banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 17:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sretan Rodjendan
PostPoslato: 10 Sep 2010, 19:14 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jesi ti svjestan svoje gluposti?I jesi li svjestan da 90% krivice za loše uslove života snose Amerikanci?
Edit:
Pretjerao sam.Ne gluposti,naivnosti......

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2010, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_zoka je napisao:
Jesi ti svjestan svoje gluposti?I jesi li svjestan da 90% krivice za loše uslove života snose Amerikanci?
Edit:

Komunisticki model kao u Kubi se pokazao kao promasaj svugdje u svijetu. Jesu li Amerikanci krivi i sto je propao komunizam u Rusiji, u Ceskoj, u Poljskoj, u Bugarskoj, Rumuniji, u Ukrajini, u Kambodzi i u Vijetnamu, u S Koreji gdje je opsta propast.
Da je to samo bilo na Kubi, pa eto mogli bi okriviti Amerikance, ali komunizam nigdje nije uspio, osim djelimicno u Jugoslaviji i Kini zato sto je bio duboko izmijesan sa kapitalizmom i dozvoljavalo se posjedovanje privatnih firmi i svojine.
Znaci, sam koncept komunizma je lose ostvaren (bez obzira sto je dobro zamisljen) i za tu propast je najvise kriva politika u doticnoj zemlji, ma koliko mi pokusavali naci zrtveno jagnje u Americi, Amerika je upravo bila ta koja se suprotstavljala tom rezimu. Tacno je da je Amerika nametnula sankcije, ali i u zemljama u kojima nisu bile sankcije staljinisticki komunizam nije uspio. I tipicno za diktatore i popove, on je uzivao sve blagodeti dok je njegov narod patio u siromastvu. Govore o jednakosti koja vazi za sve osim za njih.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2010, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
jellyfish je napisao:
To nije sreca. Ti ljudi su samo ispranog mozga kako su oni najbolji na svijetu i sretni su iz neznanja i zbog toga sto im je propaganda to usadila u mozak. Nisu sretni zato sto im je dobro, nego sto misle da im je dobro, a ne znaju gdje su na traci covjecanstva. Slicno kao sto su religijski fanatici sretni jer misle da ce u raj ako urade nesto, a ne znaju da je to samo sema da ih drugi drze u vlasti i radse s njima sta hoce. Tako i ovo.Fidel je kao kod nas Milosevic pokusao prkositi cijelom svijetu, a zasto-za nista? Zbog glupih komunistickih ideala koji su ionako propali jer su bili losi.

Porist je napisao:
Nemas ti pojma, nasjedas samo na americku propagandu!

Eh, nebi to ni znao da me nisi prosvijetlio. Jednom to rece i Milosevic, Kastro, Kim, Sadam, Laden, Cavez, Mahmoud Ahmadinejad, Robert Mugabe,... Stanovnici ovih zemalja zive u tolikom dobru da bi sav zapad htio da ide u njihove zemlje da imigrira, a iz njihovih zemalja niko nece na truli zapad :lol: Pogledaj malo cinjenice i statistike i sve ce ti biti jasno.

skypostman je napisao:
Срећан рођендан команданте!!!

Tako neki vicu i Mladicu :roll:

Meni se čini da si ti ispranog mozga kao uostalom i većina Amera!

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 07:39 
Administrator
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
_zoka je napisao:
Edit:

Komunisticki model kao u Kubi se pokazao kao promasaj svugdje u svijetu. Jesu li Amerikanci krivi i sto je propao komunizam u Rusiji, u Ceskoj, u Poljskoj, u Bugarskoj, Rumuniji, u Ukrajini, u Kambodzi i u Vijetnamu, u S Koreji gdje je opsta propast.
Da je to samo bilo na Kubi, pa eto mogli bi okriviti Amerikance, ali komunizam nigdje nije uspio, osim djelimicno u Jugoslaviji i Kini zato sto je bio duboko izmijesan sa kapitalizmom i dozvoljavalo se posjedovanje privatnih firmi i svojine.
Znaci, sam koncept komunizma je lose ostvaren (bez obzira sto je dobro zamisljen) i za tu propast je najvise kriva politika u doticnoj zemlji, ma koliko mi pokusavali naci zrtveno jagnje u Americi, Amerika je upravo bila ta koja se suprotstavljala tom rezimu. Tacno je da je Amerika nametnula sankcije, ali i u zemljama u kojima nisu bile sankcije staljinisticki komunizam nije uspio. I tipicno za diktatore i popove, on je uzivao sve blagodeti dok je njegov narod patio u siromastvu. Govore o jednakosti koja vazi za sve osim za njih.

