banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Sep 2010, 03:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2008, 16:49
Zašto su svi Bogovi, uključujući i tvog, nesposobni i kivni likovi ?

Nisam neki pretjerani stručnjak za religije ali mogu reći da sam upućeniji od većine prosječnih vjernika, bar što se tiče ovih semitskih religija (Hrišćanstvo, Islam, Judaizam). Mislim, znam šta piše u opisu radnog mjesta te vaseljenske gospode od čijih imena "drhti zemlja cijela".

Postavljam ovo pitanje, ne kao provokaciju, nego čisto da vidim vaše mišljenje. Ja sam siguran da vi svoje Bogove bezuvjetno volite. Ali me interesuje vaše mišljenje o tome zašto svi oni konstantno ne rade ništa i zašto su im pripisane samo lijepe stvari koje nas okružuju a ove ostale, ne tako lijepe, nisu njihova greška.

Volio bih da mi napišete šta je to vaš Bog lijepo uradio za blagostanje na ovoj planeti. Za ostatak vasione vas neću pitati, jer tamo je izgleda još veće sranje i belaj. Volio bih, reda radi da mi navedete konkretne i potkrepljene primjere. Nebuloze polupismenih čobana iz Mezopotamije i komšiluka sam već, kao što rekoh, pročitao te me ne interesuju citati istih.

I još jedno pitanje za kraj. Ko je najveći bejter od ove trojice po vašem mišljenju? Jahve, Isus ili Alah?

Želim da napomenem da mi nije cilj da blatim vaše religije, pogotovo moralne vrijednosti koje one svakako posjeduju već me interesuju ti Bogovi (kod nas riječ Bogalj ima sličan korijen čini mi se). I još kad bi neko znao kazati odakle je rodom vaš Bog (tj. od kud se on stvorio) bilo bi mi baš fajn!

:hal

fighting pollution and fear!

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 10:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ti ko jedna pokojna prababa iz mog sela kad je prvi put vidjela tv... gleda ona u tv i namješta maramu na glavi (gleda je tuđi svijet) i u neko doba (valjda bila utakmica) pita ona: "a gdje će ovolika čeljad noćas spavati?"

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 15:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Spori je napisao:

Nisam neki pretjerani stručnjak za religije ali mogu reći da sam upućeniji od većine prosječnih vjernika, bar što se tiče ovih semitskih religija (Hrišćanstvo, Islam, Judaizam). Mislim, znam šta piše u opisu radnog mjesta te vaseljenske gospode od čijih imena "drhti zemlja cijela".

Postavljam ovo pitanje, ne kao provokaciju, nego čisto da vidim vaše mišljenje. Ja sam siguran da vi svoje Bogove bezuvjetno volite. Ali me interesuje vaše mišljenje o tome zašto svi oni konstantno ne rade ništa i zašto su im pripisane samo lijepe stvari koje nas okružuju a ove ostale, ne tako lijepe, nisu njihova greška.

Volio bih da mi napišete šta je to vaš Bog lijepo uradio za blagostanje na ovoj planeti. Za ostatak vasione vas neću pitati, jer tamo je izgleda još veće sranje i belaj. Volio bih, reda radi da mi navedete konkretne i potkrepljene primjere. Nebuloze polupismenih čobana iz Mezopotamije i komšiluka sam već, kao što rekoh, pročitao te me ne interesuju citati istih.

I još jedno pitanje za kraj. Ko je najveći bejter od ove trojice po vašem mišljenju? Jahve, Isus ili Alah?

Želim da napomenem da mi nije cilj da blatim vaše religije, pogotovo moralne vrijednosti koje one svakako posjeduju već me interesuju ti Bogovi (kod nas riječ Bogalj ima sličan korijen čini mi se). I još kad bi neko znao kazati odakle je rodom vaš Bog (tj. od kud se on stvorio) bilo bi mi baš fajn!

Kazes da ne zelis da provociras i blatis?A vec jesi.Vec si iznio svoje stavove i to kako, na vrlo ruzan nacin.Prva mi je pomisao da i ja tebi isto tako odgovorim, ali me Gospod Duhom svojim opominje da se ne vladam na taj nacin, nego da se smirim.Ovo je prvo sto moj Gospod cini, daje mir u dusi.
Dalje ti necu nista reci jer je hriscanstvo takodjer nauka, a iznad svega Rijec Bozija je poput bisera, a biseri se ne prosipaju svuda.Zato ako te nesto istinski zanima idi u Crkvu i pitaj.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 15:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Ja kao hriscanin nikad nisam napadao i prozivao nekoga zato sto je ateista, sa druge strane uvijek sam primao napade na ono u sta vjerujem.Mislim da je ovo razlog:

19 A sud je ovaj što VIDJELO dođe na svet, i ljudima omile većma tama negoli videlo; jer njihova dela behu zla
20 Jer svaki koji zlo čini mrzi na na videlo i ne ide k videlu da ne pokaraju dela njegova, jer su zla.
21 A ko istinu čini ide k videlu, da se vide dela njegova, jer su u Bogu učinjena.

