banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jun 2025, 07:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2011, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
U sopstvenom kavezu negativnosti...

Bio jednom jedan čovjek, sveštenik, živeo je u malom selu.

Jednog Vaskrsnog jutra išao je prema crkvi, noseći u ruci jedan zarđali kavez.

Kada je došao u crkvu stavio je kavez kraj oltara.

Vjernici su bili veoma iznenađeni kada su to vidjeli.

Sveštenik je započeo propovijed:

"Dok sam juče šetao, sreo sam jednog dječaka koji je u ruci nosio ovaj kavez.

Unutra su bile tri ptičice. Tresle su se od hladnoće i od straha.

Zaustavio sam dječaka i upitao:"Šta to nosiš, dijete moje?"

"Tri stare ptice", odgovorio je.

"Što ćeš s njima učiniti?", upitah ga.

"Nosim ih kući, da se igram s njima", odgovori dječak.

"Dražit ću ih, kidati im perje, i tako će se posvađati. Silno ću se zabaviti".

"Ali, prije ili poslije će ti dosaditi. Što ćeš tada učiniti?“

"Imam mačke", odgovori dječak.

"One vole ptice. Njima ću ih dati".

Sveštenik je zaćutao jedan trenutak.

"Koliko tražiš za ove ptice, sinko?"

"Štoo? Gospodine, zar ih želite kupiti ?

Pa to su samo obične poljske ptice, ništa posebno.

Ne pjevaju, a nisu ni lijepe !"

"Koliko?", ponovno je upitao sveštenik.

Misleći da je sveštenik poludio, dječak je rekao :"Deset Eura!“

Sveštenik je izvadio deset Eura iz džepa, i stavio ih u ruku dječaku,

a on je kao munja nestao.

Sveštenik pažljivo uze kavez, i pođe na mjesto gdje je bilo drveća i trave.

Otvori kavez, i s radošću pusti ptice na slobodu.

Eto, to je tumačenje praznog kaveza uz propovjed.

A onda je započeo ovu priču:

“Jednog dana Isus i Sotona su razgovarali.

Sotona se bio vratio iz Edenskog Vrta. Bio je ponosit i pun oholosti.

"Da Gospode, upravo sam ulovio cijelo čovječanstvo.

Upotrijebio sam zamku za koju sam znao da će biti izvrsna,

a za mamac sam stavio ono što sam znao da će upaliti. Sve sam ih ulovio!“

"Što ćeš učiniti s njima?", upita Isus.

Sotona odgovori:

"Oh, igrat ću se s njima!

Naučit ću ih kako se oženiti, a onda se rastaviti;

kako se mrziti i kako činiti jedan drugome zlo;

kako piti, pušiti i psovati.

Naučit ću ih kako da proizvode oružje za ratove, puške i bombe,

i kako da se međusobno ubijaju. Bit će to veoma zabavno!“

"A onda, kada završiš igrati se s njima i učiti ih svemu tome, što ćeš onda učiniti

s njima?, upita Isus.

"Oh, ubit ću ih", uzviknu Sotona oholo.

"Koliko tražiš za njih?", upita Isus.

"Daj, ne želiš valjda ovu svjetinu kupiti !

Nisu ni za što ! Zli su veoma. Ako ih uzmeš mrzit će te.

Pljuvat će po tebi, psovat će te, a onda te i ubiti.

Ne, nije valjda da ih i dalje želiš kupiti!!"

"Koliko?", opet upita Isus.

Sotona pogleda Isusa, i cereći mu se u lice, reče:

"Svu tvoju krv, sve tvoje suze, i tvoj život!"

Isus reče: "DOGOVORENO!"

I plati cijenu.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka

Zar je moguce biti nesretan?
"I, i zar je zbilja moguće biti nesrećan? O, šta su moji jadi i moje nevolje, ako sam sposoban da budem srećan? Verujte, ja ne razumem kako je moguće da neko prolazi pored drveta i da se ne oseti srećnim što ga vidi? Da razgovara sa čovekom i da ne bude srećan sto ga voli? O, ja samo ne umem da iskažem... ali na svakom koraku ima toliko mnogo stvari, tako divnih, da i onaj u najvećoj meri zabludeli čovek mora uvideti kako je lep ovaj svet. Pogledajte dete, pogledajte zoru Božju, pogledajte travku kako raste; pogledajte oči koje vas gledaju i vole vas..."

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, "Idiot"

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka

Zašto balkanske zemlje ne mogu da uđu u krug prosvećenog sveta, čak ni preko svojih najboljih i najdarovitijih predstavnika? Odgovor nije jednostavan. Ali, čini mi se da je jedan od razloga odsustvo poštovanja čoveka, njegovog punog dostojanstva i pune unutarnje slobode, i to bezuslovnog i doslednog poštovanja. To je naša velika slabost, i u tom pogledu svi mi često i nesvesno grešimo.
Tu školu nismo još prošli, ni taj nauk potpuno izučili.

Taj nedostatak mi svuda nosimo sa sobom kao neki istočni greh našeg porekla i pečat manje vrednosti koji se ne da sakriti.

O tome bi trebalo govoriti i na tome raditi.

Ivo Andrić, "Znakovi pored puta"

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka

Andjeli sa jednim krilom

Svi smo mi anđeli sa jednim krilom. Možemo leteti samo ako jedni druge zagrlimo. (Luciano De Crescenzo)

U proleće 1983. godine, Margaret Patrick je došla u centar za rehabilitaciju starijih osoba na fizikalnu terapiju. Kad je Millie McHugh, dugogodišnja radnica, predstavila Margaret ostalima u Centru, primetila je tugu u Margaretinim očima kada je ugledala klavir.

