banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 08:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Feb 2011, 21:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@[Enterprise]:
Доводиш у везу бабе и жабе. Делта је приватни инвеститор који је видио прилику на нашем тржишту, и искориштава ту прилику.

Шта сад треба, отјерати Делту? Делта је крива што Република Српска нема довољно развијену производњу? Делта је крива што грађани Републике Српске немају свијест о домаћој/страној роби? Мислим да је Делта погрешна адреса за те ствари.

Једина опасност са великим трговачким ланцима, јесте монопол једног играча тј. његов велики тржишни удио у малопродаји. Не бих желио да се деси сличан сценарио као у Србији: "Ако твог производа нема у Делтиним продавницама, онда твог производа нема у Србији". Међутим, ми смо далеко од тога.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 22:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2009, 19:48
problem je sto mi mislimo da su svi proizvodi manje vise domaci (Srbija,CG itd.) ... a drugi to koriste.

izgubljeni smo ko burek u svemiru.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 22:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Nov 2010, 22:52
koliko je na ovom forumu primitivaca....ludnica...zabij te se u zemice i opanke nosite cjeli zivot...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
mangia je napisao:
Bio sam par puta u Pevecu... izgleda sablasno i da krepaš od zime...

Trenutno je skoro sva roba rasprodana putem aukcija... Skoro sve osim zgrade. Ono što me iznenadilo je što su prodali čak i namirnice, kisele krastavce, paštete... Boga pitaj čemu je istekao rok a čemu nije...

Interes je da neko kupi kompletnu zgradu a tipuju na opštinu da tamo preseli sajam tj da je utope Davidoviću... Osim toga, Pevec je predaleko za bilo šta ozbiljno.. Interex je bliže pa je pukao...

Ima bar dve godine kako sam Pevec kao sajmiste spomenuo starom manituu.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
@medi
ja uopste nisam spominjao deltu. Cak nisam imao pojma ni da je to deltin projekat, dok je nije spomenuo... neko. Poenta mojih postova je da je meni krivo (krivo, zao, definisi to kako hoces) sto ce neko uloziti 60miliona u prodavnicu, posmatrano iz ugla nasa jadne i bijedne privrede industrije... To su njegove pare, neka radi sa njima sta god on hoce. Ja nemam pravo nista da pricam o njegovim parama, ali ne mogu se oteti pomisli na sve druge stvari koje bi se mogle uraditi sa tih pomenutih 60miliona.
Sto ne dodje Bosch sa 60 miliona i ulozi u, lupam, fabriku za proizvodnju svijecica za auta? Pa nije nas radnik mnogo skuplji od nekog u indiji...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 23:02 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Nov 2010, 22:52
najbolje mu ti objasni sta da radi sa svojim parama....

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 23:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Gledam juce na jednoj livadi preko noci nikao pogon Sun value. Sto ih niko nije doveo u Blasko ili bilo gdje?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2011, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@[Enterprise]:
Ја ти само хоћу рећи да ни Делта ни Europark нису праве адресе за тај проблем. Питање неразвијене производње је питање привредног амбијента. У лошем привредном амбијенту какав је наш далеко лакше је отворити супермаркет него производни погон. Јер је са трговином мање улагање, мањи ризик, већи RoI.

... а знамо ко креира привредни амбијент.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 10:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
меди je napisao:
@[Enterprise]:
У лошем привредном амбијенту какав је наш далеко лакше је отворити супермаркет него производни погон. Јер је са трговином мање улагање, мањи ризик, већи RoI.

U pitanju je brži povrat uloženog,naročito ako radiš kao Delta,recimo..Međutim,to je relativno kratkog daha.Već sada se osjeća pad u kupovnoj moći građana,jer održavanje privrede na trgovini i ostalim vidovima uslužnih djelatnosti samo iscrpljuje stanovništvo.Ko hoće stvaran povrat sredstava i budućnost posla koji započinje treba da započne neki proizvodni posao,jeste sporije ali sigurno je perpspektivnije na duže staze.Eno Boska već zvrlji prazna,u Mercatoru se takođe osjeća pad prometa,Ineterex je na izdisaju...Ok,taj Europark će donjeti nešto novo ali za par mjeseci.......puf....prošlo čudo,pada posao,jer narod NEMA novaca.
Poenta svog mog pisanja na ovoj temi je,da je neko ko stvarno želi opstanak svoga "preduzeća",a naročito ako je taj neko odavde,a rekoše da je to Luburuć,trebao je otvoriti nekakav proizvodni pogon.Omogućiti narodu da zaradi,da bi onda mogao potrošiti.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 10:49 
Administrator
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
[и убјеђен сам да рецимо Делта не улаже 61 милион евра у шопинг мол у БЛ а да претходно добро нису проучили тржиште и потенцијал у БЛ.

