banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Sep 2010, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Danas je, 14. 9., godišnjica oslobađanja Bosanskog Petrovca. Kako je to izgledalo prije 15 godina?

DUDAKOVIĆ: Moram istaknuti 502. brigadu koja je izvršila prodor, a onda smo mi tu ubacili tri brigade – 506., 510., 517. Gotovina je napadao na pravcu Drvara, već je palo Jajce i Srbi su bili u jednom strahu od toga što se događa. Mi smo 13. već zaposjeli planirane objekte, a 14. ujutro povlačim poteze koji su možda i malo riskantni jer je moglo biti iznenađenja. Bilo je miješanja postrojba, bilo je neznanja i od strane Srba i od nas, tko je tko, pa je došlo do međusobnih obračuna u kamionima, uslijed povlačenja, misliš da su njihovi, a naši vozači mislili da su naši i povezu ih, tek u kamionu otkriju tko je tko i ti okršaji su bili bespoštedni. Predvečer 14. 9. stvoreni su uvjeti da naše snage uđu u Petrovac. Već tada se donosi odluka za upotrebu drugih postrojba, trebao se taj moment šoka kod srpskih snaga iskoristiti. U toku noći mi uvodimo druge snage koje su ostale u Bihaću, to je 501. u pravcu Ključa, pa onda za njom 510. Pošto sam sumnjao da su Hrvati zauzeli Drvar, jedna jedinica je upućena prema Drvaru i došlo je do spajanja s Hrvatskom vojskom na Oštrelju. Ja sam tada vidio Banja Luku na dlanu.

Citiraj:
A i Banja Luka je vidjela Vas. Što se dogodilo? Zašto je sve zaustavljeno?

DUDAKOVIĆ: Mi smo već 15. navečer na tunelu prema Mrkonjiću, a 16. ujutro 501. je već izbila u rajon Čađavice, a s tri brigade i rezervom koja je ostala u Petrovcu i 502. brigadom krenuli smo u pravcu Sanskog Mosta. Lijevo moje krilo, 503., 505. i 511. brigada nisu imale taj izražen tempo napada i tek 17. 9. se ulazi u Krupu i stvoreni su bili svi uvjeti da se uđe u Bosanski Novi. Bez obzira što smo mi obavili analizu kasnije, jedna naša greška, pa možda i moj osobni propust je što nismo ušli u Novi, jer je bio prazan. Oštrica vojske prilično je otupljena nekim potezima koji nisu tada bili potrebni. To je prva operacija na našim prostorima u kojoj je uporabljen cijeli korpus, od saniteta, logistike do policije. Zatim 18. 9.a dolazi do spajanja i koordiniranog borbenog djelovanja Sedmog i Petog korpusa. Za četiri dana Peti korpus je prodro u dubinu oko 120 kilometara i raširio se na frontu od 170 kilometara. Nismo smjeli stati. Ali, mi možda nismo mogli sami. Stizali su telegrami podrške, ali su ostali stali. Stao je Drugi korpus. Stao je Prvi korpus. Stao je Treći korpus. Stao je Četvrti korpus. Na Krajinu dolaze iz svih korpusa srpske vojske da nas zaustave. Tih dana je Arkan postrojavao pred Prijedorom jednu jedinicu koja se povlači, ja bih rekao od zla oca i gore matere, neobučeni i pocijepani, a na drugoj strani mi dobro opremljeni, ustrojeni, naoružani. To je bilo kao ’92., samo sad obrnuto. S naše strane je bilo niz slabosti, nedostatak koordinacije s Hrvatskom vojskom, tako da, možda je razumljivo s ove distance, nakon četiri-pet dana, pa i sedam intenzivnih borbi nastupa zatišje. Tada Srbi kreću u protunapad i nekako za nas vojnike počinje praktično igranje šaha. Na političkoj sceni su intenzivni pregovori, Alija Izetbegović produžava obustavu i primirje na dva dana. Mi smo ipak dobili zapovijed da se zaustavimo.

