banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 83  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kruzni tok
PostPoslato: 10 Nov 2010, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
tensSa je napisao:
Nije to pitanje bilo, pitanje je ko bi na sudu bio kriv????

zeleni bi bio kriv bez obzira što plavi ne poštuje pravilo kretanja kroz raskrsnicu sa kružnim tokom saobraćaja, zeleni bi kršio pravilo pravca tj. pravilo po kome vozilo koje ne mijenja smijer ima prednost u odnosu na vozilo koje mijenja smijer u ovom slučaju prelazi u drugu traku i oduzima prednost vozilu koje se već nalazi u toj saobraćajnoj traci.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 17:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
smarate....

moj kont :)

vanjska traka: izlaz 1 i 2
unutrasnja traka: izlaz 2 i 3

nema gužve lupanja i sl.... npr. ja udjem u unutrasnju i ostale dileje ulaze (kao sto i ulaze) u vanjsku i izlaze i na 3 izlazu... sta ja treba da radim? da kruzim do besvjesti?

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 17:42 
eugene of savoy je napisao:
tensSa je napisao:
Nije to pitanje bilo, pitanje je ko bi na sudu bio kriv????

zeleni bi bio kriv bez obzira što plavi ne poštuje pravilo kretanja kroz raskrsnicu sa kružnim tokom saobraćaja, zeleni bi kršio pravilo pravca tj. pravilo po kome vozilo koje ne mijenja smijer ima prednost u odnosu na vozilo koje mijenja smijer u ovom slučaju prelazi u drugu traku i oduzima prednost vozilu koje se već nalazi u toj saobraćajnoj traci.

Hvala na odgovoru.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
BoogiE je napisao:
smarate....

Ovo i ja praktikujem i mislim da je ispravno :D
Citava nauka se razvila oko toga. Ne mogu vjerovati da nema zakona koji jasno definise kretanje u kruznom toku :-? Makar taj zakon govorio da se u kruznom toku ide u rikverc, on bi morao postojati.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
BoogiE je napisao:
smarate....

nema gužve lupanja i sl.... npr. ja udjem u unutrasnju i ostale dileje ulaze (kao sto i ulaze) u vanjsku i izlaze i na 3 izlazu... sta ja treba da radim? da kruzim do besvjesti?

U najkraćem to je otprilike to.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 18:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
:D et a vi tu 9 strana lupate ko maksim po diviziji :)

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 21:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Apr 2008, 18:52
to bi bilo super kad bi i ostali znali primjenjivati to pravilo. Milsilm da bi to najbolje rijesio znak (mozda i postoji ali nisam primjetio) gdje bi strelica desno i pravo vazile za vanjsku a strelica pravo i lijevo za unutrsnju traku. Ovako svi se guzvaju u vanjsku traku, danas sam prilazio iz pravca Gradiske kod Tropika je bio bukvalno voz pred desnom trakom. Opet je veceras bilo na vjestima oko kt, kazu da se ljudi pocinju bojati i izbjegavaju ih :D

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 23:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 15:04
меди je napisao:
ajkula je napisao:
Nema bas puno smisla ulaziti sa "unutrasnje" strane a izlaziti na prvi izlaz, zar ne?
Ja ћу бити опет мало досадан. :D Ако је тако као што ти кажеш да се вањска трака користи само за прво наредно искључење, онда ми објасни на слици испод за шта служи дио вањске траке који је офарбан црвеном бојом?! Јер, кад би се тако возило како ти кажеш на том дијелу вањске траке никад не би прошло ниједно возило, зар не?! Зашто је онда та трака направљена уопште?!

Slika

Побогу, па возила која користе трећи и онда четврти излаз имају право да се престроје у десну траку, свако у своје вријеме. И тада би имао мало црвене боје на овој графици, али је далеко мања.

Престројавање се врши након проласка излаза који те не занима, како је већ наглашено овдје.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 09:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2010, 18:51
:D

http://www.glassrpske.com/vijest/10/ban ... tokom.html

Изгледа да баш свако има свој "конт", тумачење, мишљење и слично, а то што се не поштује Закон о безбједности у саобраћају и припадајуће измјене закона и Правилници - нема везе. Хајд' и некако да се на форуму рађају добре идеје и "ја то радим 'вако", али је лоше да то раде људи којима је то посао.

Еугене, ако заиста знаш доста о овоме, хајде молим те напиши словом и бројем члан Закона у којем пише да се вањска трака треба користи само за искључење на следећем излазу из кт-а. Ако тога нема у закону или правилнику (а нема ни сигнализације на кт-у о томе), онда се једино може окарактерисати као лијепо понашање, нешто што је пожељно али не обавезујуће. Слажеш ли се?

