banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 19:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Mar 2011, 20:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ne samo da pristupam kao musliman nego pristupan i kao ti, (necu sad sebi povisivati cjenu, jer nisam ni "n" od naucnika...ali cu reci da pristupam s aspekta logike)..tako ne pristupam samo pojmu reinkarncaije nego i islamu, ma kako to nelogicno zvucalo, ali ako neko uvjerenje se ne moze logicki objasniti da "sjede" razumu onda je uvjerenje falsch...ili ga treba mjenjati ili dograditi.

Popokatepetl je napisao:
Теби је једино битно да нађеш логичке грешке у учењу које није ислам, како би се одржао у увјерењу да је он једини исправан.

Pa nije li normalno u naucnom svijetu da ako nesto ima logicku gresku nema smisla vjerovati u to...(polazimo od postavke vjerovanja a ne dokaza)....

...ako kroz niz zivotinjskih i beskicmenjackih ili "vodozemackih" zivota dusa "okaje" svoje grijehe (kolko sam vidio da je u pitanju okajanje)...dusa se vrati i rodi kao normalan covjek gdje opet ima mogucnost da pogrijesi a NIKAKVU mogucnost da se popenje u vise sfere jer je kao covjek "NUZNO STVOREN" s greskom, i kao takav se ne moze popeti dalje, jer nema toga koji nije zgrjesio...(ovdje prije svega treba definirati pojam grijeha u reinkarnaciji i pojam "malog grijeha") da bi se znala razlika izmedju pogreske koja zasluzuje ponovno rodjenje ili pogreske preko koje se "moze preci"....
...oni jadnici koji odu dalje ce imati mogucnost nirvane ( kako jedan ovdje opisa - rodice se kao umobolnici, ovaj ih svijet nece razumjeti a oni ce citav zivot biti u ludnici jer su u "visoj sferi" uma...pitam samo jel to taj vrt o kojem se govori...???vrt umobolnice gdje su umovi bolesnika u visoj sferi koji bi opet crknuli da ih ne peru, hrane, oblace, griju,...ovi
iz nize vrste koji su doktori, psiholozi, hirurzi, experti itd. a oni "visi" ni slinu ne mogu obrisati (p.s. da udje u zapisnik da se ne smijem tim ljudima nego takvom razmisljanju koje pojedinci nude)...mislim o kakvom vrtu rajskom tu pricamo...??? ) - to nije nekakvo islamisticko umovanje nego cista glupost.

Kako mozes pristupati pojmu reinkarnacije "s naucnog aspekta" a koristis termine "tako nekako"....

Prije ajd da kazem nekoliko desetina hiljada godina ljudska populacija je brojala svega par hiljada ljudi, sad broji vise od 6 000 000 000 ....odakle tolike duse???

Odredjene vjere jesu ljudski proizvod,...ali u pravu si kad kazes da se ljudi bave vecinom negativnim stvarima, ali mislim da i o njima treba pricati da bi se razumjele, i shvatile...najgore je ne razgovarati nikako i hvatati se maca.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 22:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
@Talija Tvoje razmisljanje je totalno pogresno.
Princip fukcionisanja reinkarnacije nemozes nikad shvatiti koristeci iskljucivo ljudska cula, pogotovo zapadna razmisljanja.

Stvar je u tome sto vrijeme, samo za ljude na zemlji postoji, vrijeme uopste ne postoji, Adam i Eva su zivjeli na planeti bez vremena. Vrijeme je "uvedeno" tek kasnije.
Kada bi mi ljudi mogli zivjeti bez vremena, mogli bi odjenom vidjeti sve svoje prosle zivote.
ima jos nesto interesantno:
Kada su Izraelci lutali po pustinji 40 godina, Iako im je Bog obecao, oni nisu usli u obecanu zemlju.
Da li to znaci da je Bog slagao kada je rekao, da ce uci u obecanu zemlju ??
Ne, nije.
On ce te koji su bili u pustinji skupiti ponovo, poslije mnogih reinkarnacija, da zive u jednoj drzavi.
Jedino je na planeti zemlji moguc napredak duse (duhovna izgradnja), Duse umrlih na nebu ne napreduju nimalo. Zato te duse neprestano mole Boga da im dpousti da dodju na zemlju (ponovo se rode) da bi mogli napredovati.
I kad dodju na zemlju, vecinu vremena provedu po kafanama psujuci Boga.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2011, 23:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
Sledeca prica iz Jevandjelja govori da treba raditi Duhovnu Izgradnju na zemlji dok nije kasno.

