga, niti smo u stanju da ga dokažemo (u tom dijelu je moje pisanje slično tvom). Najveći problem je znači postaviti kriterije za hipotezu da Bog postoji.

Zato sam rekao, zamisli da posmatraš sa ruba svemira beskrajno male dvije tačke kako se dogovaraju kakav to Bog mora biti da bi postojao, pa vjerovatno bi se od srca nasmijala, ne zbog njihove drskosti, nego zbog apsurdnosti i paradoksalnosti situacije.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 07:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Izzard je napisao:
Ašikujemo mi i preko pp a da vidiš tu vatre.

Daj ne lupetaj.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ne, nama Božiji atributi NISU poznati u mjeri da možemo sebi dati mandat da naučnim putem određujemo da li Bog postoji. Mi imamo PREDSTAVE o tome, ja vjerujem da Bog mora biti svemoćan, itd. Ali naša lična osjećanja ne mogu biti kriterij za objektivno dokazivanje Boga, niti smo u stanju da ga dokažemo (u tom dijelu je moje pisanje slično tvom). Najveći problem je znači postaviti kriterije za hipotezu da Bog postoji.

Zato sam rekao, zamisli da posmatraš sa ruba svemira beskrajno male dvije tačke kako se dogovaraju kakav to Bog mora biti da bi postojao, pa vjerovatno bi se od srca nasmijala, ne zbog njihove drskosti, nego zbog apsurdnosti i paradoksalnosti situacije.

:roll: :roll: :roll:

Po deseti put Hristov, sve to sam vec napisala.

U Kur'anu se kaze da oni koji nece da vjeruju ne bi povjerovali ni kada bi se Bog materijalizovao pred njima, vjerovatno se to spominje i u Bibliji. Ne vrijedi se ubjedjivati s onima koji nece da vjeruju. Ljudi su oholi kad im je dobro, misle da su jaki i neovisni. Kada nesto zaskripi onda se obracaju Bogu. Ako se nesto promijeni, onda opet sve po starom. Bog nam je dao upute za zivot, barem je tako za muslimane, pa ko hoce moze ih pratiti. A ko nece moze po svom. Bog nije poput ljudi, pusti svakoga da radi sta hoce do odredjenog trenutka.

U I slamu su Boziji atributi poznati : http://www.youtube.com/watch?v=j9i2RLPN_fU

Slava Bogu.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 23 Apr 2011, 08:30, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
Opsti trend je da se usvoje odredjeni religijski koncepti i izrazi a onda se trazi objasnjenje za njih, umjesto da se poslije uvida koncepti i pojmovi imenuju. Rijeci se ne koriste za precizno objasnjenje duhovnog stanja koje je jasno i jednostavno, nego se rijeci koriste za pravljenje bajkovite mentalne slike (da ne kazem za zamisljanje). Zacarani krug se dobije kad se vjeruje da treba imati vjeru, sto je izbor manjeg otpora.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Čitam ovo sve i pade mi jedna ideja na pamet.Da se uvede banovanje zbog kompleksa i gluposti.Kontam da bi ruža prva pala....

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Treba imati neku granicu.. Hrišćanstvo je samo religija ili sekta koja ima opštu političku podršku širom svijeta zato i jeste tako rasprostranjena.. Religija i sekti imas mali milion.. To mozemo uraditi ja i ti (TI kojem je toliko dosadno u životu pa čitaš ovu temu) otvorimo neku religiju izmislimo neke knjige neke bogove i privučemo medijsku pažnju i eto parica!

Kažem vam nisam vjernik, ali sam realan! Ono što nevidim NEVJERUJEM!

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ali si i nepismen brate. Kako jednom slucajno ne udaris po "spejsu" nakon negacije?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ne, nama Božiji atributi NISU poznati u mjeri da možemo sebi dati mandat da naučnim putem određujemo da li Bog postoji.

Po deseti put Hristov, sve to sam vec napisala.

U I slamu su Boziji atributi poznati

PS: zasto tako brzo gubis strpljenje?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Čitam ovo sve i pade mi jedna ideja na pamet.Da se uvede banovanje zbog kompleksa i gluposti.Kontam da bi ruža prva pala....

A ti ne bi bio moderator. :roll: Ako se vodimo onom da nije bitno sta se napise nego ko to napise, onda bih ti se trebala zahvaliti na komplimentima.