Jesu proučili.Znaš šta su skontali?Da mogu ovde da uguše druge prodavce i preuzmu njihove kupce.To nije zdrava konkurencija,to je monopol.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Možda je ta pogon koji bi svi htjeli isplativiji investitoru na duže staze...Al ovaj centar je na kraće staze...A u državi gdje se živi od danas do sjutra opcija br 2 je bolja opcija...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
_zoka je napisao:
shoole je napisao:
[и убјеђен сам да рецимо Делта не улаже 61 милион евра у шопинг мол у БЛ а да претходно добро нису проучили тржиште и потенцијал у БЛ.

Jesu proučili.Znaš šta su skontali?Da mogu ovde da uguše druge prodavce i preuzmu njihove kupce.To nije zdrava konkurencija,to je monopol.

Зоране, то је безвезе прича!
Ти и ја имамо исто мишљење о Мишковићу: монополиста, човјек који је био уз власт и у Слобино вријеме и сада, бескрупулозан. И знамо и за уцјењивање фирми које желе да им се роба продаје у Делтиним продавница и за кашњење у плаћању те робе и за монопол у Србији и за дил са властима око Луке Београд рецимо.

Али ове двије ствари које си написао једноставно не стоје.
Прво, он је монополиста у Србији, овдје није. Имаш Меркатор, Интерекс, имаш Зоку у Буџаку, имаш Мој маркет. Једноставно није монополиста по критеријумима који данас важе (више од 40% промета у некој области).
Друго, не улаже он велику лову само тако, безвезе. Он не би био то што јесте, најбогатији Србин, да је глуп, неопрезан и да лако улаже лову у неиспитане пројекте. Ајде ови наши сељаци који су дошли до пара, али он не.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 11:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Imaš i u Beogradu,i Mercator,i Ideu,Rodu...Ne ulaže samo tako,ja sam čuo da čak odustao od Delta sitija u BL ali kada je vidio kakva je jagma bila za lokalima u Boski predomislio se.Nisam rekao da je neoprezan,već upravo suprotno,veoma promišljen i da nastupa sa jasnim ciljem,da zagospodari tržištem i bukvalno uništi svakoga ko mu se suprotstavi,od proizvođača do konkurentnog trgovca.Prije par godina je među Deltinim dobavljačima kružilo cirkularno pismo,ko bude tražio novac-neće ga dobiti,može samo preko suda ( a znamo kako ti ide)
Elem,ne kažem ja da ne trebaju otvoriti,neka otvore.Ali u ovoj situaciji to je kratkotrajan biznis.Da nije,ne bi se Delta u Srbiji okretala proizvodnji,a prestala sa širenjem trgovniskih lanaca.Uništili su proizvođače,pokupovali ili njihove firme ili kompletnu proizvodnju i diktiraju uslove.Zato onako bajno žive tamo.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 11:35 
Administrator
Korisnikov avatar

I da,država treba da se uplete u kreiranje privrede kod nas.Ako može u Americi da interveniše i spašava,može i ovde.Ne kažem da treba ona da osniva firme,jednostavno da "usmjeri" privatnike kako da posluju.Ono,dosta se se nakrali,vrijeme je da malo i vratite... :)

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Poenta svog mog pisanja na ovoj temi je,da je neko ko stvarno želi opstanak svoga "preduzeća",a naročito ako je taj neko odavde,a rekoše da je to Luburuć,trebao je otvoriti nekakav proizvodni pogon.Omogućiti narodu da zaradi,da bi onda mogao potrošiti.

Увијек ме фасцинирала та опсједнутост производњом код Срба. Ево код тебе, а и Enterprise се хвали како једном мјесечно иде у Европу, а само прича о производњи.

Један примјер...
Узмите на примјер Њемачку. Највеће европска економија а четврта највећа у свијету, огроман извозник, за коју ми сви мислимо да је строго manufacture oriented. Дакле, праве најбоља аута, најбоље машине у свим областима, имају најбољу технологију, ... бла, бла.

А пази ово:
Citiraj:
The service sector contributes around 70% of the total GDP, industry 29.1%, and agriculture 0.9%.

http://en.wikipedia.org/wiki/Germany

Дакле, 70% бруто друштвеног производа Њемаче потиче од услужне дјелатности! А шта је то? Банке и финансијско тржиште уопште, трговина, угоститељство и друго. Све оно против чега се већина људи буни, и овдје на форуму и у кафани. Као "само се отварају кафане и кладионице, а раде само банке и трговине".

У БДП-у Француске услуге учествују још више, чак са скоро 80%:
Citiraj:
In terms of GDP composition (2009), the service sector contributed the maximum, accounting for 78.9% of the total GDP.

http://www.economywatch.com/world_econo ... onomy.html

Шта желим да кажем?
Треба нама и производња. И нова електрана и нови погон за прераду дрвета и нови капацитети у Рафинерији у Броду. Али маните се те приче које смо сви научили у комунизму: "Само фабрика из које се вије густ дим ствара нову и стварну вриједност, а ови остали само паразитирају на раду радника из те фабрике".

