banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Da li je Dubrovnik vrh vrhova svjetske civilizacije?
Da 8%  8%  [ 2 ]
Ne 92%  92%  [ 22 ]
Ukupno glasova : 24
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Sep 2010, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Stajem uz momka jer svaki poznavalac istorije zna da se u toku Velike seobe naroda u 4. vijeku selio isključivo namještaj, a da su sami narodi preselili tek u drugoj polovini 19. vijeka, kad su i nastali i time ostvarili uslov da se presele.
Ko je vama kriv kad ne znate od čemu pričate.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 15:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Namjestaj uber alles!

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 15:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Feb 2009, 12:30
Izzard je napisao:
Stajem uz momka jer svaki poznavalac istorije zna da se u toku Velike seobe naroda u 4. vijeku selio isključivo namještaj, a da su sami narodi preselili tek u drugoj polovini 19. vijeka, kad su i nastali i time ostvarili uslov da se presele.

Hahahaha...mocno, nema sta :lol: :lol: :lol:

Ljudi, zasto reagujete na Dubrovcanina? Vidi se da decko samo provocira...u nedostatku bolje zanimacije u zivotu, izgleda...a mozda su i neki psihicki problemi, ko zna!?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 15:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Živa istina. Zato su Bošnjaci, kao narod, kasnili jer trebalo je utovariti taj silni glomazni namještaj u vidu otomana i divana. Sam transport tog namještaja iz turskih provincija Sivas i Samsun trajao je veoma dugo što je onemogućilo nastajanje i seobu naroda Bošnjaci sve do prije par godina kad je DHL postao popularan.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 17:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Dubrovčanin je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
I govorio bi se srpski i bila bi to još jedna srpska država. Ovako životari pod Hrvatima, koji su ga praktično dobili na poklon.

:lol:

Ja sam iz Dubrovnika pa ću ti sve objasniti iz prve ruke :) . Dubrovnik sa Srbima mrtve veze nema!

Naime, Dubrovčani nisu pripadali nijednom narodu jer tada narodi nisu ni postojali. Narodi su kao kategorije izmišljeni oko druge polovine 19. stoljeća, a Dubrovačka Republika je prestala postojati 1808. Naime, Dubrovčani su bili Dubrovčani, knezovi podanici i katolici. Nisu pripadali nijednom narodu jer narodi tada nisu ni postojali. U Dubrovačkoj Republici je službeni jezik kratko vrijeme bio talijanski, a ostalo latinski. Dio puka je sve do 15. stoljeća govorio raguzejskim (romanskim) jezikom, a od tad prevladava samo hrvatski (slavenski).

Дозволи да ти се дивим ! :evil3:

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 18:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Jebe ga filozof kao kauboj konja... :lol:

Tema je vrh vrhova i Dubrovcanin je vrh vrhova... Ma sta to znacilo :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Ima omjer dobrih i loših stvari po kojima se pamti u srcima svih sa ovih prostora, da je bilo sreće smatrao bi se vrhom vrhova, ovako...

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 23:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Izzard je napisao:

Apsolutno!!
A starogrcki termin ethnos u stvari oznacava vrstu kolaca sa cokoladom.

Ili je i cokolada izmisljena u 19 stoljecu??? :-?

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Dubrovčanin je napisao:
I govorio bi se srpski i bila bi to još jedna srpska država. Ovako životari pod Hrvatima, koji su ga praktično dobili na poklon.

Ja sam iz Dubrovnika pa ću ti sve objasniti iz prve ruke :) . Dubrovnik sa Srbima mrtve veze nema!

Naime, Dubrovčani nisu pripadali nijednom narodu jer tada narodi nisu ni postojali. Narodi su kao kategorije izmišljeni oko druge polovine 19. stoljeća, a Dubrovačka Republika je prestala postojati 1808. Naime, Dubrovčani su bili Dubrovčani, knezovi podanici i katolici. Nisu pripadali nijednom narodu jer narodi tada nisu ni postojali. U Dubrovačkoj Republici je službeni jezik kratko vrijeme bio talijanski, a ostalo latinski. Dio puka je sve do 15. stoljeća govorio raguzejskim (romanskim) jezikom, a od tad prevladava samo hrvatski (slavenski).

