banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 23:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 170  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2010, 20:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
jellyfish je napisao:
A je li bolje 50-ak godina uzivati ili ratovati? Vi nacionalisti ste kao oni na srednjem istoku cijeli zivot bi samo ratovali i tukli se za gluposti.

Uzivati. I ne nazivaj me nacionalistom.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 21:05 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Šta je loše u nacionalizmu?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 21:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
_zoka je napisao:
Šta je loše u nacionalizmu?

jellyfish je politički poprilično zelen

Tipično nametnuto razmišljanje ''Milošević je problem svega i niko drugi''.
Ne vidi dalje od svog nosa.

Nacionalista ili šovinista??? :wink: :roll: :roll: :roll:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
DELLBOY je napisao:
Nacionalista ili šovinista??? :wink: :roll: :roll: :roll:

Rodjen sam u socijalizmu kad je to bilo isto. Iako ni danas cesto nema razlike. Ipak shvatam razliku izmedju pojmova i eto ispravljam.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2010, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
http://revolutionarypolitics.tv/video/v ... for-organs

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_zoka je napisao:
Sve ovo što nam se sada događa je posljedica Miloševićeve loše politike....Ne znam koji političar svjetskog ranga bi mogao nešto učiniti povodom Kosova......
Milošević je pogubniji po Srbe nego Pavelić.

То је велика грешка. Милошевић је шиптарима дао много одрешене руке и покушавао да нађе оне лојалне да би их на неки начин задржао уз Србију.
То је типична фраза која се потура Србима, Милошевић. Као ето ми вас карамо али не зато што хоћемо него због Милошевића.
Проблем КиМ је био активан дуго пре Милошевића и он је само наследио лошу политику коју је КПЈ водила према Србима на КиМ (а у корист шипаца) и покушао то да исправи. Није исправио и ови данас су наследили то што он није исправио па и сада они нешто покушавају.
Пробеми на КиМ избили би много раније али се чекало први решавање ратних сукоба у Хрватској и на нашим просторима. Тек тада је ОВК добила знак да крене у акције од њених западних ментора.

Што се тиче џелифиша, немам ништа против дечка али он је мени познат одраније по неким врло сјајним објашњењима и теоријама тако да ћу њега да прескочим као плитак поток.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2010, 17:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

osamstotinazena je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Чак сам и ја остао без коментара.

A ja došla ovdje baš da vidim šta ćeš ti reći na ovu izdaju...

Ajd što nam nikad ni jedna odluka ili sporazum nisu išli na ruku, nego što se sami ukopavamo pod palicom državnog rukovodstva... Upropastiće nas...

Nešto kontam.. Kome je to još interes naroda iznad ličnog interesa? Postoji li takav političar u Srbiji majci... Kontam ja njihovu lepezu dundanja.. Živjeću još oko 40 godina, obezbjediću materijalno sebe i porodicu, i kad umrem, boli me tuki šta će biti sa zemljom... ALI NE KONTAM NAROD.. Gdje su one revolucije učinkovite... Ništa. Kažu, najgore je kad narod ćuti.. Sad tek vidim da je tako....

Види, није реч о самој резолуцији као резолуцији. Она је одраз наше немоћи и ништа друго. Реч је о безобразлуку (ја не знам каок другачије да то назовем) актуелног режима да понижава своју земљу и народ на сваком кораку. Па колико их плаћају за то?

Ишли смо на МСП и свакоме лаику је било јасно да ми тамо не можемо ништа да добијемо али је режим годину дана скоро испирао преко својих медија мозак свим Србима како је МСП 100% на нашој страни и да је сам процес пред истим само пука формалност.

Издували смо рацку велики тамо, то нам је познато.

И уместо да Јеремић, Тадић и екипа то признају и да неко сноси консеквенце за то, опет преко медија се маса убеђује како ми нисмо подували него је ето МСП избегао одговор на питање које му је постављено. Затим, се креће у скупштину Србије, где се доноси једна оштра резолуција са којом се иде пред скупштину УН-а а било је јасно да су нам шансе да та резолуција прође никакве. И онда исти ти који су донели резолуцију воде преговоре о резолуцији буквално до самог гласања и онда износе неку резолуцију (диктат из Брисела), коју је подржала чак и Албанија и САД (па ваљда то нешто говори).

