banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 10:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Dec 2010, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Elvise, postao si propovjednik-vizionar nauke...

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Elvis Presley je napisao:

Vi znate.... :roll:

Jok eto ti znaš... 8)

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 20:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Leona je napisao:
Meni jedna bakterija sa Zemlje nista ne znaci kad se radi o "pronalazku vanzemaljskog zivota".

TEBI.
Tebi i svima onima koji su samo procitali glupavi naslov u lokalnoj stampi.
Da si otisla na NASA-inu stranicu i provjerila zadnje vijesti i linkove vidjela bi da se ne govori uopste o nepobitnom dokazu zivota u svemiru vec upravo o ovome, da se zivot ne mora zasnivati samo na do sada utvrdjenim principima i uslovima i od do sda utvrdjenih elemenata.

Да пробам појаснити, нашли су микроб за чији живот није потребан фосфор, људима и свим живим бићима које познајемо(до сада) фосфор је неопходан за живот, овом микробу не. Поента је у слиједећем, досад се уопште није обраћало пажњу на арсеник као замјену за фосфор, тј откривен је нови, другачији облик живота.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
@Elvis i Skypostman:

Vi to niste znali? Leona, Eugen i ja o tome rasparavljamo zadnjih 5-6 godina već :evil3:

Sa korita Ivanova

Poslednji put menjao Džontra dana 02 Dec 2010, 21:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ja stvarno ne razumijem kako neko moze misliti da tamo negdje u vasioni MORAJU postojati bica slicna nama, koji moraju da imaju vazduh, koji moraju da imaju vodu, koji moraju imati kokosku i jaje da bi opstali ?! Zar nije logicno razmisljati da nije ni svaka Planeta ista, i da je svaki Stanar Planete prilagodjen svojoj Planeti i atmosferi Planete? Mene ne bi cudilo ni da postoji zivot na nekoj Planeti gdje je temperatura 1000° .... takvo bice bi se sastojalo od takve konsistencije da mu ni toliko visoka temeperatura ne moze nista i da mu takva temperatura odgovora za opstanak, dok bi mu eventualno nasa atmosfera bila pogubna. Itd...
To je za mene nesto sto se podrazumijeva samo od sebe da covjek tako razmislja. Jer, koliko je samo velik univerzum. Tu ima svega i svacega. Univerzum nije nastao po nasoj slici i prilici.

Poslednji put menjao Leona dana 02 Dec 2010, 21:02, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
skypostman je napisao:
Да пробам појаснити, нашли су микроб за чији живот није потребан фосфор, људима и свим живим бићима које познајемо(до сада) фосфор је неопходан за живот, овом микробу не. Поента је у слиједећем, досад се уопште није обраћало пажњу на арсеник као замјену за фосфор, тј откривен је нови, другачији облик живота.

U prevodu stvorena je nova paradigma za shvatanje samog zivota, tj. zivih bica.
Kao sto sad u ovoj emisiji rekose, mnogi paragrafi u naucnim knjigama ce se morati mijenjati i dopunjavati.

@Dzontra
Ma ja sam uvijek govorio da je ovaj forum zapravo bozija univerzalna enciklopedija. Svi sve znaju, i ono sto je poznato i ono sto nije :)

Poslednji put menjao Elvis Presley dana 02 Dec 2010, 21:03, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Univerzum nije nastao po nasoj slici i prilici.

Nije??
That's not what God says :D

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Ja stvarno ne razumijem kako neko moze misliti da tamo negdje u vasioni MORAJU postojati bica slicna nama, koji moraju da imaju vazduh, koji moraju da imaju vodu, koji moraju imati kokosku i jaje da bi opstali ?! Zar nije logicno razmisljati da nije ni svaka Planeta ista, i da je svaki Stanar Planete prilagodjen svojoj Planeti i atmosferi Planete? Mene ne bi cudilo ni da postoji zivot na nekoj Planeti gdje je temperatura 1000° .... takvo bice bi se sastojalo od takve konsistencije da mu ni toliko visoka temeperatura ne moze nista i da mu takva temperatura odgovora za opstanak, dok bi mu eventualno nasa atmosfera bila pogubna. Itd...
To je za mene nesto sto se podrazumijeva samo od sebe da covjek tako razmislja. Jer, koliko je samo velik univerzum. Tu ima svega i svacega. Univerzum nije nastao po nasoj slici i prilici.

Да, али то до сад није било доказано, у томе је поента.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:06 
Stara kuka
Stara kuka

skypostman je napisao:

A da, sve se mora dokazati. Sve sto se ne moze dokazati i opipati, to ne postoji. Kako sam to zaboravila.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:08 
Stara kuka
Stara kuka

Leona je napisao:
Univerzum nije nastao po nasoj slici i prilici.

Nije??
That's not what God says :D

To je dio koji ti ne razumijes. I koji ti ne zelim ni objasnjavati, jer ne zelis da razumijes i da shvatis. :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

trebalo je 5 stranica, da tema u potpunosti ode u suprotnom pravcu

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:13 
Stara kuka
Stara kuka

Džontra je napisao:

Ne, trebao je samo jedan Elvis pa da tema ode u naucnom pravcu. :D
Ja mislim da nismo otisli od teme. Jos uvijek pricamo o bakterijama i o ovo(van)zemaljskom zivotu. :D :)

Poslednji put menjao Leona dana 02 Dec 2010, 21:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
skypostman je napisao:

A da, sve se mora dokazati. Sve sto se ne moze dokazati i opipati, to ne postoji. Kako sam to zaboravila.