Narodi su itekako postojali ali nisu postojale drzave u savremanom smislu. Nastankom drzava nastaju i novi narosi u politickom smislu (politicki narodi) Drago mi je sto se zanimas za istoriju i to je dajdzest hrvatskog tumacenja identiteta dubrovnika jer hrvate tamo ne mogu da nadju.

Na izborima za Veliko Vijece Dubrovacko 1903 od 24 odbornika izabrana su 3 latina i 21 Srbin.
Idi u arhiv dubrovacki i provjeri, to je bar lako.

Kada je etniciki identitiet u pitanju Dubrovnik je jedna od najcistijih srpskih sredina. Pitaj bilo koga u Dubrovniku da ti navede bar jedan ostatak materijalne kulture hrvatskoga naroda ne samo u Dubrovniku i okolini vec citavoj juznoj dalmaciji do Omisa. Nema ni jedna.

Posto zadnjih 100 godina u Dubrovniku nije bilo mnogo migracija, osim sto su se hercegovci, naravno, spustali, trenutno dole zivi otprilike 99.9% Srba.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 07:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daj Frisky nemoj mi reći da nisi čuo za veliki štrajk skeledžija na Bosforu i Dardaneliju, koji je sprječavao seobu bošnjačkog namještaja vijekovima.
Krajem 4. vijeka grupa skeledžija je pobacala sav namještaj u rijeku, a taj događaj je poznat kao Konstantinopoljska sjedeljka.
Bošnjaci mogu da zahvale aviotransportu jer da nije DHL oni sad ne bi imali taj svoj namještaj i ne bi postojali kao narod.

Aj Šime napiši nešto na raguzejskom. Znam da je jezik postojao samo me interesuje da li je u pitanju iskvarena inačica latinskog ili je pak ovaj... Nešto mi treba, hoću da istetoviram jednu rečenicu na raguzejskom da prostiš na svom guzejskom. Poslaću ti na pp šta pa prevedi. Ovako me sramota.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 10:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Frisky_Dingo je napisao:
Dubrovčanin je napisao:

Narodi su itekako postojali ali nisu postojale drzave u savremanom smislu. Nastankom drzava nastaju i novi narosi u politickom smislu (politicki narodi) Drago mi je sto se zanimas za istoriju i to je dajdzest hrvatskog tumacenja identiteta dubrovnika jer hrvate tamo ne mogu da nadju.

Na izborima za Veliko Vijece Dubrovacko 1903 od 24 odbornika izabrana su 3 latina i 21 Srbin.

Kada je etniciki identitiet u pitanju Dubrovnik je jedna od najcistijih srpskih sredina. Pitaj bilo koga u Dubrovniku da ti navede bar jedan ostatak materijalne kulture hrvatskoga naroda ne samo u Dubrovniku i okolini vec citavoj juznoj dalmaciji do Omisa. Nema ni jedna.

Posto zadnjih 100 godina u Dubrovniku nije bilo mnogo migracija, osim sto su se hercegovci, naravno, spustali, trenutno dole zivi otprilike 99.9% Srba.

Licno nemam puno blage oko Dubrovnika, ljudi koji tamo zive ili su zivjeli, bio svega 1x i wow, mjesto je super, a da je specificno, pokazuje i interesovanje svijeta za isto.
Naime, da li bi neko bio ljubazan, pa i meni neukom pojasni, kako to da ako su tamo sve "sitan kamen do kamena .... i 99,9% zna se vec kojih" , cime su, kojom su metodom uspjeli da ih odgovore, i ubijede da nisu to sto (valjda) jesu, dok na drugim prostorima od Triglava do Djevdjelije, gdje bijase i nesto manje od 99,9%, ostase ljudi Srbi, i po cijenu klanja i protjerivanja?

