banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Avg 2010, 20:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Citiraj:
ОБЈЕСИЛА СЕ НАЈСТАРИЈА СТАНОВНИЦА СРПСКЕ: Преживјела пет ратова, па се предала

Мара Ђурђевић (104), рођена 6. марта 1906. године, која је према незваничним подацима најстарија становница РС, објесила се у сриједу по подне испред породичне куће у мјесту Бочац код Бањалуке.

Прича која је растужила становнике бањалучке регије јуче је званично потврђена из полиције, гдје "Блиц" сазнаје да се старица објесила на стуб који је држао лозу. Новинарска екипа јуче је посјетила Марину кућу, гдје је затекла ожалошћену родбину, која је и поред старичиних година била шокирана вијешћу о њеној смрти.

- Знали смо да је стара и смрт се могла очекивати, али нас је све шокирало што се објесила. Никада нисмо могли ни помислити да би то урадила, јер је за своје године била витална и релативно здрава - прича нам најмлађи Марин син Владо, у чијој кући је старица живјела.

Он додаје да је Мара родила 11 дјеце, од чега је осморо подигла на ноге, од њих има 20 унучади, 26 праунучади и пет чукунунучади.

- Преживела је оба балканска, два свјетска и посљедњи рат. Све ове године живјела је без већих здравствених проблема, лијепо спавала и јела, а само три пута у животу отишла је код доктора - објашњава Владо. Додаје да је Мара у 100. години живота сломила руку, која јој је зарасла као да је дјевојка од 18 година и да је била нека врста људског феномена.

- Кобног дана ујутро је устала и доручковала, затим се играла са унучићима и шетала, ја само отишао од куће, а када сам се вратио нашли смо је објешену на лози - објашњава најмлађи Марин син.

Са осталим члановима породице покушао је реанимацију, али каже да мајци није било спаса.

Владо говори да му је мајка у Другом свјетском рату била рањена од граната које су у околини Бочца бацили енглески авиони.

- Сви ратови и тешка времена нису је сломили, а онда је, ево, одлучила да оде. Сви смо жалосни, али ваљда је тако морало бити - прича Владо.

Најмлађа Марина ћерка Јелка Миловац додаје да је њихов отац Јован умро 1976. године.

- Живјела је без мужа пуне 34 године. За то вријеме умрло јој је шесторо дјеце, а прошле године у марту и јуну умрле су нам двије сестре. Смрт дјеце ју је погађала, па јој за смрт друге сестре која је умрла у Сарајеву нисмо ни рекли - објашњава уплакана Јелка.

Марина родбина прича нам како јој је син Владо прије четири године организовао прославу 100. рођендана.

Свечаност је била у мотелу на Дабрацу код Мркоњић Града, гдје је Мара угасила 100 свијећа и играла и пјевала са гостима.

Мара Ђурђевић биће сахрањена данас на гробљу у Бочцу.

http://www.banjalukain.com/hronika/pre~ ... e_predala_
:(

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Njoj izgleda baš dosadio život, to mogu da i shvatim.

Tužno je u svakom slučaju.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 01:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Provedes pola vijeka kao starac... Pa, ko se ne bi ubio...

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2010, 06:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Doživjeti tolike godine i ispratiti tolike bližnje, pa i nije neka nagrada...
Pada mi na pamet Who wants to live forever od Queen...opet, imala je unuke...čudna vremena...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]