banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 05:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jan 2011, 18:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Jan 2011, 18:31
Zdravo svima.

Zelim da kupim graficku+procesor e sada ja cu da navedem druge karakteristike pa mi vi pomognite koliko mozete da mi kazete koji procesor+grafa bi dobro pasali uz ostale komponente .

Maticna : 945PL-DS3

Procesor koji sada imam : e2140 Dual core dignut na 1,9 .Dignuo bi ga i vise ali nemam napajanje neko .

Graficka : x1300/1550 256 mb shit pravi ali dobro me je sluzila mogao je crysis na low/medium :D

Ram : DDR2 2048 MB 800 MHZ

Monitor : Philips 19 inch

Napajanje : 250 W :confused4:

Koliko mogu dati

350-450 km

Treba mi jaci procesor , jaca graficka , napajanje

Gledao sam negde da imaju napajanje 600 w 50 km.Ne treba meni sada nego vanzemaljsko nego zbog graficke .

Hvala :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
CPU QuadCore Intel Core i5 760, 2933 MHz (22 x 133) (Socket 1156 LGA)
Maticna Asus P7P55 LX (ima 2 slota za graficku)
Memoriju Kingston (2x2 GB), Memory Type DDR3 SDRAM
Graficka ATI Radeon HD 5770 (Memory Size 1 GB, DirectX Hardware Support DirectX v11)
Napajanje 600w
Kompletan ovakav racunar ti je oko 1400km (kad dodas na one gore komponente i kuciste,hard disk od 1.5TB, DVD RW)

Kad sve ovo puknes ima da grize k'o zvijer, sve na maksimalno.
Taj tvoj racunar prodaj, namiri nesto jos love i miran si.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 22:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Gdje se prodaje ovakav računar za 1400 KM?
Ili si mislio pojedinačno komponente pa sklapanje, i to me zanima gdje ima sve to za 1400 KM?

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 22:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2010, 21:17
Ploca ti je izgleda los overkloker. Koliko sam gledao, nece da pogura preko 266, a to daje tek 2.1 ghz
Taj procesor koji imas, garantovano radi na barem 2.6 ghz, barem ne znam nikoga ko bez podizanja napona nije stigao do 2.6 sa ok OC plocom.

Za koji djavo da uzima preprepreskupi quadcore od 500 i graficku od 300 KM??? Daleko je pametnije uzeti grafu od 500 a procesor od 300.
Na kraju krajeva, momku treba upgrade a ne konfa.

Da barem imas OK plocu, procesor na nekih 2.8 ide sa box coolerom i bez dizanja napona, s takvom procesorskom snagom bi mogao fino da guras, ubacis jos:

5750 graficka 1 GB, 250 KM.
2 gb DDR 2, 80 KM
Napajanje 12-ka 500 W, 30 KM

Posto ti je ploca problematicna, onda je mozda i najbolje da se toga rjesis, moja varijanta:
uzmes za 170 KM neki am3 na 3.1 ghz, ako bude potrebe malo OC-as, idealno bi bilo da dosta jeftinije platis x3 420 koji je na 2.6 i dignes ga bez problema do 3.1 i preko po potrebi, ali se kod nas ne moze naci...
250 KM pomenutu graficku,
plocu asus ddr3 imas od 120 KM da daje dobar OC,
4 gige memorije ddr3 su 110 KM

Ovo ti je 650, prodas nekom svoju memoriju, procesor i plocu za koliko mozes i to je to.

Sa ovim bi bio miran duze,posto je 775 vec prilicno mrtav slot i ode u penziju veoma brzo, pa je suludo kupovati procesor, a pogotovo sto ta ploca i ne moze FSB gurati preko 266, pa bi se nasao u nebranom grozdju.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka

Samo da jos dodam:

CPU QuadCore Intel Core i5 760 ... 400km
Maticna Asus P7P55 LX ... 200km
Memoriju Kingston (2x2 GB) ... 150km
Graficka ATI Radeon HD 5770 ... 230km
Napajanje 600w recimo LC power ... 100km

Ovo je sa PDV cijena.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 00:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
gdje to?

