banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jun 2025, 12:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2011, 13:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:43
Kuran:

Al-Baqara (2) - Krava Medina :

133. Vi niste bili prisutni kada je Jakubu smrtni ~as do{ao i kada je sinove svoje upitao: "Kome }ete se, poslije mene, klanjati?" – "Klanja}emo se" – odgovorli su – "Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima i Ismaila i Ishaka, Bogu jednome! i mi se Njemu pokoravamo!"

Biblija:

Biblija: (2. Mojsijeva 3:15) Tada je Bog još jednom rekao Mojsiju: “Ovako kaži sinovima Izraelovim: ‘Jehova, Bog praotaca vaših, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.’ To je ime moje dovijeka i to je spomen moj iz naraštaja u naraštaj.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Imas bezbroj ovakvih primjera...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 18:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Da, moglo bi se reći da ima određen broj ovakvih primjera....

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Naravno da Kur'an potvrduje Bibliju.

Jedino u cemu se razlikuju shvatanja je percepcija Isusa, nacin na koji je napustio ovaj svijet i pitanje Svetog Duha.

Samo sto te razlike nisu vrijedne nijedne ruzne rijeci, a kamoli svih ratova, zrtava, nesrece i bola malog, malenog covjeka - koji najuspjesnije od svega sto je u stanju uciniti, uspijeva zgaziti vlastitu dusu. Jedino sto pri tome zaboravlja je da ne postoji tehnologija koja ce ocistiti zaprljanu dusu. Nikada je nece ni biti.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2011, 19:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Kako onda moze biti razlika u vezi Isusa ako potvrdjuje Bibliju?

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 08:52 
Početnik
Početnik

Kuran:

Yunus (10) - Junus Mekka
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

90. I Mi prevedosmo preko mora sinove Israilove, a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progone}i ih ni krive ni du`ne. A on, kad se po~e daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi i ja se pokoravam!"

U razdoblju od Abela do osnivanja izraelskog naroda uvijek je bilo pojedinaca koji su obožavali Jehovu i slušali njegove zapovijedi (Hebr. 11:4-22). U Mojsijevo vrijeme Jehova je sklopio savez s potomcima patrijarha Jakova, od kojih je nastao izraelski narod. Izraelci su se zavjetovali da će se oni i njihovo potomstvo pokoravati Jehovinoj vlasti. Rekli su: “Činit ćemo sve što je Jehova rekao” (2. Mojs. 19:8).
Jehova je s određenom svrhom izabrao Izraela za svoj narod-(5. Mojsijeva 7:7-8) 7 Nije vam Jehova pokazao naklonost i izabrao vas zato što ste bili najveći od svih naroda, jer vi ste bili najmanji od svih naroda. 8 Jehova vas je izabrao zato što vas je ljubio i želio je održati zakletvu kojom se zakleo praocima vašim. Zato vas je Jehova izveo rukom jakom i otkupio vas iz kuće ropske, iz ruke faraona, kralja egipatskoga(...)

To je učinio ne samo radi dobrobiti izraelskog naroda nego i radi nečeg puno važnijeg — svog imena i prava vladanja. Izrael je trebao svjedočiti da je Jehova jedini pravi Bog -(Izaija 44:6-8) 6 Ovako kaže Jehova, Kralj Izraelov i Otkupitelj njegov, Jehova nad vojskama: ‘Ja sam prvi i ja sam posljednji, osim mene nema Boga. 7 Tko je kao ja? Neka poviče, neka kaže i neka mi razloži! Neka oni navijeste ono što dolazi i ono što će još doći, kao što ja to činim još otkad sam osnovao narod drevni! 8 Ne bojte se i ne plašite se! Nisam li svakome od vas odavna to objavio i navijestio? Vi ste moji svjedoci. Ima li Boga osim mene? Ne, nema Stijene. Ne znam ni jedne.’”

(Izaija 43:10) 10 “Vi ste moji svjedoci”, kaže Jehova, “i sluga moj kojeg sam izabrao, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da sam ja onaj isti. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i poslije mene neće biti nijednoga.

Zato je Jehova tom narodu rekao: “Ti si narod svet pred Jehovom, Bogom svojim, i Jehova te izabrao da budeš njegov narod, njegovo najdraže vlasništvo, između svih naroda što su na licu zemlje” (5. Mojs. 14:2).

