Sargas je napisao:
Sad sam baš jednom kolegi sastavio konfu za 435km
celeron e3400 (95)
msi g31m3-l ploča (90)
2 gb ddr3 (58)
dvd rw (40)
hdd 500gb (95)
kućište (57)
ovo je 435km
tu dodaj recimo 178km za GIGABYTE VGA GV-N430OC-1GL
još 20km za bolju ploču i to te izađe 633km

moj savjet nategnuti se poslije još 40km za cooler master tx3 i overclock na scenu
e sad
@dtb_pro
da te pitam prvo, poznata mi je ta faca sa avatara... gdje radiš?
e sad, kad si toliko ozlogrdio celerona i g31 da ja odbranim svoje ime...
Laik nisam, koliko god se to nekom činilo i nikom ne želim da naškodim niti jednim svojim prijedlogom...
Dakle:
1)Celeron e3400 koji sam predložio
E ovako, ti Celeroni iz serije e3XX0 su isti procesori kao i Pentium e5XX0 serija. Wolfdale jezgro, rađeni u 45 nanometara, dobro se klokuju. Jedina razlika je L2 cache memorija, e5XX0 imaju 2mb a e3XX0 imaju 1mb. Sve ostalo isto.
Realna razlika između ovih procesora na istom taktu je od 0% do 10% zavisno od aplikacije i njenog korištenja L2 cache memorije. U prosjeku to je oko 5%-6%.
Opravdano predložen Celeron.
Taj L2 cache kojeg nema 2mb je i njegova prednost, manje se grije. Ko misli da nije tako, pravac knjiga, internet i učenje...
Veoma moguće je sa standardnim naponom ovaj procesor držati 24/7 na 3.5-3.6GHz i box coolerom,
to je dakle oko 1GHz brže, a procentualno, uhh poprilično sa 2.6 na 3.6 je više od 30%. I kraj svake priče o Celeronu.
Ja u utorak sebi lično slažem jednu mašinu sa G41 i Celeronom, biće testovi i sve... Ako je potrebno... I naravno, ako ja budem u pravu želio bih barem pismenu potvrdu u nekom postu na ovom forumu...
2) G31 ploča i socket 775
Socket jest star, čipset jest star, sve je staro...
Ali zadovoljiće.
Nadam se da bi ova MSI ploča mogla povući FSB do 280 što će rezultovati taktom cpu-a malo preko 3.6GHz.
Tehnologije radi, ima sve što ljudima treba. Pošto ti jel se baviš računarima, reci mi koliko si složio Raid sistemi i koliko su oni koštali?
Integrisane grafike radi, ne mora je koristiti, nek ubode grafiku kakvu hoće...
Možda ima slabu budućnost što se nadogradnje tiče, ali hej, jeftino je i odradiće posao zadovoljavajuće. Za ponuđene pare, jednostavno ne može bolje...
E sad malo ostale gluposti i greške. Da pokušam ispraviti krive Drine...
Dejo: int. mem. kontroler, prvo je uveo Intel, da se mi razumijemo... Naime, njihove platforme su doslovce izgubile Northbridge, dok je AMD samo obrnutim inžinjeringom implementirao u svoje AM3 procesore mem. kontroler. Da li su potrebni datumi? Da se razumijemo, nit sam Intelovac, nit AMD-ovac, iako više volim AMD, gledam odnos uloženo/dobijeno.
Tvoj komentar na razlike chipseta neću ni da komentarišem. Na taj nivo se jednostavno ne spuštam.
I da napomenem. Konfiguracije za igranje, overclockovanje ili bilo šta drugo ozbiljnije se ne slažu za 600-700km, za cijenu se i ne pita, već se samo uredno plaća i uzima ono najbolje...
Tako da sve što se priča da je overclock skupa igranka, naravno da ona jeste, i tako to i ide.
Ovo što mi radimo to su samo pokušaji u ne znam ni ja čemu... Ali eto, krpimo kraj sa krajem i šta sad možemo...
E sad fino, kome šta nije jasno, nek pita...
Jest post podug ali jednostavno nisam mogao ono staviti onako...
Edit: kad si nahvalio da je ta tvoja ploča bila nekad semi-pro, šta bi rekao za asus p5gd1 pro, pentium 4 630 (ako znaš što mislim da je on poseban u šta čisto sumnjam...) i asus 6600gt prije nekih 6 godina...
i da, ne želim izazvati ikakve incidente ili bilo šta ali ovo je kako stvari stoje... bez ikakvih osjećanja