MIslim, ako se ima vremena od silnog zaprdjivanja ovom sto je poceo?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
E moj gosparu, klizav ti je teren ovdje.
Vi u Du. ste imali ljepu priliku da vam grad bude jos stariji i jos ljepsi da ste pustili Vucurevica da "gradi".
Propustili ste priliku, ko vam je kriv...
Ali dobrodosao na forum. Uskoro ces ovdje saznati da je i Sv. Vlaho bio Srbin! A sve potvrdjeno skaniranim antickim dokumentima, sa pravim, antickim skanerima.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 11:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Samo ti protiv Srba... Po staroj navici.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 11:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
BrozTvrtko je napisao:
Uskoro ces ovdje saznati da je i Sv. Vlaho bio Srbin! A

Ha,a nije bio Bošnjak sigurno....... :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 12:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
:cry: Izgleda da nema...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Slika

А ево одломак из књиге Владике Николаја "Моје успомене из боке" гдје он сам, ПРАВОСЛАВНИ ВЛАДИКА каже:

Познато је, да су Дубровчани Срби католичке вере, но изгледа да баш та разноликост у вери под притиском једнаке судбине јаче и силније спаја и везује Србе у Приморју. Има Срба католика и у Херцег-Новоме, али њихово је родољубље изврсно и ненадмашно. У свакој хуманој или родољубивој акцији српској они су најбољи помагачи, а често пута вође и покретачи у многим подузећима корисним за свој народ. Они су у непрекидној дружби са православнима, долазе у манастир, посећују српску читаоницу; разговори су им вазда прожети дубоким патриотизмом; они изражавају бол због недаћа српских и страховити гнев и огорчење противу угњетача народа српскога. Гледао сам их у манастиру на служби, кад певају за певницама, и после, кад хитају пред православног владику да од њега свети благослов приме. Ја сам се при томе детињски радовао, па баш и као богослов не само одобравао овакву верску толерантност или, како да кажем, запостављање верске разлике пред великом националном идејом, него из дубине душе проклињао онога, који је први изрекао ону вулгарну паролу: "Нема крста без три прста", која је много чемера и јада задала народу српскоме и постала препрека братске заједнице и солидарног делања. Још сам зажелео, и још увек желим, да у целоме Српству народносна свест ојача у оноликој мери као међу Србима у српском Приморју, да се створе онакви братски односи, да над верском равнотежом засија и надахне све српске духове једна једина идеја: ослобођење; да место горње изреке, коју је тесногрудност диктовала, одјекне кроз све српске крајеве друга, природнија и паметнија: "Брат је мио које вере био", само ако се он Србином назива.

А на ваше питање, зашто су они одједном постали Хрвати?
Па једним дијелом су криви сами Срби због оваквих парола које је примјетио и сам Владика, а другим дијелом Ватикан који је радио на томе да их похрвати.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Otvarajući ovu hvalospjev-temu ote mi se misao:

Bio sam u Dubrovniku, baš mi mnogo prija...
završetak možete pretpostaviti sami :lol:
Bilo je jače od mene :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ERROR je napisao:

Licno nemam puno blage oko Dubrovnika, ljudi koji tamo zive ili su zivjeli, bio svega 1x i wow, mjesto je super, a da je specificno, pokazuje i interesovanje svijeta za isto.
Naime, da li bi neko bio ljubazan, pa i meni neukom pojasni, kako to da ako su tamo sve "sitan kamen do kamena .... i 99,9% zna se vec kojih" , cime su, kojom su metodom uspjeli da ih odgovore, i ubijede da nisu to sto (valjda) jesu, dok na drugim prostorima od Triglava do Djevdjelije, gdje bijase i nesto manje od 99,9%, ostase ljudi Srbi, i po cijenu klanja i protjerivanja?

MIslim, ako se ima vremena od silnog zaprdjivanja ovom sto je poceo?

Dubrovnik nije mogao da bude srpski Pijemont, ako se zna da je od Osmanlija kupovao mir, a kasnije zemljotres i Napoleon koji su ga dokusurili u trenutku kada je Karađorđe dizao ustanak.

Ali ono što treba da bude pitanje jeste, kako je kroatizacija tog područja uzela maha kada nijedna istorijska karta ne potvrđuje da je Dubrovnik bio pod vlašću Hrvata?

