Evo nekih imena
Tomislav (Miroslava) Filipović katolicki svestenik koji je predvodio pokolj nekoliko hiljada srba u selima oko banjaluke,biografiju imas ovde
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%9C%D0%B0%D1%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
Viktor Gutić isto banjalucanin ciji potomci i danas zive u Bl a neki se cak bave i politikom i nalaze u nekim parlamentarnim strankama.......
Banjalučki stožernik dr Viktor Gutić maja meseca 1941. je u Sanskom Mostu održao govor, u kome je, između, ostalog, rekao:
"Nema više srpske vojske! Nema više Srbije! Nema gedža, naših krvopija, nestalo je ciganske dinastije Karađorđevića pa i kodnas - uskoro - drumovi će poželjeti Srbalja, al Srbalja više biti neće". Izdao sam drastične naredbe za njihovo potpuno ekonomsko uništenje, a slijede nove za potpuno istrebljenje. Ne budite slabi ni spram jednoga. Držite uvijek na umu da su to bili naši grobari i uništavajte ih gde stignete a blagoslov našeg poglavnika i moj neće vam uzmanjkati. Svaki, koji se za njih bude zauzimao, postaje samim tim neprijatelj hrvatske slobode... Srbi neka se ne nadaju ničemu i za njih je najbolje neka se isele, neka ih nestane iz naših krajeva".
Dr Viktor Gutić je 28. maja 1941. izjavio: "Oni nepoželjni elementi biće u najkraćem roku u našoj Krajini iskorenjeni, tako da će im se zatrti svaki trag". U Prnjavoru je dr V. Gutić 9. jula 1941. na zboru izjavio:
"Ovome srpskom gnijezdu Prnjavoru poručujem: da ću ja doći i uzeću sebi 24 sata da to srpsko gnijezdo uništim. Ja ću ubijati, a vi za mnom".
Na ustaškoj skupštini Gutić je bio još veći Hrvat. Rekao je: "Ali sada ću pritegnuti. Pucat će kičma. Poručite to našim neprijateljima. Poručite im, pucat će kičma... Nastat će čišćenje... Nema milosti... Poglavnik i hrvatski ministri jedva čekaju da dođu u očićenu Banja Luku, a to će biti brzo, brzo ćemo i mi raditi. Ja ću biti ovde gvozdena metla... i ja kažem neka mi nijedan ne dolazi moliti za naše dušmane".