Ne znam pretjerano mnogo o medicinskom gasu ali znam nešto što sam pročitala za jedan ispit. Ne može se koristiti gas za zavarivanje ili bilo koji industrijski gas za medicinske svrhe pogotovo za inkubatore. Ti medicinski gasovi mogu da se pune u industrijskim postrojenjima gdje se pune i industrijski gasovi ali moraju da postoje posebni uslovi za njihovu proizvodnju i punjenje, uslovi koji su strogo kontrolisani. To prvo. Drugo, ljudi moji, sve što se daje bebama (i trudnicama) mora da bude pod naročito strogom kontrolom jer su bebe najosjetljivija populacija, a nedonoščad i pogotovo.
eugene of savoy je napisao:
U cijeloj toj priči bitna je samo jedna stvar, a to je da se tražilo odobrenje za uzlijetanje helikoptera da bi se spasile bebe i to uzlijetanje NIJE ODOBRENO,
eugene of savoy je napisao:
Svaki helikopter koji bi uzletio bez dozvole bio bi oboren od strane NATO
Jedan profesor nam je pričao o ovome. Čovjek je u to vrijeme bio direktor farmaceutskog odsjeka na VMA ili nešto slično, ne mogu tačno da se sjetim pozicije (ima više od 2 godine od toga). Znate da na VMA ima dio gdje se prave određeni farmaceutski oblici potrebni za bolnicu. Oni su poslali helikoptere sa bocama kiseonika, infuzijama i ostalom medicinskom opremom za BL u tim danima, rizikovali su glave u pokušaju da dopreme kiseonik. Helikopteri su bili označeni znakovima crvenog krsta i računali su na ljudsku etiku. Nisu im dopustili da slete u BL kada su ih primjetili. Bilo je ili se vratite ili ćemo vas srušiti. Nije patetika, ali čovjek je sa suzama u očima pričao o tome, o frustraciji i nemoći da pomogne, o tome koliko ga i danas to tišti. Čovjek se zove Dragan Stupar, porijeklom je iz Prijedora i trenutno je u penziji. Inače, predavao je predmet Farmaceutska istorija sa etikom na Farmaceutskom fakultetu u BG-u i kod nas.