banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 13:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Pozdrav!

Imam jedno kratko pitanje, zasto većina građana dijelove grada zove po starim nazivima (ti nazivi su turcizmi i meni baš ruzno zvuče), a ne koristi nove nazive? Zapravo pitanje je zar nije ljepše da se dijelovi grada zovu i izgovaraju: Obilićevo, Lazarevo, Srpske Toplice, Srpski Milanovac, Banj Brdo, i tako dalje, nego: Mejdan, Budžak, Šeher, Šargovac, Šehitluci i tako dalje? A najjače mi je Šehitluci, to mi bas para uši, jos samo da čekamo sabah sa šejtanom, kako kaže Zabranjeno Pušenje... A najviše me nervira kad to čujem od drugova koji, tako reći, ne trpe Muslimane i nesto uvijek Srbuju, a nisu svjesni da su to turciymi, valjda se navikli, znate takve likove...

Napomena: ovo pitanje nema ama baš nikakve veze sa mojim uvjerenjima, sa nacionalistickom osnovom, ja nemam ništa protiv gore pomenutih Muslimana ili bilo koga, pitanje je cisto lingvističko, da se tako izrazim. :D

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Meni je ljepse da se New York i zove, i izgovara "SRBADIJA", ali sumnjam da bi taj prijedlog prosao. Ukratko, prica ti je savrseno neosnovana. Za pocetak, raspitaj se zasto se Sehitluci zovu Sehitluci. Dalje ce ti mnoge stvari biti jasnije.

Pretpostavljam da ti i Safikadin grob bas nesto ne lezi..Mozda da mi to preimenujemo u Jovankin grob, ili tako nesh?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Posto imamo slicnu situaciju i mi ovdje u Mostaru, eto da vam kazem da ljudi koji su rodjeni ovdje ne mogu se nikako adaptirati na nove nazive, Mostar je podijeljen po sokacima, naseljima tako da imamo: Brankovac, Balinovac, Mazoljice, Luka, Rudnik, Tekija, Podhum, Zahum, Panjevina, Đikovina, Zgoni, Avenija, Šehovina, Cernica, Šantićeva, Rodoč, Cim, Ilići, Musala, Korzo... i ne znam kako se zovu ove nove ulice. to je nesto sto zivi od kako je Mostara, cemu ga mijenjati??? ljudi 500 godina koriste ove nazive (ukljucujuci i austrougare i talijane i turke i jugoslovene) i svima je njima pasalo, e sad meni ne pase???

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Zato što se ti nazivi drže od postanka BL malo je glupo da se izmišlja topla voda poslije 400 godina. Ni u Sarajevu nisu mjenjali ni Marijin dvor ni Vrace koji se zovu po Srbima i Jevrejima. Totalno glupo!

Poslednji put menjao nepokoreni dana 21 Dec 2010, 16:19, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Sa ovakvim bedastoćama se ne bave čak ni oni u sred Beograda!!

TAŠMAJDAN je turcizam i znači kamenolom a upravo tako se zove sportsko-rekreativni centar u Beogradu:

http://www.tasmajdan.rs/

Ne možeš dekretom izbrisati višestoljetnu historiju nekog grada ili sredine!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Topčider, Karaburma, Terazije, Kalemegdan... pa niko ništa :-?
Najjače je bilo za vrijeme rata u slastičarnama se Banana split nazvao Banana Banjaluka!
Niti taj naziv ima veze sa gradom Splitom (eng. SPLIT-podijeliti, prepoloviti) niti sa Hrvatskom. Kreteni!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Iskreno glupi su mi ti novi nazivi. Mislim da su novi nazivi poslužili samo da se uvalja nešto muslimanima u BL. Doduše Lazarevo mi ljepše zvuči nego Budžak ali do svoje petnaeste godine nisam ni znao šta je Lazarevo već samo šta je Budžak...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa ono, moglo bi se, kao neki vid kompromisa, odlučiti da govorimo: Srpski Mejdan, Srpski Budžak, Srpski Šehitluci, Srpski Šeher, itd. Na taj način bi, vjerujem, bili zadovoljni i preferenti starog, kao i novih verzija koji se naslanjaju na ovaj način tvorbe imena.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hvala na odgovorima, iz svega navedenog sam zaključio sljedeće:

1. ne može se tako lako promijeniti istorija, odnosno istorijski nazivi koji postoje više stotina godina,
2. ne može se tako lako promijeniti ljudska navika, ako je neko navikao da govori tako kako govori, i ja zapravo govorim stare nazive,
2. svi ti nazivi dijelova grada na ovim prostorima (neko je pomenuo Beograd) su potekli od viševijekovne vladavine Turskog carstva, i ne samo to, Turci su donijeli razne običaje, imali su veliki uticaj na jezik (džezva, jorgan i još puno toga), i to je neizbježno. :D

MuskoBre je napisao:
Ukratko, prica ti je savrseno neosnovana.

Slažem se! :D
MuskoBre je napisao:
Meni je ljepse da se New York i zove, i izgovara "SRBADIJA", ali sumnjam da bi taj prijedlog prosao.

Primjer ti je niđe veze, u New York-u ne žive Srbi (većina), dok u Obilićevu žive (većina)...
nepokoreni je napisao:
Najjače je bilo za vrijeme rata u slastičarnama se Banana split nazvao Banana Banjaluka!