Нама треба и нова трговина и нова болница и нови туристички комплекс и нови хотел и нова банка.
Нама треба да више продајемо памет, мање сировину.
Нама треба више паметних људи у одјелима који ће радити мозгом, а мање прљавих камиони на путевима који ће превозити полупроизводе.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 12:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Мене је увијек фасцинирало да ми извозимо обловину, а увозимо намјештај, чачкалице и сл. производе настале обрадом те исте обловине...
Апсолутно се слажем са твојим претходним постом и драго ми је што има људи који тако размишљају.
Једноставно немамо стручњаке који ће радити "мозгом"(као што си рекао). лако ћемо онда за квалификоване ранике који ће радити по шаблону...
Дакле, нама треба образовања! И то у "великим количинама" !

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
shoole je napisao:
Enterprise се хвали како једном мјесечно иде у Европу, а само прича о производњи

prijatelju, ja u eu i idem dobrim dijelom poslovno. A firma u kojoj sam "skoro" zaposlen (skoro jer imam jos 6 ispita da polozim) ostvaruje vrijednost izvoza od nekoliko miliona KM (proizvodnja sa oko 120 zaposlenih), a ta proizvodnja je pocela iz garaze 3-5m. Ne prozivaj ljude na forumu, ne poznajes ih

Prvo, uzimas podatke o ekonomiji i industriji njemacke i francuske sa wikipedie :confused2: .
ne mislis li da je to malo neozbiljno?
Drugo, ne mislis li da je ta njemacka ekonomija upravo rezultat njemacke razvijene privrede industrije i izvoza? Pa nije to palo s'neba

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 15:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Људи, скренули сте у страну, у много ширу тему.

Да вас вратим назад. Сви се слажемо да је једини рационалан ризик довођењем великих трговинских ланаца монопол на тржишту малопродаје. Ја међу свим овим постовима нисам прочитао ниједан други?

А гдје је тај монопол у нашем случају? Ако се не варам, само је питање тренутка кад ће Делта продати Макси. Остаје Темпо као једини малопродајни ланац Делте у нас. Зар један Темпо у БЛ може да буде монополиста у малопродаји поред Меркатора, Интерекса, Мог Маркета, Максија, Синдија, будућег Еуропарка,...? Мислим да не.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
prijatelju, ja u eu i idem dobrim dijelom poslovno. A firma u kojoj sam "skoro" zaposlen (skoro jer imam jos 6 ispita da polozim) ostvaruje vrijednost izvoza od nekoliko miliona KM (proizvodnja sa oko 120 zaposlenih), a ta proizvodnja je pocela iz garaze 3-5m. Ne prozivaj ljude na forumu, ne poznajes ih

Prvo, uzimas podatke o ekonomiji i industriji njemacke i francuske sa wikipedie :confused2: .
ne mislis li da je to malo neozbiljno?
Drugo, ne mislis li da je ta njemacka ekonomija upravo rezultat njemacke razvijene privrede industrije i izvoza? Pa nije to palo s'neba

Пријатељу, ја не разумијем гдје си ти видио прозивање било кога. Написао сам да ти често идеш вани, а да опет имаш те резоне као да не идеш. И објаснио сам зашто то мислим.

Не ваљају ти подаци са economywatch.com? ОК, демантуј ме, нађи ти неке тачније податке о структури БДП-а Њемачке и Француске!

@меди
Ми смо далеко од монопола у трговини. У неким другим стварима има јако пуно монопола, али у трговини тешко.
Данас се за неку фирму каже да је монополиста ако контролише више од 40% неког тржишта. Или да цитирам из србијанског Закона о заштити конкуренције (нисам нашао да ли постоји тај закон у БиХ):
Citiraj:
Претпоставка је да учесник на тржишту има доминантан положај, ако је његов тржишни удео на релевантном тржишту 40% или више.
Претпоставка је да су два или више учесника на тржишту у доминантном положају ако између њих не постоји значајна конкуренција и ако је њихов укупан тржишни удео 50% или више (колективна доминација).

Што баш ови проценти? Па то су европски стандарди које ми само преписујемо.

Овдје има доста играча у трговини. Меркатор, Делта, Конзум, Интерекс, Мој маркет, сад улазе и други (Туш рецимо). Отварање новог Делта центра или овог Еуропарк шопинг мола неће ту битније измјенити ствари.

Оно што може измјенити ствари по питању монопола је рецимо ово:
Citiraj:
АГРОКОР ПРЕУЗИМА МЕРКАТОР?

Власник хрватске компаније "Агрокор" Ивица Тодорић покушаће, непријатељским преузимањем словеначког Меркатора, да постане доминантан трговац у региону, пише хрватски "Национал". Тодорићу, наводно, већ одобрено пола милијарде евра кредита.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=35903

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]