Zakoni koje je Jehova dao preko Mojsija odražavali su Božju osobnost. Te su zapovijedi jasno istaknule njegovu svetost, ljubav prema pravdi, spremnost da oprašta te strpljivost. Kasnije, kad je u Jošuino vrijeme narod slušao Jehovine zapovijedi, bio je blagoslovljen mirom i duhovnim blagostanjem (Još. 24:21, 22, 31). To razdoblje izraelske povijesti pokazalo je da je Jehovina vlast uspješna

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 13:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Japanese_rose je napisao:
Naravno da Kur'an potvrduje Bibliju.

Jedino u cemu se razlikuju shvatanja je percepcija Isusa, nacin na koji je napustio ovaj svijet i pitanje Svetog Duha.

Samo sto te razlike nisu vrijedne nijedne ruzne rijeci, a kamoli svih ratova, zrtava, nesrece i bola malog, malenog covjeka - koji najuspjesnije od svega sto je u stanju uciniti, uspijeva zgaziti vlastitu dusu. Jedino sto pri tome zaboravlja je da ne postoji tehnologija koja ce ocistiti zaprljanu dusu. Nikada je nece ni biti.

AMIN!!!

Ali jesu vredne razgovora. Bolje sto godina razgovarati nego jedan dan ratovati.
Sad ste me još više ohrabrili da čitam Kuran kad sam video iz ovih par citata da Muslimani veruju u mog Boga (Avramovog, Isakovog i Izrailjevog) jer je On otac i Ismailu i Isaku.

Ova različita gledišta trebamo oprezno preispitati jer ako suprotno govore negde se krije ,greška,i ako smo iskreni vernici trebamo jedni druge SASLUŠATI pa onda lagano proveriti da li ima mogućnosti i za drugu opciju.
Ovde mi je važno mišljenje Hristova, Ruže i Oficira.
Bog vas blagoslovio.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 13:13 
Pripravnik
Pripravnik

,,Jedino u cemu se razlikuju shvatanja je percepcija Isusa, nacin na koji je napustio ovaj svijet i pitanje Svetog Duha.,,
Što se tiče napustanja ovog sveta piše u Bibliji da je živ napustio svet i nisam pročitao Kuran da bih znao da li tamo govori o živom Isusu pri uznošenju ili se kategorički tvrdi da nije ne bio ubijen? Kad pročitam javljam se.
Što se tiče Svetog duha pa On je bio prisutan i u SZ. nije to nešto ne poznato jer je i praznik postojao pre vaznesenja ali o tome možemo svi redom lagano i argumentovano zato i jesmo tu.
Pomozite mi da vam pomognem neka taj princip bude naš pristup temi.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 13:22 
Pripravnik
Pripravnik

spavac je napisao:

,Slučajno,poznajem dosta Jevreja i ŽIVOTOM su spremni da brane SZ. a ne priznaju Isusa za Mesiju i šta sad sa njima?
Zar ne piše da su darovi (Duhovni) dati da SVI dođemo u JEDINSTVO vere.
Želim zato dar koji po milosti primih koristiti da svi dođemo u jedinstvo vere bez obzira na narodnost i hvala Bogu za svaku priliku.

Drago mi je što im mogu pomoći da uvide šta je razlog da ne razumeju i to mi čini radost u srcu.
Od pukog distanciranja nema dela ljubavi ni ploda kroz službu.
Kadar je Bog otvoriti svima razum a moje je da pomažem u iznošenju STAROG i NOVOG kao dobri domaćin što znači i SZ. i NZ.
Muslimani nisu idolopoklonici tim pre su mi braća po reči Božijoj a veu Bog daje.
Svako dobro.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2011, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Soko je napisao:
AMIN!!!

Amin. :)

Citiraj:
Ali jesu vredne razgovora. Bolje sto godina razgovarati nego jedan dan ratovati.

Pa da. Meni je sasvim dovoljno sto sam nakon gotovo sedam godina na ovom forumu docekala jednu ovako lijepu temu koja zove na postovanje. Meni dosta. :)

Citiraj:
Sad ste me još više ohrabrili da čitam Kuran kad sam video iz ovih par citata da Muslimani veruju u mog Boga (Avramovog, Isakovog i Izrailjevog) jer je On otac i Ismailu i Isaku.

