banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 01:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Dec 2010, 08:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
јан_де je napisao:
Све зависи гдје ти је кућа. БЛ је широк појам.
Знам друга који издаје двособан стан у Борику за 500 КМ+режије(3 студента). Дакле чистих 6 000 КМ годишње.

Jest ali uvjek imaš nekih izdataka, popravke, prijave, odjave...nije samo da ležiš i pare padaju. BTW kuća koju izdajem je na Paprikovcu nije u nedođiji isto dobijem sličan iznos ali nije baš tako bajno kirijašenje...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010, 08:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
nepokoreni je napisao:
јан_де je napisao:
Све зависи гдје ти је кућа. БЛ је широк појам.
Знам друга који издаје двособан стан у Борику за 500 КМ+режије(3 студента). Дакле чистих 6 000 КМ годишње.

Jest ali uvjek imaš nekih izdataka, popravke, prijave, odjave...nije samo da ležiš i pare padaju. BTW kuća koju izdajem je na Paprikovcu nije u nedođiji isto dobijem sličan iznos ali nije baš tako bajno kirijašenje...

Ал` мораш признати да нема слађе паре од кирије :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010, 09:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

To jest :D samo nije baš ko što neki misle ležiš i ne misliš...

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
100 000$ se možda čine kao velike pare, ali to zapravo i nisu ako se želi da se ulože kao glavnica, a da se živi od profita. To jednostavno ne ide, ni kod nas, ni u Americi niti bilo gdje u Evropi.
Kupovina nekretnina je sigurna karta jer time obezbjeđuješ kapital koji (skoro) nikad ne može izgubiti na vrijednosti, ali da bi zaradio baš mnogo para potrebno je da prođe više od 10 godina. Kupiš kuću ili stan danas, a prodaš za 20-30 godina i zaradiš trostruko. Dovoljno da imaš za starost. A to što ćeš dobiti iznajmljivanjem će da ode na tekuće potrebe održavanja. Nema tu neke velike zarade. Dakle, prava zarada dolazi tek prodajom u daljoj budućnosti.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2010, 11:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Upravo tako, naročito na primorju tamo cijene mogu samo na gore u dogledno vrijeme a i relativno brzo se isplati.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Drzite se teme.

nego jedni predlazu nekretnine a drugi banke,

sto se tice banaka, posto zeli da zivi od tog novca - kamate, znaci da ce glavnica stalno ostajati ista, sto znaci da ce je inflacija pojesti tako da se to nikako ne isplati. Imamo i mi "inflaciju", ne samo Pariz i London..

a sto se tice nekretnina, od izdavanja stane se ne moze zivjeti, cak da ga izdajes i za 1000km, posto si iz USA i zelis ponovo da zivis ovdje, sa 1000km neces prezivjeti jer su izdaci mnogo veci od te cifre, tako da ti ostaje ili kupovina poslovnog prostora, kojeg bi iznajmljivao za mnogo vise novca, par k, a to su poslovni prostori u centru ili stanovi u prizemlju, za prvo trebas izdvojiti mnogo vise nego 100.000$ a za drugo masu zivaca i isto tako nesto vise od 100k $, i ukoliko se jedan stanar usprotivi, mozes zaboraviti na pretvaranje stana u poslovnmi prostor zauvijek. Nakon sto dobijes poslovni prostor, trebas ga izdati, u centru ne bi trebao imati problem sa doticnim jer kafici/kockarnice rade punom parom. Sjecam se da je u OM zgradi pored mosta Venecija, nekih mjesec dana stajao oglas da se izdaje poslovni prostor, odmah pored 3-4 kafica, nakon mjesec dana poslovni prostor izdat i otvorena jos jedna kafana, koja fino posluje..

Od mene ti je savjet da nesto svoje pokrenes, zivis u USA, ima mnogo fransizinga koje bi mogao iskoristiti i otvoriti ovde, a 90% fransiziga uspjeva, bar pre 5 godina je bilo tako, procenat se jeste smanjio ali opet ne toliko jer je rijec najcesce o provjerenom i uhodanom poslu. Naravno ukoliko smatras da si dovoljno sposoban da pokrenes nesto svoje, a ukoliko si pasivan zaboravi.

http://www.entrepreneur.com/franchise500/index.html

http://www.franchising.com/

ziggy je napisao:
Na gubitku su samo oni koji nista ne poduzimaju i opravdavaju svoju inerciju tudjim neuspjesima. Ako je ista sigurno, to je da ce pare papirne izduvati, k'o prdez na vjetru, za 5 godina najvise. Ko ih ima, nek uzme sta bilo opipljivo i sto se u grunt/katastar moze upisati, ko nema, nema razloga ni da brine po tom pitanju...