"Nešto nije u redu?", pitala je Millie.

"Ne", odgovorila je Margaret blago. "Samo pri pogledu na klavir naviru mi sećanja. Muzika mi je bila sve pre moždanog udara." Millie je bacila pogled na Margaretinu ukočenu desnu ruku, a ova joj je prepričala neke od najsvetlijih trenutaka svoje karijere.

Odjednom je Millie rekla: "Pričekajte ovde. Vratiću se za čas." Malo posle je došla u pratnji niske, sedokose žene s debelim naočarima. Žena je hodala uz pomoć štapa.

"Margaret Patrick", kazala je Millie, "ovo je Ruth Eisenberg." Zatim se nasmešila. "I ona je svirala klavir, ali kao i Vi, ne može da svira posle moždanog udara. Gđa Eisenberg može da koristi desnu ruku, a Vi levu, i imam osećaj da biste vas dve mogle da učinite nešto prekrasno."

"Znate li Chopinov valcer u D-molu?" pitala je Ruth. Margaret je klimnula. Sele su jedna pored druge na klavirsku klupicu. Dve zdrave ruke jedna s dugačkim, otmenim crnim prstima, a druga s kratkim, debeljuškastim, belim, skladno su prelazile po dirkama od ebanovine i slonovače.

Od tog dana su stotinu puta sele za klavir. Margaret bi svoju bespomoćnu levicu položila na Ruthino koleno. Dok je Ruth zdravom rukom svirala melodiju Margaret je svojom zdravom rukom svirala pratnju. Njihovo sviranje je oduševilo televizijske gledaoce, slušaoce po crkvama i školama, u centrima za rehabilitaciju i staračkim domovima. A njih dve su delile mnogo više od same klavirske klupice. Počelo je Chopinom, Bachom i Beethovenom, a onda su otkrile da imaju više zajedničkog nego što su mogle i da pomisle. Obe su prabake i udovice, obe su izgubile sina, obe su još mogle mnogo toga dati, ali ne jedna bez druge.

Deleći s Maragret klavirsku klupicu, Ruth je čula kako kaže: "Muzika mi je bila oduzeta, ali Bog mi je dao Ruth." Očigledno je Margaretino uverenje prešlo i na Ruth, a za proteklih pet godina, otkako sviraju zajedno, danas Ruth kaže: "Sastavilo nas je Božje proviđenje."

I to je priča o Margaret i Ruth, koje same sebe nazivaju Ebanovinom i Slonovačom.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2011, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka

PORODICA

Zaletela sam se u stranca dok je prolazio.

"O, oprostite mi, molim Vas!", rekla sam.

On je rekao: "Molim Vas, oprostite Vi meni;

nisam Vas video."

Bili smo tako kulturni, taj stranac i ja.

Pozdravili smo se i otišli svojim putem.

Ali kod kuće se pričala drugačija priča o tome

kako smo tretirali svoje voljene, mlade i stare.

Kasnije toga dana, dok sam spremala večeru,

moj sin je stao iza mene vrlo tiho.

Kad sam se okrenula, gotovo sam se sudarila s njim.

"Makni mi se s puta!", rekla sam uz viku.

On je otišao, a njegovo malo srce se slomilo.

Nisam shvatila koliko sam oštro govorila.

Dok sam ležala budna u krevetu,

tihi Božiji glas mi je progovorio:

"Dok si delila sa strancem uobičajenu uljudnost,

tvoja porodica koju voliš, bila je povređena.

Idi i pogledaj na kuhinjski pod, naći ćeš cveće pored vrata.

To cveće je tvoj sin doneo za tebe.

Ubrao ih je sam: ružičasto, žuto i plavo.

Stajao je vrlo tiho da ne pokvari iznenađenje,

nisi videla suze koje su ispunile njegove male oči."

Tada sam se osetila tako malenom,

i suze su mi počele teći niz lice.

Tiho sam otišla i kleknula pored njegovog kreveta;

"Probudi se, maleni, probudi se", rekla sam.

"Jesi li ti ubrao za mene ove cvetove?"

Smešio se. "Našao sam ih napolju, kod drveta.

Ubrao sam ih zato jer su lepi kao ti.

Znao sam da će ti se svideti, posebno plavi."

Rekla sam: "Sine, jako mi je žao što sam se onako

ponela danas; nije trebalo da vičem tako na tebe."

Rekao je: "O, mama, u redu je. Svejedno te volim."

Ja sam rekla: "Sine, i ja tebe volim, i volim cveće,

posebno plavo."

Jesmo li svesni da nas, ako umremo sutra, firma za koju smo radili lako ubrzo može zameniti. Ali, porodica koju ostavljamo iza sebe bi osećala gubitak do kraja njihovih života.

I, molim te, razmisli unosimo li se u posao više nego u svoje porodice? Zar ne misliš da to nije mudro ulaganje?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka

Znaci koje ostavljamo iza sebe neće izbjeći sudbinu svega što je ljudsko - prolaznost i zaborav. Možda će ostati uopšte nezapaženi? Možda ih niko neće razumjeti? Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopštavamo i otkrivamo. Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja, oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomoći nam bar time što će nas uvjeriti da ni u čemu što nam se dešava nismo sami, ni prvi ni jedini.

Ivo Andric

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2011, 21:08 
Stara kuka
Stara kuka

"To je dobro"

Nekada davno živeo je jedan afrički kralj koji je imao jako bliskog prijatelja, prijatelja sa kojim je odrastao. Taj njegov prijatelj imao je naviku da, šta god da se desi u životu, kaže: "To je dobro."

