banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 15:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 244 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Feb 2011, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
fantastikus1 je napisao:
Crn je to kruh moj kolega
Bio i vidio
cast izuzecima al vecina prezivljava

Ne može biti gore nego ovdje. Ja svakako imam namjeru paliti odavde. Čim steknem 2-3 godine radnog iskustva u svojoj struci (jedan od uslova je 2 godine radnog iskustva) idem da vidim šta mi je još neopohdno za useljenje u USA ili eventualno u Britaniju.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2011, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka

Iako američku politiku ne mogu smisliti. Njihove političare očima ne mogu gledati ali želim da im se ekonomska situacija drastično poboljša. Prošle godine su planirali 140 hiljada novih radnih mjesta a uspjeli otvoriti svega 38 hiljada. Inače meni takođe poznanik koji je gore živio nekih 7 godina govori da se do posla u US of A sada zaista teško dolazi. Međutim ja imam drugi plan. Ići za par godina na doktorske studije i tražio bih punu stipendiju od koje možeš i živjeti. Znam ljude koji su je dobili. Sa njihovom diplomom možeš zaista bilo gdje i barem znaš da vrijedi nešto. Nakon odbranjene doktorske disertacije bih neko vrijeme ostao u USA ili možda ipak palio u Skandinaviju (Norveška ili Švedska). Međutim to je sve trenutno na dugom štapu.

Poslednji put menjao g|e@ck dana 16 Feb 2011, 14:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2011, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka

cicak je napisao:
nepokoreni je napisao:
stari poginuo u ratu pa nije imao ko da me gura.
Engleski dobro parlam, računare aj recimo dobro poznajem, net napamet skoro.
Već sam rekao zemlje Skandinavije me privlače jer sam sa njima radio i upoznao tu kulturu i način života, i to mi odgovara po svemu.

slicna situacija... haj kad podjes i mene povedi...

Čičak gdje ti radiš?

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2011, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka

nepokoreni je napisao:
Ma ne ljutim se nego znaš većina ljudi kad im kažeš šta valja šta nevalja misle da biraš, a u stvari već sam probao više varijanti. E sad za Norvešku moram da se raspitam malo bolje škrti su na informacijama na zvaničnim sajtovima moraću do IOM-a mada i oni upućuju na zvanične sajtove ambasada i sl.

Što se Norveške tiče da bi mogao naći posao moraš naučiti norveški. Da ne znam koliko dobro govoriš engleski neće te primiti bez znanja norveškog ali to nije teško. Moja bivša komšinica što je sada u Norveškoj mi kaže da nije uopšte težak i da se uči za manje od godine dana. Kaže da je sličan našem jer se takođe čita kao što se i piše.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2011, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ти скандинавски језици мени звуче ужас..
говорим енглески, кужим све словенске језике, натуцам њемачки и шпански, ал` кад чујем те тамо мени се желудац окрене..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
nepokoreni je napisao:
Ima li neko kakav savjet kako da se iseli iz ove države, jer kako vrijeme odmiče sve sam više pesimističniji prema budućnosti jer u zadnjih 10 godina samo idemo u strmopizd u svakom pogledu. E sad me interesuju prijedlozi i iskustva pogotovo forumaša što su vani.
Brak otpada to je robija i komplikovano, a i ne pali više jer smo na lošem glasu mi iz BIH (naročito Srbi)
Studiranje zaje8i mator sam da budem školarac i neću da se zamajavam sa tim, ne znam ni kud bi sa ovim svojim iskustvom.
Ima li ko kakvih prijedloga?

Nema. NAjlakše je preko faksa. Tebe da primi neko na posao da si iz BiH je jako teško. A i svuda moraš da znaš jezik.
U koju bi državu išao?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Ima li neko kakav savjet kako da se iseli iz ove države, jer kako vrijeme odmiče sve sam više pesimističniji prema budućnosti jer u zadnjih 10 godina samo idemo u strmopizd u svakom pogledu. E sad me interesuju prijedlozi i iskustva pogotovo forumaša što su vani.
Brak otpada to je robija i komplikovano, a i ne pali više jer smo na lošem glasu mi iz BIH (naročito Srbi)
Studiranje zaje8i mator sam da budem školarac i neću da se zamajavam sa tim, ne znam ni kud bi sa ovim svojim iskustvom.