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
skypostman je napisao:

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Leona je napisao:
Džontra je napisao:

Ne, trebao je samo jedan Elvis pa da tema ode u naucnom pravcu. :D

Pa u tom pravcu i treba da ide, s obzirom da se bavi naukom, a ovo cime se vi bavite su duhovne implikacije ovog otkrica (tema ko stvorena za duhovnost & r. )

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
Otkriven nov oblik života

Na upravo završenoj konferenciji za novinare NASA-e objeni su rezultati izuzetno važnog otkrića iz oblasti astrobiologije. Možda razočaravajuće za one koji su očekivali "male zelene" otkriće nije došlo iz svemira već sa Zemlje. Bez obzira na to što je ovaj, do sada sada nepoznati, mikrorganizam pronađen u jezeru Mono, u Kaliforniji reč je o potpuno novoj, do sada možda i nezamislivoj, formi života. Ovo otkriće upravo je proširilo definiciju života!

Dr. Felisa Wolfe-Simon (U.S. Geological Survey) otkrila je nov mikroorganizam, nazvan GFAJ-1, koji ima osobine koje su do sada postojale samo u SF filmovima, živi i razmnožava se koristeći otrovni element - arsen. U ćelijama ovog organizma atomi aresenika zamenjuju fosfor

Ugljenik, vodonik, azot, kiseonik, fosfor i sumpor su šest osnovnih elemenata koji izgrađuju sav, do sada, poznati živi svet na planeti. Fosfor se nalazi u sastavu DNA i RNA, jedinjenja odgovornih za postojanje svega živog, i igra važnu ulogu u prenosu energije u svim ćelijama. Nasuprot njima arsen, koji je u hemijskom smislu, sličan fosmoru je element koji je otrovan za većinu živih bića jer (zbog te sličnosti) remeti metabolizam ćelije.

Do sada su bili poznati organizmi koji mogu da dišu arsen, ali ono što GFAJ-1 je nešto potpuno drugačije pošto je arsen sastavni deo ćelija ovog mikroorganizma. U labaratoriji naučnici su čuvali mikrob GFAJ-1 u sredini u kojoj je bilo izuzetmo malo fosfora ali je bila bogata arsenom. Čak i kada su iz mikroorganizma izvučeni atomi fosfora i zamenjeni arsenom ovi mikroorganizmi su nastavili normalno da žive.

Jezero Mono u kaliforniji izabrano je zbog karakterističnog hemijskog sastava, visoke slanosti, visoke alkalnosti, i velikog prisustva arsena. Ovaj hemijski sastavv rezultat toga što je jezero u izolaciji od izvora vode tokom poslednjih 50 godina.

Ovo otkriće je najverovatnije jedno od najvažnijih otkrića u poslednje vreme, siguno će promeniti udžbenike iz biologije a imaće i veliki uticaj na potragu za životom u svemiru, daleko od naše planete. Rezultati istraživanja sigurno će uticati na mnoga druga istraživanja u oblasti evolucije Zemlje, organske hemije, biohemijskih procesa itd. Ovo su tek prvi rezultati i biće ovde još mnogo posla za tim koji je došao do ovog organizma, ali i za mnoge druge naučnike.

Više informacija možete pronaći na sajtu NASA-e i u poslednjem nedeljnom izdanju časopisa Science Express.

Pre ove konferencije mnogi su očekivali vesti o vanzemalcima negde u Sunčevom sistemu, ili još dalje u svemiru, njih je ovo otkriće sigurno razočaralo, ali ono je izgleda pokazalo da su "vanzemljci" tu među nama :)

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Spoiler:
skypostman je napisao:
Slika

Slika

Jest da će post biti obrisano ali moram
Spoiler:
Slika

Sa korita Ivanova

Poslednji put menjao Džontra dana 02 Dec 2010, 21:21, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka

Slika

Izvol'te! Nastavite .... naucnici. I cudite se cudu.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@Leona:
Стварно се трудим да схватим шта ти тврдиш, и не иде ми никако. Да је ово откриће лоша ствар?

Шта си ти уопште очекивала? Интелигентне ванземаљске облике живота? Свемирске бродове? Сензацију? Ако јеси, одакле ти основа да то очекујеш?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ma i bilo je za očekivati da će objaviti ovakvo nešto. Doduše ja sam mislio da će reći da su našli neke crve ili nešto slično ali dobro i ovo otkriće je bitno. Samo potvrđuje pretpostavku da ne mora sav život u svemiru da bude isti kao na Zemlji. Mislim da ne treba ni diskutovati o tome da li ima nešto u svemiru osim nas ili nema. Svemir je toliko prostran, a mi nismo ni iz naše galaksije izašli, a ljudi se busaju u prsa kako smo jedini ovde. Eto, sad su bakterije koji nisu morale nastati kao sve ostalo na Zemlji, a sutra će vjerovatno i ti crvi da budu...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]