Jednog dana kralj pođe u lov sa svojim prijateljem. Prijatelj je prethodno pripremio puške, ali ispostavilo se da jednu pušku nije dobro podmazao. Kad je kralj spazio lovinu i nanišanio, puška se jako trznu, ispade mu iz ruku i opali. Na njegovu ogromnu žalost, metak mu je otkinuo palac na levoj ruci. Prijatelj, mirno gledajući šta se dešava i veran svojoj navici, reče: "To je dobro!" Na to pobesneli kralj urliknu: "Neee!!! To NIJE dobro! To NIJE dobro!" I naredi da se njegov prijatelj baci u najdublju tamnicu.

Prošla je godina dana, kralj opet krenu u lov. No, igrom slučaja, uhvatiše ga ljudožderi, svezaše ga i odnesoše u svoje selo. Skupiše drva, zapališe vatru i prinesoše kolac. I kada dovukoše kralja do vatre, videše da mu fali palac. I kako su bili mnogo suevjerni i nisu jeli nikada čoveka kome nešto fali, odvezaše kralja i pustiše ga na slobodu.

Kada je došao sebi, posle susreta sa smrću, kralj se duboko zamisli nad sudbinom i seti se svoga prijatelja, koji je već celu godinu trunuo u zatvoru. Kralj naredi da se njegov prijatelj istog trenutka pusti na slobodu: "Bio si u pravu", reče mu. "Zaista je bilo dobro što mi je metak otkinuo palac."

I nakon što mu ispriča za svoju dogodovštinu sa ljudožderima, rasplaka se govoreći: "Osećam se užasno zbog toga što sam ti uradio, bacajući te u tamnicu."

"Ne!", odgovori prijatelj. "To je dobro!"

"Kako dobro?! Šta tu ima dobro što si proveo godinu dana u zatvoru?!"

"Pa da nisam bio u zatvoru, sada bi me jeli ljudožderi", bio je odgovor.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka

Mališan kod Hrista na Božićnoj jelki

Još sasvim mali dečko, od kakvih šest godina, pa čak i manje, probudio se jednog jutra u vlažnom i hladnom polupodzemlju. Obučen je bio u nekakav tuđ kaputić, i drhtao je. Disanje mu izletaše u vidu bele pare, i, sedeći u uglu na nekom sanduku, on je iz duga vremena naročito puštao tu paru iz usta, i zabavljao se gledajući kako ona izleće.

No on je veoma želeo da što jede. Nekoliko je puta od jutros prilazio drvenom krevetu gde je na podrtoj slamarici i na nekakvom zavežljaju ispod glave ležala bolesna njegova majka.

Kako je ona ovamo dospela?

Mora da je doputovala sa svojim dečkom iz neke druge varoši, pa se iznenada razbolela. Svratila je u polupodzemnu jeftinu gostionicu, gde je u jednoj prostoriji na drvenim posteljama noćivalo mnoštvo sirotinje. Stanovnici tog podzemlja behu se danas razišli, - bio je Badnji dan, - a jedini odrpanac što beše ostao tu u suterenu, ležao je mrtav pijan, - i ne sačekavši veliki praznik!

U drugom uglu sobe ječaše od revmatizma nekakva osamdesetogodišnja starica koja je negda po bogatim domovima živela kao dadilja, davala svu svoju dušu tuđoj deci, a sada je, zaboravljena od te dece i od njihovih roditelja, umirala samorana, jaučući i gunđajući na mališana tako da se ovaj već poče bojati i da priđe njenoj postelji.

Mali je našao negde u hodniku vode da se napije, ali korice hleba nigde da nađe, pa valjda već deseti put prilaziše da probudi svoju mamu. Strašno mu najzad bi da bude u mraku: odavno se već smrklo, a lampu još nikako ne pale.

Napipavši lice svoje mame, on se začudi što se ona nikako ne miče, i došla hladna kao zid.

"Mnogo je ovde hladno", pomisli dečko, zastade malo, i nesvesno zaboravivši svoju ruku na ramenu pokojničinom. Zatim duhnu u prstiće da ih odgreje, pa najednom, napipavši na krevetcu svoj pocepan šeširić, polako, pipajući po mraku, pođe iz suterena. On bi, siromah, još i ranije pošao, ali se sve bojao nekog velikog psa koji koji je, gore na stepenicama, ceo dan arlukao pred susednim vratima. No sad pseto ne beše tamo, i on najednom izađe na ulicu.

Gospode Bože, kakva je to varoš! Nikad on još nije takvo što video. Tamo, u palanci, odakle je došao, noću je pomrčina kao testo – jedan fenjer na celu ulicu. Drveni, niski kućerci zatvaraju se daščanim kapcima; na ulici, čim se smrkne, nigde nikoga: svi se zatvaraju po kućama, i samo arluču čitavi čopori pasa, - stotine i hiljadama ih arluču i laju svu dragu noć.

Ali je zato tamo toplo bilo, i davali su mu da jede, a ovde – o Bože, da mu je sad da što jede!... I kakva je ovo vreva i tutnjava, kakva svetlost i ljudi, i konji, i gospodska kola, i zima, i zima!

Smrznuta para diže se od preumorenih konja, iz njihovih vrelo dišućih nozdrva; kroz buav, rastresit sneg zveče o kamenje potkovice, i svi se tako guraju, i Bože... tako bi sad što jeo, makar kakav mali zalogajić, i tako ga najednom počeše boleti prsti!

Evo opet jedna ulica, - oh, kako je široka! No, ovde će me sigurno pogaziti kola! Gle kako svi viču, trče i jure na fijakerima, a svetlosti, koliko svetlosti!