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 00:36 
Početnik
Početnik

Zadovoljan sam sa vasim odgovorima ali meni niko nije odg gde ja to mogu da kupim.Nisam iz bl tako da , ali nije problem naci .Samo recite imena prodavnica :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 01:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

u mom slucaju sam sastavljao preko infocom. da bi dobio adresu samo dodaj jos .ba
najpametnije - ukomponujes od obe firme najjeftinije komponente

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 01:22 
Početnik
Početnik

Hvala verovatno cu tu uzet ...Ovako sam ja mislio .

CPU AMD Athlon X3 445-170 km

VGA VTX Ati HD5750 1GB ddr5-250 km

RAM Kingston 2GB DDR3 1333MHz-55 km

Napajanje ANS 500W
Šifra: 05162

Cijena: 30,00 KM

Bruto : 500 km

Bez promjene maticne ploce posto za to nemam para :S

Hoce li opet sve biti u redu ? Ne mislim nesto OC procesor .

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Ako na to budes isao onda ces morati mjenjati i plocu, jer taj procesor i ta memorija ne mogu na tu tvoju...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 11:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hehe, imas ogroman i nepremostiv problem - ploca je za INTEL procesore a taj je AMD :)
Dakle, taj proces ne moze nikako da radi na toj ploci.

Moj prijedlog za sada - iskljuci potrosace koji nisu neophodni, u ovom slucaju optiku (dvd i cd uredjaje), drugi HDD ukoliko ga imas, i pokusaj overklokovati procesor jos gore. Ako se izvuces na barem 2.4, mislim da bi to moglo biti dovoljno pristojno da ne kaska bas previse za grafickom ukoliko uzmes 5750, a kad skupis love, proc/maticna/ram u drugoj akciji apgrejda.

Opcija 2 - posto svakako moras uzimati jace napajanje, uzmi neko 500 W, ubaci, probaj onda overclock. Sumnjam da ce ta ploca dozvoliti ista preko 2.1 (266 x 8 ) i tu je problem poveci.

Ploca, najvjerovatnije mora da ide. Stariji je model, tako da mozes ubaciti u nju neki novi procesor na 3 ghz, on ce i dalje raditi na 1.9-2.1 max, nailazio sam na ljude na netu sa tim problemom sa tvojom sadasnjom plocom. Ja sam prije 3 godine uzeo GA-P31-DS3L, cija je granica na nekih 400 mhz x 8 , tako da, uz procesor jaci od 2140 i fabricko hladjenje, izvlacis do 3.2 ghz, sto je i za danasnje uslove dovoljno za prolaz. JEDINO ako bi negdje nasao da zamjenis plocu za ovu koju sam naveo ili neku koja je dobar overkloker, ubacis tu graficku, pojacas ram, i moralo bi da radi sasvim fino, DRASTICNO bolje od ovog sto sada imas, a za sitnu paru, posto razumijem da nemas love da odradis ovo od 650 KM sto sam preporucio, posto za plocu, memoriju i procesor tesko da ces izvuci preko 130 KM, na kraju si opet na preko 500 troska.

U nebranom si grozdju. Zaglavio si sa tom maticnom i to ti je.

Osim kompletne promjene mat/proc/ram/graf, ne mogu ti mnogo sta pametnije preporuciti od ovoga do sada.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 13:29 
Početnik
Početnik

Sad cu da vidim koliko me tetke vole :D
Skupicu nekako tih 150 km da naguram na 650 posto iz tvog posta vidim koliko je moja ploca zesce sranje :(
A fazon je sto taj komp nisam ja kupio nego stari prije 4 godine kod onih IT Computers . Komp je kostao 1900 km .Zamisli sta sam mogao sa 1900 km :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 14:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ahahhaha dobri stari IT, toliko su krali i drali ali su ipak propali. To sto su tebi uradili, po meni je prilicno jednako kradji, razbojnistvu, jer su te zakinuli barem 600 KM.

Prije 3 godine i 2 mjeseca, moja konfiguracija od 600 KM.