Citiraj:
Od koga ste dobili tu zapovijed?

DUDAKOVIĆ: Dobro, naredbe su stizale i od Predsjedništva i od Generalštaba, a i stranci, s kojima smo do tada sagrađivali, neprekidno su dolazili u moju komandu u Sanski Most i postavljali ultimatum: ako ne budemo stali, da će primijeniti silu, zatim da se moramo zaustaviti i otvoriti vrata političkim pregovorima i miru u BiH. Želim samo da kažem da je ’93. bila slična situacija i mi smo nastavili da se borimo za BiH, a ’93. je bio rat sa Srbima, rat s Hrvatima i počeli su sukobi među muslimanima, pa se nastavilo do, eto, ’95. kad je s Hrvatima rat prestao, postali smo saveznici, međumuslimanski sukob prestao, bili su poraženi i ostao je samo okupator u Bosni. I zašto to nije drukčije riješeno, apsolutno drukčije i onda ne bi bilo ovih ucjenjivanja kad je u pitanju perspektiva BiH? Dženana Karup-Druško/Dani

http://www.depo.ba/mediji/imao_sam_banja_luku_na_dlanu!

Opet Hrvati tvrde da su oni najveći dio posla obavili i granatama rastjerali Dudakovićeve koji su se bili osilili bez pokrića. Međutim skidam mu kapu, ako zanemarimo sumnje oko ratnih zločina on je pravi Napoleon. :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 18:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
on je kurton, glupi i umisljeni skot, ratni zlocinac. kaze "okupatori" a otjerano sve sto je 1000 godina zivjelo u drvaru, petrovcu i krajini to govori sve o njemu. stoka primitivna neopjevana, dabogda mu rod i porod nestao :D

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Zlocinac je nema mu ravna,palili kuce i ubijali zarobljenike,da je pravde taj je davno trebao biti na robiji.On,Oric i slicni "oslobodioci".Kako ga ne umlatise 94' u Bihacu.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2010, 20:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Najžalije mi što se od naših para ta stoka odškolovavala.....Krme.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 12:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 21 Sep 2010, 12:08
Pa dobro, frajer je na vratu imao 4 razlicite vojske i opstao je, sto znaci da je spretan general. Njegov konacni zajeb Fikreta je usao u legendu. Neki ce reci zlocinac, ubica, krvnik a istovremeno brane djenerala sto je dokazano pocinio genocid. Toliko o dvolicju pojedinaca.

manitu uci da svira je napisao:
on je kurton, glupi i umisljeni skot, ratni zlocinac. kaze "okupatori" a otjerano sve sto je 1000 godina zivjelo u drvaru, petrovcu i krajini to govori sve o njemu. stoka primitivna neopjevana, dabogda mu rod i porod nestao :D

Otjerase i pripadnici VRS nesrbe iz Banjaluke, Prijedora, Foce itd, dakle stanovnike koji su tu decenijama i sad se slave ti dani kao dani oslobodjenja. Od koga? Cega? Sta, tako mi svih dabrova nebeskih lovista?

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 13:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
KaoKakao je napisao:
Pa dobro, frajer je na vratu imao 4 razlicite vojske i opstao je, sto znaci da je spretan general. Njegov konacni zajeb Fikreta je usao u legendu. Neki ce reci zlocinac, ubica, krvnik a istovremeno brane djenerala sto je dokazano pocinio genocid. Toliko o dvolicju pojedinaca.

Otjerase i pripadnici VRS nesrbe iz Banjaluke, Prijedora, Foce itd, dakle stanovnike koji su tu decenijama i sad se slave ti dani kao dani oslobodjenja. Od koga? Cega? Sta, tako mi svih dabrova nebeskih lovista?