То је тако неозбиљно и такав блам, једноставно неко ко познаје тематику не би знао шта да каже и ја стварно не знам шта да кажем.
Човек море да има кичму и образ у свему што ради. Па и кад губи покажи образ и став и више ће противник да те поштује.

Ко ће нас да поштује? Они који нас подржавају, њима смо се испишали по фаци а ови који нас сатиру, сатираће нас још јаче јер виде да смо најобичније пичкице.
То је чињеница.

И све се то дешава зарад циља који се зове ЕУ. Па Србија неће ући у ЕУ ни за 10-15 година. Турска је кандидат већ 40 година а неће ући још ни за 400 година (или боље речено никада).
Ми себи вадимо срце да би можда некада стигли до шаргарепе која је на једном врло дугачком штапу а заборавља се притом да је срце најважнији орган и да оно пумпа крв а кад нема крви ни мишићи не раде и нећемо никада стићи шаргарепу на дугачком штапу.
Јако је жалосна цела прича.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Турска је кандидат већ 40 година

Koliko ja znam Turska je kandidat 10 godina.

Citiraj:
и нећемо никада стићи шаргарепу на дугачком штапу.

Ne moze se porediti Srbija i Turska. A evo i zasto. Zato sto cijela Srbija ima stanovnika kao jedan veci grad npr. Pariz i Evropa to nebi ni osjetila. Drugo, Turska ima puno islamskih ekstremista i daleko je teze da udje. Trece, Turska odbija da promijeni ustav i to je glavna kocnica sto nije usla u EU. Cetvrto ima ih 60 miliona i mnoze se kao zecevi, a da ne govorimo o strahu Evrope prema islamu. Peto, Turska je vise u Aziji nego u Evropi.
Dokaz da Srbija i Turska nisu isto:
Srbija je dobila bezvizni rezim, a Turska nije iako je kandidat. Sto znaci da ce Srbija ako nastavi ovako uci u EU vjerovatno prije Turske.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Један одличан текст.

Албанске власти и страни протектори Косова и Метохије су крајем јуна посредством некакве комисије издали један непотпун, недовољно обиман и на српски језик прилично нејасно преведен документ под насловом „Свеобухватни извјештај независне комисије за преглед наставног материјала на српском језику". У документу објављеном на интеренету није представљена група аутора, али је јасно указано на то ко их бира. Седмочлану комисију са албанске стране одабрало је косовско министарство науке, образовања и технологије, тројицу „представника" српског народа одабрала је Скупштина Косова (у којој не учествују легитимни представници Срба из покрајине или барем не они који представљају више од 1% нашег народа), док је једног члана изабрао међународни цивилни представник. Поставља се питање од кога је ова комисија независна ако је извјесно да шест од седам њених чланова суштински одређује албанска косовска влада (било да је у питању министарство или скупштинска већина)?
Суштина овог „извјештаја" садржана је у тежњи да српски уџбеници буду цензурисани и преправљени како би одговорали политичким интересима албанског националног покрета. Писци извјештаја нијесу се ни потрудили да научно оспоре неке од ставова које одбацују. Најчешћа примједба гласи да садржаји уџбеника не прихватају постојање независног Косова, да приложене карте приказују цјеловиту Србију или исказују пуну површину Републике Србије каква је међународно призната чак и налазом Хашке конференције из 1991. године. Кад је ријеч о српском језику и књижевности, од научника и умјетника по мјери премијера „Змије" (самонаденуто шифровано име) и предсједника парламента, који је када је напустио наставнички позив био портпарол терористичке ОВК, проблематичне су пјесма „Симонида", потекла из пера Милана Ракића, и драма „Бој на Косову" Љубомира Симовића. Кажу да такви садржаји „не промовишу идеје слободе и демократије и не позивају на мир и толеранцију". А на шта позива споменик Адему Јашарију?

Или мит о тзв. Ослободилачкој војсци Косова, чији генерал је признао да је бацио бомбу на цивиле па наручио пљескавицу, док је други његов колега у мемоарима писао о убиствима српских и албанских цивила!? О монументу посвећеном Скендербегу усред Приштине, града са којим ова историјска личност није имала никакве везе, не треба ни говорити. Анализа албанских уџбеника на Косову и Метохији свакако би отворила перспективу непрегледног океана „толеранције и демократије".
Наравно, уџбеници историје су истинска посластица за модерне албанске цензоре. Илустрације у уџбенику за пети разред (Стари вијек) нијесу прихватљиве зато што, погађате, не промовишу „мир и толеранцију".