Sigurno je da vjerujemo u Jednog Boga, samo sto ga muslimani ne smatraju Ocem i zabranjeno nam je Njega uporedjivati s nama malima i beznacajnima. :) Ali samo je Jedan. :)

Citiraj:
Ova različita gledišta trebamo oprezno preispitati jer ako suprotno govore negde se krije ,greška,i ako smo iskreni vernici trebamo jedni druge SASLUŠATI pa onda lagano proveriti da li ima mogućnosti i za drugu opciju.

Nisam ekspert za Bibliju - daleko od toga, ne smatram se ni eksperticom za Kur'an, pa se ne smijem upustati u ovu diskusiju ni oprezno. Znam samo da je Bog Milost i Ljubav i drzim se njegovog uzeta srcem. :)

Citiraj:
Bog vas blagoslovio.

I tebe Lavicu. :)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 10:57 
Početnik
Početnik

Jevreji,za razliku od mnogih drugih,znaju da je Bozije ime JHVH (Jahve ili Jehova).
Judaizam naučava da je Božje ime, premda postoji u pismenom obliku, presveto da bi se izgovaralo. Posljedica je toga bila ta da je tokom proteklih 2 000 godina njegov pravilan izgovor zaboravljen.
Ipak, Židovi nisu oduvijek imali takvo stajalište. Prije otprilike 3 500 godina Bog je rekao Mojsiju: ”Ovako kaži sinovima Izraelovijem:[hebrejski: JHWH] Bog otaca vaših, Bog Abramov, Bog Izakov i Bog Jakovljev posla me k vama; to je ime moje do vijeka, i to je spomen moj od koljena na koljeno“ 2. Mojsijeva 3:15

David,(ili Davud,kako kazu muslimani),koji je bio Židov je napisao:

(Psalam 135:13) 13 Jehova, ime tvoje ostaje dovijeka. Jehova, spomen na tebe ostaje iz naraštaja u naraštaj.

“ Patrijarh Abraham je ’prizvao ime Gospodinovo

(1. Mojsijeva 12:7-8) (...). 8 Odande je otišao u brdoviti kraj istočno od Betela, i tamo je razapeo šator svoj, tako da mu je Betel bio sa zapada, a Aj s istoka. Ondje je načinio žrtvenik Jehovi i počeo prizivati ime Jehovino(...)

Većina pisaca hebrejske Biblije, sve do Malahijinog pisanja u petom stoljeću pr. n. e., slobodno je, ali i s poštovanjem, upotrebljavala to ime

(Ruta 1:7-9) (...). 8 Na koncu je Naomi rekla svojim dvjema snahama: “Idite, vratite se svaka u dom svoje majke! Neka vam Jehova pokaže dobrotu, kao što ste je vi pokazale umrlima i meni. 9 Neka vas Jehova obdari time da nađete mir, svaka u domu muža svojega!” Tada ih je poljubila, a one su počele glasno plakati(...)
17 Gdje ti umreš, umrijet ću i ja i ondje ću biti pokopana. Neka mi Jehova učini tako i neka mi još doda ako me išta osim smrti rastavi od tebe

(2. Mojsijeva 15:1-3) 15 Tada su Mojsije i sinovi Izraelovi zapjevali ovu pjesmu Jehovi i rekli ovako: “Zapjevat ću Jehovi, jer se silno proslavio. Konja s konjanikom u more je bacio.  2 Jah je snaga moja i sila moja, jer on je spas moj. On je Bog moj, njega ću hvaliti, on je Bog oca mojega, njega ću uzvisivati.  3 Jehova je hrabar ratnik, Jehova je ime njegovo.

(Izaija 43:10-13) 10 “Vi ste moji svjedoci”, kaže Jehova, “i sluga moj kojeg sam izabrao, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da sam ja onaj isti. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i poslije mene neće biti nijednoga. 11 Ja, ja sam Jehova, i osim mene nema spasitelja.” 12 “Ja sam prorekao, spasio i objavio, kad među vama nije bilo nijednoga tuđeg boga. Stoga ste vi moji svjedoci”, kaže Jehova, “a ja sam Bog. 13 I za sva vremena ja sam isti, i nema nikoga tko može izbaviti iz moje ruke. Izvršit ću naum svoj — tko to može spriječiti?”