Care - samo da te unaprijed upozorim - kao i na svim drugim Ex-Yu portalima (bosnjackim, hrvatskim), LAKSE JE ne ulaziti u rasprave sa mnogobrojnijom etnickom grupom, te se drzati podalje od politike i sl... :D

Ovdje ce Dudakovic uvijek biti ratni zlocinac, a Mladic 'heroj' bez obzira koliko to bilo van pameti.
Isto tako ce Dudakoviceva uvijek prica biti "nekulturna, bezobzirna, primitivna", a prolazak (ne)covjeka pored hiljada mrtvih u Potocarima da bi drzao govor u sred Srebrenice o tome kako tamo nije pocinjen genocid - cista logika...

To je tako - a ti ako pokusas tvrditi suprotno samo ces biti svrstan u odredjenu kategoriju, i pogubiti zivce...mogu ti cak unaprijed reci nick-ove koji ce ti se javiti sa uvredljivim komentarima, ali necu jer je to dio procesa...dio iskustva 8) Eto - da ne kazes nisi znao :D

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 13:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
браво NFL fanatik, браво..
зато си и опстао на овом форуму :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 14:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
браво NFL fanatik, браво..
зато си и опстао на овом форуму :)

Evolucija, brate, evolucija...prilagodjavanje sredini :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 14:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pitam se zna li ovaj "ravnogorac" da je rat zavrsio prije 15 godina? :lol: Mada tada vjerovatno nije bio ni rodjen, ili je jos trazio tutu, sto je najzalosnije...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
па прије 15 година смо се тукли прса у прса, сад се тучемо по интернету.
да ли је рат стварно престао или је само паузиран? :)
све у свему, добро си ти рекао а опет, то је и неки закон саме природе.. кад си у мањини негдје ћути и поклопи се. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 14:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
па прије 15 година смо се тукли прса у прса, сад се тучемо по интернету.
да ли је рат стварно престао или је само паузиран? :)
све у свему, добро си ти рекао а опет, то је и неки закон саме природе.. кад си у мањини негдје ћути и поклопи се. :)

Ja bih rekao da je rat prestao, ili makar normalnim ljudima jeste.Nemam namjeru voditi ni "internetski" ni bilo koji drugi rat sa bilo kim. Protiv srba nemam nista (vasa granata mi je mati ubila) - jebiga, BIO je rat. Sto se tice toga biti u manjini - ma ne odlucujem se ja brate da se ne raspravljam zato sto se osjecam ugrozenim u nekom smislu, nego brate vecina tih tema zavrsava u slijepoj ulici...rijetki su ljudi sa kojima mozes konstruktivno, tj. koji su spremni da prihvate bilo koji stav osim onog koji su sebi utuvili u glavi (ili je neko drugi to za njih uradio). Poz

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NFL fanatik je napisao:
odjebi sa tom logikom. koliko ima srba u hagu? mi posteno svoj krst katarze nosimo a treba da trpim kojekave picke i trgove i ulice alije izetbegovica i ovakvih majmuna. i za ovog dole post ispod: ne intersuje me ratko, nek mu se sudi sta se odmah javljas da uporedjujes a za ovo govno od dudakovica nemas "lijepu rjec" pun mi vas je q vise. u bosni je bio gradjanski rat i svi su cinili zlocine, neki vise, neki manje ali samo jedni odgovaraju! e u takvoj bosni ja necu da zivim a ne mislim otici odavde. kao i 99% srba.
mrsh

Manitu - ja ne vidjeh "lijepu rijec" za Dudakovica, niti je imam. Nek se i njemu sudi sto se mene tice, i svima koji su nesto napravili. Sto se tice Ratka - pomenuo sam ga samo da bih istekao licemjerje kod nekih forumasa ovdje. Nema potrebe za nekom galamom - svi ce odgovarati za to sto su napravili, kad-tad. Ne bih se slozio da samo jedni odgovaraju - u zadnje vrijeme podosta naseg kukolja zavrsava na sudu..i neka. To sto je vise srba u hagu mozda i jeste posljedica (citiram tebe) "..i svi su cinili zlocine, neki vise, neki manje..."...ili mozda grijesim?