Luka 16:19-31

Čovek neki, pak, beše bogat, koji se oblačaše u skerlet i u svilu, i življaše svaki dan gospodski i veseljaše se.
A beše jedan siromah, po imenu Lazar, koji ležaše pred njegovim vratima gnojav,
I željaše da se nasiti mrvama koje padahu s trpeze bogatog; još i psi dolažahu i lizahu gnoj njegov.
A kad umre siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Avraamovo; a umre i bogati, i zakopaše ga.
I u paklu kad beše u mukama, podiže oči svoje i ugleda izdaleka Avraama i Lazara u naručju njegovom,
I povikavši reče: Oče Avraame! Smiluj se na me i pošlji mi Lazara neka umoči u vodu vrh od prsta svog, i da mi rashladi jezik; jer se mučim u ovom plamenu.
A Avraam reče: Sinko! Opomeni se da si ti primio dobra svoja u životu svom, i Lazar opet zla; a sad se on teši, a ti se mučiš.
I preko svega toga postavljena je među nama i vama velika propast, da ovi koji bi hteli odovud k vama preći, ne mogu, niti oni otuda k nama da prelaze.
Tada reče: Molim te dakle, oče, da ga pošalješ kući oca mog,
Jer imam pet braće: neka im posvedoči da ne bi i oni došli na ovo mesto mučenja.
Reče mu Avraam: Oni imaju Mojsija i proroke, neka njih slušaju.
A on reče: Ne, oče Avraame! Nego ako im dođe ko iz mrtvih pokajaće se.
A Avraam reče mu: Ako ne slušaju Mojsija i proroke, da ko i iz mrtvih ustane neće verovati.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 01:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tesa je napisao:
Stvar je u tome sto vrijeme, samo za ljude na zemlji postoji, vrijeme uopste ne postoji, Adam i Eva su zivjeli na planeti bez vremena

Mislim da bas ovo i nije tacno...jer Adam je protjeran iz mjesta za koje mozemo pretpostaviti da nije bilo vremena ali je definitivno naselio mjesto (Zemlju) na kojoj je vrijeme pocelo teci davno prije njega....druga stvar govori koja govori u prilog vremenu kao veoma vaznom elementu u covjekovom zivotu jest i ta sto se Bog kune vremenom (zakletva vremenom) zatim jos u mjestu u kojem je Adam bio javlja se djavo kojem Bog govori "Daje ti se rok..." (vrijeme odredjeneo) te mu (djavolu) tad dozvoljava silazak na Zemlju da bi izvrsavao svoju misiju navodjenja ljude na losa djela...Mnosto je citata u gotovo svim svetim spisima u kojem Bog govori o vremenu, o roku odredjenom za ljude... govoriti da je vrijeme kasnije "uvedeno" je besmisleno.
S druge strane u nauci koliko znam vrijeme pocinje da tece od onog momenta kad se desio Big Banfg a to je od prilike nekih 15 milijardi godina... a Adam nije bio na zemlji prije 15 milijardi godina nego mnogo,mnogo....mnooooooogo kasnije.
Tesa je napisao:
Kada su Izraelci lutali po pustinji 40 godina, Iako im je Bog obecao, oni nisu usli u obecanu zemlju.
Ne, nije.
On ce te koji su bili u pustinji skupiti ponovo, poslije mnogih reinkarnacija, da zive u jednoj drzavi.
Jedino je na planeti zemlji moguc napredak duse (duhovna izgradnja), Duse umrlih na nebu ne napreduju nimalo. Zato te duse neprestano mole Boga da im dpousti da dodju na zemlju (ponovo se rode) da bi mogli napredovati.

