Šole - golmanska legenda i ljudinaU svečanoj sali Skupštine grada Beograda održana je promocija zaista jedinstvene knjige o Milutinu Šoškiću, autora Vanje Bulića. Bila je to prilika da svečana sala bude dupke puna svih poštovaoca ove golmanske veličine i čoveka za koga se jednostavno može reći – gromada.

Na skup su došli bivši Šoletovi saigrači iz Partizana, reprezentacije Jugoslavije, ali i tabora večitog rivala. Pored njih bilo je tu mnogo prijatelja slavnog golmana, sportskih radnika iz vremena kada je fudbal bio na ovim prostorima „sve i svja“, poznatih književnika, glumaca, običnih zaljubljenika u fudbal i poštovaoca Šoleta, veliki broj poslenika „sedme sile“, a počasni gost je bio, niko drugi do, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej.

Promociju je vodio glumačka legenda sa Crvenog krsta, Goran Sultanović, a biranim rečima, prisutnima su svoje impresije o knjizi i Šoletu izneli – pisac knjige Vanja Bulić, izdavač Tomislav Karadžić, doajeni novinarske profesije Pero Zlatar i Dobrivoje Janković, kao i generalni sekretar JSD Partizan, Milan Obućina.

Reč je na kraju dobio i sam Milutin Šoškić, koji je vrlo emotivno, kakav uostalom i jeste za sve one koji ga poznaju sve ove godine, sa suzama u očima, pun naboja, ispričao svoju životnu priču, od trenutka kada je bio prinuđen da sa porodicom napusti rodno selo pored Peći i bude zatočen pod zidinama Pećke Patrijaršije, pa preko početka karijere u Partizanu i nastavka u Kelnu, do trenerskog posla u OFK Beogradu, Partizanu i trenera golmana u reprezentaciji SAD, čitavih 12 godina. Život i karijera prebogati za dva života.

-Srce mi je puno kada vidim ovde sve moje prijatelje, saigrače i rivale, ljude čije sam knjige nekada “gutao”. Hvala i Šekiju što je smogao snage da dođe iz postelje i pošalje poruku mladima kakvi smo prijatelji bili, iako žestoki rivali na terenu. Posebnu zahvalost upućujem Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpkom, G. Irineju – sa suzama u očima i prepun emocija, prozborio je popularnji “Šonji”.

Knjiga o Šoletu ima 272 strane, 32 slike i kroz pripovedanje samog junaka i autorizaciju Vanje Bulića, teče priča o 73- godišnjem velikanu našeg fudbala, koji je prošao lepe trenutke u fudbalskoj karijeri, ali i doživeo teške lične trenutke, još kao dečak u predratno i ratno vreme. Prošlost, sadašnjost i budućnost na jednom mestu, a kao eho je odzvanjao frenetični aplauz na kraju Šoletovog pripovedanja.

A najbolji omaž svom prijatelju u par reči sročio je pesnik Dobrica Erić:
– Današnja promocija o najboljem golmanu Jugoslavije svih vremena, bila je najbolja prilika da se na jednom mestu okupe najveće legende srpskog sporta, kulture i sve ono što je najbolje u Beogradu.

Sa naše strane: Milutine Šoškiću, legendo, dobri i pošteni čoveče, koji si se uvek držao one narodne – “popu pop, bobu bob”, kome su čast i obraz bili životno “vjeruju”, patrioto, zaljubljeniku u svoje Kosovo i Metohiju – volimo te neizmerno!