banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 23:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
Pa razmisli jellyfish, i samo ce ti se kazati :)

Ne razumijem. Dodju ti recimo kolege s posla na rodjendan ili da posjede, koji nisu ozenjeni i sad zbog toga sto nisu ozenjeni ne pustas ih u kucu?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
jellyfish je napisao:

A sto ne dopustas muskarcima da ti udju u kucu?

Zato.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 08 Okt 2010, 23:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
@jellyfish

Zar mislis da tvojoj majci, sestri, zeni, djevojci, kcerki.... ne bi bilo neprijatno da kada je sama u kuci dodju dvojica, trojica.... ne bitno jesu li kolege s posla ili skole ili poznanici. Ni ja ih ne bi pustila u kucu ako sam sama. Ovo je common sense bez Islama ili sa.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa dobro, zavisi u kakvom si odnosu sa doticnima. I zavisi kako ko gleda na to. Ne mislim bukvalno da ti dodju svi muskarci u kucu, jer to je pozakonu vjerovatnoce skoro nemoguce. Ali recimo dodje ti par kolegica i kolega koji nisu ozenjeni, mislio sam da ima neko pravilo to sto nisu udati i ozenjeni.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Tako ti je moja Rose kada pojedini uce Islam sa youtube kanala. Kontradiktorni su u svakoj rijeci i postupku koui kazu tj. izvedu. Pricaju o slobodi i jednakosti zena (sto nam je dragi Allah i ozakonio) a sve sto rade je suprotno k tome. Umjesto da slijede Islam oni slijede kulturu nekih tamo beduinskih plemena.

Ma da. Tako sam ja radila sa jednim "velikim" muslimanom iz Pakistana ( ne zelim reci da je Ahmmed takav, jer nemam pojma kakav je ), i on meni sve "sister", Islam, ovo-ono. Sve u svemu stavovi iz 15-og vijeka. A kad sam otisla s tog posla nadjem se sa prijateljicom Spanjolkom koja je radila sa oboje nas, i ona mi prica kako je on isao po dernecima s nekom rajom koja su radila s nama. I tako dalje i tome slicno.

Spas je u umjerenosti, a to nam i vjera nalaze. Cim neko zadje u krajnost po bilo kom pitanju ( vjersko ili bilo koje drugo ), tu obicno strada istina.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:42 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Japanese_rose je napisao:
Cim neko zadje u krajnost po bilo kom pitanju ( vjersko ili bilo koje drugo ), tu obicno strada istina.[/i]

Upravo tako.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
jellyfish je napisao:
Ne mislim bukvalno da ti dodju svi muskarci u kucu, jer to je pozakonu vjerovatnoce skoro nemoguce..

:D

Rose, StO si editovala post, nisi nista lose napisala :-?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2010, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zato sto to nije nesto sto je otvoreno za forumska naglabanja. Moja privatna stvar.

Mislila sam i dok sam pisala post da li da to napisem, ali eto. Omaklo mi se i pogrijesila sam.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 00:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aha, ok, ja konto ko zna sta je sad.

Spomenula si sufije, imamo Jako visoko misljenje o njima, jedan moj drugar je sufista, ide na sastanke redovno, ima dosta Zapadnjaka sufista, tu gdje on ide sve sama akademska elita. Imaju Jako dobre duhovne izreke. Oni su kao neki islamski ekvivalent gnostika. Odoh spavat stop laku noc stop :D

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
imamo Jako visoko misljenje o njima

Drago mi je zbog toga. A ko ste vi ?

Citiraj:
islamski ekvivalent gnostika

Pa ne bas. Oni pripadaju Islamu i ne lutaju, samo nisu rigidni u stavovima.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma to moja iPad tastatura ima problema sa konjugacijom, ja sam neduzan

Nismo se razumijeli, nisam rekao da su isti po praksi ili pripadnosti religiji, nego da su oni misticni ogranak svoje maticne religije (sufisti islam, gnostici hriscanstvo), u tome je ta slicnost.

