banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 14:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Dec 2010, 23:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2010, 18:51
_zoka je napisao:
Koliko ljudi znate koji za Šehitluke kažu Banj brdo?

Знам себе :D Кад сам мало поодрастао и научио да је "шехид = алахов ратник погинуо у рату против невјерника" (све дефиниције се врте око тога), некако ми постало одбојно, још и прије промјене имена. Нема везе то са вјероисповјешћу или народношћу, не свиђа ми се назив који велича крвнике који се боре против другачије религије.

А у вези тога јесу ли или нису мрски, нисам чуо ни прочитао ни за петицију ни за захтјев неке мјесне заједнице према извршној власти да се врате стари називи. Навика нормално постоји док не изблиједи временом, али ја не би рекао да би већина хтјела назад.

nepokoreni je napisao:
Prije Turaka BL je bila samo utvrda na putu prema Jajcu i Zvečaju a tek od Turaka...

Немој да се љутиш, али јеси ли ти историју Бања Луке учио у Турској? Ничег није било прије њих? Ја сам као пионир, много прије рата учио нешто овако:

"О боравку Римљана свједоче бројни артефакти пронађени на разним локалитетима у близини данашње Бање Луке. Римљани су први открили љековита својства минералних вода на извориштима у околини града — Горњем шехеру, Слатини и Лакташима. ... У данашњем срцу града, на мјесту где се сада налази културно-историјски споменик, тврђава Кастел, било је подигнуто римско војно утврђење Кастра, унутар којег се одвијао живот римског војног насеља. ... Током VI и VII вијека, послије пропасти Римског царства, досељавала су се словенска племена. Од VII до XII вијека овим просторима је углавном господарила Византија. ... Врбашки град се први пут спомиње 1224. године, жупа Земљаник 1287, Котор (Котор Варош) 1323, Звечај 1404, а Бочац 1446. "

И тако даље, потражи сам.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 23:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
_zoka je napisao:

Pa da, navika je navika.
meto je napisao:
Знам себе :D

Svaka čast! :D

Serem se ja u čarapu Turcima, kako su nas sve terorisali prije više stotina godina, sad nas opet bombarduju, i to serijama, sapunicama! Kako me nerviraju te serije, pogotovo ona 1001 noć, pa šta je tu zanimljivo pa ljudi to masovno gledaju, glavni lik je neki ćelavi kreten sa onom svojom trebom... Gadi mi se ta serija, gadi mi se turski jezik, kad pričaju ko da nešto drobe... Nervira me kad nešto tako brzo postane hit, odjednom svi gledaju tu seriju i reklamiraju je na tv-u kao da je nešto posebno, a najviše me nervira onaj buljavi ćelavi konj koji je kao glavni lik! :x :x

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ajde da i ja tebe nesto pitam: otkud toliko mrznje u tebi, molim te?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 23:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

Ček, ček kako se usuđuješ da me tako nešto pitaš????? Otkud ti ideja je toliko mržnje u meni????? Pitanje je bilo samo lingvističke prirode, niti ja imam bilo šta protiv ikoga, niti ikome želim zlo... Ja sam razuman covjek. Nek te bude sramota!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hard and Heavy je napisao:
_zoka je napisao:

Pa da, navika je navika.
meto je napisao:
Знам себе :D

Svaka čast! :D

Serem se ja u čarapu Turcima, kako su nas sve terorisali prije više stotina godina, sad nas opet bombarduju, i to serijama, sapunicama! Kako me nerviraju te serije, pogotovo ona 1001 noć, pa šta je tu zanimljivo pa ljudi to masovno gledaju, glavni lik je neki ćelavi kreten sa onom svojom trebom... Gadi mi se ta serija, gadi mi se turski jezik, kad pričaju ko da nešto drobe... Nervira me kad nešto tako brzo postane hit, odjednom svi gledaju tu seriju i reklamiraju je na tv-u kao da je nešto posebno, a najviše me nervira onaj buljavi ćelavi konj koji je kao glavni lik! :x :x

+ jos dodaj svoj potpis...

Citiraj:
-Ti se samo jebes u cmar. Ja bi da probamo nesto drugo...nesto divlje.
-Cmar? Slusaj, mali! Imao sam mnogo zena, a ti si jedini decak koji me uzbudio! Nije ti dosta to?
-A sto mi to govoris?
-U kurac!!! Jebacu te, skidaj gace! Odma, sada, odma!

bolesno!