ne grjesis ali ovde niko nije lud, uzmi statistiku suda bih i haga i zabi je je znas gdje...najvise mrzim kad se neko pravi naivan i inteligentan. te price se mogu prodavati na fasisitckim forumima kao sto je sa-x ili nesto slicno. ja nisam nacionalista sovinista i nemam problema ni sa jednom religijom ali patolosko stanje velikog djela stanovnistva u federaciji je proizvod zmirenja. shvatices.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 14:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ne grjesis ali ovde niko nije lud, uzmi statistiku suda bih i haga i zabi je je znas gdje...najvise mrzim kad se neko pravi naivan i inteligentan. te price se mogu prodavati na fasisitckim forumima kao sto je sa-x ili nesto slicno. ja nisam nacionalista sovinista i nemam problema ni sa jednom religijom ali patolosko stanje velikog djela stanovnistva u federaciji je proizvod zmirenja. shvatices.

E - ok, mislim da te razumijem. Ali hajde onda da razdvojimo NAROD i AKTUELNU POLITIKU bosnjaka, jer mislim da to na sto ti aludiras (statistiku procesiranja, itd) direktan proizvod aktuelne politike, koju prezirem. Ali nemozes cijeli narod svrstavati u fasiste zbog politike koju vladajuce kaste vrte...i nemoj reci "kakav narod-takva politika" jer po tom ispada da ste svi vi srbi nepotisti i sovinisti kao Dodik, a znam da to nije tako (jednostavno receno, ovo je jedna od rijetkih zemalja gdje su politika i volja naroda totalno nevezani pojmovi, vazi za oba Blentiteta).

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NFL fanatik je napisao:

E - ok, mislim da te razumijem. Ali hajde onda da razdvojimo NAROD i AKTUELNU POLITIKU bosnjaka, jer mislim da to na sto ti aludiras (statistiku procesiranja, itd) direktan proizvod aktuelne politike, koju prezirem. Ali nemozes cijeli narod svrstavati u fasiste zbog politike koju vladajuce kaste vrte...i nemoj reci "kakav narod-takva politika" jer po tom ispada da ste svi vi srbi nepotisti i sovinisti kao Dodik, a znam da to nije tako (jednostavno receno, ovo je jedna od rijetkih zemalja gdje su politika i volja naroda totalno nevezani pojmovi, vazi za oba Blentiteta).

pa dobro, da se tebe i mene pita mozda bi bilo bolje- ali nas se ne pita. dodik kakav god da je, podrzavao ga ja ili ne, jedini nacin odbrane od sumanute politke siljadzica, ponasanja cerica itd- u kost. jer ti ljudi drugi jezik ne razumiju. zar ja moram hiljadu puta procitati kako je alija izetbegovic bio u posjeti logorima za srbe, o tome postoje dokazi (silajdzic, ganic takodje..)znao je za sve zlocine nad srbima u sa... i onda doci u ulicu alije izetbegovica i na trg alije izetbegovica.alo? ima li pilota u avionu, ima li mozga igdje? ma ne, on je heroj a radovan je zlocinac, a lice i nalicje iste medalje. e o tom ti pricam i sad shvatas ko unistava bosnu i ko nece suzivot. mda, radovan je rekao da bi rat mogao odvesti muslimane u nestanak a alija da je izmedju mira i bosne izabrao bosnu, nije to isto? pa dajte ljudi vise..

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 15:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pa dobro, da se tebe i mene pita mozda bi bilo bolje- ali nas se ne pita. dodik kakav god da je, podrzavao ga ja ili ne, jedini nacin odbrane od sumanute politke siljadzica, ponasanja cerica itd- u kost. jer ti ljudi drugi jezik ne razumiju. zar ja moram hiljadu puta procitati kako je alija izetbegovic bio u posjeti logorima za srbe, o tome postoje dokazi (silajdzic, ganic takodje..)znao je za sve zlocine nad srbima u sa... i onda doci u ulicu alije izetbegovica i na trg alije izetbegovica.alo? ima li pilota u avionu, ima li mozga igdje? ma ne, on je heroj a radovan je zlocinac, a lice i nalicje iste medalje. e o tom ti pricam i sad shvatas ko unistava bosnu i ko nece suzivot. mda, radovan je rekao da bi rat mogao odvesti muslimane u nestanak a alija da je izmedju mira i bosne izabrao bosnu, nije to isto? pa dajte ljudi vise..

