banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 23:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Dec 2010, 20:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Rocker je napisao:
Da ne zaboravim,

Ja nekidan klincu kupih onu kinesku kopiju JEM-a u No1 shopu, da ne povjerujete, gitara ima preodlican vrat.
Medium jumbo pragovi, vrat je ravan, action bas nizak moze da se podesi, i prilicno dobro zvuci obzirom ko je gitaru pravio.
Osim sto je floyd totalni shrot, sve ostalo djeluje ok, kontam pomijenjati hardwer i napraviti pravu gitaru od toga kad budem imao vremena.
"Tree of life" izgleda odlicno, cak je i fretboard dobro nivelisan i izbrusen. Ko bi se nadao od kineza -,))
Gitara inace kosta u Kini oko 140 usd, ja sam platio 330KM. Obzirom koliko me vrat prijatno iznenadio, nisam nimalo zazalio sto je kupih.

Ajd nabaci koju sliku da vidimo.
Moje mišljenje je da sve preko 500e ne vrijedi kupovati, faktički kupuješ ime.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ma slika ti nece nista reci, vrat moras osjetiti rukom.
A okacicu par slika, da se vidi kako su kinezi genijalci :)

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Citiraj:

A vidis ja imam misljenje da ako se oces ozbiljnije bavit sviranjem sve ispod 500e prerastes....tako da, ne bi se bas slozio sa tvojom konstatacijom....

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2010, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Les Paul je preko 500e .... I rest my case :P

(Kao i Ibanez JS 100(0), Fender SRV, Paul Reed Smith bilo koji .....)

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 02:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa cijena Gibson Les Paula uglavnom potvrđuje Unbelieverovu tvrdnju, jer mu pola cijene odlazi na ime, a pola na dnevnicu preplaćenog američkog radnika :D Preletjeh sajt Gibsona, cijene Les Paula "za raju" su od 2 500 do 6 000 dolara. Custom modeli su od 5 000 do 15 000 Ne znam da li stavljaju zlatne dijelove na njih, ali je ovo mnogo. Osim u Zeletovom slučaju, on ima Les Paula od 100 000 evra :D

Sa druge strane, za 1 500 do 2 000 dolara se može uzeti Epiphone Les Paul, koji će služiti ne mnogo lošije od popularnijeg brata.

Mada, ne slažem se u potpunosti ni sa Unbelieverom. Zavisi sve od nivoa sviranja, za neke naše potrebe i uslove, loša pojačala, loše vježbaonice i loše bine, za 500-800 evra se može kupiti odlična gitara. Za profesionalniji nivo sviranja valja dati i nešto veću lovu. Mada mi je i tad 15 000 dolara mnogo, osim ako nisi Slash pa te boli uvo :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 18:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Les Paul je poput dobrog motora .... Skup je, za te pare mozes kupiti solidno auto koje je puno funkcionalnije i udobnije, ali je premocan i zelim gaaaaaaaaaa :D

P.S. Ako je Les Paul u rukama slican Epiphonu, onda ga ipak ne zelim za te pare ...... Epiphone je gitara koju ne sviras nego ratujes sa njom da dobijes ton ..... Bar se meni tako ucinilo ...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Vjerovatno ti se učinilo, ili nisi naletio na dobar primjerak. LP kod Epiphona kreće od cijene 200 E (Special modeli), vrlo su jednostavni i namjenjeni početnicima. "Pravi" Les Paul počinje negdje od 300 E i ne razlikuje se mnogo od Gibsona, skoro sve je identično (čak i stoji by Gibson na njima). Dakle, razlika je jedino u imenu, a to košta.
Samo zbog toga što se rade identični modeli kod Gibsona i Epiphona, kao i činjenica da je Gibson kupio Epiphone a ne obrnuto, ne znači da Gibson mora biti bolji. Lagao bih kada bih rekao da ne bih više volio imati Gibson nego Epiphone, ali bih bio lud kada bih platio pet puta više za istu gitaru.

