Frisky_Dingo je napisao:
znaci maka dizdara prvio dr. frankenstajn od kamena.
taj dizdar je za bosnjake ko maksim gorki za sovjete. dok traje ideologija bice i pominjan a koliko je relavantan opste je poznato
inace, prvo autenticno nacionalno budjenje bosnjaka (ne racunajuci kalajeve pokusaje) se desilo za vrijeme ndh.
navodim dio sadrzaja nepotpisanog memoranduma koga je sastavila nekolicina uglednih muslimana iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i drugih hercegovackih i bosanskih gradova, a koju su 1. decembra 1942. poslali Adolfu Hitleru:
Citiram:
„Mi Bošnjaci govorimo bosanski, koji je doduše vrlo sličan srpskohrvatskom, ali mi po rasi i krvi nismo Slaveni, nego smo germanskog podrijetla. „Mi Bošnjaci smo Goti, to znači mi smo kao germansko pleme pod imenom Bosi u 3. stoljeću došli sa sjevera na Balkan u ondašnju rimsku provinciju Ilirik (…). U 6. stoljeću došli su Slaveni u našu zemlju pod imenom Srbi i Hrvati. Naši su gotski preci, koji su tada bili upleteni u teške borbe s Justinijanom, carem istočnog rimskog carstva, njih na svojim posjedima naselili kao radnu snagu“.
Dok su Hrvati i Srbi odmah nakon dolaska na Balkan primili zapadno odnosno istočno kršćanstvo, naši su preci došli u Ilirik kao arijevci i ovu su vjeru pod imenom bogumili zadržali do dolaska Turaka u Bosnu 1463. godine. Tada su prešli na islam. (…)
„Mi smo s Njemačkom povezani krvnim srodstvom (Musel-germanen), a s Turskom vjerom i poviješću. Naša će budućnost biti lijepa i zavidna: za našu braću po krvi Nijemce mi ćemo muslimani biti most i veza Zapada s islamskim svijetom, s gotovo 300 milijuna muslimana.“
„Srbi i Hrvati (Vuk i Gaj) prisvojili su naš bosanski jezik kao svoj književni jezik. Dok su Srbi gotovo 500 godina bili turski robovi, a Hrvati 800 mađarski, mi Bošnjaci smo ostali slobodni i svoj narodni jezik mogli smo izgrađivati i usavršavati“.
Nakon uvodnih objašnjenja muslimani (koji su sami sebe u Memorandumu nazivali različito: Bošnjaci, Goti, Bosi, muslimani-Germani, muslimani i Bošnjaci-muslimani) podnijeli su Hitleru nekoliko zahtjeva između kojih i ovaj:
„NDH treba biti podijeljena na dva dijela. Teritorij koji je na priloženoj karti (koja nije sačuvana) označen sa A, gdje hrvatsko stanovništvo ima većinu, tvorilo bi Nezavisnu Državu Hrvatsku. Na teritoriju označenom s B, s izlazom na more preko grada Metkovića i luke Ploče (podsjećam da su to područja koja su danas dio Republike Hrvatske), treba biti osnovana Župa Bosna. Sada na ovom teritoriju živi „750.000 Bošnjaka-muslimana, 600.000 pravoslavnih Srba i 300.000 katoličkih Hrvata“. Da bi se postigla muslimanska apsolutna većina u Župi Bosni, treba iseliti oko 100.000 Srba i Crnogoraca kao i oko 75.000 Hrvata, koji su za vrijeme (prve) Jugoslavije doselili na teritorij B i istodobno 175.000 muslimana iz teritorija koji otpadaju na Hrvate, Srbe, Crnogorce (A,C i D) preseliti na teritorij „.“Time bi naše čisto bošnjačko stanovništvo steklo apsolutnu većinu i stanje stanovništva bi bilo: 950.000 muslimana, 500.000 pravoslavnih Srba i oko 225.000 katoličkih Hrvata“.
p.s. svaka slicnost ideoloske podloge koja je zastupana ovde s danasnjom velikobosnjaskom ideologijom koju sada pokusavaju politicki realizovati nije slucajna… ovo je danas podloga za bosnjacki identitet.
Eh da mi je znati odakle si uzeo ovo
Ali helenejs

A sta fali sto smo prodaval Vijecnicu...Bas cool...
A znate ono malo prije rata i na posti u Sarajevu(ko je bio zna gdje je, odmah pored Miljacke), neko napisao, "ovo je Srbija", a ispod napisano "nije budalo, ovo ti je posta"...
Joj to mi je definitivno najjace, ja kad sam to cuo oplako