Sve pet. Ali kao sto je Dodik sada jedini nacin odbrane od nasih debila koji sebe zovu politicarima, isto tako je TADA narod u Izetbegovicu vidio odbranu od Milosevica (i nemoj mi reci da nije bilo potrebe za tim, imali smo SLO i HR)...podrzavali ga ili ne, kakav god da je bio (bivsi zatvorenik, etc., etc.). Moze se tu povuci X paralela - sto ce reci da se slazemo u osnovnom: zadnjih 20 godina na sceni BIH vladaju ista govna sa drugim imenima i iz drugih nacionalnih torova...da ja i ti nemozemo tu nista - to je tacno, ali mozemo makar ne generalizirati tj. ne suditi narode prema vladajucoj eliti..a ostalo kad-tad dodje na svoje.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 15:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ravnogorac je napisao:

Tzv alzirska grupa i ostali krvolocnici nisu ovde bili zbog nfl vec zbog rata.Pakistanci,iracani i iranci su postali silom moji sugradjani.

Pa onda ih imenuj tako, a nemoj sve muslimane u BIH nazivati mudzahedinima i azijatima. I iskreno - koliko u BIH ima tih azijata koje si naveo (fakat ne znam brojku, bas bi me interesovalo)? 5,000? 10,000? 50,000?

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Dudak je sposoban oficir.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

NFL fanatik je napisao:

Sve pet. Ali kao sto je Dodik sada jedini nacin odbrane od nasih debila koji sebe zovu politicarima, isto tako je TADA narod u Izetbegovicu vidio odbranu od Milosevica (i nemoj mi reci da nije bilo potrebe za tim, imali smo SLO i HR)...podrzavali ga ili ne, kakav god da je bio (bivsi zatvorenik, etc., etc.). Moze se tu povuci X paralela - sto ce reci da se slazemo u osnovnom: zadnjih 20 godina na sceni BIH vladaju ista govna sa drugim imenima i iz drugih nacionalnih torova...da ja i ti nemozemo tu nista - to je tacno, ali mozemo makar ne generalizirati tj. ne suditi narode prema vladajucoj eliti..a ostalo kad-tad dodje na svoje.

otisao si predaleko i sad bi mogli polemizirati satima..al nije bitno

ne treba generalizirati ali je proslo 15 godina od rata a nista se u toj politici sarajeva nije promjenilo. i sad svi vriste o dodikovom ponasanju u srebrenici a godinama unazad niko se nije oglasio na pozivanje za ukidanjem rs i sl prijetnjama i pogrdnim nazivima koji dolaze iz Sa. ne vidjeh natpis "ma i nasi su #$%^" vec samo " dodik je#$%^" nece doci na svoje jer je u onoj jugoslaviji bio zakon o verbalnom deliktu a u ovoj demokratskoj jugoslaviji u malom to nema. a realno, do sada bi jedno 80% sarajevske politicke scene bilo u zatvoru. i sta se ocekuje od srba, da cute? pa ne ide. pa neki dan ceric ovako cestita
Citiraj:
* S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu
ovo ne da me vrijedja nego je ispao zadnje #$%^ provokatorsko (al rekoh da ga ne vrijedjam u dane bajrama) kako je spakovao izmedju drzava i dve oblasti u srbiji? jel bosna mozda priznala kosovo? nema ovde hljeba zajednickog prijatelju, svak na svoje

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:

Ratko je sposobniji

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Unbeliever je napisao:

Ratko je sposobniji

Ne mogu se baš porediti.
Nije ista situacija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]