Obecana zemlja nije bila za badava...postojalo je vrijeme, teritorija, uslovi, te potomstvo, bilo je puno toga za ispuniti...sto Jevreji nisu, zato im obecana zemlja nije ni dodjeljena...
Sjetimo se obozavanja teleta, pa potomstva Abrahamova kome je zemlja prije Mojsija i obecana, a potomstvo Abrahamovo su i krscani i jevreji i muslimani...s toga kome je zemlja obecana??? Jevrejima i Musau koji dolazi kasnije ili Potomstvu Abrahamovu dosta ranije....(Knjiga postanka 12:7) Jehve se javi Abrahamu pa mu reče: Tvome ću potomstvu dati ovu zemlju. Zatim, u istoj knjizi, poglavlje 13:15, spominje se da je Abrahamu kada je stajao na brdu blizu Bethela došla objava Oči svoje podigni i s mjesta na kojem si pogledaj prema sjeveru, jugu istoku i zapadu, jer svu zemlju koju možeš vidjeti dat ću tebi i tvome potomstvu‚ zauvijek...sad zakljuci ko ima pravo zvati se odabranim narodom....ja pretpostavljam SVI...medjutim ono sto je bitno jest da niko od "SVIJU" ni ne promislja o tumacenju svetih tekstova kroz ideju reinkarnacije...niko od imalo ozbiljnijih svecenika svih triju religija, niko do poslanika s.a.w.s. niti rijeci nije prozborio o reinkarnaciji...s toga se pitam odakle ti to da...
1) Ce "oni koji su bili u pustinji" biti ponovo reinkarnirani da bi zivjeli u svojoj drzavi...iako se sve tri religije slazu ako ni u cemu onda u jednom (Poslije smrti nema nazad)...kako onda tumaciti povratak sviju da bi zivjeli u jednoj drzavi...
2) Sve tri religije se slazu da je "onaj svijet" bolji od ovog....blagodati onog svijeta bolje od blagodati ovog...zasto mislis da ce se iko htjeti vratiti i zivjeti u toj drzavi na ovom svijetu a zaboraviti onaj?
...ima jos toga...ali eto...svako ima pravo na svoja tumacenja...i uopste se ne nadam da mi iko treba odgovoriti na pitanja jer su odgovori ...hm :roll:

Tesa je napisao:
Luka 16:19-31

Jako dobri i poucni djelovi...nekad je za ne povjerovati koliko su religije bliske.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 11:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Oficir s ruzom je napisao:
...ima jos toga...ali eto...svako ima pravo na svoja tumacenja...i uopste se ne nadam da mi iko treba odgovoriti na pitanja jer su odgovori ...hm :roll:

На која питања?

Ја ћу ти одговорити на било које питање, и одговор ће бити једнако логички задовољавајућ, барем једнако као и они које пружају свете књиге откривених религија.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Tesa je napisao:
Princip fukcionisanja reinkarnacije nemozes nikad shvatiti koristeci iskljucivo ljudska cula, pogotovo zapadna razmisljanja.

KOJA zapadnjačka razmišljanja? Šta podrazumijevate pod "zapadnjačkim" razmišljanjem?
Da zamišljam anđele kao zadriglu dječicu koji klepeću krilcima i piju coca colu? Šta je konkretno zapadnjačko razmišljanje?
Citiraj:
Stvar je u tome sto vrijeme, samo za ljude na zemlji postoji, vrijeme uopste ne postoji, Adam i Eva su zivjeli na planeti bez vremena. Vrijeme je "uvedeno" tek kasnije.
Kada bi mi ljudi mogli zivjeti bez vremena, mogli bi odjenom vidjeti sve svoje prosle zivote.

Tačno.
Citiraj:
Ne, nije.

Tačno (mislim tako), ne u ovome životu nego životu duše.
Netačno (ne mislim tako) - ne "nakon mnogim reinkarnacija" nego nakon jednog života.
Citiraj:

Tačno tj. isto mišljenje imam, zato se i kaže da nakon smrti nema pokajanja, nema ispravljanja grešaka pa ni kroz uzastopna rađanja.
Citiraj:

"Niđe veze", gdje je krivica ljudi ako ne znaju?

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 13:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Ја ћу ти одговорити на било које питање, и одговор ће бити једнако логички задовољавајућ, барем једнако као и они које пружају свете књиге откривених религија.

Pa postavio sam do sad nekoliko a dobio mastanja, pretpostavke, "ja mislim" odgovore i "tako nekako" odgovore...mislis li da su takvi odgovori dovoljni?...i oni s onim slijepim pjesnikom na kraju svijeta tamo negdje .....ma pojma nemam ni sta si vec pisao znam da je bio spoj "Pirata s kariba 3. dio" i Homerove Odiseje...

Talija je napisao:
Netačno (ne mislim tako) - ne "nakon mnogim reinkarnacija" nego nakon jednog života.

Da li Biblija govori o tome...???

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li Biblija govori o tome...???