A šta je ovo? Uh, kakvo veliko staklo, - prozorsko okno, a iza okna soba, a u sobi neko drvo do tavanice. To je jelka, božićno drvce, a na jelki koliko svećica, koliko zlatnih hartijica i jabuka, a svud oko njih lutkice, mali konjići; po sobi trče deca, lepo obučena i čista, smeju se i igraju se, i jedu i piju nešto.

Gle, ova devojčica počela da igra sa dečakom, - kakva lepa devojčica! A tu je i svirka: čuje se ovde na ulici kroz prozor.

Gleda to naš mališan, čudi se, već se i smeje, no sad ga bole i prstići na nožicama, a na ručicama su mu već sasvim pocrveneli, ukrutili se, pa već ne mogu ni da se savijaju, i boli ga kad miče prstima. I najednom mali oseti da ga mnogo bole prstići, zaplaka se pa potrča dalje...

I gle, opet ugleda kroz neki drugi prozor drugu jednu sobu, pa i u njoj drveće, a na stolovima razni kolači: od badema, crveni, žuti, i sede tamo četiri bogate gospođe, pa ko dođe, one mu daju kolača, a vrata se otvaraju svaki čas, ulazi im sa ulice mnogo gospode.

Prikrade se naš mali, otvori najednom vrata pa uđe... Uh, kako viknuše svi, pa počeše mahati rukama na nj. Jedna mu gospođa brže priđe, turi mu u ruku kopejku, pa mu otvori vrata – na ulicu! Kako se, jadnik, uplašio! A novac mu odmah ispade i zveknu po stepenicama: sad već nije mogao da savije svoje crvene prstiće, pa da stisne kopejku.

Istrča dečko opet na ulicu pa pođe brže-brže, a kuda – to ni sam ne zna... Opet bi da zaplače, ali se već boji, trči-trči i na ručice duva. I teško mu je u srcu jer se sad najednom osetio tako usamljen, i strah ga je... Kad najednom... Bože! Šta je ovo opet sad! Stoje ljudi na ulici pred ogromnim prozorom od gore do zemlje, i gledaju: iznutra, u tom prozoru, tri lutke, male, fino obučene u crvene i zelene haljinice, pa kao žive! Nekakav čičica sedi kraj njih, pa kao da svira u violinu, i još druga dva stoje opet tu, sviraju u male violinice, mašu glavama te daju takt, jedan u drugoga gledaju, a usne im se miču, govore, baš "zapravo" govore, - samo se ovamo na ulici, kroz ono ogromno debelo staklo, ništa ne čuje...

Dečko u prvi mah pomisli da su oni živi, a kad vide da su to lutke – najednom se zasmeja. Nikad on nije video takvih lutaka, nit je znao i da postoje takve! I hoće da zaplače, ali su mu te lutkice tako smešne.

Najednom mu se učini da ga je neko sastrag zgrabio za kaputić: jedan veliki ulični mangup stojaše pored njega, pa ga najednom udari po glavi, zbaci mu šešir, i udari ga nogom ispod kolena. Preturi se mališan na zemlju, neko stade vikati, on se uplaši i pretrnu, skoči pa naže bežati, i najednom utrča – ni sam ne zna kud – ispod neke kapije, u tuđe dvorište, - i zguri se iza nekih naslaganih hvatova drva: "Ovde me niko neće naći, a i mrak je".

Čučnu i zguri se, a nikako da odahne od straha, i najednom, sasvim iznenada, dođe mu tako prijatno: ručice i nožice ga najednom prestaše boleti, i bi mu tako toplo, kao kraj peći!... Pa se trže i sav uzdrhta: ah, ta on je to ovde napolju zaspao! Kako je dobro tu spavati!

"Posedeću ovde malko, pa ću opet poći da gledam one lutke", pomisli dečko, nasmehno se i seti ih se: "Baš kao žive!"... I najednom mu se priču da nad njim njegova mama pevuši pesmicu. "Mama, ja spavam; ah, kako je ovde dobro spavati!"

- Ajdemo k meni, mali, na božićnu večeru, na božićno drvce, na Hristovu jelku, - šapnu nad njim najednom nekakav tihi glas.

On već pomisli da je to njegova mama, ali ne, nije ona. Pa ko ga je onda to sad zvao? On ne vidi, ali neko se saže prema njemu, zagrli ga u pomrčini, a on mu pruži ruku i... najednom... O, kakva svetlost! O, kakva divna božićna jelka! Nego to nije jelka, on još takvih drveta video nije! Gde li je on to sad? Sve se blista, sve se sija, a svud oko njega lutke, - ali ne, to su sve dečaci i devojčice, samo vrlo sjajni. Svi se oni viju oko njega, lete, svi ga ljube, uzimaju ga; nose sa sobom, pa i on sam leti, i vidi: gleda ga njegova mama, i smeje se na nj radosno.

Mama! Mama! Ah, kako je dobro ovde, mama! – dovikuje joj dečko, pa se opet ljubi sa decom, hteo bi da im što brže ispriča o onim lutkicama iza prozora. "Ko ste vi, dečaci? Ko ste vi devojčice?" – pita ih on, smešeći se i ljubeći ih.

-To je večera uoči Božića, Badnje veče i jelka kod Hrista, - odgovaraju mu oni. – "Kod Hrista je uvek na Badnje veče jelka za malu decu, koja tamo dole nemaju svoje jelke... Mi smo Hristovi polažajnici..."