Кажу да није довољно написано о Илирима, са којима данашњи Албанци, како већ скоро читав вијек тврде, имају некакве везе. Цензори при том не спомињу да о становништву Косова и Метохије тог времена можемо писати само на основу археолошких домишљања, а велико је питање колико данашње становништво уопште има везе са овим давним људима, пошто се вјековима досељавало захваљујући релативној пренасељености планина. Тако би неко могао да се буни што у српским уџбеницима нема довољно података о келтском племену Скордиска, које је свакако важно за историју Београда, пошто су на његовој територији основали прво стално насеље. Цензори тврде да Косовску битку наравно нису водили Срби, већ некаква хришћанска коалиција. Извјесни народ који није имао државу у то доба сигурно је учествовао у овој важној бици, мада извори тако нешто не потврђују. Косово и Метохија наравно за анализаторе није било „Стара Србија", чак ни када су Срби тамо били у већини, баш као ни када извори ове територије називају управо тако.
Претпоставићете да су уџбеници географије, цјелокупно гледано, једна велика грешка. Република Косово је постојала одувијек, наравно док је једног дана ретроактивно не замијени Република „Косова". И када није било српске државе, овдје су столовали Илири, који су, то је несумњиво, и прије 2.500 година били само прикривени Албанци, који би, да их је само неко од агресора и поробљивача питао, сви заједно, од Задра до Јањине, гласали за бившег кардиолога Енвера Хоџе или, ако не за њега а оно за самозваног команданта, премијера, шифровано - гмаза.
Што се вјеронауке тиче, ту нема шта да се разматра. Косово је „секуларна држава", па такав предмет неће ни бити дозвољен. Наравно, ни као изборни. То је Краљевина Југославија била назадна када је Албанцима омогућила самосталну вјерску наставу, образовање и извјесну судску аутономију. За разлику од већине европских држава и САД, Косово ће своју „секуларност" доказати забрањујући вјерску наставу управо српском народу. За разлику од САД-џамахирије, Косово је либерално, демократско, свјетовно, мирољубиво и албанско.
Српском народу остаје да се бори. Почетком 21. вијека ми се налазимо на почетку борбе у којој смо два пута побиједили, али нам историјска судбина, слабост нашег народа (посебно елита), моћ наших непријатеља и кукавност савезника нијесу омогућили да поставимо трајан темељ нашој државној и народној кући. Ако попустимо, ако дозволимо себи срамоту да нас натјерају у неистину и присле да одрекнемо нашег имена и предака, нијесмо ни заслужили правду и слободу.
Тек ради занимљивости да споменем да је једна од важних „радионица" на којој је ова комисија брусила свој шеснаест и по страница опширан извјештај одржана у слободарској Будви. Чувајте се Црногорци - једнога дана ће и покојне владике које спорите Српству да буду оцијењене са становишта „мира", „демократије" и „толеранције". Очекивано, они ће сви одреда пасти, а све Бушатлије, Крапе Јусове, Бајрами Цири, Хасани Пришћине, Аземи Бејте, Шабани Полуже и Адеми Јашари проћи ће са најбољим оцјенама. Мада, ако би владике прихватиле неумитну истину, коју су Милош Обилић и сви Немањићи одбили, а то је да су сви они у ствари Албанци (а лијепо им је нуђено да буду Нимани, Кобилићи итд), можда би оцјене биле и нешто мало боље.

................................................................................................................................................
Симонида

Ископаше ти очи, лепа слико!
Вечери једне на каменој плочи,
Знајући да га тад не види нико,
Арбанас ти је ножем избо очи.

Али дирнути руком није хтео
Ни отмено ти лице, нити уста,
Ни златну круну, ни краљевски вео,
Под којим лежи коса твоја густа.

И сад у цркви, на каменом стубу,
У искићеном мозаик-оделу,
Док мирно сносиш судбу своју грубу,
Гледам те тужну, свечану, и белу;

И као звезде угашене, које
Човеку ипак шаљу светлост своју,
Те човек види сјај, облик, и боју
Далеких звезда што већ не постоје,

Тако на мене, са мрачнога зида,
На почађалој и старинској плочи,
Сијају сада, тужна Симонида, —
Твоје већ давно ископане очи!