E2140 procesor, (odmah dignut sa 1.6 na 2.8 ghz, hladan i stabilan, fabricko hladjenje)
GIGABYTE 7300 GT graficka 256 ddr2 rama, (takodje OC pa je radila za 30% bolje)
250 GB maxtor
GIGABYTE P31DSL ploca
500 w kuciste, silent
2 gb ram 800 mhz kingston
Mis, tastatura, + 50 KM dvd rezac
Dakle sve je izaslo 650. Nesto kasnije uzeo monitor 22 za 320, dakle ni 1000 postenih KM, a jasno je po performansama gdje je koja, bas su te opljackali, brutalno i besramno. Jos ne mogu vjerovati da su toliko bezobrazni, da na 1900 KM i dvojezgarni procesor, uvale 250 w napajanje, pa to napajanje je i prije 8 godina bilo skroz slabasno i potisnuto 300w napajanjima!

Neka ti bude pouka - nikad ne pustaj starce da biraju racunar, osim ako nisu u toj bransi, a malo ih je. Imas dosta firmi koje samo cekaju da dodju amateri, i onda ih oderu samo tako, kao tebe recimo, ta konfiguracija ni prije 4 godine nije preko 1400 vrijedila nova, sa monitorom. Vec tada je i ptica na grani (ako je iz BL) znala da se u IT ne kupuje bas nista, osim ako ne trebas hitno neki dio a niko drugi nema :D

Moja ti je preporuka, ako nisi iz BL, da uzmes na istom mjestu sve komponente ALI prvo nazovi firmu i vidi da li imaju i kada mogu imati, posto je kod nasih klasika da na sajtu imaju, a na stanju im je tog dijela nestalo vec 2-3 mjeseca ili je dosao sa 40 KM visom cijenom. Provjeri telefonski cijene i raspolozivost artikala obavezno, da ne dolazis zaludo u grad.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka

goxon je napisao:
gdje to?

Infocom u BL.
Cijene su drugacije nego na sajtu ako placas u gotovini.
Ima popusta. Sve se lijepo dogovori sa Nidzom :)
Mozda jos dobijes i HDMI kabal pride.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2011, 19:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
zaobilazim infocom otkad su mi pokusali podvaliti monitor;)

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 01:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Okt 2008, 00:31
Šta će čovjeku I7 i 5770 kad ima 19-ku.I 775 jeste mrtav ali će biti aktuelan kod nas još par godina.Ljudi su napravili već DDR4 pa jel sad svi treba da potrčimo da ganjamo istu.Prvo nabavi pošteno napajanje(kakav ANSI).Znači 400-500W Fortron,OCZ, LC, Chieftec novo ili polovno svejedno(Corsair,Seasonic ionako kod nas teško nađeš a i skuplji su).To je 50-80KM.Možeš naći na PIK-u ploču sa P35 ili P43 chipsetom za 70-90KM.S tim taj 2140 ide na bar 2.5 i ostaje ti 100-150 za neku polovnu 9600-9800GT.I još ti ostane keša koji potrošiš na pametnije stvari.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 10:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Tanak je to led, kupovati preko pik-a. Masa ljudi je prevarena, jer, Bosna je ovo, svako gleda gdje ce koga zaebati.

Drugo, trece momku i rama jos.
Maticna pik 80 + 12 postarina
Graficka pik, 125 + 12
Ram 2 GB, 50 + 12

290 KM + napajanje 70 KM, 360 KM
Sem napajanja, polovni dijelovi, starije generacije, pitanje da li ce ga zaebati na piku, a kad te zavrne, dovidjenja, zali se mami i tati i bogu, zakonu ne mozes.

