banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 50  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Okt 2010, 23:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ako dosad nisi pročitao i nećeš, očito je da je to sve sranje i Qrac priča.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ma ovih dana sam bio u prici oko toga, a ne radi mi racunar, pa surfam sa telefona, a to mi i nije za pretrazivanje najbolje resenje, pa zato nadjoh ovu temu, mozda neko postavi link gde bih mogao procitati o tome

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2010, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Nisu bili na Mjesecu već su svi svemirski snimci djelo Stanleyja Kubricka :D

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 12:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Okt 2009, 17:52
Mislite vi šta hoćete,
ljudi su BILI na Mesecu!

Hajde,da je to još bilo rađeno u nekoj tajnosti,možda bih posumnjao u autentičnost cele misije,
ali to je bilo,ali BAŠ bilo u javnosti,eto kad ste mogli da dođete '69. pa da sedite na onim klupama u Kennedy Space Centru i gledate uživo!

Jedan od,po meni najvećih praktičara u astronomiji srpskog naroda,posle Milankovića je bio svakako Milivoj Jugin,on je uživo bio tamo '69. i jedini od novinara Jugoslavije komentarisao za "naše" televizije.
Ako ne verujete,otiđite u Beograd,nađite ga pa će vam ispričati.
:D
P.S. Imam ja još tonu razloga
i dokaza za isto , ali me već bole ruke od kucanja... :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dete, ako nemas odgovorn na moje pitanje nemoj ni da se javljas... Nisam pitao za tvoje misljenje o celom dogadjaju, nego o naucnom objasnjenju na koji nacin su napustili Mesec... Znam da ti je dosadno jer je oblacno, pa ne mozes svojim teleskopom da vidis vrh zgrade Vlade, ali ne vidim potrebu za tvojim strucnim misljenjem

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 14:13 
ne vidim razlog da napadas decka, on iznosi svoje argumente i ne vredja nikoga, i sem toga poprilicno vlada terminima i cinjenicama za svoje godine... on ima svoju teoriju ti svoju, ne moras ga omalovazavati samo zato sto je 96 godiste

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 14:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne omalovazavam, vec sam trazio link a on meni po 100 put iznosi istu teoriju i pricu, sto znam i bez njega

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 14:26 
Zasto ne bi bili...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 16:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Zasto ne bi bili...

zato što ne mogu ponovo da odu, a ako su bili 1969 onda bi im bio pichkin dim otići 2010. :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Mogu otici, ali nece da trose ogromne pare na nesto sto je vec postignuto. Trenutno se radi na tome da odu na Mars. Dakle bolje je uloziti pare na nove projekte koji jos nisu postignuti nego ponavljati isto.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zašto je onda još Bush afirmisao projekat odlaska na mjesec za čiju je realizaciju potrebno kako su govorili oko 20 godina, a to je bilo prije par godina, dakle, ako su bili i ako sve znaju i imaju tehnologiju zašto je potrebno 20 godina priprema i rada da ponovo odu, a prvi put su to postigli samo 14 godina nakon ww2 i to u tadažnjem stupnju tehnološkog razvoja? :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 17:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ne znam.
Ali pretpostavljam da je rijec o tome da se izvode daleko slozeniji projekti kao ispitivanje unutrasnjosti mjeseca, konfiguracije terena, nalazista, postavljanja solarnih ploca sa opremom i sl., sto je daleko skuplje od jednostavnog spustanja i uzimanja 3kg prasine 1969 koje je tad bilo jedini cilj.
Drugo, sad se novac izdvaja i za druge svemirske i naucne projekte tako da treba puno vremena da se skupe pare kao i da se ispitaju svi tehnoloski aspekti koje sam naveo, a koji se namjeravaju sad sprovoditi. Jer sad je cilj pocinjanje rada na kolonizaciji i iskoristavanju Mjeseca sto je daleko slozenije i skuplje od jednostavnog spustanja na Mjesec 1969 godine.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 17:47 
eugene of savoy je napisao:
tensSa je napisao:
Zasto ne bi bili...

