Frisky_Dingo je napisao:
Drago mi je

takvih je malo. Prokopaj malo po tvom ubjedjenju (ne zelim da psihoanaliziram) pa sjeti se kada si prvi put osjetio potrebu za bogom? da li je tome prethodio strah? Vjerovatno da.
Vidis kod psihoanalize djece (jer vidim da zelis da me vratis u pelene da bi nesto izvukao) i kod djecje psihologije postoji jedan period u kojem oni slusaju roditelje tek tako...sto naredbe dolaze od viseg autoriteta (roditelja)...Upitnost naredbi se nepropitiva nego dijete automatski izvrsuje ono sto mu roditelj naredi.
Kasnije se javlja period pitaja "A što"??? "a zbog čega" ???
Ako mislis zakljuciti da se moj orvi dodir s Bogom temeljio na strahu..reci cu ti mozda, jer Bog mi je tad bio daleko u mojim "djecjim" mislima, a roditelji su mi bili medij...Kasnije je nastala faza propitivanja koja je mnogo bitnija jer se stvari pocinju shvatati i poimati razumom.
Ovaj drugi moment za nas razgovor je dosta vazniji, jer onaj prvi je bio djecji, (iako ne kazem da se temeljio na strahu), jer mi roditelji nisu uvjek govorili "Ubi Bog" nego je bilo tu i "Ako Bog da"..."Daće Bog"... "Čuvaćete Bog" itd.
Kao djete u "gledajuci" u Boga nisam vidio strah, nego zastitu, nadu, dobru volju a ponekad i strah (zavisno od raspolozenja mojih roditelja

).
Frisky_Dingo je napisao:
Paskalov prijedlog nije uputstvo za upotrebu, vec preispitivanje bolesnog covjeka.
Ne nego je Paskalov prijedlog bio vracanje sto vise ljudi hriscanskoj/krscanskoj vjeri...na nacin da ce im reci "Pa ljudi bolje vam je vjerovati nego nevjerovati, u svakom slucaju nista ne gubite".
Frisky_Dingo je napisao:
O prirodjenoj misli je govorio Dekart a ne Paskal
I Paskal... i Ibn Sina i El Farabi...svi su govorili o prirođenoj misli.
Frisky_Dingo je napisao:
Ali Dekart kaze kljucnu stvar da bog nije racionalan
Ali da postoji, jer se ne moze poricati istina "Ja mislim, dakle postojim" iz koje se dalje nadovezuje kod Dekarta dokaz o postojanju, zatim "Nesto ne moze poteci iz nista" koja je zakon u evolutivnom pobijanju nastanka zivota samog od sebe pored naravno Pasterove "Vivo ex omne vivo" ...zatim Dekartova premisa "Prouzroceno ne moze biti starije od svog Uzroka"...itd. Pa premisa o "Nuznosti Stvoritelja" .
"Ja nisam stvorio sebe, pa prema tome mora da ja imam svog Stvoritelja"-kaze Dekart (zakljucujuci od mogucem i nuznom stvorenju)
"Ili su oni stvoreni bez icega ili su sami stvoritelji"-kaze Kur'an
Jasno se uviđa sličnost između ajeta koji su od Boga poslani i razmisljanja teologa i filozofa koji su pomocu uma zakljucili da Bog postoji.
Frisky_Dingo je napisao:
Ako je recimo, bozja volja nasilje da li si spreman da to nasilje izvrsis? Ako nisi, reci zasto?
Bozja volja nikad nije bila nasilje niti u jednoj objavi, NIKAD.