2012 (2009.)
3 / 10
Jedan od najglupljih filmova u poslednje vrijeme, znam da se ionako ništa ne treba očekivati od sezonskog holivudskog spektakla, ali ovo je sam po sebi izvanredan primjer kako ''ljudi iz sjene'' i tajna društva pokušavaju riktati svijet po svojoj volji.
Tempirali su film baš kad je trebala započeti 2012-manija (začudo, mlako je započela

) pa su, gladni novaca, računali na trend i krenuli u napad razarati cijeli svijet u jednom filmu.
Otkuda početi pljuvati? Pa npr. od činjenice da su u filmu poplavljeni i uništeni gotovo svi važniji svjetski objekti i mjesta samo propast islamskih zemalja nisu se usudili prikazati. Po pitanju poznavanja geografije 2012 nemilosrdno pokušava nadmašiti Armageddon, dosadašnjeg neprikoslovenog vladara top lista obrazovnih filmova za djecu.
Ako se pozivaju na svjetska proročanstva, kako to da u tim zadnjim danima svijet potpuno normalno živi a od ratova ni ''r''? Zar ne bi logično bilo da se kataklizma dogodi svijetu u vrijeme velikog nevaljalstva? Mislim, svijet i Amerika su evo već 10 godina neprestano nevaljali (kao da prije nije bio), ali opet, glupo je što je što neočekivanim razaranjima i potopima film slijedi već odavno opjevane ''zakonitosti'' žanra katastrofe, samo radi što više spektakla.
Nadalje, John Cusack, njegova bivša žena, njihovo dvoje djece i njen novi muž upadaju u više pogibeljnih situacija negoli Bruce Willis u cijeloj svojoj karijeri.
Karakterni sporedni glumci poput predsjednika Glovera, Chiwetela Ejioflora (odličan u Mametovom Redbeltu) i Woodyja Harrelsona naprosto se sramote u svojim nezahvalnim ulogama.
Te relativno očekivane ''dječje bolesti'' čine da odmah nakon gledanja zaboravite na sve ostalo u filmu u koji je uloženo službeno potvrđenih 260 (dvjestošezdeset) miliona $!
Zato, ako ste već jednom iskusili, ne gledajte ovo skupo smeće jer će vas još više otupiti!