I on doznade da su ti dečaci i devojčice svi bili isto takva deca kao i on – ali jedni su se posmrzavali još u onim kotaricama u kojima su ih od podlaca i kukavica prevarene, i sramno napuštene mlade matere ostavile pred kućama petrogradskih činovnika; druga učmanula i umrla kod najmljenih dojkinja – na ishrani u Domu za odojčad; treća su umrla na sasušenim, učmanulim grudima svojih iznemoglih matera kad je bila gladna godina; četvrta se pogušila u vagonima treće klase, od zapare i smrada – i sva su ta deca sad ovde, sva su ona, kao anđeli, sva su kod Hrista, a On sam među njima, u njihovoj sredini, i pruža im ruke, i blagosilja njih, i majke im...

A i majke te dece sve stoje tu, u prikrajku, i plaču: svaka upoznaje svog dečka ili devojčicu, a ovi im doleću i ljube ih, utiru im suze ručicama i mole ih da ne plaču, jer je njima ovde tako dobro...

A dole, ujutru, pokućari nađoše iza hvatova složenih drva malu lešinicu zalutalog i smrznutog dečka...

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 18:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
FRIZER I BOG

Čovjek je ušao u frizerski salon da se ošiša
i skrati bradu kao i obično.
Započeo je neobaveznu priču sa frizerom.
Pričali su o raznoraznim stvarima
i temama.
Iznenada su se dotakli teme o Bogu.
Frizer reče: “Znaš šta,
ja ne vjerujem u Boga.”
“Zašto?” – upita ga čovjek.
“Vrlo prosto, izađi na ulicu i shvatićeš da
Bog ne postoji.
Objasni mi ovo: da Bog postoji,
da li bi bilo toliko bolesnih ljudi na planeti?
Da li bi bilo napuštene djece? Da li bi bilo ratova?
Da Bog postoji, ne bi sigurno bilo patnje i bola.
Da ima Boga, sigurno ne bi dopustio ove stvari da se dešavaju.
Nema Boga.”
Čovjek je zaćutao. Zvučalo je kao da frizer ima pravo.
On sam nije imao kontra-argument.
Par minuta je prošlo; frizer je završio svoj posao.
Čovjek je platio, zahvalio se i izašao iz frizerskog salona.
Ubrzo nakon što je izašao ugledao je čovjeka sa dugom kosom i zapuštenom bradom.
Izgledao je sav neuredan i nepočešljan. Čovjek je na trenutak zastao gledajući ga.
Odjednom se okrenuo i vratio u frizerski salon i rekao frizeru:
“Znaš šta? Frizeri ne postoje!“
“Kako ne postoje?” – upitao je frizer.
“Pa fino ne postoje, jer da postoje ne bi bilo neurednih
i zapuštenih ljudi kao što je onaj na ulici kojeg sam sad vidio.“

“Prijatelju moj, frizeri postoje, samo što ljudi ne dolaze k njima.”, uzvrati frizer.
“Tačno!”, potvrdio je čovjek i nadodao:
“Isto tako i Bog postoji samo što ljudi ne dolaze k njemu!”

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 18:38 
Bilo je vec to...

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2011, 23:51 
Veteran
Veteran

tensSa :-?

TVOJ ANĐEO

Bilo jednom jedno dijete, spremno da se rodi.

Jednog dana ono upita Boga: “Čujem da me sutra šalješ na zemlju? Ali kako ću tamo živjeti kad sam tako mali i bespomoćan?”
Bog je dogovorio: “Između mnogih anđela izabrao sam jednoga za tebe. Taj anđeo će te čekati i brinuti se o tebi.”
“Ali”, kaže dijete, “tu na nebu ne radim ništa osim što pjevam i smijem se.To je sve što mi treba da budem sretan.”
Bog kaže: “Tvoj će ti anđeo pjevati svaki dan. I osjećaćeš ljubav svoga anđela i bićeš srećan.”
“A”, kaže dijete, “kako ću razumjeti kad mi ljudi pričaju, ako ja ne govorim njihovim jezikom?”
“To je lako”, kaže Bog, “tvoj će ti anđeo govoriti najljepše i najslađe riječi koje ćeš ikada čuti. I s mnogo strpljenja i pažnje, tvoj će te anđeo naučiti pričati.”

Dijete je pogledalo Boga i reklo: “A šta da radim kad želim razgovarati s tobom?!”
Bog se nasmijao djetetu i rekao: “Tvoj će ti anđeo spojiti ručice i naučiti te kako se moli.”
Dijete kaže: “Čujem da na zemlji ima zlih ljudi. Ko će me zaštititi?”
A Bog zagrli dijete i kaže: “Tvoj će te anđeo braniti, i po cijenu svog života.”

Dijete tužno reče: “Ali nikada te više neću vidjeti.
Bog opet zagrli dijete: “Tvoj će ti anđeo uvijek govoriti o meni, i naučiće
te kako da budeš sa mnom, a ja ću za tebe uvijek biti tu.”

U tom je trenutku na nebu zavladao mir, i već su se mogli čuti glasovi sa zemlje.
Dijete je još na brzinu nježno upitalo: “Bože, ako sada moram ići, reci mi barem ime moga anđela.”

Bog kaže: “Ime tvoga anđela uopšte nije važno, ali ti ćeš ga zvati MAMA.”

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2011, 02:11 
Veteran
Veteran

RUČAK S BOGOM

Jedan dječak je želio sresti Boga. Znao je da treba dugo putovati do mjesta gdje on živi, pa je zato spremio svoj prtljag s omiljenim kolačićima i pakovanjem od šest flaša voćnog soka te krenuo u svoju pustolovinu. Kad je odmakao tri reda kuća, susreo je nekog starca. Sjedio je u perivoju i mirno hranio nekoliko golubova.
Dječak je sjeo blizu njega i otvorio svoj prtljag. Upravo se htio osvježiti voćnim sokom kad spazi da starac izgleda gladan, pa mu ponudi jedan kolačić.
Starac ga je zahvalno primio i nasmješio se dječaku. Njegov je osmijeh bio tako prijateljski da je dječak zaželio da ga ponovo vidi, pa mu je sada ponudio bočicu voćnog soka.