Gdje piše da je Vijetnam propao?Je li nisu Amerikanci radili na propasti sistema u svim ovim zemljama koje si naveo?Neke su čak otvoreno i napali.Pitanje šta bi bilo sa Kubom da Amerika nije uvela sankcije...a uvela ih je iz samo jednog razloga,Kuba je komunistička...Zar nemaju pravo da sami uređuju svoju zemlju?
Šta je sa Kinom?
Kakva je jednakost u Americi?

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Gdje piše da je Vijetnam propao?

Pa propao je ekonomski kao i sve komunisticke zemlje. GDP 2900 dolara. Manje cak nego kod nas. Onda mozes zamisliti kako je.

Citiraj:
Je li nisu Amerikanci radili na propasti sistema u svim ovim zemljama koje si naveo?Neke su čak otvoreno i napali.

Jesu. I vecinom nisu uspjeli, na zalost. Jer kad nekom nesto nameces silom on se vise suprotstavlja, pa makar to bilo i dobro za njega. Slicno kao sto se u Iranu ponose kamenovanjem i razvojem nuklearnog programa, cega bi trebalo da se stide.

Citiraj:
Pitanje šta bi bilo sa Kubom da Amerika nije uvela sankcije...a uvela ih je iz samo jednog razloga,Kuba je komunistička...

Bilo bi isto sto i sa ostalim komunistickim zemljama kojima nisu uveli. Nije ih uvela zato sto je komunisticka. I Kina i Jugoslavija i druge zemlje su bile komunisticke pa im nije uvela sankcije. Vec je uvela sankcije zbog nepostovanja ljudskih prava, i zbog toga sto im je vodja nekompromisan kao i ostali diktatori. Iako uglavnom zbog vodje strada narod, dok vodja uziva.

Citiraj:
Zar nemaju pravo da sami uređuju svoju zemlju?

Imaju, dok postuju prava drugih. Zamisli sad fiktivno, neko hoce da osnuje kanibalisticku drzavu da li to treba dozvoliti? Ili drzavu u kojoj je zakon da se ubijaju svi stariji od 60 godina. Znaci ima pravo svako da radi sta hoce, ali dok ne ugrozava drugoga. Broj izbjeglica iz Kube pokazuje stepen ugrozenosti drugih. Jer niko ne bjezi od dobra, nego od zla.

Citiraj:
Šta je sa Kinom?

Kina je ojacala zahvaljujuci sto se transformisala u trzisnu ekonomiju i sto je istupila iz Maoisticko-Staljinistickog modela. Kao rezultat USA ima daleko bolje odnose sa Kinom nego sa Kubom, a i ljudi zive bolje. Sjetimo se Maovog rezima kad je desetine miliona umrlo od gladi zbog izvoza hrane. Tada je jedan komunisticki celnik rekao: "Pa sta, i da umre pola ljudi od gladi, pola ce prezivjeti, nastavicemo izvoziti hranu" Toliko o beskrupuloznosti klasicnog komunizma.

Citiraj:
Kakva je jednakost u Americi?

Jednakost da svako ima pravo na slobodu govora. Posljednji primjer je primjer svestenika koji je htio spaliti kuran. Iako je ideja suluda i nanosi stetu Americi, cak ni Americki predsjednik ga nije imao moc sprijeciti. To je prava sloboda govora.
Dobro ovo je los primjer. Ali i kod drugih stvari ista je sloboda govora.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 13:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Jelly, jesi ti zivio u USA jedno vrijeme?
Ne znam ima li potrebe da pisem da se u potpunosti ne slazem sa ovim sto si napisao zadnja dva dana...
Zanima me samo koliko si zivio tamo, ako nije problem. Danke.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Jelly, jesi ti zivio u USA jedno vrijeme?
Ne znam ima li potrebe da pisem da se u potpunosti ne slazem sa ovim sto si napisao zadnja dva dana...
Zanima me samo koliko si zivio tamo, ako nije problem. Danke.