Милан Ракић

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 01:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Турска је кандидат већ 40 година

Koliko ja znam Turska je kandidat 10 godina.

Citiraj:
и нећемо никада стићи шаргарепу на дугачком штапу.

Ne moze se porediti Srbija i Turska. A evo i zasto. Zato sto cijela Srbija ima stanovnika kao jedan veci grad npr. Pariz i Evropa to nebi ni osjetila. Drugo, Turska ima puno islamskih ekstremista i daleko je teze da udje. Trece, Turska odbija da promijeni ustav i to je glavna kocnica sto nije usla u EU. Cetvrto ima ih 60 miliona i mnoze se kao zecevi, a da ne govorimo o strahu Evrope prema islamu. Peto, Turska je vise u Aziji nego u Evropi.
Dokaz da Srbija i Turska nisu isto:
Srbija je dobila bezvizni rezim, a Turska nije iako je kandidat. Sto znaci da ce Srbija ako nastavi ovako uci u EU vjerovatno prije Turske.

Турска је пуноправни кандидат већ 10 година а 40 година већ је кандидат.
Турска није добила безвизни режим јер јој нико није узео Анатолију и направи од исте квази државу а нама јесте.
Треће, Турска ће ускоро да промени устав и опет никада неће ући у ЕУ ни са једним уставом.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 08:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Silvio Dante je napisao:
osamstotinazena je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Чак сам и ја остао без коментара.

A ja došla ovdje baš da vidim šta ćeš ti reći na ovu izdaju...

Ajd što nam nikad ni jedna odluka ili sporazum nisu išli na ruku, nego što se sami ukopavamo pod palicom državnog rukovodstva... Upropastiće nas...

Nešto kontam.. Kome je to još interes naroda iznad ličnog interesa? Postoji li takav političar u Srbiji majci... Kontam ja njihovu lepezu dundanja.. Živjeću još oko 40 godina, obezbjediću materijalno sebe i porodicu, i kad umrem, boli me tuki šta će biti sa zemljom... ALI NE KONTAM NAROD.. Gdje su one revolucije učinkovite... Ništa. Kažu, najgore je kad narod ćuti.. Sad tek vidim da je tako....

Види, није реч о самој резолуцији као резолуцији. Она је одраз наше немоћи и ништа друго. Реч је о безобразлуку (ја не знам каок другачије да то назовем) актуелног режима да понижава своју земљу и народ на сваком кораку. Па колико их плаћају за то?

Ишли смо на МСП и свакоме лаику је било јасно да ми тамо не можемо ништа да добијемо али је режим годину дана скоро испирао преко својих медија мозак свим Србима како је МСП 100% на нашој страни и да је сам процес пред истим само пука формалност.

Издували смо рацку велики тамо, то нам је познато.

И уместо да Јеремић, Тадић и екипа то признају и да неко сноси консеквенце за то, опет преко медија се маса убеђује како ми нисмо подували него је ето МСП избегао одговор на питање које му је постављено. Затим, се креће у скупштину Србије, где се доноси једна оштра резолуција са којом се иде пред скупштину УН-а а било је јасно да су нам шансе да та резолуција прође никакве. И онда исти ти који су донели резолуцију воде преговоре о резолуцији буквално до самог гласања и онда износе неку резолуцију (диктат из Брисела), коју је подржала чак и Албанија и САД (па ваљда то нешто говори).

То је тако неозбиљно и такав блам, једноставно неко ко познаје тематику не би знао шта да каже и ја стварно не знам шта да кажем.
Човек море да има кичму и образ у свему што ради. Па и кад губи покажи образ и став и више ће противник да те поштује.

Ко ће нас да поштује? Они који нас подржавају, њима смо се испишали по фаци а ови који нас сатиру, сатираће нас још јаче јер виде да смо најобичније пичкице.
То је чињеница.

И све се то дешава зарад циља који се зове ЕУ. Па Србија неће ући у ЕУ ни за 10-15 година. Турска је кандидат већ 40 година а неће ући још ни за 400 година (или боље речено никада).
Ми себи вадимо срце да би можда некада стигли до шаргарепе која је на једном врло дугачком штапу а заборавља се притом да је срце најважнији орган и да оно пумпа крв а кад нема крви ни мишићи не раде и нећемо никада стићи шаргарепу на дугачком штапу.
Јако је жалосна цела прича.

