banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 06:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jun 2008, 22:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Srđo ode ti pa zašto se tako brzo srdiš?
Sa kim će mo sad da se družimo? Ali ću se ipak pomoliti za tebe jer si ikona Božija.
Praštanje je vrlina hrišćanska.

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2008, 18:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jun 2008, 10:06
И овдје је било свашта. Наравно да је немарност "клауф".

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 15:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Evo,ovdje je na djelu oholost-moja vjera-nevjera,moje moje i Ja pa Ja .Ko se hoće svađati-dijeliti uvijek ima spremog "protivnika" i temu.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 16:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
klauf je napisao:
Prije nego što bilo šta kažem o ovoj temi, a to ću učiniti posle prvog vašeg kometara, želio bih da zamolim sve one članove foruma koji nisu pravoslavni da ne komentarišu kako ne bi stvarali neprijatnosti ni meni ni sebi...to se pre svih odnosi da pristalice pogrešnih učenja (sekti) kao što su lavić, spavac itd...

Ja nisam ovdje pa mogu komentarisati.

ČOVJEK NIJE IKONA BOŽIJA. Stvoritelj nije ničemu sličan. Jedinstven je po svemu.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
114_AhmeD je napisao:
ČOVJEK NIJE IKONA BOŽIJA. Stvoritelj nije ničemu sličan. Jedinstven je po svemu.

Zasto onda kaze u bibliji "...stvori Bog covjeka na sliku svoju..." ?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Zasto onda kaze u bibliji "...stvori Bog covjeka na sliku svoju..." ?

dopusti da pišem kroz svoju prizmu:
Taj citat je baatil. Ne privhvatamo ga mi muslimani jer se upada u zamku antropomorfizma, tj. davanje Stvoritelju osobine stvorenja, u tom slučaju čovjeka. Ne prihvatamo to kao božiju riječ.

Svojstva Allahova bića:

Allah ima i postoji - vujjud
Allah je Jedan - wahdaniyyet
Allah je oduvijek, jer nije postao - qidem
Allah je zauvijek, jer ga neće nestati - beqa
Allah ničemu nije sličan - muhalefetun-lil-havadisi
Allah Sam po Sebi opstoji - qijamun bi nefsihi.

Svojstva Allahova savršenstva su:
Allah živi Svojim vječnim životom - hayat
Allah sve zna - 'ilm
Allah sve čuje - sem'
Allah sve vidi - besar
Allah sve Svojom voljom čini - iradet
Allah je Svemoćan - kudret
Allah govori Svojim božanskim govorom - kelam
Allah sve stvara, održava i rastvara - tekvin

Allah, dželleša'nuhu, nije ničemu sličan, niti Mu je išta slično.

Ja poštujem svačiji izbor. Allah je svakom dao slobodu i ja ne želim nikom to uskraćivati. Vjerujte u šta želite. Ja iznosim svoj stav, onakav kakav ja prihvatam.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
114_AhmeD je napisao:
Ja poštujem svačiji izbor. Allah je svakom dao slobodu i ja ne želim nikom to uskraćivati. Vjerujte u šta želite. Ja iznosim svoj stav, onakav kakav ja prihvatam.