Nisam zivio nikad u usa. Znam, mislis da sam zivio tamo i da mi je ispran mozak. Mozda i jeste ispran, ali eto nisam zivio. Cak nisam ni bio tamo nikad. Bio sam u Kanadi mjesec i po prije nekoliko godina i svidjelo mi se dosta, pretpostavljam da je slican sistem i u USA. Iako nisam bio u USA upoznao sam puno ljudi odatle i oni uopste nisu ispranog mozga kao sto ih predstavljaju.
To sto se ti ne slazes u potpunosti je tvoje misljenje i pravo i ja te uopste ne prisiljavam na to. Normalno je da svako ima razlicito poimanje stvari. Svoje misljenje o svjetskoj situaciji sam formirao iz vijesti iz razlicitih dijelova svijeta, dakle objektivno. Normalno da ne podrzavam sve sto radi USA, ali smatram da su oni daleko manje zlo nego islamske zemlje u kojima takodje nisam nikada bio niti ikad planiram ici osim ako nebi morao, ali dovoljno sam vidio videa iz tih zemalja da znam sta se tamo radi i kakvi su zakoni na snazi. Znaci, danas je svijet globalno selo, ne moras ici nigdje da bi znao sta se desava. Evo bio sam u bivsoj Jugoslaviji pa imam razlicito misljenje o vecini stvari od vas vecine. Na primjer, moje misljenje o Kosovu je potpuno razlicito od misljenja vecine dzaba sto sam bio u Srbiji, iako nisam bio na Kosovu, ali pretpostavljam kako je tamo. Znaci nije uopste bitno mjesto, bitna je objektivna informisanost.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 11 Sep 2010, 14:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Djelimično se slažem sa jellyfishom. Često sam razmišljao o problemu intervenisanja, tj. da li je opravdano da zemlja (ili savez, recimo UN ili NATO) koja ima mogućnosti interveniše u nekoj drugoj zemlji, te "riješi problem". Teoretski, mislim da je to u redu, čak i ako uzmemo u obzir da zapadnjačko poimanje vrijednosti i ljudskih prava nije bogomdano i univerzalno.

Međutim, to bi sve hipotetički bilo divno i bajno, da ove "prosvijetljene" države to rade iz humanih razloga. Samo posljednjih deset godina nas ubjeđuje upravo u suprotno. Afganistan je u rasulu, Irak gori nego što je bio. Dvostruki aršini se primjenjuju posvuda. SAD kuka kako Kinezi krše ljudska prava, ali i dalje normalno sarađuju sa njima.

Kada iza svega ne bi stajao imperijalizam i težnja za izrabljivanjem, ne bi bilo mnogo prigovora koji bi se mogli uputiti intervenisanju. Ovako, čak i opravdanja poput kršenja ljudskih prava i ostalog djeluju smiješno.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 15:47 
Administrator
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:

Pa propao je ekonomski kao i sve komunisticke zemlje. GDP 2900 dolara. Manje cak nego kod nas. Onda mozes zamisliti kako je.
Koliki je GDP bio u Vijetnamu prije komunista?Koliko je vlada Vijetnama uložila da obnovi zemlju od američkog razaranja?Koliko nevinih Vijetnamaca su Amerikanci spalili napalmom?
jellyfish je napisao:

Jesu. I vecinom nisu uspjeli, na zalost. Jer kad nekom nesto nameces silom on se vise suprotstavlja, pa makar to bilo i dobro za njega. Slicno kao sto se u Iranu ponose kamenovanjem i razvojem nuklearnog programa, cega bi trebalo da se stide..
Kako nisu?Pa srušili su komunizam skoro svugdje?Američki nuklearni program nije nešto čega Amerika treba da se stidi?

jellyfish je napisao:

Bilo bi isto sto i sa ostalim komunistickim zemljama kojima nisu uveli. Nije ih uvela zato sto je komunisticka. I Kina i Jugoslavija i druge zemlje su bile komunisticke pa im nije uvela sankcije. Vec je uvela sankcije zbog nepostovanja ljudskih prava, i zbog toga sto im je vodja nekompromisan kao i ostali diktatori. Iako uglavnom zbog vodje strada narod, dok vodja uziva.