Nisam razumio ovo za lutanje, ako mozes pojasniti?

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 09:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Bog je Jevrejskom narodu zabranio mešanje sa drugim narodima po pitanju braka i ništa nije čudno ako neka verska grupacija želi čuvati svoju versku čistoću u svim tačkama.
Ako vam se na oko svidi neka osoba te vere to je samo nagon jer vam se može isto tako sutra svideti i Kineskinja ili Havajka.
Prvo vas vera mora privući a tek po tom osoba da bi sve bilo istinito.
Ima prelepih Jevrejki ali i tamo ima uslov.
Ostani u veri i toj veri nađi čednost i istinu a ako nema čednosti nema n istine jer se ne može jedno govoriti a drugo činiti.
Slažem se sa Ahmedom da se danas teško nalazi prava osoba za brak jer bi mi se sinovi već oženili ali oni čitaju Pismo i žive po njemu a to znači muška čednost,nema alkohola, nema poroka, nema gluvarenja, nema psovki, ni krađa ni laži.
Danas ,devojka, ima nekoliko momaka sa kojima spava i to se vode kao momci a po Pismu su muževi.
Ne može muško i žensko da budu ,,drugovi,, možda prva 4 razreda osnovne.
Danas mnoštvo momaka nežele da se žene videći kakv su devojke:pijane, drogirane,spovači,bezobrazne i ne poslušne ponosne.
Izlaze posle 22 a vraćaju 5-6 ujutru da li su to majke?
Hrišćanstvo se izrodilo i Judaizam.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 09:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, ne mogu si ni ja zamisliti da supruznici praktikuju razlicite vjere, ne znam kako bi takav brak opstao na duzi rok.
Doduse ne bih se slozio sa tezom o nagonu, ne znam na koji nagon mislis, nisam govorio o fizickoj privlacnosti.

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Hristov je napisao:
Ahmede osh mi biti kum? :lol: :D

Imam jako pozitivno misljenje o muslimanskim zenama, i mislim da su zasluzile daleko vece slobode od onih koje trenutno imaju u konzervativnijim sredinama. Ali ne zelim da ovaj post ispadne kritika islama... Meni su sve one nekako drazesne, nisu umisljene i to, nebitno kakav je spoljasnji izgled, jednostavno imaju tu neku krotkost i ljupkost i nema sanse da mozes da kazes za neku koja ne odgovara kriterijima ljepote da je ruzna, jednostavno vidis da postoji i neka unutrasnja ljepota i zagledan si u taj unutrasnji kvalitet. Jedinstveno iskustvo...

Islam hoće da istakne ženine osobnosti i karakter prije tijela. Ako je takvu zavoliš onda je voliš kako treba. Ko se oženi zbog ljepote, to kratko traje, pogotovo ako ti čaj ponese pa ga na lice prospe... :P .. Jasno je to svima.
Hristov, ljude zbunjuje što ljudi mješaju dio svoje seljačke tradicije sa islamom pa onda nastane mix za koji ljudi misle da je sve islam a nije. Primjer je što neke budale nedaju ženi da se školuje :confused2:

Sad me ti podsjeti na jednog muslimana :lol: . Muslimani su Misr ( egipat ) i on ti je ugledao jednu prelijepu kršćanku. I on joj otišao i pitao je da se uda za njega, ona mu odgovori da je mehr/vjenčani dar skup. Kaže on: ma reci koliko, sve ću za tebe da dam, kaže mu ona: ostavi islam... ! Dugo se on prevrtao, svidjela mu se do kraja, ma gori ribam, još se sređivala kad je vidjela da je žika. To je bilo jače od njega i on njoj ode i reče joj: ja ostavljam islam, udaj se za mene. Kaže ona: sad pogotovo ne možeš ! . PA ŠTO !? Kaže ja sam prihvatila islam i necu da se udam za nevjernika ! Kaze on: hee ma ja se zezao, nisam jaa... aaa.. ! Kaze: kako god, ni lažovom ne bi živjela !

