http://en.wikipedia.org/wiki/First_Battle_of_Yeonpyeonghttp://en.wikipedia.org/wiki/Second_Bat ... YeonpyeongOvo je sada treća bitka.
Citiraj:
08:20: North sends a telex message requesting "a halt to South's firing of artillery for a defensive military training".
10:00: South starts the regular artillery training exercise.
14:34 – 14:55: North starts firing dozens of shells.
Fino su im rekli da prestanu ih izazivati

Jedna razlika između nas i Koreanaca.
Oni traže pomoć u hrani i gorivu, a mi u EUR i USD od MMF-a i co. Banalno zvuči, ali oslikava i razliku u mentalitetu.
Slično, Južna Koreja nije tražila samo novac od Japana za ratnu odštetu, nego u tehnologiji, mašinama, znanju, ... Normalno, nisu im Japanci lako to dali. Vjerovatno su i Ameri to malo pogurali, ali na kraju je 1/6 ratne odštete uložena u formiranje i razvoj The Pohang Iron and Steel Company (POSCO)...
Nakon toga je Južna Koreja postala gigant u industriji čelika, i nisu na tome stali. Zato su i postali ono što jesu. Ne samo zato što su imali USA u kući. Mi bi trenutno u najboljem slučaju napravili autoput do Glamoča.
Isti mentalitet, pa je i Sjeverna Koreja uspjela da razvija raketnu, nuklearnu, ... tehnologiju i to pod kakvi uslovima. Kao što Južnoj Koreji nije bilo najvažnije da se ratna odšteta usmjeri direktno građanima. U vrijeme razvoja i sami su bili pod raznim vojnim diktaturama. Tako i Sjeverna Koreja može i dalje da funkcioniše, na nekima stranim i čudnim ciljevima i idejama. I da sistem funkcioniše.
Preživjeli su smjene na vrhu. Mi nismo, jer je neko mislio da je doživotan vladar. Malo ih je.e geografsko područje i prirodni resursi. Malo više to što za vlast nije bitan pojedinac, ali takvi su im i susjedi bili ili i dalje jesu.
Ja se nadam da će ovaj sukob pokrenuti stvari sa mrtve tačke. Ne u smjeru Dingovih fantazija

Nego da novi vladar SK, koji još nema autoritet u vojsci, ovakvim događajima ojača autoritet. I da onda uz pomoć Kine polako transformišu SK u društvo slično Kini. Možda je dobar znak to što se školovao u Švajcarskoj. Treba strpljenja. Južna Koreja i Japan ga imaju, a Ameri možda i ne.
Ako se stvari budu tako odvijale onda će se lakše Južna Koreja i Japan riješiti onih kojima je u interesu stalna tenzija na poluostrvu.
Normalna Sjeverna Koreja najmanje odgovara USA. Ali ako odu Ameri ko će Japance držati pod kontrolom. Moraće Kinezi

Bilo bi dobro da može bez rata i zveckanja oružja, ali i dalje živimo u svijetu takvom da bez ratova i vojske teško da bi imali touch screen ekrane, brze procesore, Internet, mobilne telefone, mars čokolade, ...
Treba na rat gledati i sa ljepše strane. Kao Lucfer

Lucifer je napisao:
E tebe Hristov, samo crno vidis....
De malo euforije... treci svjetski, ovo-ono...

Ako ćemo o izgubljenoj mladosti, kućama, ... depra brzo zakuca na vrata. Recimo da je sada rat. Ili još bolje da živim u Sjevernoj Koreji. Ja bih sada spavao i odmoran se probudio. Možda malo gladan, ali za nove radne pobjede spreman. A ja u demokratiji dr. Cam u sitne sate po tastaturi. I to zato što me ubi krofna iz Klasa, koja mi ne da spavati.