Da... priča o Ni Evropa ni Kosvo mi je poznata.. klik ALI... Ja mislim da Tadić maže oči Srbiji sa pričom o Evropi (kao o Obećanoj Zemlji), i služi se manipulativnim sposobnostima, sipanja pijeska u oči (Kao Dodik o referendumu i odcjepljenju), a ovamo radi stvari za koje bi se ZAPREPASTILI, onijemjeli... koliko LIČNOG INTERESA ima u svemuuuuuuuuuuu.

Evo nekih novih vijesti o njegovom kretanju, do 25. je u NYC...

Citiraj:
ЊУЈОРК – Председник Србије Борис Тадић рекао је вечерас у Њујорку да не треба нагађати о модалитету будућег дијалога Београда и Приштине.

„Моја обавеза је да објасним грађанима - ако не и укупној нашој политичкој јавности, да је врло рано спекулисати о томе какав би модалитет дијалога Београда и Приштине могао бити у будућности. Веома је важно да се дефинише форма тог дијалога и његове основне теме”, рекао је Тадић за Радио-телевизију Србије.

Председник је најавио да ће у четвртак разговарати са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон о томе, као и о процесу приближавања Србије ЕУ.

Он је додао да је „то наставак дијалога са ЕУ после усклађивања резолуције (у УН) о Косову чиме је дефинисан процес који треба да реши многа текућа животна питања грађана Косова, али и смањи ризике од нових конфликата”.

„Само на тај начин сви заједно можемо постати део ЕУ и ући у један уједињени политички процес који треба да обезбеди економски развој и сигурност за све људе који живе у Југоисточној Европи”, оценио је председник Републике.

Тадић је навео да ће у Њујорку имати неколико десетина састанака, међу којима и са председницима Турске, Кипра, Европске комисије, док је за сутра предвиђен разговор и са генералним секретаром УН Бан Ки Муном.

„Није Косово једина тема са којом Србија наступа у УН... Говорићу и о томе како можемо допринети регионалној политици и стабилности, како остварујемо наше стремљење ка остварењу миленијумских циљева, али и о борби против организованог криминала где је Србија један од светских лидера”, рекао је Тадић.

Председник Србије је најавио да ће у среду говорити у Харвард клубу о економским потенцијалима Србије и покушати да заинтересује инвеститоре.

Тадић ће вечерас, како се очекује, у седишту УН говорити на састанку о остваривању Миленијумских развојних циљева Светске организације.

Председник Србије боравиће у Њујорку до суботе 25. септембра, када ће учествовати у главној дебати Генералне скупштине. Тадић предводи државну делегацију на 65. заседању Генералне скупштине УН.
Бета
објављено: 20.09.2010.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 17:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па сигурно га ове рибе из секса и града воде на неку ревију у "Биг ејлп"-у.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 00:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Silvio Dante je napisao:
Па сигурно га ове рибе из секса и града воде на неку ревију у "Биг ејлп"-у.

Spoiler:
Vodi ga Turbo Suki... [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1tWS4aoGQaI[/youtube]

ЕКСКЛУЗИВНО: ДОКУМЕНТИ
Предлог платформе за преговоре између Србије и Косова

ЕЛЕМЕНТИ СПОРАЗУМА

·Потребно је наћи модел који ће омогућити начелно поштовање Устава Србије и да се у пракси омогући функционална самосталност Косова и његово укључење у међународне, одн европске токове. У том смислу, Споразум мора решити три проблема:

1.Питање суверенитета

2.Питање укључења Косова у међународне институције

3.Питање односа српске и албанске заједнице на Косову

·Споразум између Србије и Косова би се по питању преноса законодавне самосталности угледао највише на Вестминстерски договор (Statute of Westminster) који је британска Круна потписала са Аустралијом, Новим Зеландом, Канадом и Јужном Африком 1931. године. Овим споразумом ове земље су добиле законодавну самосталност али је суверенитет начелно остао британски. Проблем је тај што би именовање овог споразума одмах дало одређени негативни колонијални призвук, али би можда било и позитивног ефекта ако би имали Британију на својој страни као узор.