I da je sve proslo u najboljem redu, ovdje za, kes popust u radnji, za total od 620 (sa boljim napajanjem ali i kes popustom), dobija odlicnu graficku koja ce jos godinama mljeti igre na normalnim rezolucijama i srednjim/visokim detaljima, dosta procesorske snage iz 3 jezgra, ram za 533 mhz brzi, plocu novijeg cipseta, to sve NOVO. Uz to, moci ce prodati te dijelove, i na kraju ce ulaganje biti nekih 500. Dakle, za 140 KM razlike, dobija drasticno bolje performanse, pod garancijom i novo.
Ja sam uvijek za economic verziju, ali se stvarno ne bih usudio poruciti sa pika, osim ako nije lik iz istog grada, da vidim na licu mjesta da li radi sve.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 10:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Sad sam baš jednom kolegi sastavio konfu za 435km
celeron e3400 (95)
msi g31m3-l ploča (90)
2 gb ddr3 (58)
dvd rw (40)
hdd 500gb (95)
kućište (57)

ovo je 435km
tu dodaj recimo 178km za GIGABYTE VGA GV-N430OC-1GL
još 20km za bolju ploču i to te izađe 633km ;)
moj savjet nategnuti se poslije još 40km za cooler master tx3 i
http://forum.benchmark.rs/showthread.ph ... hlight=35e

;)
ako imaš mogućnosti pravac HR ili SRB i kupuj... Inače cijene sam koristio iz EastCode-a, treba još razgledati i vidjeti ima li gdje šta jeftinije...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 13:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Kao prvo:
Osim tamindusa niko čovjeka ne upozorava na napajanje. Brz ikakvih problema može se nabaviti napajanje od 500W za 30-35KM. ALI KAKVO? To je takvo smeće kojeg se čak sad i žutaći koji su ga proizveli stide. Kao što neko navede, hiljadu puta je bolje kupiti neko brand napajanje nego se zezati sa ovakvim smećem. S obzirom da godinama popravljam računare, ne biste vjerovali koliko situacija sam se nagledao u kojima ljudima crkne RAM, HD, grafulja, na kraju i ploča prije nego se neko smiluje da im kaže da je sve počelo sa napajanjem. Napajanje, osim imena, ima još dve karakteristike koje su recimo laiku dovoljen da zna razlikovati bolje od lošijeg. Prva karakteristika je banalna, da ne kažem smiješna, ali je tako: Odvaži napajanje u ruci. Ako je "mašala" teško i imaš osjećaj da držiš nešto što ima dijelova unutra računajući dobar i masivan trafo, onda je to već nešto. Ako imaš osjećaj da držiš nešto što je lagano kao da je prazno, ne varaš se. Skoro da je prazno, a takav će biti i tvoj novčanik ako nastaviš kupovati taj kvalitet komponenti. Druga stavka je jačina struje na +12 voltnoj grani, odnosno pogledaj pod "output" koliko ampera stoji ispod +12V izlaza. 16 ampera je donji limit za kancelarijske računare sa integrisanom grafikom. 18 ampera je donji limit za računar sa zasebnom grafičkom karticom. Sve ispod je đubre. To je najgrublja procjena za nekog ko je laik, da ga ne vesla svako ko poželi.

Kao drugo:
Recite čovjeku da mu se ne vrijedi zezati sa postojećom konfiguracijom i nadograđivanjem već je vrijeme za kupovinu nečeg drugog. E sad, čega? Lupate tu neke konfiguracije a čovjek prvo spomenuo 350 - 450 kermi kao osnovni limit. Ako će kupovati novi, onda vjerovatno mora po dobroj cijeni utušiti stari što danas kad ljudi nemaju para i nije baš lako. Ili kupiti polovan, a jači. Kupovina preko pika nije idealna, kao što neko reče ipak je ovo Bosna, ali ja sam eto imao posla sa sasvim OK ljudima pa sam uspio nešto i prodati. Nisam kupovao, ali kolega jeste. Malo paziš šta radiš i sve je OK.

Kao treće:
Reci ti nama prijatelju čemu tebi služi komp da znamo reći šta ti treba. Spominješ Crysis i overclock. Dakle vjerovatno za igrice. E pa to sine košta. Ako nisi znao, najnovije igrice se i prave sa jednom od osnovnih svojih namjena da povuku korisnike u shoping novih konfiguracija koje podržavaju takve igrice. Dobrodošao na to tržište. Nemoj se zavaravati. Ovdje da kupiš extra mašinu koja trenutno podržava sve što bi ti igrao proćićeš gore nego što si prošao sa IT Computersom prošli put. Em je papreno skupo (takve stvari se ipak kupuju preko neta ili u HR ili u SRB) em si za otprilike 12-18 mjeseci već zastario, a tvoj komp u tom trenutku će maksimalno da vrijedi 40-50% prvobitne cijene. ČEMU ONDA SVE TO?