Starac mu se ponovo nasmiješio. Dječak je bio izvan sebe. Sjedili su čitavo popodne jedući i smijući se, bez da su izgovorili jednu jedinu riječ.
U međuvremenu se smračilo, dječak je osjetio umor i ustao je da pođe, ali tek što je napravio nekoliko koraka okrenuo se, potrčao nazad do starca i snažno ga zagrlio. Starac mu je darovao najveći osmijeh do sada.

Kada je dječak ubrzo otvorio vrata svoje kuće, majka je bila iznenađena radošću na njegovom licu. Upitala ga je:

“Šta je to što si danas učinio da te je tako obradovalo?”
Odgovorio je:

“Ručao sam s Bogom”. No, prije nego što je njegova majka uspjela odgovoriti, dodao je:

“Znaš šta! Bog ima najljepši osmijeh koji sam ikada vidio”.

U međuvremenu starac, takođe prožet radošću, vratio se kući. Njegov je sin bio začuđen odsjajem mira na njegovom licu i upitao ga je:

“Tata, šta je to što si danas učinio da te je tako obradovalo?”
Odgovorio je:

“Jeo sam kolačiće u perivoju s Bogom”. Za svaki slučaj, prije nego što je njegov sin odgovorio, dodao je:

“Znaš šta! Puno je mlađi nego što sam mislio.”

Prečesto potcjenjujemo snagu dodira, osmijeha, ljubazne riječi, uha koje nas sluša, iskrene pohvale ili najmanji čin pažnje, a svi oni imaju snagu darovati nam život. Ljudi ulaze u naš život sasvim slučajno i u bilo kojem trenutku u životu. Sve ih jednako primi!

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 10:02 
Stara kuka
Stara kuka

Zivot je otok u moru samoce i izdvojenosti.

Zivot je otok cije su litice zelje, drvece snovi, cvijece samotinja, vrela zed, a ono je usred mora samoce i izdvojenosti.

Tvoj zivot je, prijatelju, otok odsjecen od svih otoka i kontinenata. Koliko god ladja i camaca poslao ka drugim obalama i koliko god ladja stiglo na tvoje obale, ti si ...ipak samo otok izdvojen u svome bolu, osamljen u radosti, dalek u ceznji, nepoznat sa svojim tajnama i zagonetkama.

Vidio sam te, prijatelju, kako sjedis na gomili zlata, radostan zbog svoga bogatstva i ponosan na svoje blago, uvjeren da je svaka pregrst zlata tajna veza sto povezuje misli drugih ljudi sa tvojom mislju i sto spaja njihove teznje sa tvojima. Vidio sam te kako, poput velikog osvajaca, vodis vojske i trijumfalne legije na jake tvrdjave te ih razaras, zatim ides na druge utvrde te i njih osvajas.

Kada sam te ponovno pogledao, vidio sam za zidinama tvojih riznica srce sto drhti u samoci i izdvojenosti, kao sto drhti zedan covjek u kavezu nacinjenom od zlata i dragulja, ali bez vode.

Vidjeh te, prijatelju, kako sjedis na prijestolju slave, a oko tebe ljudi sto opijevaju tvoje ime, nabrajaju tvoja milosrdja i darove, u tebe zagledani kao u prosvijetljenog proroka koji im uznosi duse odlucnoscu svoje duse i vodi ih izmedju zvijezda i planeta.
Dotle ti njih gledas lica prepuna zanosa, snage i trijumfa, kao da si za njih ono sto je dusa za tijelo.
Ali, kada te po drugi put pogledah, vidjeh osamljeno bice kako stoji uz tvoje prijestolje krunisuci se otudjenoscu i grcajuci u samoci.
Zatim vidjeh kako tvoje bice na sve strane ispruza ruku, kao da trazi samilost od nevidljivih fantoma.
Vidjeh to bice kako gleda negdje daleko preko ljudskih glava, u neko mjesto na kome nicega nema osim njegove samoce i izdvojenosti.
Vidjeh te, prijatelju, zaljubljena u lijepu zenu, kako med svoga srca tocis na njen razdjeljak, ruke joj obasipas poljupcima, dok te ona gleda sa sjajem suosjecanja u ocima i majcinskim osmjehom na usnama.
Tada rekoh sebi: Ljubav je odagnala samocu ovoga covjeka, izbrisala je njegovu izdvojenost te se on sada vraca i spaja sa Sveopcim Univerzalnim Duhom koji putem ljubavi privlaci k sebi ono sto se od njega izdvojilo u prazninu i zaborav.
Ali, kada te po drugi put pogledah, vidjeh, umjesto tvoga zaljubljenog srca, osamljeno srce koje bi htjelo da svoje tajne povjeri nekoj zeni, ali ne moze;
vidjeh iza tvoje duse sto se topi u ljubavi jednu drugu, usamljenu dusu, nalik na izmaglicu koja bi htjela da se u rukama drage pretvori u suze, ali ne moze.

Tvoj zivot je, prijatelju, izdvojeno boraviste, daleko od svih drugih boravista i zivih stvorova.

Tvoj unutarnji zivot je boraviste daleko od svega sto ljudi nazivaju tvojim imenom.
Ako je to boraviste mracno, ne mozes ga osvijetliti susjedovom svjetiljkom; ako je pusto, ne mozes ga ispuniti susjedovim dobrima; ako se nalazi u pustinji, ne mozes ga prenijeti u vrt koji drugi zasadi;
ako se nalazi na vrhu planine, ne mozes ga spustiti u dolinu kojom tudje noge stupaju.