Vidimo da su drevni Hebreji doista koristili i izgovarali božansko ime
Prvom polovicom trećeg stoljeća [pr. n. e.], nastala je velika promjena u pogledu upotrebe Božjeg imena, koja je prouzročila mnoge izmjene u židovskoj teološkoj i filozofskoj nauci, i čiji se utjecaji osjećaju i danas.“ Jedna od posljedica nestanka imena bio je koncept anonimnog Boga, koji je pridonio stvaranju teološkog vakuuma, a u tom se teološkom vakuumu lakše razvila nazovikršćanska doktrina o Trojstvu

133. Vi niste bili prisutni kada je Jakubu smrtni ~as do{ao i kada je sinove svoje upitao: "Kome }ete se, poslije mene, klanjati?" – "Klanja}emo se" – odgovorli su – "Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima i Ismaila i Ishaka, Bogu jednome! i mi se Njemu pokoravamo!"
Biblija: (2. Mojsijeva 3:15) Tada je Bog još jednom rekao Mojsiju: “Ovako kaži sinovima Izraelovim: ‘Jehova, Bog praotaca vaših, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.’ To je ime moje dovijeka i to je spomen moj iz naraštaja u naraštaj.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 11:13 
Početnik
Početnik

Soko je napisao:
spavac je napisao:

,Slučajno,poznajem dosta Jevreja i ŽIVOTOM su spremni da brane SZ. a ne priznaju Isusa za Mesiju i šta sad sa njima?

Osvrnimo se ponovo na Hebrejska pisma:

Hebrejska pisma sadrže mnogo proročanstava na kojima su Židovi prije više od 2 000 godina temeljili svoju mesijansku nadu. Druga Samuelova 7:11-16 ukazala je da će Mesija biti iz loze Davidove.
U Izaiji 11:1-10 prorečeno je da će on donijeti pravednost i mir cijelom čovječanstvu.
U Danijelu 9:24-27 daje se kronologija pojave Mesije i njegovog pogubljenja.

Encyclopaedia Judaica objašnjava da su u prvom stoljeću mesijanska očekivanja bila velika. Očekivalo se da će Mesija biti ”karizmatski obdaren Davidov potomak koji će, kako su to vjerovali Židovi rimskog razdoblja, biti podignut od Boga da bi slomio poganski jaram i vladao nad obnovljenim kraljevstvom Izraela“. Međutim, militantni Mesija kojeg su Židovi očekivali nije bio na vidiku.

The New Encyclopædia Britannica kaže da je mesijanska nada igrala vitalnu ulogu u održavanju zajedništva židovskog naroda kroz njegova mnoga iskušenja: ”Judaizam svoje preživljenje nesumnjivo u znatnoj mjeri duguje svojoj nepokolebljivoj vjeri u mesijansko obećanje i budućnost.“

No nakon pojave modernog judaizma na prijelazu između 18. i 19. stoljeća, kod mnogih se Židova izgubilo njihovo pasivno očekivanje Mesije. Vremenom, Mesijansku su poruku počeli smatrati zaprekom i zato su je protumačili na jedan novi način, tek kao novo doba blagostanja i mira. Od tog vremena, premda postoje iznimke, za Židove kao cjelinu teško se može reći da čekaju personalnog Mesiju.
Ova promjena na ne-mesijansku religiju povlači za sobom važna pitanja. Je li judaizam tisućama godina bio u krivu dok je očekivao da će Mesija biti neki pojedinac? Koji će oblik judaizma pomoći čovjeku u potrazi za Bogom? Je li to drevni judaizam, bogato ukrašen grčkom filozofijom? Ili je to jedan od ne-mesijanskih oblika judaizma koji su se razvili tokom posljednjih 200 godina? Ili pak postoji još neki put koji vjerno i točno čuva mesijansku nadu?

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 11:24 
Početnik
Početnik

Osim toga,zar nisu Isusa odbacili religiozni vođe njegovih dana?
Da, i utjecali su na mase.
No, nisu li Jeremiju i druge proroke također odbacili religiozni vođe njihova vremena?
(Jeremija 7:25-26) 25 od dana kad su oci vaši izišli iz zemlje egipatske pa do dana današnjega. A ja sam vam slao sve sluge svoje, proroke, ustajao rano svaki dan i slao ih. 26 Ali ovaj me narod nije slušao i nisu prignuli uho svoje, nego su postali nepokorni. Činili su gore nego oci njihovi!