Nema. NAjlakše je preko faksa. Tebe da primi neko na posao da si iz BiH je jako teško. A i svuda moraš da znaš jezik.
U koju bi državu išao?

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 21:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
hercegovac27 je napisao:
fantastikus1 je napisao:
Crn je to kruh moj kolega
Bio i vidio
cast izuzecima al vecina prezivljava

Ne može biti gore nego ovdje. Ja svakako imam namjeru paliti odavde. Čim steknem 2-3 godine radnog iskustva u svojoj struci (jedan od uslova je 2 godine radnog iskustva) idem da vidim šta mi je još neopohdno za useljenje u USA ili eventualno u Britaniju.

Cova moras imati visoko obrazovanje sa priznatom licensom ili poznavanje neke vjestine do savrsenstva koja njima treba bas u tom trenutku, inace si standardni baustelac

Ma znas sto je naveci crnjak: Kad ti se boze me oprosti pripisha ako to odradis u pogresnom kontejneru(a ima ih mnogo) dobijas kaznu i ti i rukovodilac i firma.
Zna se desiti da je tvoj kontejner zauzet a da ti ne mozes izdrzati i moras negdje ispustiti tekucinu. E tada si najebo ako te skontaju :D

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Mislim da je pitanje posla sekundarno posto ne posjedujes kvalifikacije da bi mogao sa njima otici vani. Bitnije ti je pitanje kako uci u ciljnu zemlju, a kad jednom udjes, manji je problem naci odgovarajuci posao. A ako imas volje da ucis, brzo ces se negdje probiti, pogotovo ako te interesuje nesto iz domena tehnike.
A dovoljno je da pogledas kod nas koje radne snage manjka, da bi zakljucio za cime vlada potraznja vani. I kod nas fali doktora i IT-strucnjaka, za masinstvo nude stipendije samo da neko upise, dok ne znamo kud cemo sa ekonomistima. Nije da se ostale struke ne vrednuju, nego je jednostavno velika ponuda, u skladu sa time je i plata manja u tim bransama.

Eh, ne bih se složila potpuno. Svakako je bitno da ima papire s kojima može da traži posao, ali nije lako naći ako nisi završio kod njih.
Iskustvo? Pa, evo ja sad tražim i nemam iskustva i niko me ne uzima :( A on ima iskustvo iz svoje zemlje, mnogima to ništa ne znači.
Baš je teško naći posao, pogotovo uglaviti se negdje gdje bi ti htio.
IT će uvijek naći posao. On nije IT inženjer tako da...

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

HMMMMM
al aj ti to objasni nasem covjeku
on konta samo preko grane pa kako god....
tamo je tuga za nezaposlenog ili zaposlenog u nekakvoj smecariji :confused3:

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 22:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Daj ba koji IT, menageri, pičke materine šta tu svirate kurcu, čovjek bi da radi bilo šta, problem mu je radna dozvola.
Svi ti pusti pametnjakovići po zapadu što su nekakvi IT su obična fukara koja rade po 20 sati, a ne znaju ni sami šta rade.
Najveći gospodin na zapadu (mislim na našu bagru) je nekakav radnik na traci koji mlati 8 - 12 eura na sat, dnevno lupi osam do deset sati i dosta mu, ili neki bauštelac, nađu se njih trojica iznajme stan tako da smanje troškove i za par godina dođe kući pun ko brod i počne neki posao.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 22:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
zlo_krme, nismo se razumijeli, ja nisam govorio generalno da ne trebaju papiri o kvalifikacijama da bi otisao vani, nego govorim i polazim od cinjenicnog stanja kod nepokorenog, a cinjenica je da on nema ovjerene strucne kvalifikacije. Znaci pri takvoj konstelaciji okolnosti, on ne treba da se nada da ce upasti kao strucna radna snaga na njihovo trziste i na osnovu toga dobiti specijalnu vizu, nego treba svoje vrijeme i energiju da usmjeri u pokusaj da predje bilo kako u inostranstvo, i jednom kad se stacionirao tamo, moze traziti bilo kakav posao koji je radio i kod nas. Znaci ulazi prvo na mala vrata, i onda ostvaruje svoj cilj, tj. nalazenje posla koji mu odgovara.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Daj ba koji IT, menageri, pičke materine šta tu svirate kurcu, čovjek bi da radi bilo šta, problem mu je radna dozvola.
Svi ti pusti pametnjakovići po zapadu što su nekakvi IT su obična fukara koja rade po 20 sati, a ne znaju ni sami šta rade.
Najveći gospodin na zapadu (mislim na našu bagru) je nekakav radnik na traci koji mlati 8 - 12 eura na sat, dnevno lupi osam do deset sati i dosta mu, ili neki bauštelac, nađu se njih trojica iznajme stan tako da smanje troškove i za par godina dođe kući pun ko brod i počne neki posao.