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
cicak je napisao:

Iznervirala ga ona zjaka u Comtrade-u :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa dobro, ne čini mi se da je u postu H&H bilo neke posebne mržnje, čovjeku se prosto smučila Šeherezada :D Jedino što je promašio podforum, pošto smo o tome već nadugačko govorili.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 00:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cicak je napisao:

Iz ovog bi se dalo zaključiti da imam nešto protiv Turaka, ali nije tako. Ovo je, naime, bio samo protest prema televiziji i filmskoj (serijskoj) industriji i zaista me nervira ta serija i njena popularnost.

U prethodnom postu sam se loše izrazio, ali zaista nemam ništa protiv Turaka i inače ne trpim nacionalističke predrasude i diskriminaciju.
cicak je napisao:
+ jos dodaj svoj potpis...

Citiraj:
-Ti se samo jebes u cmar. Ja bi da probamo nesto drugo...nesto divlje.
-Cmar? Slusaj, mali! Imao sam mnogo zena, a ti si jedini decak koji me uzbudio! Nije ti dosta to?
-A sto mi to govoris?
-U kurac!!! Jebacu te, skidaj gace! Odma, sada, odma!

bolesno!

I ovo si pogrešno shvatio... Ovo je citat iz jednog video klipa koji su napravili neko mladi momci iz Srbije i to je zapravo šaljiva sinhronizacija jednog dijela filma Gospodar Prstenova. Oni su samo snimili svoj glas umjesto glasova iz filma... Moj potpis ti izgleda bolestan jer vjerovatno nisi gledao taj klip, pronađi na YouTube-u klip Bobo smrad ili Bobo Gospodar Prstenova i biće ti mnogo jasnije.

Zakljucak: nemam ništa protiv Turaka niti bilo koje nacije, samo sam se pogrešno izrazio. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 00:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

eto, covjek se lijepo izvinio na pogresnom izrazavanju.
dobro, oprosteno ti je. svako moze pogrijesiti jednom. ili dvaput.

viewtopic.php?f=25&t=52734&start=0

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 00:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
eto, covjek se lijepo izvinio na pogresnom izrazavanju.
dobro, oprosteno ti je. svako moze pogrijesiti jednom. ili dvaput.

viewtopic.php?f=25&t=52734&start=0

Hehe, hvala, to je razumijevanje... :) A, da pogrijesio sam dvaput... :)
Popokatepetl je napisao:
Pa dobro, ne čini mi se da je u postu H&H bilo neke posebne mržnje, čovjeku se prosto smučila Šeherezada :D Jedino što je promašio podforum, pošto smo o tome već nadugačko govorili.

Upravo tako! Zgadila mi se samo serija, a nisam znao da ste o tome govorili. :)
guess who je napisao:
Iznervirala ga ona zjaka u Comtrade-u :lol:

Što zjaka, pa baš je simpatična cura... :)

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 07:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Врбашки град се први пут спомиње 1224. године, жупа Земљаник 1287, Котор (Котор Варош) 1323, Звечај 1404, а Бочац 1446. "

Čova nije to isto, Vrbaški grad ti je danas na stijeni u kanjonu vrbasa, ime Banja luka se pominje prvi put 1494 godine, ne kažem da nije je bilo nego je to bio današnji Kastel sa mostom i oko tvrđave je bilo naselje. Tek su Turci počeli urbanizaciju od Šehera i Novoselije i povezivati u jednu cjelinu...
Oni su i izgradili Šeher (naselje), Mejdan, Hisete, Budžak koji prije njih nisu postojali a bilo je i naselja koja su se tokom vremena stopile u ove danas Ciganluk, Varoš, Tabaci...itd

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 07:55 
i ja sam rodjena ovde i ne sluzim se novim nazivima... sehitluke zovem sehovi, i ne znam nikog ko kaze banj brdo osim kad procitam u novinama ili cujem na tv.
budzak mi jeste ruzniji naziv od lazarevo, ali ga opet tako ne zovem, navika je navika...
postoji i ulica gore na hanistu, koja se zvala zagrebacka, zna to zlo krme, i ja i danas kad nesto objasnjavam a ima veze sa tom ulicom tako je zovem..
i ne vidim zasto bi nekom smetalo sto se neko jos uvijek sluzi starim nazivima, kao sto je meni svejedno da li neko kaze banj brdo ili sehitluci..

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 09:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Moraš biti jako glup i zadojen mržnjom da mijenjaš te nazive zato jer su takvi kakvi su. Nisu to ničiji tudji nazivi, to su imena dijelova našeg grada.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 09:55 
Ja nekad kazem banj-brdo, a nekad sehovi/sehitluci, dok je budzak uvijek budzak, nikad lazarevo, uopste se ne opterecujem sa tim stvarima i nisam ni mislio na to do ove teme.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 13:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Upravo tako, to je navika, većina ljudova koristi stare nazive, pa tako i ja. :) Većina mladih ljudova takođe koristi izraz Šehovi :D, jer ljepše zvuči od Šehitluci (niđe veze). I da, u medijima (tv, novine) se isključivo koriste novi nazivi, dvorana Obilićevo... Poz

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pozdrav!

