banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 10:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2010, 19:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
nepokoreni je napisao:
Otkada je uvedena fiskalizacija uništeno je preko 15000 malih preduzeća,

:lol:
Što, jer je gurbetu teško dati 1000 KM za kasu i opremu? Pa ako ne može firma priuštiti 1000 KM i kupiti sebi kasu i ne treba takva postojati, jebeš firmu koja zatvori jer treba imati kasu.
Ili možda zato što više ne može muljati ko prije?
Svi se pozivaju na zakon i pravo uključujući i ti prvi, a bilo šta da se uvede u cilju uspostavljanja reda i zakona se pljuje i napada, pa ko bi takvima udovoljio?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 19:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ne eugene nije zbog toga jer nije mogao plaćati namete i kuluke koje je nosila ta kasa, a nije mogao podmazati da mu inspekcija ne igra kolo ispred radnje. Do gazda Delte okrene par brojeva i inspektoru zvoni mobilni na koji mu kažu da se ne igra glavom da se gubi odatle....kontaš sad sve sam to doživio...A ti sine stisni muda pa prijavi sina ili rođaka od nekog ministra pa da vidiš šta ti bude.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 19:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Fiskalizacija je tek pljačka za Ginisa...Fiskalni štampači koji u Bugarskoj koštaju 70eura su preko Mikroelektronike prodavani za hiljadu maraka.....Da ne govorimo o tome da do isteka roka za fiskalizaciju niko osim Mikroelektronike nije dobio dozvolu da distribuira fiskalne kase...Softver koji je došao uz kase je smeće,to znaju svi koji su radili na njima.Bolnice nemaju još uvijek kase,a trebale su ih do sada uvesti.Notari i advokati nisu obavezni imati fiskalne kase ali taksisti i prodavci na pijaci jesu.Restoran u zgradi vlade nije imao fiskalnu kasu nakon roka predviđenog za fiskalizaciju...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 19:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Notari i advokati nisu obavezni imati fiskalne kase ali taksisti i prodavci na pijaci jesu.Restoran u zgradi vlade nije imao fiskalnu kasu nakon roka predviđenog za fiskalizaciju...

Baš tako. Ajde što njima nije došla inspekcija da ih globi i kontroliše?

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 19:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Zato što nisu obevezni da je imaju...Šta će im inspekcija onda moći?
I ne lupaj,Delta je na vrijeme fiskalizovana....

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
zoka tačno je to što kažeš ali je i tačno da postoji i zakon o zaštiti potrošača i spriječavanju monopola.
Koliko je tužbi otišlo nadležnim sudovima zbog toga o čemu ti govoriš?
Onaj koji krši zakone ili ih donosi sebi u korist neće sam sebe tužiti, mehanizmi zaštite postoje ali ih niko zbog neorganizovanosti ne koristi.
Navedi mi bar jedan trust, esnaf nazovi kako hoćeš strukovno udruženje, a da su osnovali svoj sindikat koji će stajati iza njih i braniti njihove interese?
To što ovde radnici nemaju svoj sindikat, svoje pravne zastupnike i novčana sredstva koja se prikupljaju iz sindikalne članarine, krivi su radnici i niko drugi.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2010, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...to sto pricas je demagogija...kad neko nemaargumente, krene s demagoskim tiradama koje raspravu odvedu u suprotnom pravcu...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Zato što nisu obevezni da je imaju...Šta će im inspekcija onda moći?
I ne lupaj,Delta je na vrijeme fiskalizovana....

Deltu sam naveo kao banalan primjer nisam striktno na nju mislio ali ima bruka uslužnih firmi koje se provlače tako.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 10:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa ako navodiš primjer,onda navedi ispravan.Ovako ispadaš neozbiljan.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 11:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

OK eto primjer zubarske ordinacije nisu imale fiskalne kase a promet samo takav imaju i cijene mašala, e sad da li su i njima u međuvremenu uveli ne bi znao...a notari i advokati i jesu jedan vid uslužne djelatnosti.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 11:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
nepokoreni je napisao:
_zoka je napisao:
Notari i advokati nisu obavezni imati fiskalne kase ali taksisti i prodavci na pijaci jesu.Restoran u zgradi vlade nije imao fiskalnu kasu nakon roka predviđenog za fiskalizaciju...