POSTOVANI,
SAMO MALO POJASNJENJE

ja sam bio u prilici da osetim ovo prilikom rada u njemackoj
svabo koji radi za svabu zaradjuje

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 23:11 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
rekoh covjeku da ide u Dubaji, sto se tice radne dozvole..pre ce je dobiti dole nego na zapadu...Englezi s dolaskom konzervih na vlasti tj David Cameron, cine velike napore da zabrane strancima dolazak...neko je spomenuo Britaniju sto se tice useljenja..

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 23:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
spavac je napisao:
Englezi s dolaskom konzervih na vlasti tj David Cameron, cine velike napore da zabrane strancima dolazak
Zar u engleskoj još ima engleza, ja vidim samo pakije i sličnu ciganiju koji se kote brže nego ikad, tako da englezima više ništa ne može pomoći.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2011, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zbogom zohari????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 02:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
spavac je napisao:
Englezi s dolaskom konzervih na vlasti tj David Cameron, cine velike napore da zabrane strancima dolazak
Zar u engleskoj još ima engleza, ja vidim samo pakije i sličnu ciganiju koji se kote brže nego ikad, tako da englezima više ništa ne može pomoći.

pa Cameron nije paki... :D a slicni njemu iz njegove partije takodje su vecinom pravi englezi...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 11:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
zLo_krme je napisao:
nepokoreni je napisao:

U koju bi državu išao?

Najprije Skandinavija, a kontao sam i UK znam jezik ali u zadnje vrijeme što vele politika prema strancima :-?

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 11:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Hristov je napisao:
zlo_krme, nismo se razumijeli, ja nisam govorio generalno da ne trebaju papiri o kvalifikacijama da bi otisao vani, nego govorim i polazim od cinjenicnog stanja kod nepokorenog, a cinjenica je da on nema ovjerene strucne kvalifikacije. Znaci pri takvoj konstelaciji okolnosti, on ne treba da se nada da ce upasti kao strucna radna snaga na njihovo trziste i na osnovu toga dobiti specijalnu vizu, nego treba svoje vrijeme i energiju da usmjeri u pokusaj da predje bilo kako u inostranstvo, i jednom kad se stacionirao tamo, moze traziti bilo kakav posao koji je radio i kod nas. Znaci ulazi prvo na mala vrata, i onda ostvaruje svoj cilj, tj. nalazenje posla koji mu odgovara.

Upravo tako. Malo ko odavde može da zadovolji stručne kvalifikacije vani (naročito iskutvo i preporuke), najvažnije je domoći se papira onda ide sve svojim tokom.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2011, 16:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam išla linijom manjeg otpora. Upisala sam faks i sad tražim posao jer sam pri kraju. Potražnje ima baš puno.
Ali da neko sad dođe iz Bosne i krene da traži naslijepo - pa ne ide to tako baš..
Bilo bi ti dobro da ideš negdje gdje nekog poznaješ. Krenuti potpuno od nule je jako teško.
Hristov, slažem se za ovo gore.

Me znam baš ko ima 8-12 eura na traci...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 244 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]