Kao četvrto:
Overclock je ipak zanat u koji se evo recimo ja ne razumijem, ali znam ono osnovno. A isto tako ćeš naći bruku onih koji se "jako dobro razumiju", a pojam nemaju. To što dižeš clock samog procesora je samo mali dio priče. A danas je na malo novijim pločama koje išta valjaju dovoljno ući u BIOS i dati samom čipu da automatski odradi OC procesora. Samo je bitno da ti je hlađenje dobro. Ali ČEMU sve to? Ako nemaš mogućnosti da se igraš sa clockom memorije, sa voltažama struje na memorijskom kontroleru, procesoru, da usklađuješ magistrale... Za to ti ipak treba em dobar hardware (računajući i dobro napajanje i jako dobre elemente za hlađenje, a ne kućište sa shit napajanjem bez ventilacije za 50KM) em jako dobro poznavanje istog. Jesi li siguran u svoje mogućnosti?

Kao peto:
Čitam, spominje neko Celeron i G31 Intel Chipset (msi g31 nešto). Celeron i igrice? Svašta. Pa čovjek ima procesor koji je bar Pentium, a ima skoro te performanse. G31 i DDR3 memorija. Ajd ne lupaj bez potrebe G31 je ICH7 generacija čipseta koje je maltene isto smeće od čipseta kojeg ima naš prijatelj koji nas pita za savjet. Em staro, em dno od MB-a koje služi za kancelarije i ima integrisanu grafiku. Naravno, ima DDR2 podršku i svjetlosnim je godinama iza ploča sa DDR3 generacijom memorijskih kontrolera.

Pa ako ćemo se tako lupetati, evo ja kucam na kompu koji sam lično sastavio za svoje potrebe skupljajući komponentu po komponentu i ne treba mi ništa jače:

MB: Intel DQ965GF (svojevremeno semi-pro MB)
Processor: Core2Duo E4400 (sasvim solidan)
RAM: Kingston 1GB DDR2 PC2-6400 (DDR2 800) (trebalo bi još jedna giga, al ajd)
Graphics: NVIDIA 8500GT 256MB (kojoj sam naravno nasadio ventilatorčinu na pasivno hlađenje)
Power Supplay: MSI Pro 550W (nije vrh, ali bar ima skoro 2 kile :D , odnosno sasvim solidno)
HD: Hitachi 320GB sa 16MB keša (dobio onako pa zato nije WD :D )
Optika: DVD rezač nebitno...
Kućište neko bezze, ali sa mojim napajanjem i brukom ventilatora koji to sve pepo hlade. Ja ne igram neke novije igrice pa mi je i ovo previše. Ne igram skoro ništa otkad sam se skinuo sa CS-a prije par godina, ali to nije sad tema :lol: .
I koliko onda taj moj vrijedi?

Eto čisto informacije radi, imam još tri takve ploče sa istim procesorima i po gigom rama na sebi. Povađeni iz serverskih rack-ova koje sam btw ja i sastavljao, ali firma propala, a meni ostale bar ploče :D . Nisu uopšte puno prešle, a imam i pravo napajanje za to. HD su bili mali (80GB), ali ovdje na forumu imamo mickey-a, glavnog snabdjevača :D kod kojeg ćemo naći HD od 500GB ispod svake cijene i to je riješeno. Mogu naći i dobru grafiku pa to sve uklopiti u neki lim. I to će opet biti bolje od onog celerona i msi-a. Daleko bolje. A i cijenovno sam daleko povoljniji :lol:
Ali šta čovjeku stvarno treba, to je pitanje.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 14:15 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
dtb_pro je napisao:
...G31 je ICH7 generacija čipseta...

ICH7 je oznaka southbridgea, koji nema nikakve veze sa procesorom i memorijom, kao ni sa G31. Memorijski kontroler je integrisan u procesoru. G31 je dosta bolji chipset od 945.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]