banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Dec 2010, 03:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slika
Citiraj:
Poslovnim planom reorganizacije pet strateških preduzeća iz sastava ranijeg banjalučkog poslovnog sistema "Čajavec" predviđa se reorganizacija stečajem i prenosom njihove imovine na jedno novo preduzeće koje ima tržišnu perspektivu.

Stalna imovina tog novog preduzeća prema početnom bilansu stanja bila bi 20,69 miliona KM, navodi se u Poslovnom planu kojeg je sačinila Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS).

Riječ je o preduzećima "Čajavec - Specijalni uređaji", "Čajavec - Mjerno-detektorski uređaji", "Čajavec - Profesionalna elektromehanika", "Čajavec - Prostorna tehnika" i "Čajavec - Telekomunikacije i elektronika", čija djelatnost je iz oblasti namjenske proizvodnje, a većinski vlasnik sa više od 62 odsto kapitala jeste Vlada Republike Srpske.

Planom reorganizacije predviđeno je da se obaveze prema povjericima izmire reprogramom u iznosu od 5,18 miliona KM, konverzijom djela potraživanja od 4,14 miliona KM u akcijski kapital, te prodajom imovine novog, reorganizovanog preduzeća, koja nije nepohodna za nastavak njegovog poslovanja, u visini od 1,03 miliona KM.

Predviđeno je da reprogram obaveza bude izvršen u jednakim iznosima godišnjih otplata od 1,03 miliona KM.

Prema pregledu ukupnih obaveza, najveći iznos - od 4,82 miliona KM su obaveze prema fondovima, te 3,54 miliona KM obaveza za zarade i nakande zarada.

Kada je riječ o početnom bilansu stanja tog novog preduzeća - vrijednost kapitala iznosila bi 15,78 miliona KM, gdje bi iznos akcijskog kapitala iznosio 11,59 miliona KM.

Poslovni plan reorganizacije polazi od sagledavanja cjelokupne situacije u svih pet preduzeća koji bi se fuzionisali u jedno, gdje su četiri na granici solventnosti, dok kod "Telekomunikacija i elektronike" dugovanja prelaze vrijendost njegove imovine.

U tih pet preduzeća ukupno je zaposleno 187 radnika. Njih 77 odsto starije je od pedeset godina, a samo jedan radnik je mlađi od četrdeset godina, te da bi za penzinosanje radnika kojima je ostalo tri godine do penzije bio potreban iznos viši od 700 hiljada KM.

Perspektivni programi novog, fuzionisanog preduzeća podijeljeni su u tri grane, i to: remont uređaja, proizvodnja i prodaja uređaja iz postojećeg proizvodnog programa, te osvajanje, proizvodnja i prodaja novih proizvoda.

Predviđeno je da to novo preduzeće prihod ostvaruje po dva osnova, i to redovnom djelatnošću i od iznajmljivanja prostora.

U Poslovnom planu date su i varijante bilansa uspjeha od naredne, pa do 2015. godine, gdje bi, prema pesimističkoj varijanti, ukupna neto dobit za period od 2011. do 2015. godine bila 4,95 milina KM, a prema optimističkoj varijanti njena ukupna vrijednost u tom periodu bila bi 7,48 miliona KM.

Vlada Srpske je na prošlonedjeljnoj sjednici prihvatila ovaj poslovni plan i dala saglasnost Poreskoj upravi Srpske za pokretanjem stečaja na ovih pet preduzeća.

Takođe, predloženo je predstavnicima Poreske uprave i vanbudžetskih fondova u Odboru povjerilaca, kao i ostalim povjeriocima u kojima Republika Srpska ima većinski kapital, da glasaju za donošenje plana reogranizacije putem stečaja.

(Srna)

Iskreno se nadam da će umjesto Malbašić ponovo pisati Čajavec.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 07:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Živi bili pa vidjeli šta će da ispadne od svega tog... :roll:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 09:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Daj Bože da nešto bude od toga, jer bi meni prvom bilo u interesu, ali realno kolike su šanse?

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 09:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zipo je napisao:
Daj Bože da nešto bude od toga, jer bi meni prvom bilo u interesu, ali realno kolike su šanse?

Daj Bože kćeri da te beg za ženu uzme cigani pred kućom već sviraju...kad god je vlada pomagala i gurala neku firmu obično je bio fijasko malo žešći ko "Birač"

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 10:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Čajevec ni dizalica više ne može dići, uostalom šta će oni to raditi da bude konkurentno kako cijenom i kvalitetom tako i nivoom tehnološke unaprijeđenosti. :roll:
I ako počnu nešto da keljaju, imaćemo samo štetu jer će država morati pokrivati gubitke još jednog gubitaša samo da bi stotinjak ljudi imalo 300 KM plate.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Jedino šta oni mogu raditi je eventualno neka oprema za trafo stanice, releji i tako neke "gabaritne" stvari. Opet poznajući naše ljude to će biti rupa bez dna.

Dok sam bio na praksi u pogonu za sastavljanje brojila, bilo je škarta i do 60% što je užasavajuće...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 13:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Činjenica je da nema produktivnosti i kvalitete dok fabriku ne uzme švabo ili neko sličan i ne zavede red, rad i disciplinu. Naši kad vode posao zaposle prvo užu i širu familiju i prijatelje pa onda ostali tako da jedan radi pet svira falus, pet hvata krivinu jer im se može, pa taman fabrika radila 100% kvalitet što znam iz iskustva. To je nažalost bolna istina...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 15:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Možda kada bi Jugoimport SDPR pokušao nešto u vezi integracije namjenske industrije... I tako spominju modernizaciju Kuvajtskih M84, a mislim da je oko 15% od cijene tenka išlo u Čajavec. I to zahvaljujući tome što je, barem su neki tako pisali, 36% dijelova tenka radio Čajavec... Lakše je napraviti zgrade, pogone i ... Kvalitetan kadar je druga priča. Može se i to, ali treba vremena. Nada zadnja umire...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 16:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Leševe u raspadu ne treba pokušavati oživjeti, jer i da se u tome i uspije imaš jebenog zombija koji pravi samo štetu.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 17:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Čajavec je radio SUV i dio elektronike. Prilikom eventualne modernizacije nema posla za Čajavec, jer više od 25 godina je prošlo kad je taj SUV bio čudo tehnike. Takođe nije 36% dijelova tenka proizvedeno u Čajavec-u, već u BiH.
U toj modernizaciji drugi imaju mnogo više za ponuditi, izraelci već odavno nude svoje pakete modernizacije tenkova na bazi T72.

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 17:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ljudi moji, pa tu, od njih stotinjak preostalih (strucnjaka?), niko nema ispod 40 godina. Ocigledna medijska prasina da se kaze, eto pokusali smo ali...

Pa onda neko fino i novo naselje...

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Ha ha ha, Čajevec se diže iz mrtvih!?

Otvorite još koji tržni centar ili second hand shop, ne sramotite se uzaludnim trudom!

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2011, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Каква је ово спрдња. Шта је сљедеће на реду: Инцел, Космос,... ?

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2011, 17:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Još jedno pokriće za veliku pljačku.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2011, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...mogu otvoriti jos jedan fakultet ili zelenu pijacu...svakom radniku po tezga i lepota bozija...samo nek se nesto radi...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]