Baš tako. Ajde što njima nije došla inspekcija da ih globi i kontroliše?

Mala ispravka: notari jesu obavezni da se fiskalizuju naprosto zato što u vrijeme donošenja Zakona o FK nisu ni postojali, pa nisu eksplicitno izuzeti, kao što npr. advokati jesu. Što se advokata tiče, čist je kukavičluk ili politička trgovina sa Čizmovićem (predsjednika advokatske tj. lopovske komore) ili kim već, to što je iz pripremljenog prijedloga izmjene pomentuog zakona izostavljena stavka koja se odnosi na brisanje tog izuzeća advokata....Advokati NEMAJU baš nikakve argumente za izuzeće, i ono čime su se "opravdali" je čista smijurija (nisam pravnik, ali kao državni službenik dovoljno poznajem naš formalno-pravni sistem da mi je to očigledno)! Međutim, "lobiranje" (a možda i ucjena) je čudo....Ruka ruku mije, a obraz obadvije, ako ga ima...

Drugo što je rečeno za fiskalizaciju je uglavnom tačno, i kad-tad će se o tome morati pokrenuti neka istraga, pa bi moglo i kod nas biti "danas fotelja, a sutra Remetinec", odnosno Tunjice...Kad se skupi dovoljno hrabrosti da neko to "pročačka", i kada se omogući da nekom takvom ne lete automobili u zrak...
Živi bili pa vidjeli.

Ali tema je ekonomska politika. Ekonomska politika je katastrofalna, kratkovida, površna, nestručna i neprovodiva (bar ne tako kako se zamišlja). Tvorci ekonomske politike nisu nikada radili u privredi (banke ne računam u privredu, banke su privredni parazit), i nemaju blage veze sa praksom, tj. stvarnim životom i privrednim odosima, a vala ni sa državnom upravom i objektivnim stanjem u upravi. Da bi se rušile "administrativne barijere" potrebno je imati dobar pregled i poznavanje sistema javne uprave, i vrlo osmišljeno učiniti određene reorganizacije i rekonstrukcije, uz visok stepen primjene IT tehnologija, ali to se NE MOŽE raditi preko koljena kako pojedina gospoda, navikla na izgradnju Potemkinovih sela, zamišljaju. A NEMAJU POJMA!

Na ovakav način, i javna uprava i privreda će dospjeti u totalni kolaps, i valjda će se tek onda smoći snage da se pogleda isti u oči, da se vidi da tokom godina nije ništa rađeno zdravo i dugoročno (nego su samo određene hoo-ruk improvizacije i kratkoročne mjere zamotane u glamur, pa izgledaju "evropski" i "svjetski", a ono su obični kokošinjci...).
Nadalje, kada se vide prijedlozi ekonomske politike koje izradila "Vlada" (u stvari je to navrat-nanos radilo par ljudi, vrlo upitnog poznavanja STVARNE situacije, stručnosti i iskustva), vidi se da se ti prijedlozi "pišaju" po reformama koje su nedavno sa raznih govornica proglašavane vrlo uspješnim (nrp. reforma direktnih poreza, reforma na polju doprinosa, pa i fiskalizacija), i faktički se ili priznaje njihov neuspjeh, ili se pokazuje nestrpljenje da se pokažu efekti uspjeha koji ipak postoje, ali nisu dovoljno "vidljivi".
Najavljuje se reforma poreske uprave i javne uprave uopšte, a godinama se guši i uništava ono malo zdravoga što postoji u sistemu javne uprave i što hoće i može da svoj posao radi profesionalno i pošteno (a ne po stranačkim interesima), dok se formiraju novi organi i otvaraju nova radna mjesta za "zbirnjavanje" uglavnom nesposobnih rođaka, mladi stranačkih kadrova i stranačke rodbine...
I onda pričamo o administrativnim preprekama, glomaznom činovničkom aparatu itd... Pa samo kad se vidi koliko su nazapošljavali svojih...
Kad se govori o "privrednom rastu" treba pomenuti i rast broja zaposlenih u određenim ministarstvima...Uuuu koji tu indeks tek bioooo! A kvalitet rada, i rezultati su isti ili gori nego ranije.... Kao u priči o pametnom i vrijednom mravu.
Gospoda zaboravljaju da državna uprava ne služi tome da neka politička opcija što lakše dobije što više izbora, nego da SLUŽI što bolje svim stanovnicima (namjerno ne kažem građanima tj. malograđanima)! Miješanje politike u profesionalan rad javne uprave negdje bi bio krivično djelo, ali kod nas...