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta ti je zensko, ostade covjek i bez vjere i bez zene :D

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 10:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Ne moze ti niko pravilnik dati iz jednog razloga, a to je da se sve to opet vraća na čovjekov karakter kao I kod ovih bez brade. Sa kapicom I bradom imaš sufija koji su oprani mozgovi, kojeg pitaš đesi šta ima , on ti odgovori ono … ne znam ni ja gdje sam, allah zna.,..

Moze li bez vrijedjanja sufija ? Oni su Creme de la Creme - istinski duhovnjaci Islama. Moguce je da on tebi namjerno na taj nacin odgovara. 8)

Citiraj:
a imaš I bradom gordih selefija. Ja ih donekle mogu prepoznati, teže je nemuslimanu al ok.. evo ti par samo

Hm, da, samo je problem sto zive u crno-bijelom svijetu. Islam je pun boja - citav spektar istih.

Citiraj:
Izbjegavaj pričati puno sa zenom koja nosi hidžab, pozdravi I to je to, nikako nemoj pruzati ruku.

Ni ovo nije tacno. Sve zavisi od nivoa obrazovanosti pokrivene djevojke. Sto je obrazovanija, lakse ti je razgovarati s njom. Ovo za rukovanje je donekle u redu.

Citiraj:
O braku:
Muslimanke se ne mogu udati za nemuslimane, taj brak nije kod Allaha validan, ne postoji ta opcija. Musliman se moze ozeniti zenama koje su ehl kitab/ sljedbenice knjige ( jevrejke ili krscanke ) s tim das u “vjernice” u smislu cednosti

Ovo je tacno.

Citiraj:
da zive vjeru a ne ove danas rasgolisene dzahilke.

Ovako dodju Arapi na Zapad pa u svakoj "razgolisenoj dzahilki" vidi ili vizu za stalni boravak, ili seksualni objekat. Ono sto ti ne mozes da shvatis je da te "razgolisene" potjecu iz drugacije kulture, gdje razgolisenost ( bas kao i u BiH uostalom ) ne znaci nista drugo nego modni trend. Ti nemas pojma kakva je ona u sustini, ok ? Isto tako ima "pokrivenih" a utegnutih muslimanki, a marama im je maltene dio imidza i blage veze nema sa onim kako bi u sustini trebala izgledati.

Citiraj:
Samo, preporucuje se muslimanu muslimanka jer ce ga ucvrstiti gdje treba I odvratiti od onog sto ne treba. Tesko je covjeku koji praktikuje islam da ozeni npr krscanku jer npr on hoce da ona siroku odjecu nosi, da ne pije alcohol, da nema muske prijatelje da se ne grli I to.. a to je njoj žešća stega… tako da izbjegavaju zeniti.

I ovo je individualna stvar, iako je u sustini istina.

Citiraj:
Kod muslimana u kuci ( pravilno ) je da zene I muskarci sjede odvojeno, dakle da zene imaju svoju sobu, muskarci svoju, da se ne mjesaju… tako ako odes kod nekog budes li se druzio, neka te to ne cudi ni opterecava. Ne ulazi gdje su zene i prilikom ulaska I izlaska trazi dozvolu, pogotovo kod ulaska u kucu…

Kojih to muslimana ? :roll: Jos nikada nisam bila u muslimanskoj kuci ni u Bosni niti vani u kojoj ovo pravilo. Bila sam u kucama muslimana u kojima se strogo drzi do vjere a sjedili smo svi u istoj sobi, ne bas jedno do drugog, ali u istoj prostoriji. Ni ja ne dopustam muskarcima da mi udju u kucu izuzev ako su sa svojom zenom, ali ako je sa zenom, sjedimo svi u jednoj sobi.

Prije svih ostalih stvari. Shvati da nisi neko ko može neku recenziju davati jer nemaš ispravno znanje ?

#1) ranije sufije su druga priča, bili su samo povučeni ima njih koji imaju novotarija u fikhu i oni prolaze, ali puno njih ima novotarija u temelju vjere i lupaju strašne stvari. Oni pobornici ibn Arebija su najgori. Da te zaboli glava , hinduska filozofija u islamu, veoma su bliski šijama.