(Jeremija 20:1-6) 20 A Pašhur, sin Imerov, svećenik, koji je bio glavni nadzornik u domu Jehovinu, slušao je Jeremiju dok je prorokovao te riječi. 2 Tada je Pašhur udario proroka Jeremiju i stavio ga u klade kod Gornjih Benjaminovih vrata, koja su bila u domu Jehovinu. 3 A sutradan, kad je Pašhur pustio Jeremiju iz klada, Jeremija mu je rekao: “Jehova te više neće zvati Pašhur, nego Magor-Misabib. 4 Jer ovako kaže Jehova: ‘Evo, učinit ću da budeš strah sebi samome i svima koji te ljube. Oni će pasti od mača neprijatelja svojih, a tvoje će oči to gledati. Sav narod Judin dat ću u ruke kralju babilonskom i on će ih odvesti u izgnanstvo u Babilon i pobiti mačem. 5 Sve što se čuva u ovome gradu, sav njegov imetak stečeni, sve dragocjenosti njegove i sva blaga kraljeva Judinih dat ću u ruke neprijateljima njihovim. Oni će sve to opljačkati, ugrabiti i odnijeti u Babilon. 6 A ti ćeš, Pašhure, i svi koji žive u kući tvojoj, otići u zarobljeništvo. U Babilon ćeš doći i ondje ćeš umrijeti i ondje ćeš biti pokopan, ti i svi koji te ljube, jer si im lažno prorokovao.’”

(2. Ljetopisa 36:15-16) 15 Jehova, Bog praotaca njihovih, neprestano ih je opominjao putem glasnika svojih, jer mu je bilo žao naroda svojega i prebivališta svojega. 16 Ali oni su se stalno rugali glasnicima pravoga Boga Jehove, prezirali riječi njegove i ismijavali proroke njegove, dok gnjev njegov nije došao na narod njegov te više nije bilo lijeka.

One iz Isusovog naraštaja koji su vjerovali u njega, koji su iz prve ruke imali priliku da ispitaju njegovu nauku i njegova djela, kao i proročanstva koja se odnose na njega, nije odvratilo protivljenje religioznih vođa, koji su smatrali da je ugrožen njihov vjerski monopol. Ono čega su ti iskreni Židovi osobno bili svjedoci uvjerilo ih je da su se mesijanska proročanstva ispunila na Isusu.
(Ivan 9:22) 22 Njegovi su roditelji tako rekli zato što su se bojali Židova, jer su se Židovi već bili dogovorili da izopće iz sinagoge svakoga tko Isusa prizna za Krista.

Al-An’-am (6) - Stoka Mekka
34. A poslanici su i prije tebe la`nim smatrani, pa su trpjeli {to su ih u la` ugonili i mu~ili sve dok im ne bi do{la pomo} Na{a, - a niko ne mo`e Allahove rije~i izmijeniti -, i do tebe su doprle o poslanicima neke vijesti.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 11:40 
Početnik
Početnik

Koji su to bili snažni dokazi koji su te Židove prvog stoljeća učinili spremnima da stave na kocku sve, čak i život, objavljujući vjerovanje u Isusa kao obećanog Mesiju?