Tvoj dusevni zivot je, prijatelju, okruzen samocom i izdvojenoscu.
Da nije te samoce i izdvojenosti, ti ne bi bio ti, niti bih ja bio ja.
Da nije te samoce i izdvojenosti, tada bih, cuvsi tvoj glas, pomislio da ja govorim;
kada bih pogledao tvoje lice, pomislio bih da sebe vidim u ogledalu.

Khalil Gibran

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 22:35 
Veteran
Veteran

Slika

LJUDI ULAZE U TVOJ ŽIVOT S RAZLOGOM

Ljudi ulaze u tvoj život s razlogom – nakratko ili za cijeli život.
Kad budeš znao o kome se radi, znaćeš šta učiniti za tu osobu.
Kad neko uđe u tvoj život s razlogom, obično je to stoga da ti pomogne ispuniti želju.
Došli su ti pomoći kroz teškoće, pružiti ti ruku i biti ti podrška.
Pomoći ti fizički, emocionalno ili duhovno.
Mogu ti se činiti kao da su poslani od Boga, i jesu.
Tu su s razlogom jer ih ti tu trebaš.
Ponekad umru. Ponekad odu.
Ponekad te prisile da zauzmeš novi stav.
Ono što moramo shvatiti je da su naše potrebe spoznate, naše želje zadovoljene, njihov posao učinjen.
Molitva koju si poslao je uslišena, a sad je vrijeme da kreneš dalje.
Neki ljudi ulaze u tvoj život nakratko, jer je na tebe došlo vrijeme da daješ, rasteš i učiš.
Donose ti iskustvo mira ili da te samo nasmiju.
Mogu te naučiti nešto što još nikada nisi učinio.
Obično ti pruže nevjerovatnu količinu radosti.
Vjeruj, stvarno je. Ali samo nakratko.
Odnosi za cijeli život uče te životnim lekcijama, stvarima koje moraš izgraditi da bi imao čvrstu emocionalnu osnovu.

Tvoj je zadatak da prihvatiš lekciju, voliš osobu i primijeniš sve što si naučio u svim drugim odnosima i poljima svog života.
Rečeno je da je ljubav slijepa, a prijateljstvo da je vidovito.

Kaže se da anđeli postoje, samo što nemaju uvijek krila…mi ih zovemo – PRIJATELJI.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2011, 23:03 
Veteran
Veteran

Slika

TRI STABLA

Na vrhu jednog brda rasla su tri mala stabla i maštala o tome šta će postati kad odrastu. Prvo stablo zagledalo se u blistajuće zvijezde što su sjale kao dijamanti na nebu:

„Ja ću čuvati blago“ – reče – „Želim biti prekriven zlatom i ispunjen dragim kamenjem. Ja ću biti najljepša škrinjica za blago na cijelom svijetu.“

Drugo stablo se zagledalo u mali potok što je probijao svoj put prema okeanu.

„Ja želim biti snažni brod. Želim ploviti širokim morem i nositi velike kraljeve. Ja ću biti najveći brod na svijetu.“

Treće stablo zagledalo se u dolinu gdje je mnogo ljudi užurbano radilo u velikom gradu.

„Ja uopšte ne želim napustiti ovo mjesto“ – reče. „Ja želim narasti tako visoko da ljudi koji žele vidjeti moj vrh moraju zastati, pogledati nebo i pomisliti na Boga. Ja ću biti najviše drvo na cijelom svijetu.“

Prošle su godine. Padale su kiše, sijalo je sunce i tri stabla postala su visoka i snažna. Jednoga dana tri drvosječe su došli na planinu. Prvi drvosječa pogleda stablo i reče:

„Ovo je stablo prekrasno! Upravo ono što mi treba.“ Zamahne oštrom sjekirom i stablo je brzo palo.

„Sada će od mene napraviti prekrasnu škrinjicu“ – pomisli stablo – „Čuvaću mnogo prelijepog blaga.

Drugi drvosječa pogleda drugo stablo.

„Ovo je drvo snažno i čvrsto. Upravo ono što mi treba.“ Zamahne sjekirom. I drugo stablo je palo.

„Sada ću zaploviti velikim vodama. Postaću veliki brod dostojan kraljeva.“ – pomisli drugo stablo.

Kada je treći drvosječa krenuo prema trećem stablu, njegovo srce je zastalo. Uspravilo se u visinu i hrabro pokazivalo prema nebu. No, drvosječa nije čak ni pogledao stablo. „Meni odgovara bilo koje drvo.“ Zamahne sjekirom i sruši drvo.

Prvo stablo je bilo srećno kad ga je drvosječa predao stolaru, ali stolar nije razmišljao o škrinjici za blago. Umjesto toga njegove žuljevite ruke vješto su izradile jasle za sijeno. Jednom prelijepo drvo nije bilo prekriveno zlatom ni ispunjeno blagom. Bilo je pokriveno prašinom i ispunjeno sijenom za gladne životinje.

Drugo stablo se nasmiješilo kad ga je drvosječa odnio u brodogradilište. No, niko nije trebao veliki prekookeanski brod, tako da je jednom snažno i čvrsto stablo postalo običan ribarski čamac. Premalen i preslab za okean, čak i za rijeku, završio je na jezeru. Svaki dan bio je ispunjen ulovljenom ribom.