·Такође, споразум са Косовом би се по питању укључивања Косова у међународне институције угледао на Основни споразум између две Немачке (Grundlagenvertrag), а по уставном односу две националне заједнице на Охридски и Дејтонски споразум (de facto признаје се независност једне државе условљавањем унутрашње структуре те државе).

·Основ функционалне самосталности Косова (са српске тачке гледишта) ће бити Споразум са Србијом у којем она преноси суверене надлежности (законодавну самосталност) на Косово условљавајући то обавезама на страни Приштине које се тичу српског ентитета. Основ функционалне самосталности не може бити Устав Косова већ само Споразум Србије, Косова и ЕУ као гарантора (уз одобрење УН преко нове резолуције).

·Суверенитет Србије ће декларативно бити признат међусобним споразумом где би се рекло да се суверене надлежности „делегирају“ на Косово, што би правно значило да Устав Србије остаје извор ових надлежности што може бити јако битно у случају кршења Споразума од стране Косова према српској заједници.

·У току преговора мора се директно доћи до амандмана косовских закона о територијалној организацији и закона о локалној самоуправи који су најбитнији за српску заједницу (корекције Ахтисаријевог плана у овој области). Ту треба наћи основ за формирање савеза општина са што више надлежности: образовање, здравство, социјална заштита, правосуђе, полиција. Најбоље је можда да неке осетљиве ствари (полиција) можда буду формално на централном нивоу Косова, али да се могу или морају пренети на општински, тј међуопштински ниво (договором између више општина) што би онда послужило и као решење за српске енклаве. Тако би имали сигурност за Србе без територијалног ентитета, али са de facto српском полицијом. Инсистирање на територијалном ентитету подсећа на Дејтон, што ЕУ и САД неће никада више прихватити јер то сматрају проблемом.

·Није пожељно тражити било који вид територијалне аутономије за север Косова,јер се зна да већина Срба живи јужно од Ибра и зато не треба тражити модел сличан јужном Тиролу за север Косова. Уместо тога мора се ићи на јачање надлежности општина, могућност њиховог повезивања и вид персоналне аутономије који Србима као заједници даје најчвршће гаранције и учешће у политичком систему.

·Српска заједница мора имати уставне гаранције за претходно наведено, али и за сигуран број својих посланика у парламенту Косова (одређен број од укупногброја посланика), а за важне одлуке(најважнији закони) потребна је већина гласова српских посланика. Исти принцип партиципативности важи у Уставном суду Косова, Републичкој изборној комисији, и другим телима..

·Инсистирамо на очувању парламентарног система уређења, где се председник бира у скупштини. Такво решење даје највише политичке тежине Србима, којимогу добити тако најважније централне полуге власти. Српска страна мора имати неке специфичне резервисане надлежности, попут министарства за повратак где самостално координирамо активности.

·Косово добија законодавну, судску, извршну и монетарну власт (могуће је предвидети зону слободне трговине са Србијом, мада то можда може и преко ЦЕФТА). Посебно треба размотрити питање специјалних економских односа српске заједнице са Београдом. Уколико се учине горенаведени уступци нашој страни, Србија више не може организовати изборе на Косову.

·Правни редослед: прво иде потписивање Споразума, онда нова Резолуција СБ УН, и онда следи слање Мисије ЕУ на Косово. Инсистирамо на улози Србије у Мисији ЕУ

·По угледу на Grundlagenvertrag после потписивање Споразума треба да уследи и наш једнострани акт којим потврђујемо изворну сувереност Србије и да ће се она опет активирати у случају кршења Споразума. Најбоље у форми скупштинске Резолуције.

·Заједничко трилатерално тело састављено од Србије, Косова и ЕУ прати спровођење Споразума иподноси извештаје УН. Мора се инсистирати на овлашћену Европске уније да поништи (суспендује) акте који би се противили Споразуму, тј. да прати ситуацију.

-------------------------------------------------------------

Тодорић: Национални интерес мора бити јавна ствар

„Циљ Предлога платформе за преговоре између Србије и Косова је добијање могућности да се општине територијално повежу, без територијалног ентитета, са широком аутономијом и могућношћу повезивања са Београдом у неким областима. За узврат, Београд би требало не да призна Косово већ да се договори о непротивљењу укључења Косова у међународне институције, објашњава Владимир Тодорић, из Центра за нову политику.