Imam jedno kratko pitanje, zasto većina građana dijelove grada zove po starim nazivima (ti nazivi su turcizmi i meni baš ruzno zvuče), a ne koristi nove nazive? Zapravo pitanje je zar nije ljepše da se dijelovi grada zovu i izgovaraju: Obilićevo, Lazarevo, Srpske Toplice, Srpski Milanovac, Banj Brdo, i tako dalje, nego: Mejdan, Budžak, Šeher, Šargovac, Šehitluci i tako dalje?

Upravo tako, to je navika, većina ljudova koristi stare nazive, pa tako i ja. :) Većina mladih ljudova takođe koristi izraz Šehovi :D, jer ljepše zvuči od Šehitluci (niđe veze). I da, u medijima (tv, novine) se isključivo koriste novi nazivi, dvorana Obilićevo... Poz

ti si meni kralj!

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 14:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
Pozdrav!

Imam jedno kratko pitanje, zasto većina građana dijelove grada zove po starim nazivima (ti nazivi su turcizmi i meni baš ruzno zvuče), a ne koristi nove nazive? Zapravo pitanje je zar nije ljepše da se dijelovi grada zovu i izgovaraju: Obilićevo, Lazarevo, Srpske Toplice, Srpski Milanovac, Banj Brdo, i tako dalje, nego: Mejdan, Budžak, Šeher, Šargovac, Šehitluci i tako dalje?

ti si meni kralj!

Zašto? Šta ti je sad zapalo za oko? Taj izraz ljudovi koristi Riblja Čorba u pjesmi Amsterdam: "tu ljudovi vopšte ne spavaju, samo piču i zajebavaju". :D Ako ne znaš pjesmu, poslušaj je, baš je dobra i originalna. Ja sam inače obožavalac Riblje Čorbe... Poz

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 16:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2010, 19:40
Samo cu reci :"Ljudi bre polecite se od tog prokletog nacionalizma koji nam nista dobro nije donio"...ama nek se zove kako hoce samo nek te niko ne dira...Kakve meni koristi sto mi je u Federaciji premijer Mujezinovic (Mujezin- covjek, u islamu, koji poziva ljude na molitvu), kad mi sve sto imam pokrade, nek se zove kako hoce nek vjeruje u bandere sto se mene tice ali nek mi da platu, osiguranje i nek me ne dira...vjerujem da je tako i kod vas kakve koristi sto se ulica zove Srbinje ako je u njoj 90% socijalnih slucajeva...nikoga ne zelim uvrijediti samo zelim iznijeti stvarne problme naseg drustva, a to kako se sta zove najmanji je problem vjerujte...nadam se da ste me razumili i da nece biti sad drvlje i kamenje na mene :D

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 16:49 
Citiraj:
ek se zove kako hoce nek vjeruje u bandere sto se mene tice ali nek mi da platu, osiguranje i nek me ne dira...

Mudro zboris.

Svi mi vjerujemo u religiju koja se zove novac...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 17:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

samir825 je napisao:
Samo cu reci :"Ljudi bre polecite se od tog prokletog nacionalizma koji nam nista dobro nije donio"...ama nek se zove kako hoce samo nek te niko ne dira...Kakve meni koristi sto mi je u Federaciji premijer Mujezinovic (Mujezin- covjek, u islamu, koji poziva ljude na molitvu), kad mi sve sto imam pokrade, nek se zove kako hoce nek vjeruje u bandere sto se mene tice ali nek mi da platu, osiguranje i nek me ne dira...vjerujem da je tako i kod vas kakve koristi sto se ulica zove Srbinje ako je u njoj 90% socijalnih slucajeva...nikoga ne zelim uvrijediti samo zelim iznijeti stvarne problme naseg drustva, a to kako se sta zove najmanji je problem vjerujte...nadam se da ste me razumili i da nece biti sad drvlje i kamenje na mene :D

Eh, Samire, svaka ti čast, da svi misle kao ti, gdje bi nam bio kraj... :) Jbg mi smo specifična država sa specifičnom istorijom i specifičnim ljudovima... Najviše me nervira kod ljudova ta nacionalistička misao i predrasude, kad će shvatiti da smo svi isti i da to to ničemu ne vodi! :)
Poz

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]