zato što ne mogu ponovo da odu, a ako su bili 1969 onda bi im bio pichkin dim otići 2010. :wink:

i ja se to pitam

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2010, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
... space may be the final frontier but it's made in a hollywood basement...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Zašto ljudi ne idu ponovo na Mjesec? Pa prosto jer im to više nije interesantno. Zašto da troše novac na nešto što je već dobrim dijelom proučeno, kada postoje mnogo važnije i u ovom trenutku atraktivnije misije poput Marsa i sl. Osim toga, NASA već godinama kuburi sa novcem, njihov budžet nije tako jak kao u doba hladnog rata. Uostalom, Kinezi se spremaju za svoj pohod na Mjesec ... nedavno sam nešto o tome gledao na tv-u.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2010, 18:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Priglupe postove ne bih ni komentarisao, a medju neke od njih spadaju i neki od ovih sto ne vjeruju u sletanje na mjesec. Nego:
Valjda svako ovde zna da koristi wikipediju ili google i poprilicno je jednostavno sve objasnjeno.
Ukratko, do 1972 kad je bio zadnji let i uspjesno spustanje, ukupno je 12 ljudi boravilo na mjesecu. Cak je spusteno i lunarno vozilo i sl... Nebitno, Rusi nisu uspjeli nijednom, i odustali su kad vise to ionako ne bi bio nikakav "wow". Sve u svemu, sami su priznali poraz u odnosu na Amere.

Zasto se ponovo spominje sletanje na mjesec? - vidim da se opet cinjenicama slabo barata, pa Japanci, koji inace pogotovo nisu htjeli da priznaju sami sebi da su ih u tome prestigli i Ameri i Rusi, takodje pripremaju misiju oko 2020. Nije slucajnost da se to podudara sa Americkim planovima, s tim da se Japanci zanimaju i za postavljanje baze gore.
I najvecem laiku je sasvim jasno da je tehnologija napredovala, uredjaji i materijali su sada laksi i kompaktniji, te nakon 40ak godina od posljednjeg slijetanja, gore moze nesto novo i moze da se uradi (a da bude ekonomski opravdanije). Znaci jedan od mogucih scenarija je taj da Japanci, ako vec nisu mogli prismrditi da prvi slete, sad hoce da budu prvi da sagrade bazu, a mozda su nanjusili neke "legure" kako neko rece, pa vide mogucnost da misija bude i isplativa na odredjen nacin.
Sletanje ljudske posade na mjesec je bilo i to bar 5 ;) puta.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2010, 18:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E sad ti nama reci zašto smo svi vidjeli slijetanje na mjesec i hodanje po istom, a nismo vidjeli polijetanje i odlazak sa istog, kako to da nisu snimili odlazak sa mjeseca, a kao sve su snimali i ovjekovječili?

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2010, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
gravitacija na mijesecu je 6 puta manja nego na zemlji. Samim time manja je i brzina koju je potrebno ostvariti da bi se od iste odvojio (2 km/s mijesec, zemlja 11 km/s).
Takodje vezano za gravitaciju je i tezina, koja je logicno na mijesecu samo sestina tezine na zemlji. Takodje, jedina sila koja se suprotstavlja uzlijetanju sa mijeseca je sila gravitacije. Na zemlji imas ogroman otpor vazduha.
Dakle uzlijetanje sa mijeseca je ipak neuporedivo jednostavnije.
Zasto nisu prikazali uzlijetanje? Nemam pojma

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2010, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prica naravno ima smisla, ali opet mi smesno da nigde nema snimak istog... Bice da im se istrosila baterija na kameri, a uticnice na Mesecu ne odgovaraju ovim u USA

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2010, 21:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
ima za apollo 15 i 17 pri dnu linka
http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 983 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 50  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]