banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 09:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:33 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2010, 22:40
Koridor je presjecen, zapadni dio RS je izolovan, u bolnici u Banjaluci 13 beba lezi u inkubatorima, medjutim zbog nedostatka kiseonika 12 beba umire, a 13-a ostaje narusenog zdravlja. Tako sam ja razumio pricu kao jedanaestogodisnji djecak i nisam od tada puno razmisljeo o tome.

Medjutim ovih dana sam neletio na vijest o tome, poceo malo da razmisljam i istrazujem, nisam vise jedanaestogodisnjak, sada znam dosta vise...

Kiseonik? Kiseonik je kiseonik. Gas O2. Cist. Ne postoje tipovi, vrste kiseonika, medicinski, industrijski... sve je isto, cak i boce u koje se pakuje. Dakle za inkubatore se moze koristiti i kiseonik iz autolimarskih radnji koji se koristi za zavarivanje, i onaj koji se koristi u industriji i onaj koji se koristi u vojne svrhe.... Zar u citavoj banjaluci 1992. nije bilo jednog stroja za varenje na kiseonik... nemoguce mi je da povjerujem u ovo... U Cajavec-u su se popravljali tenkovi, a da nije bilo kiseonika....

Kako se dobija kiseonik... vrlo jednostavno, elektrolizom. To smo svi ucili u skoli, a mnogi od nas su imali i prakticne vjezbe iz hemije u osmom razredu. Potrebni su samo voda i elektricna energija.

Ima li iko vise informacija o ovom dogadjaju, ko je sproveo istragu, postoje li odgovorni ljudi? Hajde sto se narod jos uvijek laze istom vijescu, ali zar je moguce da neko zna sve ovo a jos uvijek cuti?

Znate li ista o ovome?

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kažu da su autolimari sa prostora banjalučke regije dobrovoljno donosili svoje boce, ali da to nije bilo dovoljno.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2009, 19:48
odakle si buraz

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

iz Maricke kod Omarske

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2009, 19:48
aha ...samo pitam, ima svakavih provokatora iz veceg entiteta.

ali pravo da ti kazem nisam razmisljao o ovome na taj nacin, zanimljivo

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

nisam ja nista provokatorsko napisao...
i kako rekoh taj dogadjaj mi je zdravo za gotovo u glavi skoro 20 godina, kao i svima nama. Nikad nisam razmisljao... a sad kad sam poceo, milion nekih sitnica se postavljaju kao pitanja.
Zasto samo u BL da je nestalo kiseonika, zasto nije i u ostalim gradovima. Valjda i oni koriste inkubatore. Ako je nestalo i kod ostalih, zasto nismo nikad culi za ostale umrle bebe. Ako nije nestalo kod ostalih, zasto Banjaluka nije pozajmila od njih kad je vidjela da ce nestati...

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Nerado se javljam da govorim o ovako delikatnoj temi kao sto je ova, jer je prilicno nezgodna i bolna...Ali, povucen ovim sto je @djesburaz rekao, iznijecu ono sto ja znam o tome.
Naime, u trenutcima kada se odvijala sva ta drama sa bebama, moj tadasnji prvi komsija je imao cini mi se upravo taj neki stroj za varenje na kiseonik ili vec nesto tako. I cim su javili za tu situaciju i bebe kojima je potreban kiseonik, on je sjeo u auto i zaputio se tamo da odnese to i pomogne. Medjutim, kad je dosao u bolnicu, rekli su mu da ide kuci i nisu uzeli kiseonik. Ko mu je, kako i zasto to rekao, ne mogu sad da se sjetim, pitacu starce sutra pa cu da nadopunim post.
Uglavnom, kako ispada, ta djeca su se mogla spasiti, ali to nije bilo u necijem interesu. Ocigledno je trebalo nekog zrtvovati zarad politickog i ratnickog huskanja i te bebe su imale svu nesrecu svijeta da taj dio zapadne njih :( ...I sto je najgore, njihovu smrt i danas koriste u istu svrhu...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kažu da je tada u Banjaluci nestalo i sapuna, a kamo li kiseonika.

Da li je nestašica vještački proizvedena ili je produkt muslimansko-hrvatske ekspanzije na srBski narod utvrdiće istorija.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:24 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
filozof sa vrbasa je napisao:
Da li je nestašica vještački proizvedena ili je produkt muslimansko-hrvatske ekspanzije na srBski narod utvrdiće istorija.

:roll: jasta je....

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ako cemo iskreno, falilo je svega - kako i ne bi kad nista nije stizalo niodakle najmanje 2 mjeseca.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno bilo je 14 beba. 14 je Marko Medaković, koji ne zaslužuje da se ovako etiketira sa njegovom tužnom sudbinom, a vi kako hoćete.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Ako cemo iskreno, falilo je svega - kako i ne bi kad nista nije stizalo niodakle najmanje 2 mjeseca.

Zapadni dio RS nije mali. Falilo je svega, ali zasto se ovo desilo samo u BL i samo jednom? Koliko je jos beba rodjeno u ta 2 mjeseca. Te bebe su zacete u miru 91., dnevno ih se radjalo sigurno preko 10, tj. natalitet nije opadao jer su ljudi u miru pravili djecu istim tempom, dok u ratu se djeca manje prave pa i natalitet opadne. I samo na tih 12 beba je nestalo kiseonika, taj jedan dan? Nigdje drugo, ni u jednoj drugoj bolnici u zapadnoj RS?

I nemojte mi vise lijepiti etikete da sam provokator. Ako sam provokator, koja je to konkretno recenica kojom se neko nasao isprovociran?