Да не буде забуне и непотребне препирке, ја навијам да постоји ово правило о одабиру траке јер је по мени добро, али ја га нисам нашао у закону. Нашао јесам у другим земљама, нашао слике страних кт-ова гдје је то регулисано хоризонталном сигнализацијом, али то се у бих и наша 2 кт-а не пика.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 11:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Nov 2010, 18:06
meto je napisao:
http://www.glassrpske.com/vijest/10/banjaluka/48555/cir/Vozaci-ne-znaju-da-voze-kruznim-tokom.html

Dobar clanak!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa dobro, o ovome se sve vreme prica na temi... Nije problem ponasanje u KT, nego ulazak u njega... Ljudi ne koriste unutrasnju traku i tu nastaje problem... Malopre idem sa paprikovca i ulazim u kruzni tok od lausa... U desnoj traci guzva do skretanja za energomont, a leva BUKVALNO prazna... Prestrojim se u levu, odmah se ukljucim u raskrsnicu i izadjem na Bulevar... Hvala dovidjenja :D

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 11:55 
Hertzog je napisao:
Pa dobro, o ovome se sve vreme prica na temi... Nije problem ponasanje u KT, nego ulazak u njega... Ljudi ne koriste unutrasnju traku i tu nastaje problem... Malopre idem sa paprikovca i ulazim u kruzni tok od lausa... U desnoj traci guzva do skretanja za energomont, a leva BUKVALNO prazna... Prestrojim se u levu, odmah se ukljucim u raskrsnicu i izadjem na Bulevar... Hvala dovidjenja :D

E o tome ja govorim svo vrijeme...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ali opet rijec trebalo nije isto sto i mora.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 13:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 00:57
gosp sredic iz mup-a rece danas: u BL dosta vozaca ne zna da se ponasa u kruznom toku, ko skrece desno treba da se prestroji desno a ostali u lijevu traku i to je to

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 13:54 
A ovi sto idu pravo treba da udju u unutrasnju i odma izadju iz iste?

Nema logike, TnS objasnio...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 13:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 00:57
tensSa je napisao:
A ovi sto idu pravo treba da udju u unutrasnju i odma izadju iz iste?

njima je jos lakse, jer skoro da ce ici pravolinijski

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 14:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2010, 18:51
insider je napisao:
gosp sredic iz mup-a rece danas: u BL dosta vozaca ne zna da se ponasa u kruznom toku, ko skrece desno treba da se prestroji desno a ostali u lijevu traku i to je to

С дужним поштовањем према том господину (и извињавам му се ако гријешим), али задатак МУП-а је да спроводи закон, а не да преко новина презентује своје жеље и идеје без икакве подлоге у закону и/или сигнализацији на кружним токовима у БЛ. Возачи заиста не знају штошта, али у случају кружних токова их се не може оптужити за кршење закона и правила јер тако нешто се у истим не спомиње.

То што је изјавио јесте пожељно, али није обавезно понашање јер су одговорни заборавили:
а) написати члан о томе у закону односно допунама и измјенама,
б) регулисати саобраћајницу одговарајућом сигнализацијом.

Стога, док се нешто не промијени, на 2 кружна тока у Бања Луци:
1) немате предност у одређеној траци кружног тока у односу на другу,
2) смијете се возити било којом траком гдје год пожелите да изађете.

Ни мени се не свиђа, али је тако. Ако неко мисли да нисам у праву, нека мени и свима запуши уста чланом у Закону/Правилнику.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Zanimljiv rezime kompletne price:
Sta kaze Predjsednik savjeta za unapredjenje i bezbjednost saobracaja Banjaluke Milenko Jacimovic (sta god to bilo :)):
Citiraj:
Возач смије ући у кружни ток било којом траком, без обзира на то на којем одвајању ће напустити раскрсницу.

Sta kaze Predjsednik savjeta za bezbjednost saobracaja Banjaluke Zoran Sredic (btw jel ovo bila neka inaoguracija a da ja nisam primjetio?):
Citiraj:
У спољној траци би требало да се крећу возила која скрећу десно, која излазе из тока, а сва остала возила би требало да се крећу унутрашњим током

Nepotrebno se prepucavamo kada ni oni sami ne mogu da se dogovore.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 15:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Mi se ne prepucavamo, a ni oni. Sredic kaze TREBALO. Znaci, ukoliko je moguce pozeljno je, kulturno itd. Ali nije MORANJE.

Sto dalje implicira da prema sadasnjem ZOBS-u, u samom kruznom toku nema NIKAKVOG prava prvenstva za unutrasnju traku i u krajnjem slucaju ona ima funkciju brze trake na auto putu. Dupli ulazi/izlazi su korisni i u slucaju autobusa i kamiona koji zbog svoje velicine ne mogu brzo proci kroz KT ali istim tim gabaritima omogucavaju sigurno napustanje KT-a putnickim automobilima koji ih obilaze sa lijeve strane.

Oba kruzna toka svojim precnikom i dimenzijama odgovaraju broju vozila koja krecu kroz njih. Ne tako davno sam kod Tropika cekao i po 20 minuta da prodjem onu raskrsnicu. Sada? Ne vjerujem da iko prebaci minutu, i to u najgorem slucaju.

Zbrka oko svega je nastala zbog ociglednog manjka organizovane edukacije putem medija gdje je ostalo dosta prostora za ovakva naklapanja.

I jos jednom:

U Engleskoj se vozi lijevom stranom, kod nas desnom.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 16:25 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
lakse je voziti lijevom stranom.. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1650 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 83  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]