Ma u redu je to nije u pitanju nikakvo uskracivanje nego samo objasnjavanje nejasnih stvari. :)
Kazes da je sveprisutan. Da li to ima neke veze sa budistickim religijama i sa new age-om koji uce da se Bog nalazi svuda, odnosno da to nije bice nego neka vrsta energije koja prozima sve.
U hriscanstvu je Bog bice. Vecina smatraju muskog pola. Da li se moze ici dotle da se moze reci pol ako ne znamo cak ni sta je? I kako islam tumaci te stvari?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 08:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ko kaže da je Bog biće? (otuda i greške u tumačenju Svetog Trojstva)
Ako se kaže da stoluje ne znači da sjedi za nekim stolom na nebu. Bog i jeste ljubav, sveprisutnost.
I pogrešno je shvatanje da je u Hrišćanstvu poenta na materiji, nije materija nego duh, pa prema tome čovjek nije fizička ikona Božija nego duhovna ikona, kojoj je dato da voli, oprašta, osjeća, čini dobra djela, sve po slobodi izbora.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Ma u redu je to nije u pitanju nikakvo uskracivanje nego samo objasnjavanje nejasnih stvari. :)
Kazes da je sveprisutan. Da li to ima neke veze sa budistickim religijama i sa new age-om koji uce da se Bog nalazi svuda, odnosno da to nije bice nego neka vrsta energije koja prozima sve.
U hriscanstvu je Bog bice. Vecina smatraju muskog pola. Da li se moze ici dotle da se moze reci pol ako ne znamo cak ni sta je? I kako islam tumaci te stvari?

Islam uci da je Allah sveprisutan znanjem i svojim moćima, ali ne bićem. Neke sekte islama su uzeli od filozofa budizma i hinduizma wahdetul vudžud ( da je sve Allah i da je on svugdje ) što nije od ove vjere.

"Svemilosni, Koji se nad Aršom uzvisio." (Prijevod značenja Ta-Ha, 5)

Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde pokoravaju se Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!" (Prijevod značenjaEl-Earaf, 54)

Arš je prijestolje, tron, kako god hoćeš.

Stav podrazumijeva prihvatanje tih riječi onakve kakve jesu, bez pitanja o načinu, bez poistovjećivanja i bez lišavanja tog božanskog atributa. Ono što zamišljaju oni koji poistovjećuju Allahova svojstva sa ljudskim, ne dolazi u obzir, kad se govori o Allahu, subhanehu ve te 'ala, jer, Uzvišenom Allahu, subhanehu ve te 'ala, ništa od Njegovih stvorenja ne liči - "Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi '' ( Eš-Šura, 11)

Ima još puno ajeta. Ako se Allah opisao ajetom da ništa nije kao On, to znači da nije ni muško ni žensko. Da mi bog oprosti što ću ovako pisati ali moram malo direktniji biti. Da je čovjek slika ( primjer ) boga, onda taj bog ima ovo što čovjek između nogu, analni otvor isto.. Zar je Bog manjkav ? Ako nije zašto bi mu to trebalo ? Tražim od Allaha utočište od prokletog šejtana i njegovih ideja.

Poslednji put menjao 114_AhmeD dana 14 Sep 2010, 10:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 10:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ko kaže da je Bog biće? (otuda i greške u tumačenju Svetog Trojstva)
Ako se kaže da stoluje ne znači da sjedi za nekim stolom na nebu. Bog i jeste ljubav, sveprisutnost.
I pogrešno je shvatanje da je u Hrišćanstvu poenta na materiji, nije materija nego duh, pa prema tome čovjek nije fizička ikona Božija nego duhovna ikona, kojoj je dato da voli, oprašta, osjeća, čini dobra djela, sve po slobodi izbora.

Ne može biti ni duhovna ikona jer je zaboravan i manjkav u svakom slučaju. Onda tom logikom je ispravnije da su meleci slika božija jer imaju kompletnije osobine od ljudi i bliži su bogu.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
114_AhmeD je napisao:
Ne može biti ni duhovna ikona jer je zaboravan i manjkav u svakom slučaju. Onda tom logikom je ispravnije da su meleci slika božija jer imaju kompletnije osobine od ljudi i bliži su bogu.

S Bogom se ne može ništa uporediti, pa ni anđeli ni arhanđeli.
U odnosu na sva zemaljska stvorena živa bića ipak je čovjek najsvjesnije biće, obdareno razumom, slobodnom voljom, (kolikom tolikom) svjesnošću sebe i života oko nas.
Inače ikona nikad ne predstavlja punu izobrazbu onoga šta predstavlja nego dvodimenzionalno izraženo naše poimanje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]