Čitavo vrijeme Isus govori da se vodi računa (pazi, straži) jer se nikad ne zna dan i čas nečijeg kraja života, jer nakon toga nema pokajanja niti ispravljanja grešaka.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 17:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

to je ok. ali se nigdje ne govori (bar koliko ja znam) o prozivljavanju u obecanoj zemlji na ovom svijetu...

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:

Pa postavio sam do sad nekoliko a dobio mastanja, pretpostavke, "ja mislim" odgovore i "tako nekako" odgovore...mislis li da su takvi odgovori dovoljni?...i oni s onim slijepim pjesnikom na kraju svijeta tamo negdje .....ma pojma nemam ni sta si vec pisao znam da je bio spoj "Pirata s kariba 3. dio" i Homerove Odiseje...

Ја не вјерујем у реинкарнацију, па је нисам дужан ни бранити нити ти давати одговоре. А "маштања, претпоставке, 'ја мислим' и 'тако некако'" су аргументација сваке религије на бијелом свијету. Претпостављамо да горе постоји неки бог, па онда маштамо какав би он могао бити, и тако даље. Она причица о душама није ништа лошија од уобичајених религијских бајки, и њена сврха је и била да то покаже.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 19:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

...ma ja...u pravu si... :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 10:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

to je ok. ali se nigdje ne govori (bar koliko ja znam) o prozivljavanju u obecanoj zemlji na ovom svijetu...

Carstvo nebesko neće biti na zemlji. Ovaj svijet kakav poznajemo je za materijalna tijela, duhovni život je nešto drugo.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Carstvo Bozije je u Nama. A gdje smo mi tu je i Carstvo Bozije. :)

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...ma ja...u pravu si... :wink:

Ха, чуј, само ти буди ироничан, мени је свеједно. Религија треба да се држи подручја осјећања и вјере. Покушај логичког "доказивања" доводи до смијешних резултата, то су схватили још схоластичари. Ти имаш прилично предвидљив наступ на овим темама, који се заснива управо на овоме о чему причам само супротно усмјерен, а то је покушај логичког оповргавања сваког религијског погледа различитог од твог. Мени је то у старту смијешно, па не желим ни да улазим у такву "расправу".

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:

Carstvo nebesko neće biti na zemlji. Ovaj svijet kakav poznajemo je za materijalna tijela, duhovni život je nešto drugo.

Овакво гледиште би се могло тумачити и као оправдање за запостављање "духовног" аспекта на "овом" свијету.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Овакво гледиште би се могло тумачити и као оправдање за запостављање "духовног" аспекта на "овом" свијету.

Kako? Ne nego naprotiv, nakon smrti nema popravke, za vrijeme ovozemaljskog života čovjek se duhovno izgrađuje i itekako treba da vodi računa o duhovnom aspektu svoje ličnosti.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2011, 23:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Tesa je napisao:

Ne, nije.

1. I BI VEČE i bi JUTRO DAN PRVI. Dakle bilo je vremena i pre Adama i Eve.
2. Nema reinkarnacije već Jezekilj opisuje VASKRSENJE zemaljskih tela u NEBESKA a ne reikarnira ih u druge ljude jer onda nebi trebale žene da rađaju kad se prelazi iz tela u telo, to je spiritizam najgore vrste koji negira Isusovu žrtvu pomirnicu pa se želi svojim beskrajnim reinkarniranjima popraviti...,,nećete vi umreti,, i danas viče i laže.

Niste čoveku odgovorili odakle je ishodište Duše, recite nije teško reći od Boga.Ili su evoluirale iz ničega u nešto pa opet u nešto....

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2011, 23:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Leona je napisao:
Carstvo Bozije je u Nama. A gdje smo mi tu je i Carstvo Bozije. :)

Tačno, ali postoji Duhovno carstvo i materijalno koje će se pojaviti po preobraženju zemlje kad mora više ne bude niti smrti na celoj zemlji, ali i pre toga na zemlji će biti carstvo (u omeđenim granicama-Jezekilj a ostali vladari će dolaziti -Isaija da se poklone) dok će satana biti vezan u bezdanu na 1000 god.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2011, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Niste čoveku odgovorili odakle je ishodište Duše, recite nije teško reći od Boga.Ili su evoluirale iz ničega u nešto pa opet u nešto....

Између неба и земље има један чардак, и у њему сиједи чича са дууууугом брадом, која веома брзо расте. Он сваког тренутка ишчупа пар длака из браде, смота у клупче и дуне у њега, те га пусти да лети кроз прозор, и тако настају душе.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]