Takođe, treba uočiti da mandatar potencira velike infrastrukturne projekte kao zamajac razvoja, u kojima bi se angažovale "domaće građevinske firme" a u stvari se radi o sljedećem: u proteklom periodu napravljeno je nekoliko (za naš pojam) velikih, možemoslobodnoreći partijskih firmi, koje su sada (da me se ne shvati pogrešno) kao veliki ćuko kojeg treba hraniti sa puno "mese", tj. kojima su potrebni veliki poslovi da bi uopšte opstale. Zato se po našim opštinama izvode građevinski radovi u "nevrijeme" (jesen, zima) jer je pomenutim kompanijama potrebno da angažuju svoje kapacitete u što većem kontinuitetu, pa tako ljeti, kad je i vrijeme, rade infrastrukturne projekte za "državu", a zimi za lokalne zajednice...Zato je bilo vrlo važno zaposjeti vlast u što većem broju (što većih, tj. bogatijih i infrastrukturno zahtjevnijih) gradova tj. opština u RS.

Dakle, radi se o strategiji razvoja partijske države, odnosno partijsko-biznismenskog monoplolističkog kompleksa. Ako se može govoriti o sistematskom provođenju neke strategije, onda je to strategija uspostavljanja te dominacije SNSD-a i njegovih investitora, a kako je očiogledno da SNSD sebe poistovjećuje sa RS (kroz priču o "odgovornosti" iste partije za razvoj RS), jasno je i da je ekonomska politika sastavljan od dvije osnovne komponente:

1. razvojna (za poziciju SNSD-a u politici i poziciju SNSD-ovih finansijera/investitora na "tržištu")

2. požaro-ugasna, tj. kratkoročne mjere koje po mišljenju svojih izumitelja "rješavaju" postojeće probleme i začepljavaju najglasnije prigovore, a sve po sistemu trgovine: ti nešto tražiš, ja ponudim nešto što ne možeš prihvatiti, pa se nađemo u "sredini" tj. ništa suštinski ne mijenjamo i "svi sretni" (npr. sindikat sretan što bar nije gore, a "moglo je biti". "Dobro smo prošli," što reko Đuro!)
Republike Srpske, njenih stanovnika i privrede u takvom dokumentu nigdje nema, osim ako su odani sljedbenici pomenutog političko-biznismenskog kompleksa. (Može to sve imati i pozitivne konotacije, ali to je druga priča).