Ali samo je Kuba u američkom komšiluku.....
jellyfish je napisao:
Imaju, dok postuju prava drugih. Zamisli sad fiktivno, neko hoce da osnuje kanibalisticku drzavu da li to treba dozvoliti? Ili drzavu u kojoj je zakon da se ubijaju svi stariji od 60 godina. Znaci ima pravo svako da radi sta hoce, ali dok ne ugrozava drugoga. Broj izbjeglica iz Kube pokazuje stepen ugrozenosti drugih. Jer niko ne bjezi od dobra, nego od zla.

Čija prava se krše na Kubi?Amerika ne krši tuđa prava?Gvantanamo?Btw,on se nalazi na Kubi,dijelu koji je pod američkom okupacijom...
jellyfish je napisao:

Jednakost da svako ima pravo na slobodu govora. Posljednji primjer je primjer svestenika koji je htio spaliti kuran. Iako je ideja suluda i nanosi stetu Americi, cak ni Americki predsjednik ga nije imao moc sprijeciti. To je prava sloboda govora.
Dobro ovo je los primjer. Ali i kod drugih stvari ista je sloboda govora.
I Martin Luter King je vjerovatno imao slobodu govora?

Realno gledajući Amerika je veće zlo po svjetsku bezbjednost i ljudska prava od S.Koreje i Irana i svih islamskih terorista......

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 15:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Djelimično se slažem sa jellyfishom. Često sam razmišljao o problemu intervenisanja, tj. da li je opravdano da zemlja (ili savez, recimo UN ili NATO) koja ima mogućnosti interveniše u nekoj drugoj zemlji, te "riješi problem". Teoretski, mislim da je to u redu, čak i ako uzmemo u obzir da zapadnjačko poimanje vrijednosti i ljudskih prava nije bogomdano i univerzalno.
.

U kojem slučaju je uradu napasti tuđu zemlju i intervenisati?

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ruanda?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 15:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa jesu li intervenisali?

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kako nisu?
Pa srušili su komunizam skoro svugdje?Američki nuklearni program nije nešto čega Amerika treba da se stidi?

Komunizam je propao zato jer nije bio funkcionalan. A nije bio funkcionalan jer lideri komunizma nisu ostali vjerni ideji jednakosti nego su se bogatili, a narod patio. Sto se tice kapitalizma, oni nikad nisu ni propovijedali ideju jednakosti.
Slazem se da se i Amerika treba stidjeti nekih stvari kao sto su postojanje smrtne kazne ili elektricne stolice, sto je totalno necivilizacijski i slicno kamenovanju u Iranu.

Citiraj:
Čija prava se krše na Kubi?Amerika ne krši tuđa prava?Gvantanamo?Btw,on se nalazi na Kubi,dijelu koji je pod američkom okupacijom...

Slazem se. Prava se krse u skoro svim zatvorima, vojsci i sl. I u svim zemljama. Ja sam uglavnom mislio na prava slobodnog covjeka i prava slobode izrazavanja.

Citiraj:
Realno gledajući Amerika je veće zlo po svjetsku bezbjednost i ljudska prava od S.Koreje i Irana i svih islamskih terorista

Teske rijeci. Sa ovim se ne slazem nikako, ali postujem svacije, pa i tvoje misljenje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
_zoka je napisao:

Jesu li po tebi trebali intervenisati? Vojno nisu, doduse UNPROFOR je spasio hiljade zivota.

Btw., Kastro je danas demantovao onu izjavu, kaze da ga je novinarka pogresno razumijela, mada nije objasnio ispravnu interpretaciju nego krenuo da udara po kapitalizmu. Mora da su ga iskritikovali saradnici nakon sto su vidjeli kakav je efekt njegove izjave.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 16:10 
Administrator
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Citiraj:
Realno gledajući Amerika je veće zlo po svjetsku bezbjednost i ljudska prava od S.Koreje i Irana i svih islamskih terorista

Teske rijeci. Sa ovim se ne slazem nikako, ali postujem svacije, pa i tvoje misljenje.