Kao prvo, odgovaralo je vrijeme. Proročanstvo iz Danijela, 9. poglavlja, u vezi s Mesijom, ukazivalo je da će se on pojaviti prije razorenja drugog hrama (Danijel 9:24-27).
Kao drugo, odgovarao je čovjek. Bio je iz plemena Judina i potomak kralja Davida (1. Mojsijeva 49:10; 1. Dnevnika 17:11-14; Matej 1:1-16; Luka 3:23-31).
Bio je rođen u Betlehemu, za koji se među Židovima prvog stoljeća općenito smatralo da je naznačeno rodno mjesto Mesije (Mihej 5:2; Matej 2:4-6; Luka 2:1-7; Ivan 7:42). Sve su to bile važne vjerodajnice koje su Židovi Isusova vremena očekivali da će imati Mesija kao sredstvo prepoznavanja.
Zatim, učenje tog čovjeka bilo je odgovarajuće. Nije bilo političko ili legalističko, nego duhovno i etičko. Nadalje, usudio se pozivati se isključivo na Pisma kao na svoj krajnji autoritet, a ne na izreke prijašnjih vjerskih vođa, kao što je to bio običaj.
Različita proročanstva Hebrejskih pisama, dugo vremena prihvaćena kao mesijanska, ispunila su se kroz patnju i smrt Isusa. Takva proročanstva povezuju Mesijinu smrt s opraštanjem grijehâ. U Kršćanskim grčkim pismima se o toj zadovoljštini pribavljenoj smrću Mesije govori kao o ’otkupu‘ (Matej 20:28; Rimljanima 3:24). Koja su bila neka od tih proročanstava?
Citat koji je povezan s Mesijinim ’pogubljivanjem‘, ili ubijanjem, nalazi se u Izaiji 52:13 do 53:12.
Rabini prvog stoljeća taj su tekst primjenjivali na Mesiju, kao primjerice Rambam i drugi u srednjem vijeku. Tekst savršeno jasno pokazuje da je oproštenje povezano s Mesijom i njegovom smrti.
Iz ovih su razloga mnogi Židovi prvog stoljeća bez muke razumjeli učenje da će Mesijina smrt omogućiti potpuno oproštenje grijeha u Božjim očima.
Znali su da Pisma govore o čovjekovoj naslijeđenoj nesavršenosti (Propovjednik 7:20).
Potreba za žrtvom koja će predstavljati pomirenje za grijeh bila je pouka koja se primala svakodnevno; bila je sadržana u samoj prirodi saveza Zakona.
Događaji opisani u izvještajima iz Isusovog života predstavljaju ga kao savršenog čovjeka čija bi smrt mogla donijeti pomirenje za grijeh čovječanstva (Matej 20:28; Luka 1:26-38). Kad su Kršćanska grčka pisma osvijetlila činjenicu da su različite žrtve pod Zakonom predočavale ovu jednu konačnu i potpunu žrtvu, potpunije je značenje pridano cijeloj okosnici Zakona, kao i drugim dijelovima Pisama (Jevrejima 10:1-10).

Kao Mojsije — pouzdani prorok
Uz to što objašnjavaju Isusovu smrt kao otkupnu žrtvu, Kršćanska grčka pisma također osvjetljavaju njegovu ulogu kao ’proroka kao što je Mojsije‘ 5. Mojsijeva 18:18;.

U skladu s proročanstvima s obzirom na Mesiju, Bog je uskrsnuo Isusa trećeg dana nakon smrti (Psalam 16:8-11; Izaija 53:10, 12; usporedi Matej 28:1-7; Luka 24:44-46; Djela apostolska 2:24-32; 1. Korinćanima 15:3-8).

Bog ga je vratio u život, ne kao čovjeka, jer je on prinio svoj savršeni čovječji život na žrtvu, nego kao moćno duhovno stvorenje, čekajući Bogu zdesna na daljnje smjernice (Psalam 110:1; Djela apostolska 2:33-35; Jevrejima 10:12, 13).

Al-Baqara (2) - Krava Medina
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

136. Recite: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono {to se objavljuje nama, i u ono {to je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono {to je dato Musau i Isau, i u ono {to je dato vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike me|u njima, i mi se samo Njemu pokoravamo."

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 11:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Soki...ovi postovi već zahtjevaju lagahnu kahvu...i rečenicu po rečenicu....čujemo se ako Bog da. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 11:56 
Početnik
Početnik

Pa,vremena se ima,samo polako,i ja sjedim cijelo jutro pred kompjuterom.
A ovo su i najljepse teme za razmisljanje.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 12:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2011, 07:20
E Soki posto vidim da si ti jedini sa kojim se moze fino porpicati :) a imam nekih stvari koje me strasno zanimaju, pa jel bi mi mogao odgovoriti :)
Prvo me zanima, jel krscani smatraju Isusa Bogom, to me strasno zbunjuje jer ako smatraju onda to nije monoteisticka religija, ja sam shvatio da je to Boziji sin, ali sam cuo od nekih katolika da se oni odnose prema njemu kao prema Bogu, njega mole za sve itd.
A drugo kakav bi trebao biti Sudnji dan prema krscanvtu, neki kazu sici ce Isa a.s. (Isus), onda ce zavladati mir i svi ce dobro zivjeti, e pa mene zanima ako je tako cemu onda cinjenje dobrih i losih djela?? Onda nema svrhe biti dobar ako ce svi isto zavrsiti :)
Nadam se da te ne vrijedjaju pitanja, jer stvarno nisam imao nikakvu losu namjeru samo me zbunjuje te stvari.
Bog te nagradio :)