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
АЛЕКСАНДАР je napisao:
Slika

А ево одломак из књиге Владике Николаја "Моје успомене из боке" гдје он сам, ПРАВОСЛАВНИ ВЛАДИКА каже:

Познато је, да су Дубровчани Срби католичке вере, но изгледа да баш та разноликост у вери под притиском једнаке судбине јаче и силније спаја и везује Србе у Приморју. Има Срба католика и у Херцег-Новоме, али њихово је родољубље изврсно и ненадмашно. У свакој хуманој или родољубивој акцији српској они су најбољи помагачи, а често пута вође и покретачи у многим подузећима корисним за свој народ. Они су у непрекидној дружби са православнима, долазе у манастир, посећују српску читаоницу; разговори су им вазда прожети дубоким патриотизмом; они изражавају бол због недаћа српских и страховити гнев и огорчење противу угњетача народа српскога. Гледао сам их у манастиру на служби, кад певају за певницама, и после, кад хитају пред православног владику да од њега свети благослов приме. Ја сам се при томе детињски радовао, па баш и као богослов не само одобравао овакву верску толерантност или, како да кажем, запостављање верске разлике пред великом националном идејом, него из дубине душе проклињао онога, који је први изрекао ону вулгарну паролу: "Нема крста без три прста", која је много чемера и јада задала народу српскоме и постала препрека братске заједнице и солидарног делања. Још сам зажелео, и још увек желим, да у целоме Српству народносна свест ојача у оноликој мери као међу Србима у српском Приморју, да се створе онакви братски односи, да над верском равнотежом засија и надахне све српске духове једна једина идеја: ослобођење; да место горње изреке, коју је тесногрудност диктовала, одјекне кроз све српске крајеве друга, природнија и паметнија: "Брат је мио које вере био", само ако се он Србином назива.

Па једним дијелом су криви сами Срби због оваквих парола које је примјетио и сам Владика, а другим дијелом Ватикан који је радио на томе да их похрвати.

Има ту још једна ствар. А то је да су одлуком католичке цркве на територији данашње хрватске сви католици проглашени за Хрвате.
Не знам тачно које је то године било али мислим да је касни 18-ти или рани 19-ти век.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 19:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Jun 2010, 21:02
Frisky_Dingo je napisao:
Dubrovčanin je napisao:

Narodi postoje od 19. stoljeća. I samo ti umišljaj da više znaš o Dubrovniku od Dubrovčanina. 1903. Dubrovačka Republika je već gotovo 100 godina bila ugašena, mi govorimo o dubrovačkoj civilizaciji, koja je do kraja satrana 31. siječnja 1808. oko 14:00, kad je službeno prestala neovisnost. Trenutno u Dubrovniku živi 88.39% Hrvata, 3.26% Srba, 3.17% Bošnjaka, 0.55% Crnogoraca te 1.95% neizjašnjenih. Tako kažu podaci iz 2001. Prvi jezik 96.49% Dubrovčana je hrvatski; rimokatolika je 84.57%, muslimana 5.28%, pravoslavaca 3.88%, 3.27% je agnostika i neizjašnjenih te 2.14% ateista.

Silvio Dante je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:
Slika

Има ту још једна ствар. А то је да су одлуком католичке цркве на територији данашње хрватске сви католици проглашени за Хрвате.
Не знам тачно које је то године било али мислим да је касни 18-ти или рани 19-ти век.

Govorimo o Dubrovčanima iz doba Dubrovačke Republike, čija je civilizacija satrana do kraja prije pojave naroda. Slovinski i Serviana u dubrovačkim spisima znači slavenski, a ne srpski, neobrazovani ljudi. Dobro da niste protumačili kao slovenski ili slovački.

Dubrovčani su kad se trebalo izjasnit odabrali kojem će narodu pripadat, a 90% bi isto odabrali i da nije bilo ni potresa ni Napoleona. Prvenstveno zbog hrvatskog jezika kojim su pričali, te zbog katoličke vjeroispovijesti (vjeroispovijest u 19. stoljeću i dalje vrlo važna). Kao što teško možete zamislit Korejca da je musliman ili Engleza da je šintoist, tako teško možete zamislit Srbina da je katolik. Dubrovčani nikad nisu dvojili kojem narodu pripadaju. To je hrvatski narod od 19. stoljeća (poslije pada civilizacije). Dotad nijedan, jer narodi nisu ni postojali.

I sve to nije tema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]