Povećavanje prihoda u državnoj hazni, na ovakav način je izuzetno GLUPO (od mandatara koji je vodio MF i koji za 5 godina ništa nije naučio o porezima, drugo nisam ni očekivao)! Ako treba povećati prihode, u državnoj kasi, onda NE TREBA dirati postojeće dažbine, i dodatno opterećivati privredu nego zahvatiti u do sada nedirnute i "zaštićene" segmente, i povećati "obuhvat" tj. pohvatati one koji su do sada izmicali ruci poreske pravde, iz prostog razloga što ih je štitila politika ili poresku upravu niko nije puštao na miru da radi svoj posao, nego joj je uvaljivao svake godine po bar jednu novotariju i egzibiciju da je "uspješno provede" za račun nečijih političkih poena. A da se zahvati u nezahvaćene majdane, a privredu da se ne dira (tj. "realni sektor"), TO BI BIO PRAVI POSAO, i svi bi sa tim bili zadovoljni! Naravno, svi osim tih moćnih grupa koje nam svima piju krv na slamku i smiju nam se svima i j... u zdrav mozak.
Uzmimo za primjer advokate! Znate li ZAŠTO se oni protive fiskalizaciji? Zato što je javna tajna da samo mali dio prometa vrše preko svog zvaničnog računa (tj. računa firme) a veliku većinu preko privatnih računa, i taj se promet NE PRIKAZUJE nigdje i ne ulazi ni u jednu poresku osnovicu!!!! Kad bi ih se natjeralo da se fiskalizuju, morali bi-ne bi imali kud, i to ih peče! Eto majdana neiskorištenog! Ista stvar je i sa sudskim vještacima, i mnogim kojekakvim ekspertima, kojima se MASNE naknade uplaćuju na njihove lične tekuće račune (a narod, šta narod zna, plaća tamo gdje im se kaže), i sudovi kooperiraju sa njima jer u sudskim rješenjima piše kako treba da se plaća...TU SU NEZAHVAĆENE (DRŽAVNE/NARODNE) PARE.
Dalje, MEDIJI! To su već pominjali i drugi učesnici ove teme, ali moram i ja! Medijima su se davala određena nepovratna sredstva iz budžeta (gle čuda, malo prije izbora), i jedan od kriterijuma je navodno bio uredno izmirivanje poreskih obaveza (uključujući i doprinose), ali su na kraju sredstva data SVIMA bez obzira na to što među njima ima očiglednog izbjegavanja plaćanja (naročito) doprinosa!!! Tu prednjače mediji koji su najbliži "skutima vlasti" (jedne pro-režimske novine su posebno bezobraznje) i najglasniji kada je kritika naplate doprinosa u pitanju! Kakvo licemjerje! Istina, ne bi tu bilo neznamkoliko para, ali što je pošteno-pošteno je! Svima mora biti isto!
Dalje, popovi! Kod nas je sveštenstvo iznad svih zakona (osim zakona o zdarvstvenoj zaštiti, jer je to NJIMA potrebno) a obrću velike pare. Hajde da i ne diramo u "dobrovoljne priloge" (a po Svetom Pismu ni to nije ispravno!!!) ali prodaja grobnih mjesta, prodaja svijeća, kadionica, krstova, ikona, i ostalog, to je trenutno poreski netaknuto (a biznis je u kojem se vrti veliki novac), i predstavlja sigurno poprilično izdašan "majdan"! A ja bih im uveo i porez na dohodak, tj. obavezao ih da prijave ono što dobijaju za svadbe, sahrane itd. i to oporezovao! Ako im neko ne plati (tj. ako je pop pošten i ne traži naknadu, pa mu je čovje koji je siromašan ne da), nema ni poreza, ali ako im se plati (po pisanom ili nepisanom cjenovniku) onda brale ima da platiš državi porez! Niko ne smije da bude iznad države tj. obaveze da se plaća porez, jer se radi o doprinosu za dobrobit cijele zajednice! I ako je državna kasa u krizi, šta sad treba, Marko da cijedi suvu drenovinu (privredu) a povlaštene skupine sjede u hladu (pod zaštitom) i gledaju kako se svi patimo?
Podsjećam da i prihodi od kamata, kapitala, i dividende takođe nisu oporezive!!!! Sve pod opravdanjem privlačenja stranih ulaganja! To je najobičnije sranje i stimulacija ispumpavanja novca odavde, a ne kićenih ulaganja! TO TREBA OPOREZOVATI a ne privredu!!!!
Dakle, ova ekonomska politika nije ni "e" od ekonomije nego čista politika, i to jednopartijska politika: zamazivanje očiju javnosti pričama koje ne drže vodu i zaštite određenih povlaštenih skupina koje se i dalje bogate naš račun. E sad kad se tome još doda nesposobnost i kratkovidost njenih tvoraca,...Mislim da smo obrali bostan!