Koga interesuju cijene, može malo da pari oči:
http://www.thomann.de/gb/index.html

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 23:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da bi neko uocio razliku izmedju 2K eura gitare i gitare od 300 eura, mora imati uvo za to.
Ja ga nemam, pa je meni bitno da je gitara mekana za svirati, da mi vrat legne itd i donekle da je zvuk ok, da ne zuji i sta ja znam.

Razlika izmedju epi gitare i original Gibson je velika, i jedina slicnost je slican oblik.
Niti je isto drvo, niti isti lak, niti isti magneti, niti isti kvalitet pragova niti isti kvalitet finisha, itd itd.

Oni koji zele dobru gitaru, a da im nije bitno da ima neki look, neka ganjaju Gibson LP studio, dakle to je gitara sa zvukom, bez inlay-a, jeftinija gitara koja nema jebacki izgled ali ima gibson zvuk. Dobri primjerci, koristeni, se mogu naci izmedju 500 i 1K dolara na e-bay-u.

Neki tvrde da za dobru gitaru, odnosno dobar zvuk nije bitno drvo, ma nista, dovoljno je imati neki dobar procesor i evo ga.
Ili recimo piezo pickup-e, poput ovog dole :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hFyQXy74xz4[/youtube]

Nekima je opet veoma bitno kako gitara zvuci na suvo (meni jeste), sve je stvar nekog licnog afiniteta. Malo je poglupo raspravljati o ukusima -,))

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 23:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
Da bi neko uocio razliku izmedju 2K eura gitare i gitare od 300 eura, mora imati uvo za to.
Ja ga nemam, pa je meni bitno da je gitara mekana za svirati, da mi vrat legne itd i donekle da je zvuk ok, da ne zuji i sta ja znam.

Razlika izmedju epi gitare i original Gibson je velika, i jedina slicnost je slican oblik.
Niti je isto drvo, niti isti lak, niti isti magneti, niti isti kvalitet pragova niti isti kvalitet finisha, itd itd.

Oni koji zele dobru gitaru, a da im nije bitno da ima neki look, neka ganjaju Gibson LP studio, dakle to je gitara sa zvukom, bez inlay-a, jeftinija gitara koja nema jebacki izgled ali ima gibson zvuk. Dobri primjerci, koristeni, se mogu naci izmedju 500 i 1K dolara na e-bay-u.

Neki tvrde da za dobru gitaru, odnosno dobar zvuk nije bitno drvo, ma nista, dovoljno je imati neki dobar procesor i evo ga.
Ili recimo piezo pickup-e, poput ovog dole :

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hFyQXy74xz4[/youtube]

Nekima je opet veoma bitno kako gitara zvuci na suvo (meni jeste), sve je stvar nekog licnog afiniteta. Malo je poglupo raspravljati o ukusima -,))

Sa ovim podebljanim se apsolutno slažem. Sa dijelovima ostalog ne baš, ali nije mi do zakeranja. Uostalom, onaj ko odluči da kupi Les Paul će valjda biti pismen da skupi što je više podataka (činjenice su danas lako dostupne i lako ih je provjeriti) i da lično isproba gitaru.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2010, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aman, ljudi, stoji to što kažete. Nema gitariste koji ne bi želio Gibson Les Paula, a ako ima onda nije gitarist već pi**ica :D I naravno da se osjeti razlika između gitare od 300 i 2 00 evra. Ali je ona manja između gitare od 2 000 evra i 8 000 evra. Prosto, uzevši u obzir najbolje drvo, najbolju izradu, najbolju elektroniku, ja i dalje mislim da je dobar dio cijene otišao samo na onaj "Gibson Les Paul" natpis.