Fino sroceno, situacija jeste teska ali uz novac, trud i originalnost, uspjeh je sasvim realan ;)

naravno, strancu je mnogo teze uspjeti ukoliko ne poznajes apsolutno nikoga u gradu, jer cim dodjes u BiH sa tim iznosom, odmah ce te neko htjeti opljackati, od taxista do notara :)

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

i da, gdje to stan na 11 spratu u Boriku 900km kvadrat ? Realna cijena ? Salis se...

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Frenki je napisao:
i da, gdje to stan na 11 spratu u Boriku 900km kvadrat ? Realna cijena ? Salis se...

vezano za prvi post: ocito ni ti nisi procitao sta pise al nema veze, vi ste genijalci- ja ucim :) ne znam ko predlaze banku, banka je bila upotrebljena kao komparativni primjer. cak i kad u obzir uzmemo inflaciju, u konkretnom primjeru ulaganja u stan gdje bi za dvadeset i kusur godina izvukao ulaganje, besmisao banke je kud i kamo manji. uostalom neka pet godina ne dize kamatu pa sledecih pet da i neka ponovi cikluse- imace isto novca kao od rentanja i uvecanu glavnicu za sumu minimalnu inflaciji ili cak vecu. opet ponavjam da je to samo radi poredjenja koliko je stupidno kupiti stan u bl radi rentanja

vezano za citirani post: u svaki treba uloziti u instalaciju i podove i zidove i stolariju makar 100-300 km po kvadratu, ako das 1200 ili 1300 za njega onda je logicnije kupiti nov. nisam rekao da ima, kazem da je za mene tu realno 900-1000 maraka. ali kako je u bl sve neralno tako je i sa ovim

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Realni mozda ali opet kako se nove zgrade zavrse za 3 mjeseca, kvalitet je upitan, za stare znas da je bar ulozeno vremena, okrecis, novi parket i ko bombona:). Cini mi se da se ona kod rebrovca gdje marko polo restoran uveliko prepolovila...al necemo u OT

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Kupovinom stana u starim zgradama "kupuješ" i sve babe i djedove u njima sa njihovim navikama.

Prednost novih zgrada je u tome što uglavnom imaš mlađu raju za komšije pa se lakše sve dogovara....

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2011, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
del_capo je napisao:
zivim u usa i razmislja da kupim ili stan ili poslovni prostor u banjaluci. Jedini problem je kako se meni cini da su cjene nekretnina dosta visoke a rente i kirije relativno niske.
Kad bi ulozio nekih $100,000 usd u poslovni prostor ili nesto slicno, kakvu mjesecnu zaradu bi mogao da ocekujem?
osim nekretnina koja je bolja grana poslovanja gjde bi s tom sumon novca mogao solidno da zivim?

Ево примјера добро изданог стана, дакле могао би добро живјети од оваквог рентања! 8)

Citiraj:
Стојић се терети да је са Здравком Јовановићем закључио фиктивни уговор о закупу стана са мјесечном киријом од 2.500 марака за потребе Службе предсједника РС.

http://www.glassrpske.com/vijest/6/hron ... stana.html

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2011, 22:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2011, 06:25
del_capo je napisao:
zavisi, svaki grad je prica za seve ali market sa nekretninama je jos u krizi. u vegasu, gdje su nekretnine najvise pogodjene, mozes da kupis veoma dobru kucu za te pare, za koliku rentati ne znam, ali ne vjerujem da bio dobio neke velike pare, jer je veliki broj kuca i stanova na marketu. ovde gdje sam ja za 100 hiljada malo teze, mozda kucu koju treba malo renovirati, za 120 solidnu kucicu i da je izdam za 700-800$.

Kompanija za koju ja radim short sales posjeduje kuce koje su foreclosed na trzistu oko 60-70k 3bed/2baths i jos s bazenom i dobrom lokacijom,za tu lovu nepovjerovati.
Znaci banke i dalje uzimaju kuce i cijene i DALJE nastavljaju da padaju.Tako da mislim sto se tice ulaganja u nekretnine najisplatnije je ovdje. Nama su trenutno vecinski kupci Nijemci npr.Sta da kazem Svaba je Svaba
Ako si zainteresovan poslat cu ti koji flyer :evil3: :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011, 00:55 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
5-6 litvankih il ukrajinke..tretiras ih kao nekretnine i dobices ulozeno..

@jano

aj ziva bila posalji i meni flajer na pp...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]