sevic33 je napisao:
Evo screens sve sta treba da uradis,vrlo jednostavno...
Dobro, pa ti si rekao da slike koje sam postavio nemaju veze sa temom, a sam si postavio isto?!? Govorim o drugom screenshotu, smao što ja nisam ništa dirao, a ti si upisao par "rulova". Moj prvi screenshot je poslužio samo da se vidi šta se na Firewallu da odmah blokirati/propustiti.
Bezze...
<Enter_name> je napisao:
Modem u bridge modu je ADSL modem, ako ga prebaciš u routing mode onda je ADSL ruter

Screenshotove koje si postavio se odnose na firewall, konkretno na prvoj slici su pravila koja brane pristup samom modemu preko javne adrese, dok se na drugoj vidi interfejs za dodavanje novih pravila u firewall.
OK. Pa ja sam i postavio ono koliko sam znao šta je bitno za pristup modemu izvana. Šta sam pogriješio? Uostalom, ponavljam drugi screenshot je isti kao kod ovog lika što me prozvao, pa mi je nejasno. Ne sporim da možda griješim, ali nije mi baš sad najasnije u čemu?
I da vezano za priču o istom javnom IP-u. Malo sam se raspitao. Priču su mi ispričali ovakvu (nije mi baš najjasnija, ali prenosim):
m:tel s obzirom na broj korisnika nema ni približno dovoljan zakupljen opseg adresa da bi svaki njegov korisnik imao svoj jedinstveni Public IP. S toga oni grupišu određen broj korisnika, koji svoje konekcije ne ostvaruju direktno prema vani nego u jedan od "virtuelnih LAN-ova" unutar m:tel sistema koji ima svoju jednu javnu adresu, a saobraćaj raspoređuje kao što router raspoređuje saobraćaj u običnoj mreži, npr. uzmimo igraonicu. Svaki računar ima svoju sesiju, svi koriste internet, ali imaju istu javnu adresu. Odnosno, onu koju ima router koji vrši konekciju. E sad, meni ostaje nejasan dio kako oni to rade da ADSL modemi vrše PPPoE konekciju u taj njihov šta već, pa da više njih ima isti javni IP, ali činjenica koju možete provjeriti je da postoje korisnici (sa dinamičkom javnom adresom, ne sa statičkom koja se plaća) koji imaju zajednički, odsnosno isti Public IP.