Vidjelo je u prici Gospod Isus, vidi se iz koneksta cijelog poglavlja.Na drugov mjestu kaze: da ne moze ucenik biti veci od ucitelja, ako su ucitelja progonili onda ce i ucenike.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 18:26 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Talija je napisao:
Ti ko jedna pokojna prababa iz mog sela kad je prvi put vidjela tv... gleda ona u tv i namješta maramu na glavi (gleda je tuđi svijet) i u neko doba (valjda bila utakmica) pita ona: "a gdje će ovolika čeljad noćas spavati?"

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Talija stvarno živi u nekom magičnom mjestu, gdje su djeca mirna, ljudi čudni, gdje je kao groblje a nije...samo jednorozi i duge fale :lol:

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 19:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Spori je napisao:

Šefe, to je jedan te isti isti lik samo što petkom nosi fes, subotom šešir, a nedjeljom okači kajlu.

"Najveći grijeh činimo prema svom Bogu, tražimo od njega da bude bezgrešan" F.W. Nietzsche
"Bog je jedna lijena matora mrcina koja leži u bolničkom krevetu i nikako da umre" J.P. Sartr

Vidi ovako, kada se Marty McFly vratio u 60-te godine Doc mu je rekao da ništa ne dira, jer bi svako njegovo uplitanje izazvalo neslućen zaplet situacije sa katastrofalnim posljedicama, tako i naš Superlik...

Njegova najveća moć i najveća milost je sposobnost da odoli svim patnjama i svim nepravdama, ratovima, bijedama, siromaštvu i zlu, a naša da kroz sav taj mrak ne izgubimo ono neuništivo zrno svjetlosti koje od Njega dolazi i vraća se Njemu.
Učenje prijatelju, samo učenje. On je svačiji najveći prijatelj, u svakom dahu, u svakoj potrazi za srećom i osjećajem trajnosti i neprolaznosti kojem težimo u ovom svijetu a nikada ne uspijevamo dugo "održati dasku na talasu", u očima voljene osobe, u sebi, mi tražimo Njega.
Kad ga napadaš i blatiš, ti ga tražiš, i kad ostaneš bez posla, i kad ti pobiju familiju, kad dobiješ rak i kad ti glava stremi k pucnju, a grlo britvu sanja, ti znaj da On to sve čini za tvoje dobro jer te voli više nego ti sebe samoga.
Nevjerovatno? Da je "vjerovatno", ne bi bilo zadovoljavajuće, jer bi taj osjećaj tvoj ego vrlo brzo prevazišao i na prazan stomak opet grizao prazninu.

Ne shvataj to kao robiju, kao torove u koje nas trpaju kao stoku da nas žigošu za svoje religijske tabore,
On je hiperindividualizam svake jedinke, kosmička omniemancipacija svakog živog bića, jer svemir je beskonačan, kao što bi i Ljubav trebala biti, i jeste.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=94DiU45sNgU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 20:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Stani bolan Dzebo kad se ti to preobuče a mi (ja) ne primjetismo...tek kad procitah post i citiranje "brkatog filozfa" prođe mi kroz glavu da je to nas čo'ek, naš insan...

Što reče jedan naš estradnih umjetnik "Pozno bih međ hiljadu žena" (šala mala)

:D

P.S.

Nemoj nam zaborav'ti dihati. :D

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 20:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2010, 18:32
Spori je napisao:

Druze izvini , po tvom postu si ili ateista nevjernik ili sektas , ne ne vrijedjas toliko vjernike koliko samog Boga , izvini jos jednom i za bolje kao i nase tako i tvoje, ne spominji Ga bez potrebe . Takvi smo da Ga gotovo svi blatimo a samo kad smo u neprilici ili nevolji molimo Mu se i u dobru Ga spominjemo :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
Stani bolan Dzebo kad se ti to preobuče a mi (ja) ne primjetismo...tek kad procitah post i citiranje "brkatog filozfa" prođe mi kroz glavu da je to nas čo'ek, naš insan...

Što reče jedan naš estradnih umjetnik "Pozno bih međ hiljadu žena" (šala mala)

:D

P.S.