Ne mogu da shvatim da ima tona likova koji su spremni da okrenu glavu od ovoga i da ne ukljuce mozak na sekundu... samo zato da bi napravili sebi prostor i razlog da mogu mrziti one druge... a onaj "cijenjeni gospodin" koji se spominje u pjesmi 12 zvjezdica mozda je neko ko svaki dan seta ulicama Banjaluke.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
A koliko je to bolnica u zapadnom dijelu RS bilo opremljeno inkubatorima? Svi tezi slucajevi su svakako dolazili u Banjaluku, a i mislim da nisu sva djeca umrla u jednom danu.Inace, dnevno se radjalo oko 12 djece i ne zavrse ni priblizno sva u inkubatoru.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne taj gospodin iz pjesme ja međunarodni zvaničnik iz UN gdje je zabranjen svaki let aviona iznad Bosne, avionom se moglo dopremiti iz BG. Nisu sve bebe bukvalno rođene u isti dan i uopšte politička situacija na prostoru banjalučke regije nije bila tako jednostavna.

Koje druge bolnice kada su te majke dolazile iz drugih opština da se porode na Paprikovcu? Neke majke su se prerano porodile baš usljed ratnih dešavanja.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 01:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Морам да се укључим у ову тему.
До скоро сам и ја слијепо вјеровао у ову причу што су политичари пласирали, али временом сам мало почео размишљати својом главом и наметнуло ми се неколико питања због којих мислим, да су ове бебе нажалост жртвоване због неких "виших циљева". а ево и зашто.

1.не могу да вјерујем да се нигдје није могао пронаћи кисеоник. знам да је тада свега недостајало, али због лакоће са којом се он прави и због тога што је Крајина имала огромне залихе у многобројним предузећима, не могу да вјерујем да није било довољно
2.један пилот, не могу сад да му се сјетим имена, свако је вече у ниском лету превозио хеликоптером најтеже рањенике из Крајине на ВМА. ако је већ био забрањен лет оном авиону из БГ-а да полети овамо са кисеоником, зар није могао тај пилот свако вече кад се враћао да натрпа неколико боца кисеоника у хеликоптер??? и чисто сумњам да међу свим оним храбрим пилотима у Србији се није нашао ниједан довољно одважан да на своју одговорност покуша пребацити тај кисеоник овамо.
3.да је тих дана на Паприковцу била тек рођена ћерка од Младића или Караџића, баш ме занима да ли би онда било кисеоника????

ово је једна веома тужна прича у којој су нажалост настрадале мале бебе које нису ни криве ни дужне :(
ја лично мислим да су те бебице жртвоване да би испало како су Срби жртве, а и да би мало напалили борце да што одлучније и са што више жеље крену у пробој коридора

исто тако вјерујем и да су Маркале одрадили муслимани из сличних разлога

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 01:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pa na Paprikovac dolazi svako ko je u mogucnosti, jer je najbolje porodiliste u RS, i ja sam tamo rodjen. Ali ne mora znaciti da vecina prijevremenih poroda ide za Paprikovac.

U inkubator se stavljaju bebe koje su rodjene prijevremeno. A ako je majka npr. u Doboju, ne moze ona znati hoce li roditi dva mjeseca prije ili ne. Poenta je da ce se ona poroditi i da ce beba biti u inkubatoru u Doboju.
Trudnice koje su planirale da se porode na Paprikovcu a nisu iz BL, a dobile su bolove dva mjeseca ranije, ako ne mogu stici do Paprikovca, poradjaju se u bolnici maticne opstine i beba ostaje tamo u inkubatoru.

Poenta je da je stanovnistvo ostatka zapadne RS bar dva puta vece od stanovnistva Banjaluke. Statisticki ima dva puta vise beba, a samim tim i nedonoscadi za inkubator. Medjutim ja ne znam za slucaj da je iz bilo koje bolnice bilo kog grada neko javio da nema kiseonika i da je umrla i jedna beba zbog toga.

@filozof sa vrbasa znam na koga se misli u pjesmi, ali ja sam napisao "mozda".

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 01:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ustaše su mnogo prije smrti tih beba širile teror nad srpskim stanovništvom Broda, Dervente i Modriče, tako da je po meni suvišno bilo tražiti dodatni "motiv".

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 01:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Kraca pretraga na googletu daje dosta odgovora.

- Kiseonik koji se koristi za bebe sa respiratornim problemima nije u cistom stanju kao onaj za "varenje", nego je u stvari smjesa "warm, moisty . . ." dakle mora biti odredjen procenat vlage, i mora biti zagrijan na neku temperaturu.
Potpuno cista koncentracija kiseonika bi ubila bebu u vrlo kratkom vremenu.

- Komentarisati o ovakvim stvarima sa pozicije potpunog laika, i u kontekstu vremena a i struke je besmisleno, i samo zlonamjerna osoba poput ovog shabana koji je zapoceo ovu temu moze spominjati aparate za varenje kao "lijek".

Zamisljati da se urotio cijeli kolegijum specijalista, sestara, portira, bla bla sa paprikovca zarad neke propagande moze samo moron ili shaban.
Eto toliko, nadam se da sam uvrijedio one koje sam trebao.
Sram da vas bude.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 01:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Јесу ли онда и моја питања шабанска? Ајд у реду, грешка, не може овај индустријски, али шта је се овим осталим могућностима набавке кисеоника?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 02:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Razumijem , ja to, i ja se ponekad pitam da li je nešto moglo drugačije. Tako da shvatam buraza.

Nikada me nije zanimalo, ali kakvo je stanje tada bilo kod muslimana i njima su se rađala djeca i vjerovatno je njima falilo kiseonika.

Svakome neka Bog vrati kako je zaslužio.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 124 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]