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2010, 01:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Testirao putem interneta i zakljucio da nije tacno da placas ime kad kupujes original Gibson LP standard.
Pregledao sam prvu stranu Stratokastelovog linka sa LP-jevima mnogih proizvodjaca(Epi, Gibson, Ibanez, neke no name marke itd). Pogadjate koji je model bio najbolji (po mom subjektivnom misljenju, naravno)? Pa najskuplji, naravno, mada sam se svim srcem nadao da ce ishod testa biti dugaciji. Jednostavno ni jedna druga gitara na toj stranici kataloga nema ni priblizan sustain ovoj:
http://www.thomann.de/gb/gibson_lpcstbk.htm

Ova gitara me zvukom pokrece, ostale na toj strani(nije mi se dalo vise pregledati), ne.
Pregledajte pa se uvjerite (imate tu sound sample dugme, ja sam preslusavao rock samplove).

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2010, 04:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Ih, sve neke iljade evra, ev' sprave :D
Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2010, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nasmjeshiti luzer je napisao:
Testirao putem interneta...

Nisi, brate, dalje morao ni pisati i trošiti mastilo i 'artiju...

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2010, 23:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Popokatepetl je napisao:
nasmjeshiti luzer je napisao:
Testirao putem interneta...

Nisi, brate, dalje morao ni pisati i trošiti mastilo i 'artiju...

:D Kako se namjestas... :D . Poucen tvojim iskustvom, mogu samo da zakljucim da bih ja bolju gitaru kupio preko neta bez ikakvog testa, nego ti uzivo uz sve moguce testove 8) ...

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2010, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:

Ajd nabaci koju sliku da vidimo.

Evo nekoliko slika

Inlay, Tree Of Life :
Slika
Slika
Slika

Action :

Slika
Slika
Slika
Slika

Vrat, neck joint:
Slika

Headstock :
Slika

Kompletan :
Slika

Obrati paznju na visinu zica u odnosu na debljinu trzalice :)

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2010, 19:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako zvuči upola dobro kao što izgleda, onda si je džaba dobio.
Dobro su skinuli Steve Vai signature model :D fali samo Ibanez logo.
Nisam još nigdje vidio kopiju, ovo je prva. Čak i kopija bi trebala da bude skuplja, s obzirom na kvalitet vrata.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala za slike.

Mišljenje o Washburn Idol novoj "suženoj" seriji?
Anybody?

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 10:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
STRATOKASTEL je napisao:
Vjerovatno ti se učinilo, ili nisi naletio na dobar primjerak. LP kod Epiphona kreće od cijene 200 E (Special modeli), vrlo su jednostavni i namjenjeni početnicima. "Pravi" Les Paul počinje negdje od 300 E i ne razlikuje se mnogo od Gibsona, skoro sve je identično (čak i stoji by Gibson na njima). Dakle, razlika je jedino u imenu, a to košta.
Samo zbog toga što se rade identični modeli kod Gibsona i Epiphona, kao i činjenica da je Gibson kupio Epiphone a ne obrnuto, ne znači da Gibson mora biti bolji. Lagao bih kada bih rekao da ne bih više volio imati Gibson nego Epiphone, ali bih bio lud kada bih platio pet puta više za istu gitaru.

Koga interesuju cijene, može malo da pari oči:
http://www.thomann.de/gb/index.html

Većina proizvođača gitara imaju tzv. kćerku-firmu koja pravi jefitnije varijante njihovih modela. Gibson ima Epiphone, Fender ima Squier, Music Man ima Sterling, ESP ima LTD varijantu i sl. Te gitare se razlikuju po izboru drveta, kontroli kvaliteta, elektronici, hardveru...ukratko, po svemu. Zato i jesu jeftinije i dostupačnije širem krugu ljudi. Čak je i kod originala primjetna razlika u instrumentima koji se kupe u Americi u odnosu na one koji su dostupni ovde.

Razlika definitivno postoji i očigledna je na prvo slušanje/sviranje. Sad ako je nekome u životu najbitnije da stane ispred ogledala i liči na Slasha a zvuk i osjećaj gitare pod rukom su mu manje bitni, taj ne treba trošiti pare na Gibson LP, njemu će i Epiphone odraditi posao.

O ukusima ne treba raspravljati :wink:

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2010, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kad tata progovori .... :D

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 00:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Možel' "tata" meni da odgovori?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]