Treće stablo bilo je zbunjeno jer ga je drvosječa donio u pilanu, raspilio u čvrste grede i ostavio tamo da stoji. „Šta se dogodilo?“ – pitalo se nekad visoko i snažno stablo – „Sve što sam ikad želio bilo je da stojim na vrh brda i pokazujem prema Bogu.“

Prošlo je mnogo dana i noći. Tri stabla su već gotovo zaboravila svoje snove. Ali jedne noći zlatna svjetlost razlila se iznad prvog stabla, kada je mlada žena položila svoje tek rođeno čedo u jaslice. „Želio bih da mogu napraviti kolijevku od njega“ – prošaptao je njen muž. Mlada žena ga je nježno primila za ruku i uz osmjeh rekla: „Ove jaslice su prekrasne.“ I odjednom je prvo drvo postalo svjesno da drži i čuva najveće blago na svijetu.

Jedne večeri u stari ribarski čamac ugurali su se jedan vrlo umoran čovjek i njegovi prijatelji. Čovjek je odmah zaspao. Odjednom se digla velika oluja. Drvo je zadrhtalo. Znalo je da ne može prevesti toliko putnika po takvoj oluji. Tada se čovjek probudio, ustao i ispružio ruke govoreći: „Mir.“ Oluja je prestala isto tako brzo kao što je i počela. I odjednom – drugo drvo je bilo svjesno da nosi Kralja neba i zemlje.

Jednog petka ujutro treće drvo bilo je iznenađeno kada su njegove grede bile izvučene iz zaboravljene hrpe drva. Ustuknulo je preplašeno kad su ga nosili kroz razjarenu i podrugljivu gomilu. Zadrhtalo je kada su vojnici pribili ekserima čovjekove ruke na njega. Osjećalo se ružno, zlo i okrutno.

Ali u nedjelju ujutro, kad je sunce izašlo i kada je zemlja i sve na njoj treperilo od radosti, treće drvo je znalo da je ljubav Božja sve izmijenila. Ona je učinila prvo drvo prelijepim. Ona je učinila drugo drvo snažnim. A svaki put kad će ljudi misliti na treće drvo – misliće na Boga. A to je bolje nego biti najviše drvo na svijetu.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a1hnHwFiUwA[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2011, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka

Zaledjeno jezero

Dva su se mala prijatelja klizala po zaleđenu jezeru.

Bijaše oblačan i hladan dan. Dječaci su bez straha uživali u

klizanju. Led se iznenada prolomio i jedan od njih propao je u vodu.

Voda ne bijaše duboka, ali se led počeo stezati.

Drugi je dječak otrčao na obalu, dohvatio kamen i pojurio do

unesrećenoga. Svom je snagom razbijao led i uhvativši prijatelja

za ruku, izvukao ga iz vode.

Kad su stigli vatrogasci i shvatili što se dogodilo, začuđeno su pitali:

"Kako ti je to uspjelo? Kako si mogao tim malim kamenom i

slabim rukama razbiti tako debeli led?"

Uto se oglasio neki starac:

"Ja znam kako je uspio!"

"Kako?" - upitali su ga vatrogasci.

Starac je odgovorio:

"Nije bilo nikoga da mu kaže kako je to nemoguće."

Bruno Ferrero

Sve je moguće onom ko veruje.

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2011, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka

O Ljubavi

Braćo, ne bojte se grehova ljudskih, volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka i grešnog, to je već slika Božanske ljubavi, i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sve stvorenje Božije, i celokupno, i svaku mrvicu. Svaki listić, svaku zraku Božiju volite. Volite životinje, volite bilje, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar - i tajnu ćeš Božiju razumeti u stvarima A shvatiš li je jedared, ti ćeš je posle neumorno početi poznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet vascelom i vasionom ljubavlju. Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božijoj. Čoveče, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš posle sebe, - i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!

Decu volite naročito, jer su ona bezgrešna kao anđeli, i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete...

Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski, pa se zapitaš; "Da li treba silom pobeđivati, ili smirenom ljubavlju?" Svagda odlučuj ovako: "Pobediću smirenom ljubavlju". Odlučiš li se tako jedared za svagda, ceo svet ćeš moći pokoriti. Ljubavna smirenost je strašna sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe i pazi na sebe, da ti izgled bude blago lep. Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao, možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim si možda već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdražao pred detetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2011, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka

“Ko sam ja?” – upita mladić Starca.

“Ti si ono što ti misliš.” – odgovori Starac. – “Objasniću ti jednom pričom.”

“Jednog dana, pored gradskih zidina, u sumrak su se mogle vidjeti dvije osobe koje se grle.”
...
“To su tama i mama.” – misli nevino dijete.

“To su ljubavnici.” – misli čovjek pokvarene mašte.

“To su dvoje prijatelja koji se nisu vidjeli dugi niz godina.” – misli čovjek koji živi sam.

“To su dva trgovca koji su sklopili dobar posao.” – misli čovjek pohlepan za novcem.

“To je otac koji grli sina koji se vratio iz rata.” – misli žena nježne duše.

“To je kći koja grli svoga oca koji se vratio s puta.” – misli čovjek ožalošćen zbog smrti svoje kćeri.

“To su zaljubljeni.” – misli djevojka koja sanja o ljubavi.

“To su dvojica koji se bore na smrt.” – mislli ubica.

“Ko zna zašto se grle?” – misli uskogrudi čovjek.

“Kako je lijepo vidjeti dvije osobe koje se grle.” – misli čovjek Božji.

“Svako misli,” – zaključi Starac – “zavisno o sebi šta je. Pronikni u svoje misli: ti možeš reći puno više o tome ko si nego tvoj učitelj.”

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka

"Čovjek živi duhom a ne tijelom.Ako to shvati, onda ga možeš i u tamnicu baciti, on će ostati slobodan."
Lav Nikolajevič Tolstoj

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 984 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]