Pa hvala. :wink:

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 23 Apr 2011, 08:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Neko vjeruje da je sve nastalo sasvim slučajno, slučajnom nekontrolisanom explozijom bez ikakvog smisla i razloga, a neko vjeruje da je neko sve stvorio sa smislom i razlogom i da sve ima smisao i to je to.
Zanima me ovi koji vjeruju da je sve slučajno i bez razloga, kakvog onda smisla ima laprdanje o moralu, humanizmu i ostale gluposti, kad je smisao i razlog postojanja čovjeka jednak postojanju i smislu bilo kojeg insekta?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 23.04.2011. 09:43, izmenjena samo jedanpu

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
PS: zasto tako brzo gubis strpljenje?

Ne, nego imam previse strpljenja. :wink:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne vjerujem da postoji slucajnost. Najosnovnije gradivne cestice univerzuma sadrze kreativni princip u sebi, kojim grade najslozenije sisteme, od ćelije, preko čovjeka, do galaksija. Što reče Einstein, Bog ne baca kocke. I kad bi "oljuštili" svijet od religije, uvijek bi nas kopkalo pitanje otkud Informacija u najmanjim gradivnim blokovima univerzuma.

Poslednji put menjao Hristov dana 23 Apr 2011, 08:52, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Neko vjeruje da je sve nastalo sasvim slučajno, slučajnom nekontrolisanom explozijom bez ikakvog smisla i razloga, a neko vjeruje da je neko sve stvorio sa smislom i razlogom i da sve ima smisao i to je to.
Zanima me ovi koji vjeruju da je sve slučajno i bez razloga, kakvog onda smisla ima laprdanje o moralu, humanizmu i ostale gluposti, kad je smisao i razlog postojanja čovjeka jednak postojanju i smislu bilo kojeg insekta?

U šta bi trebao da vjerujem da je bog stvorio Adama, otkino mu rebro i napravio Evu.. To je neko MAGIČNO REBRO..
Ako su adam i eva bili bijeli kako su onda nastali današnji azijati i čamuge i sl.
Sve je to počelo od nekih jednoćelijskih organizama hiljadama godina nakon očvršćavanja zemljine kore. Ti organizmi su vremenom sazrijevali i bili sve složeniji i kompleksniji da bi konačan rezultat bila šta ja znam neka antička pastrmka koje su jele same sebe da bi opstale i opet vremenom evoluirale na još složeniji vid života i to prenele na kopno da bi dobili nekog majmuna od majmuna praistorijskog čoveka, zatim neandertalca, čovjekolikog majmuna, i onda kao ishod svega HOMOSAPIENS-a (današnjeg rayumnog čoveka)..
To je proces koji se odvijao hiljadama godina!
A te priče da je Bog stvorio čoveka TO SU GLUPOSTI I LAŽI!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Meni nije jasno Cobra što ti osjećaš potrebu da vjernicma "otvaraš oči" i ubjeđuješ ih u to da Bog ne postoji?Šta tebi smeta tuđa vjera?I ne shvatam tebe Hristove koji mu se pravdaš...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cobraunited89 je napisao:
Sve je to počelo od nekih jednoćelijskih organizama hiljadama godina nakon očvršćavanja zemljine kore. Ti organizmi su vremenom sazrijevali i bili sve složeniji i kompleksniji da bi konačan rezultat bila

Evo ti pitanje na koje obojica ne znamo odgovor, a koje nas tjera na razmisljanje. Otkud informacija za stvaranje jednocelijskog organizma?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Meni nije jasno Cobra što ti osjećaš potrebu da vjernicma "otvaraš oči" i ubjeđuješ ih u to da Bog ne postoji?Šta tebi smeta tuđa vjera?I ne shvatam tebe Hristove koji mu se pravdaš...

Nisi me razumeo. ja sam samo izneo svoje mišljenje..
Za ovo što sam gore napisao postoje dokazi..
Aj ti meni dokaži da je covjeka BOG lično napravio.. Ako vidim taj dokaz i ja cu vjerovati! Do tada držim se svojih principa!

Ja poštujem to što ljudi vjeruju i daleko od toga da nekoga odgovaram od njegovog izbora. Samo iznosim svoje misljenje .

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2011, 08:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Ne pravdam se, sasvim sam cool dok pisem ove retke, nego samo iznosim svoja razmisljanja, vise to a manje replika na tudje postove, znaci razmisljam na glas, dijelim svoja razmisljanja sa vama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]