EDIT:
E da sto se tice ove teme, mi vjerujemo u sve kao i krscani. Vjerujemo da je Isa a.s. (Isusa), rodila Mejrema (Marija), bez da je imala odnos, isto vjerujemo u Adama i Evu (Adem i Hava), vjerujemo u Mojsija (Musa a.s.), da je izveo Izraelicane iz Egipta, ali su ga oni iznevjerili. Kada budes citao Kur"an iznenadit ces se kako je sve slicno ;)

Ali bitna razlika je u ovome :
»On je Allah – jedan!
& Allah je Utočište svakom!
& Nije rodio i rođen nije,
& i niko Mu ravan nije!«“ (el-Ihlas)

„Oni govore: »Milostivi je uzeo dijete!’
& Vi, doista, nešto odvratno govorite!
& Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
& što Milostivom pripisuju dijete.
& Nezamislivo je da Milostivi ima dijete,
& ta svi će oni, i oni na nebesima i oni na Zemlji, kao robovi u Milostivog tražiti utočište!
& On ih je sve zapamtio i tačno pobrojio,
& i svi će Mu na Sudnjemu danu doći pojedinačno.“ (Merjem, 89-95.)

Zbog svega navedenog, Muhammed s.a.w.s., je rekao: „Nemojte me okivati u zvijezde kao što su kršćani okovali u zvijezde Isa'a sina Merjeminog. Ja sam samo Allahov rob, pa zato i govorite: Allahov rob i Njegov Poslanik.“ (Sahihul-Buhari, br. 3261.)

Mi ne smatramo da je Isus Boziji sin, nego smao obisni covjek, kojeg je Bog poslao da medju ljudima siri vjeru, mir i spokojstvo.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 16:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Aemilius_Papinianus je napisao:
EDIT:
E da sto se tice ove teme, mi vjerujemo u sve kao i krscani. Vjerujemo da je Isa a.s. (Isusa), rodila Mejrema (Marija), bez da je imala odnos, isto vjerujemo u Adama i Evu (Adem i Hava), vjerujemo u Mojsija (Musa a.s.), da je izveo Izraelicane iz Egipta, ali su ga oni iznevjerili. Kada budes citao Kur"an iznenadit ces se kako je sve slicno

Ali bitna razlika je u ovome :
»On je Allah – jedan!
& Allah je Utočište svakom!
& Nije rodio i rođen nije,
& i niko Mu ravan nije!«“ (el-Ihlas)

„Oni govore: »Milostivi je uzeo dijete!’
& Vi, doista, nešto odvratno govorite!
& Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
& što Milostivom pripisuju dijete.
& Nezamislivo je da Milostivi ima dijete,
& ta svi će oni, i oni na nebesima i oni na Zemlji, kao robovi u Milostivog tražiti utočište!
& On ih je sve zapamtio i tačno pobrojio,
& i svi će Mu na Sudnjemu danu doći pojedinačno.“ (Merjem, 89-95.)

Zbog svega navedenog, Muhammed s.a.w.s., je rekao: „Nemojte me okivati u zvijezde kao što su kršćani okovali u zvijezde Isa'a sina Merjeminog. Ja sam samo Allahov rob, pa zato i govorite: Allahov rob i Njegov Poslanik.“ (Sahihul-Buhari, br. 3261.)

Mi ne smatramo da je Isus Boziji sin, nego smao obisni covjek, kojeg je Bog poslao da medju ljudima siri vjeru, mir i spokojstvo.

Ništa od moje lagahne kahvice...kratak, sažet i razumljiv text. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 17:16 
Pripravnik
Pripravnik

Koliko se sećam soki je ,sestra, ako grešim nek me ispravi.

Hajdemo prvo malo unutar samog Pisma neke korekcije o tekstu pa onda usporedba sa Kuranom.