Gledaj,da nema Američke politike svjetskog šerifa i njihovog nametanja svojih interesa svakome kako im odgovara ne bi bilo ni Al-kaide,Iran i S.Koreja bi živjeli svoje živote brinući se o sebi,a ne bi se kurčili...
Hristov je napisao:
_zoka je napisao:

Jesu li po tebi trebali intervenisati? Vojno nisu, doduse UNPROFOR je spasio hiljade zivota.

.
Jesu ali ne na način na koji Amerika interveniše.....I nikako sa razlozima zbog kojih ona to radi....

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 16:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
jellyfish je napisao:
Komunizam je propao zato jer nije bio funkcionalan. A nije bio funkcionalan jer lideri komunizma nisu ostali vjerni ideji jednakosti nego su se bogatili, a narod patio. Sto se tice kapitalizma, oni nikad nisu ni propovijedali ideju jednakosti.

Apsolutno se slazem.

Mora se napraviti razlika izmedju komunistickih zemalja, koje na sav glas propagiraju jednakost a ne realizuju je i kapitalistickih, koje uopste ne zagovaraju jednakost no ona naravno postoji.

Tako da se po ovom pitanju moram nakloniti zapadu.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 16:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
_zoka je napisao:
Popokatepetl je napisao:
.

U kojem slučaju je uradu napasti tuđu zemlju i intervenisati?

Nemoj vaditi ovaj dio iz konteksta, jer dobija sasvim drugačiji smisao. Rekao sam da bi to u načelu bilo ispravno, hajde da kažemo "radi mira u svijetu". U nastavku sam objasnio zašto to nije tako, i zašto je čak licemjerno (razvijati nuklearni program decenijama, a prijetiti ratom kada to drugi rade, i slično).

Bilo bi lijepo kada bismo živjeli u jednom boljem svijetu, gdje bi neki naddržavni savez pazio da se gluposti ne dešavaju na svakom koraku. Ali, a druge strane, takve saveze već imamo, ali njih kontrolišu najjače članice, te koriste za svoje ciljeve, koji najčešće nisu "humani i oslobodilački". U ovakvoj konstelaciji, nisam za intervenisanje, makar ne na način kako se to radilo u Afganistanu i Iraku.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 17:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Elvis Presley je napisao:
jellyfish je napisao:

Apsolutno se slazem.

Mora se napraviti razlika izmedju komunistickih zemalja, koje na sav glas propagiraju jednakost a ne realizuju je i kapitalistickih, koje uopste ne zagovaraju jednakost no ona naravno postoji.

Tako da se po ovom pitanju moram nakloniti zapadu.

eve ga post nad kojim sam se zamislio

ajde elvise ako ti nije zahmet objasni mi leba ti tvoj licni dozivljaj komunistickih zemalja u kojim si zivio ili koje si posjetio
mojne hatorit samo vidim da si iskusan pa reko grehota je ne upitati nekoga ko zna bezbeli

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 17:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naprotiv, niti sam zivio u jednoj niti posjetio jednu komunisticku zemlju.
Ali je li to neophodan uslov za kritike ili davanje komentara na to uredjenje??

Ja stvarno ne znam za zemlju u kojoj se ostvarila komunisticka ideja jednakosti, i to nije do mene i mog licnog (ne)dozivljaja vec do cinjenica.

Ja sam samo napomenuo tu razliku izmedju samih ideologija, konkretno sto se tice jednakosti.
Liberalizam (pod okriljem kapitalizma) ne obecava jednakost vec se propagira ideja da svi imaju jednake mogucnosti da ostvare svoje ciljeve koristeci se svojim sposobnostima (naravno, i ovo je takodje veoma diskutabilno i malo ostvarljivo ali sad u tome nije stvar).
Komunizam kao glavnu ideju ima socijalnu emancipaciju, jednakost ljudi i nestanak klasa. A to se nije ostvarilo nigdje.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2010, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I da, sada sam primijetio gresku u mom pretposljednjem postu.
Mislio sam reci da kapitalisticke zemlje ne propagiraju jednakost ali ta NEjednakost u tim zemljama postoji. Liberalizam nema kao cilj jednakost ljudi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]