#2) Nema veze obrazovanje nego iman žene, pogledaj karakter prvih generacija, oni su najbolji primjer

#3) ihtilat ( mješanje) je zabranjeno šerijatom: Ibnul Kajjim u, ‘Turuk hikemije’, 324-326, kaže:
“Otuda je na vladaru islamske zemlje obaveza da zabrani miješanje muškaraca sa ženama po pijacama, trgovima, konferencijama i slično. Imam - vladar države, snosi odgovornost u tom pogledu jer miješanje muškaraca i žena (ihtilat) predstavlja veliku smutnju. vVladar pravovjernih Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, je za svoje vladavine zabranio ženama da idu putem kojjim hode ljudi kako se ne bi sa njima mješale na istom. Mogu ti 100mb predaje pisati.

#4) koga briga za arape, zašto ih spominješ ? U pitanju je Islam. I ima veze način oblačenja jer pokazuje ima li žena stid ili ne. Ako nema stida nije u redu sigurno.

#5) vrati se na #3 za ovo sa sjedenjem..

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 10:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Tako ti je moja Rose kada pojedini uce Islam sa youtube kanala. Kontradiktorni su u svakoj rijeci i postupku koui kazu tj. izvedu. Pricaju o slobodi i jednakosti zena (sto nam je dragi Allah i ozakonio) a sve sto rade je suprotno k tome. Umjesto da slijede Islam oni slijede kulturu nekih tamo beduinskih plemena.

Ima žena kojim onaj "feministički" gen neda da presude kako treba pa hoće neku jednakost sa muškarcima. Da me ne bi ko shvatio pogrešno. Žena i muškarac su jednaki pred bogom i isto vrijede ali su drugačija bića i drugačiji propisi vrijede za njih. Što ni jedna žena nije poslanik bila ? :roll:

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Pa dobro, zavisi u kakvom si odnosu sa doticnima. I zavisi kako ko gleda na to. Ne mislim bukvalno da ti dodju svi muskarci u kucu, jer to je pozakonu vjerovatnoce skoro nemoguce. Ali recimo dodje ti par kolegica i kolega koji nisu ozenjeni, mislio sam da ima neko pravilo to sto nisu udati i ozenjeni.

Ti si svoju stričevku/ tetku, kumu.. koga vec imas. kad tad pogledao kao ženu a ne rodicu, zato te prijateljske* odnose okači mačku o rep

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:

Ma da. Tako sam ja radila sa jednim "velikim" muslimanom iz Pakistana ( ne zelim reci da je Ahmmed takav, jer nemam pojma kakav je ), i on meni sve "sister", Islam, ovo-ono. Sve u svemu stavovi iz 15-og vijeka. A kad sam otisla s tog posla nadjem se sa prijateljicom Spanjolkom koja je radila sa oboje nas, i ona mi prica kako je on isao po dernecima s nekom rajom koja su radila s nama. I tako dalje i tome slicno.

Spas je u umjerenosti, a to nam i vjera nalaze. Cim neko zadje u krajnost po bilo kom pitanju ( vjersko ili bilo koje drugo ), tu obicno strada istina.

Umjerenost je u putu Allahovog poslanika alejhisselam, a ne u onom što mi doživljavamo kao sredinu. Ta žena ti je mogla lagati za tog čovjeka a možda i nije. Uglavnom 90% ljudi je licemjerno, zašto se čudiš to je taj pakistanac bacao kremu. Kakav sam ja ? Allah zna

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2010, 10:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
imamo Jako visoko misljenje o njima

Drago mi je zbog toga. A ko ste vi ?

Citiraj:
islamski ekvivalent gnostika

Pa ne bas. Oni pripadaju Islamu i ne lutaju, samo nisu rigidni u stavovima.

http://www.youtube.com/watch?v=sM494ISI ... r_embedded

8) 8) 8) 8)

Eto vam bogobojaznih sufija

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 512 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]