Према његовим речима, предлог платформе урађен је на иницијативу Центра за нову политику. Са том иницијативом упознати су и „одређени политички кругови у земљи, не и у иностранству”, јер су аутори предлога првенствено имали у виду интерес Србије при писању овог документа.

„Ми сматрамо да није рано за приче о преговорима. Напротив, мислимо да је суштинско питање која ће страна прва изаћи са предлогом да би прва добила иницијативу и имала предност у тим преговорима”, каже наш саговорник.

Предлог платформе писан је заправо са идејом да се у јавности покрене дебата да не буде више тајних циљева о којима јавност ништа не зна.

„Циљ је да платформа покрене дебату о најважнијем националном питању. Центар за нову политику сматра да је национални интерес број један и да не сме да буде ствар тајних преговора који се воде по кабинетима већ да грађани морају бити упознати са политиком од судбинске важности за будућност земље. Национални интерес мора бити јавна ствар. Због тога желимо да овим папиром покренемо и јавност и политичаре да се напокон преузме иницијатива и да у будућности тражимо подршку за неки наш предлог уместо да се политика оријентише на блокирање нечијег другог предлога”, закључио је Тодорић.

23.09.2010. Izvor: Politika.rs

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 15:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ово је катастрофална платформа по Србију.
Какав то суверенитет је задржала Британија над Ј. Африком и Аустралијом? Смешно. Не знам какви слепци исписују ове платформе.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Два младића са КиМ су покренула овај блог на енглеском, са циљем да покушају да приближе дешавања на КиМ и мало шире од Србије.

http://www.kosovoblog.com/

Изрекламирајте ово мало по нету, ништа вас не кошта.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Приштински лист Коха диторе данас на насловној страни пише да су Влада Косова и дипломатска представништва и мисије у Приштини у страху због информације да ће Срби на сјеверу прогласити независност. Лист доноси и информацију да је косовски премијер Хашим Тачи забранио посјете званичника Србије Косову.

Slika

http://banjalukain.com/mediji/srbi_na_s ... nost~quest

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 15:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Медијска пропаганда. У овом тренутку око 80.000 Срба је без мобилне телфоније на КиМ јер је косовка полиција уништила предајнике Телекома.
Такође приближава се устоличење патријарха и Тачи и екипа на све начине покушавају да створе лошу климу према Србима (ако може лошија него сада).

Прича о проглашавању независности севера Косова је такав шупљак да то нема. Север Косова је насељен Србима углавном. Тим људима је држава Србија и за њих то није упитно, значи север Косова ће да прогласи независност и одвајање од Србије? То може да се деси само од стране неке фантомске групе неког фантомског српског покрета (вијећа) које ради за Тачија.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2010, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... te-plocice

Хеликоптери Кфора надлетали су вечерас насеље Сочаница у општини Лепосавић на северу Косова и према тврдњама мештана у неколико наврата избацивали балоне из којих су испадале плочице од непознатог материјала.

Иначе, начуо сам да је и ноћас миниран предајник косовског мобилног оператера 8)

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2010, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.mondo.rs/s184268/Info/Srbija ... hitnu.html

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2010, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...Otopljavanje odnosa Srbije i EU ne ide naruku Prištini. Zbog toga ona pokušava da izazove nervoznu reakciju Beograda, kako bi opet došlo do zatezanja na relaciji sa Briselom - kaže, za ”Novosti”, Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... k-dogodine

Profesor međunarodne politike na FPN Predrag Simić smatra da Priština u ovom ”taktiziranju” ima i podršku Vašingtona:

- Ovde se sada prelama i sukob EU i Amerike, koja ne gleda sa simpatijama na mogućnost da bude isključena iz dijaloga. Stejt dipartment ima veliki uticaj na vlasti na Kosovu i od signala koji bude slao Prištini zavisiće i hoće li biti izbora u pokrajini ili će se kosovske stranke uskoro dogovoriti oko predsednika - kaže nam Simić.

Iako Evropa želi da pokaže da joj ne treba mentor, Amerika će sigurno učestvovati u dijalogu, a o tome do koje mere, u sredu su u Vašingtonu razgovarale šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i državna sekretarka SAD Hilari Klinton...

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 170  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]