Izvinite zbog dugog teksta, ali kad sam počeo, jednostavno nisam mogao da ne kažem sve šta mislim o tome!

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2010, 15:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Svaka ti se pozlatila! I neka je dugo da ne moramo ovim stručnjacima na forumu posebno objašnjavati.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 10:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ekonomska politika je uzmi kredit, plaćaj administraciju, naplaćuj harač od privatnika ( pošto su svi manje više kriminalci, pa ih vlast ucjenjuje sa murijom ) prodaj sve što može i tako naša jadna vlast devera do sledećih izbora. Ja sad u naredne četiri godine očekujem da prodaju sve izvore pitke vode strancima, zatim elektroprivreda vjerovatno ide na doboš, oranice će iznajmiti takodje privatnicima koji će držati monopol, evo koliko vidim u Srbiji su zabranili pečenje rakije, a vjerovatno u dogledno vrijeme i proizvidnju hrane ako nemate silne licence koje će te naravno plaćati našoj presvjetloj administraciji.

Kao što obično volim reći SMRT birokratiji, rak rani svake države !

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 10:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ja sam davno to rekao...al šta ja komunjara znam :roll:

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 10:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
Dalje, popovi! Kod nas je sveštenstvo iznad svih zakona (osim zakona o zdarvstvenoj zaštiti, jer je to NJIMA potrebno) a obrću velike pare. Hajde da i ne diramo u "dobrovoljne priloge" (a po Svetom Pismu ni to nije ispravno!!!) ali prodaja grobnih mjesta, prodaja svijeća, kadionica, krstova, ikona, i ostalog, to je trenutno poreski netaknuto (a biznis je u kojem se vrti veliki novac), i predstavlja sigurno poprilično izdašan "majdan"! A ja bih im uveo i porez na dohodak, tj. obavezao ih da prijave ono što dobijaju za svadbe, sahrane itd. i to oporezovao!

Kad si već to pomenuo evo jedan primjer: za vrijeme rata negdje 92-93 narod nema hljeba da jede a jedan sveštenik dolazi u CJB da registruje Passat 3 kojeg je upravo uvezao. Ili kad je paroh prodavao apotekama i radnjama hranu za bebe koju je dobio kao humanitarnu pomoć od naših ljudi iz dijaspore...od tada ih ne mirišem.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
LemiGO je napisao:

I jos su se digli da se bune sto su im malene plate. :roll:
Veli lik da ce preuzeti ekstremne mjere borbe za svoja prava. Kakav idiotluk. Ako izadju na ulicu, idem da ih gadjam kamenjem.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2010, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
LemiGO je napisao:

Sa ovom rečenicom ne mogu baš u potpunosti da se složim, jer razvijena i dobro organizovana društva počivaju na dobroj birokratiji. Birokratija čini razliku između funkcionisanja i nefunkcionisanja društva, države i ekonomije.
E sad, to što birokratija kod nas ne funkcioniše na zadovoljavajući način, je zbog toga što su rasprostranjeni nepotizam, nesposobnost, nezainteresovanost, neprofesionalizam, neodgovornost... (ima ovih riječi sa NE koliko hoćeš, svi možete dopuniti ) a najgore od svega korumpiranost. Zato bih tvoju parolu prepravio na:

Citiraj:
Kao što obično volim reći SMRT korumpiranoj birokratiji, rak rani svake države !

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 10:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Kad smo ovce nek' nas shishaju. Prije se bar malo prikrivalo to storade...sada kad im je dogorilo do nokata vise i ne kriju sta rade.

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 26 Dec 2010, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ovako izgleda kad je drzava pred bankrotom.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 11:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Evo sastavili su novu vladu a izgleda otprilike ovako:
Spoiler:
Slika

A evo i našeg ljubljenog preCednika Maxmagnus
Spoiler:
Slika

Evo ga i Zgradoljub
Spoiler:
Slika

Ovi stariji će skontati poentu...
:lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]