Haha, za ovo nisam znao, taj dezert se zove zato što je banana podijeljena, presječena, to sam davno skontao, ali onaj ko ne zna engleski...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
ja ne kontam sta fali starim nazivima... ako su mjenjani samo zato sto su turcizmi sta cemo onda sa secer, solja, dzep, soba, tavan, baba, komsija, jastuk, ekser, jogurt... ?
kompleksi su neizljeciva bolest...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma nisam ni ja za mijenjanje, nego samo pitam... A da to sam napisao jedan post iznad, puno rijeci u nasem jeiku su iz turskog jezikaa, ali bas puno. :-)

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa sine bili smo pod Osmanlijama 500 godina a ne 500 dana, ja stvarno ne kontam što se ljudi čude turcizmima u našem jeziku :-?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Popokatepetl je napisao:
Pa ono, moglo bi se, kao neki vid kompromisa, odlučiti da govorimo: Srpski Mejdan, Srpski Budžak, Srpski Šehitluci, Srpski Šeher, itd. Na taj način bi, vjerujem, bili zadovoljni i preferenti starog, kao i novih verzija koji se naslanjaju na ovaj način tvorbe imena.

Da, ali će se ljudi žaliti, kao što su se žalili, pa će se umjesto "Srpski" zvati "Istočni" :D

A što se tiče odgovora na temu - navika...Plus sam nekako nisam neki fan ratne euforije, pa da u afektu pređem na drugo zato što je više srpsko nego prije...
I dalje govorim Budžak, Šeher i Šehitluci, ali, iz nekog čudnog razloga govorim Obilićevo...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
@H&H
vise sam to onako napisao gradskim vlastima nego tebi :) ...
a btw nevezano za temu poznajem obrazovanog covjeka, doktora, koji je izbacio slovo h (iz svakodnevnog govora) iz cistog bunta prema "bosnjacima" (jer ga ovi jelte stavljaju gdje stignu), pa sad kad prica zvuci veoma ruzno: ljeb, renovke, lad, rast... ja mislim da su to kompleksi...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Pa sine bili smo pod Osmanlijama 500 godina a ne 500 dana, ja stvarno ne kontam što se ljudi čude turcizmima u našem jeziku :-?

Pa da, to sam napisao da sam zaključio da je to neizbježno i da je to razlog, veliki je uticaj na kulturu i jezik...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 17:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@Braneee
e to bi vec bili kompleksi...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 18:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Hard and Heavy je napisao:
MuskoBre je napisao:
Meni je ljepse da se New York i zove, i izgovara "SRBADIJA", ali sumnjam da bi taj prijedlog prosao.

Primjer ti je niđe veze, u New York-u ne žive Srbi (većina), dok u Obilićevu žive (većina)....

E,al' nisu u Mejdanu uvijek Srbi bili većina...Je li treba da Lauš mijenja ime kada se nakote Kinezi gore?
Btw,zašto Srpski Milanovac?Šargovac je turcizam?
Mejdan,Budžak i Šeher imaju značenje,tj te riječi nešto znače...Mejadan je megdan,tu su se dešavale bitke,sa te strane ja Banja Luka napadana....
Budžak je "ćošak,kraj nečega...."....kraj grada možda?
Šeher je banja,isto kao i slatina,ilidža i toplice....Al' nikad nije bio srpski...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 22:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2010, 18:51
Јесте да су промјене дошле у току/након рата па има негативну позадину, али зашто је скандалозно да већина људи која живи у насељу Х жели да га зове у складу са својим језиком у културом? Нажалост, био је рат, домаћи муслимани су отишли на ружан начин, али зашто би због тога ми заувијек користили (за хришћанско становништво) окупаторске/туђе називе и даље. Турцизам у језику и назив града или насеља нису иста категорија.

Ја јесам рођен овдје и сам користим поједине старе називе, али немам ништа против нових имена. За поједине промјене је очигледно и зашто:

1. Шехитлуци - пронађите дефиницију ријечи "шехид", биће вам вјероватно јасно што га немуслиманско становништво не воли.
2. Буџак - "забачено, неуређено мјесто", некад је и било "насеље" за сиротињу, рају и слуге, али данас је какав такав дио града.
3. Шарговац - ово је можда "осветничко затирање имена". У току другог свјетског рата су усташе и један дио мушког становништва из Шарговца извршили покољ у Дракулићу. Још прије рата знам да се ова два сусједна села нису могла гледати, чак ни озбиљног пута није било између њих. Нагађам, можда и нисам у праву.

Ако би Лауш постао кинески, зашто би им након пар генерација било ускраћено право да га назову како они хоће? У складу са неким правилима.

nepokoreni je napisao:
Zato što se ti nazivi drže od postanka BL malo je glupo da se izmišlja topla voda poslije 400 godina.

Бања Лука није настала са доласком Турака већ много прије.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 22:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
Бања Лука није настала са доласком Турака већ много прије.

Prije Turaka BL je bila samo utvrda na putu prema Jajcu i Zvečaju a tek od Turaka gradi se Šeher i Novoselija, Mejdan pa tek ostalo. Oni su prvi napravili tzv karavan saraje (motel) i amam (kupatilo), pa tek Bezistan i ostalo samo po sebi...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 22:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
meto je napisao:
Ако би Лауш постао кинески, зашто би им након пар генерација било ускраћено право да га назову како они хоће? У складу са неким правилима.

.

Ali nije stanovništvo mijenjalo nazive nego gradska vlast za vrijeme rata ne pitajući to stanovništvo šta misli o tome...A koliko su ti "muslimanski" nazivi mrski nemuslimanskom stanovništvu vidi se iz toga koliko stanovništvo koristi nove,hrišćanstvu srodnije,nazive...Koliko ljudi znate koji za Šehitluke kažu Banj brdo?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]