,,The New Encyclopædia Britannica kaže da je mesijanska nada igrala vitalnu ulogu u održavanju zajedništva židovskog naroda kroz njegova mnoga iskušenja: ”Judaizam svoje preživljenje nesumnjivo u znatnoj mjeri duguje svojoj nepokolebljivoj vjeri u mesijansko obećanje i budućnost.“

No nakon pojave modernog judaizma na prijelazu između 18. i 19. stoljeća, kod mnogih se Židova izgubilo njihovo pasivno očekivanje Mesije. Vremenom, Mesijansku su poruku počeli smatrati zaprekom i zato su je protumačili na jedan novi način, tek kao novo doba blagostanja i mira. Od tog vremena, premda postoje iznimke, za Židove kao cjelinu teško se može reći da čekaju personalnog Mesiju.
Ova promjena na ne-mesijansku religiju povlači za sobom važna pitanja. Je li judaizam tisućama godina bio u krivu dok je očekivao da će Mesija biti neki pojedinac? Koji će oblik judaizma pomoći čovjeku u potrazi za Bogom? Je li to drevni judaizam, bogato ukrašen grčkom filozofijom? Ili je to jedan od ne-mesijanskih oblika judaizma koji su se razvili tokom posljednjih 200 godina? Ili pak postoji još neki put koji vjerno i točno čuva mesijansku nadu?,,

Judaizam je verovao i danas veruje u Mesiju jer svako drugačije mišljenje stavlja Judejca u položaj nevernika Tori i Tamidu i to je velika uvreda i nije istinita tvrdnja.

Nema ,,modernog,,Judaizma niti nove Tore. Jeremija je Božije obećanje verno izrekao i Jevrejinu ne možeš oteti Jeremiju i da želiš. Jeremija obećava 5 velikih događaja koji će se zbiti kad dođe Bođji Pomazanik a ni jedno od njih se nije ispunilo i to svaki Hrišćanin koji poznaje bar relativno svoju veru zna.

Nema novog oblika Judaizma koji bi pomogao već pisana reč preko proroka i potvrda iste delima.

,,Je li to drevni judaizam, bogato ukrašen grčkom filozofijom?,,

A šta je starije Božija reč Jevrejima data ili Grčka filozofija i od koga su učili Jevreji?
Nebih se igrao tim rečima jer bi to zvučalo kao da neko tvrdi kako je Islam nastao pod uticajem Španske inkvizicije, dakle totalno ne primereno.
Današnje Hrišćanstvo se može porediti sa Grškim elementima ali Judaizam onaj stari ne.

,,Ili je to jedan od ne-mesijanskih oblika judaizma koji su se razvili tokom posljednjih 200 godina?,,

A šta se to i gde razvilo zadnja 2 veka vezano za Judaizam?

,,Ili pak postoji još neki put koji vjerno i točno čuva mesijansku nadu?,,

Za to postoji stari zapis kod Jezekilja i Isaije i Jeremije i Malahije a nama potvrda u 7 i 11 i 14 glavi Otk.po Jovanu ako verujemo pisanoj reči.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 17:34 
Pripravnik
Pripravnik

,,Kao Mojsije — pouzdani prorok
Uz to što objašnjavaju Isusovu smrt kao otkupnu žrtvu, Kršćanska grčka pisma također osvjetljavaju njegovu ulogu kao ’proroka kao što je Mojsije‘ 5. Mojsijeva 18:18
;,,.

Ovo je klasika na koju se Jevreji (zanimljivo oni u tom tekstu ne insistiraju da je reč o Mesiji.)
Mnogo jači argument je od Avrama račvanje gde govori o teritoriji i potomku kroz kojeg treba doći Mesija (posebni pomazanik)....itd.
Može i 9 glava Isaije o tome ko je Mesija.

Sve i jedan Musliman će ti reći da prihvataju Isusa kao proroka i evo prepustam da im pokažeš kroz tvoc citat o kome je reč.

Verujem da je Oficir mislio na ovaj između onih još nekoliko citata koji će doći na red a samo su izdeklamovani.

Drago mi je uvek kad slušam JS jer su uporni i za pohvalu je da čitaju Pismo više od većine drugih Hrišćana i revnuju (ovde ne ulazim o ispravnosti učenja) i što se ženski deo oblači po Pismu.
Ali ako mislimo praviti pomak onda ne možemo sručiti toliko materijala jer samo o njemu možemo do jeseni zato je bolje malo po malo a ne celo verovanje odjednom i blokada.
pozdrav.

PS. molio bih Hrišćane da se ne iznosi dogma svoje crkve već da zajedno pogledamo sa braćom po Avramu razlike u veri o Isusu i o Duhu svetom bez širokog propovedanja. A ako bude potreba da se navodi vreme dolaska Mesije onda idemo u lance i ostalo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]