Nemoj nam zaborav'ti dihati. :D

ma dodijalo mi više biti normalan, da mi je malo biti budala :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 22:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Unbeliever je napisao:
ma dodijalo mi više biti normalan, da mi je malo biti budala :)

Da, uvjek je bilo lahko s svijetom...treba malo mimo svijeta. :)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2010, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
"Stiću sutra do mraka, do komšijskog oblaka, pod njim ću se opet roditi. Nisi Ti na nebu sam, bogova je povazdan, s nekim ću se već nagoditi."

Poznata praksa...

Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UOheC6831zo[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 09:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Talija stvarno živi u nekom magičnom mjestu, gdje su djeca mirna, ljudi čudni, gdje je kao groblje a nije...samo jednorozi i duge fale :lol:

Naravno, Talija ja virtuelni lik i može da mijenja lokacije življenja po želji i mjeri. :P

Za sada sam u "Spyro" svijetu, a "God of war" iz uvodnog posta me ne privlači baš...

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 09:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Talija zna šta je god of war i spyro...moj novi omiljeni član foruma...dovoljno sam rekao...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 09:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Talija zna šta je god of war i spyro...moj novi omiljeni član foruma...dovoljno sam rekao...

Ovo je prvi ontopic :D underachieverirao si svoj stav. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 14:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2008, 16:49
Niko mi nije odgovorio na pitanje! A što se tiče citata, oni me ne interesuju. Ne mislim da su religije išta gore od drugih oblika ljudskog udruživanja u organizacije zarad nekog cilja te mi nije cilj da ih blatim.

Interesuje me vaš odnos sa vašim Bogom. Naravno, ako ste ateist nema potrebe da odgovarate sa Ničeovskim floskulama jer tad vjerovatno niste "pokorni" vjernik. Isto tako poznajem ljude koji su posvećeni vjeri na "profesionalnom" nivou, tj. sveštenici su. Ni njihovi stavovi mi nisu od pomoći jer oni su zaduženi da ne sumnjaju u ispravnost svog poziva i na kraju će se braniti stavom "to je tako ma šta god ti mislio".

fighting pollution and fear!

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Mogu li ja da odgovorim? Bez namjere da ikog vrijeđam i bez citiranja Ničea i ostalih mudrova.
Od gore nabrojanih Isus mi djeluje najgotivnije nekako relaxed and groovy što bi rekao jedan ovaj što ga ja znam... Ne bi ni mrava zgazio, niti je kad koga ubio, osim što je prokleo smokvu jer nije rodila, ali mislim da je to bilo jer mu nisu rekli da su smokve van sezone pa se zbunio. Što se Jahve tiče previše je namćorast za moj ukus, pobi lik sve živo kontam šta je reći...
O Allahu nisam čitao... Ono što sam čuo mi se ne sviđa.

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Де ти нама прво јаране дефиниши тог Бога на којег мислиш...

Vrh

PostPoslato: 08 Sep 2010, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Spori je napisao:
Niko mi nije odgovorio na pitanje! A što se tiče citata, oni me ne interesuju. Ne mislim da su religije išta gore od drugih oblika ljudskog udruživanja u organizacije zarad nekog cilja te mi nije cilj da ih blatim.

Interesuje me vaš odnos sa vašim Bogom. Naravno, ako ste ateist nema potrebe da odgovarate sa Ničeovskim floskulama jer tad vjerovatno niste "pokorni" vjernik. Isto tako poznajem ljude koji su posvećeni vjeri na "profesionalnom" nivou, tj. sveštenici su. Ni njihovi stavovi mi nisu od pomoći jer oni su zaduženi da ne sumnjaju u ispravnost svog poziva i na kraju će se braniti stavom "to je tako ma šta god ti mislio".

Ja imam dobar odnos sa Bogom. Ne mogu reći da ga volim, pošto je teško voljeti nekoga koga ne poznaješ, ne mogu reći ni da se nešto trudim jer sam ljenčina po tom pitanju koja prvo mora da se "namiri" pa tek onda filozofira.
A ne znam ga se ni bojati, ako bi trebalo da ga se bojim, to mi je potpuno promaklo...ali znam da sam mali miš kojemu neće baš biti lako kad čika smrt pokuca na vrata, ma sve je to stvar trenutnog raspoloženja...

Ti želiš da Bog bude neočekivana sila koja se pojavljuje iznenada i rješava stvar?

I da znaš, sve je baš tako kakvo jeste, šta god ti mislio :)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
ajoj dzaba se raspravljati sa ovim zilotima ovde,....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]