banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 19:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Vjerovanje
PostPoslato: 16 Dec 2002, 18:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Interesuje me u sto vi ustvari vjerujete?Dali je vjera dobro?Postoji li BOG?
Sta je to religija i dali se nje drzimo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 19:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Muamere, tvoja pitanja su malko presiroka za jednu temu. O tome sto pitas mogu se napisati, i pisu se knjige.
Drago mi je da su ove teme na podforumu Covjek i drustvo privukle i paznju jednog Bosnjaka, jer vjera je univerzalna stvar, a ne ogranicena samo na pojedine narode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2002, 22:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Dec 2002, 12:09
Vjerovanje, MUAMERE to ti je jedna zloćudna izraslina u čovjekovoj glavi. Pojednostavljenje je smrt vjerovanja, upravo zbog toga se da zaključiti ko je spreman za vjeru. Ljudi koji na neki način vole da muče sebe, pa i druge nagovarajući ih na to. Zaključak: ni u šta ne vjerujem i nećeš mi vjerovati (ha ha ha) ali odlično se osjećam, pucam od zdravlja, a može se reći da sam u svim poslovima koje sam se prihvatio bio izuzetno uspješan i odgovoran. Da li postoji BOG, otkud da to znam? Šta je BOG? Religija okuplja egocentrične ljude koji svoje napore prozivaju dugovnim aktima i altruizmom. Npr, želja da se dokuči istina je egocentrična briga, ali je religiozni ljudi kategorišu kao nešto drugo. Dokaz da nije potrebno biti vjernik i religioznista, a da se pri tome bude "dobar" postoji. Na tebi je da odlučiš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2002, 10:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Gumice tvoja pisanja su humoristicke prirode ali bi ti savjetovao da lijepo diskutujemo o ovim pitanjima.Ja znam da su pitanja siroka ali svi mi imamo u sebi odgovore.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 21:42 
Početnik
Početnik

Hvala MUAMERe, evo sad sto pisem ne moze lijepse: vjera i iskrenost ili vjera i samospoznaja dodju medusobno kao saka na oko ili kao pas i macka. Zasto? Pa tvorci vjere su vrlo ljupke teorije "vjeruj da treba imati vjru", pa je vjerovanje jako staticno. Vjerujes da si se promjenio umjesto da dopustis da do promjene dodje. Vjera i razbibriga, vjera i iluzija, vjera i apstrakcija, vjera i mistika, vjera i neznanje, ... tu je dosta pojmova koji idu zajedno. Ma sta da ti jos kazem? Pazi, Bog nije izvan svijeta, nije ga OSTVARIO, nije pokrenuo proces kao kod neke masine. Bog JESTE proces! U sustini nije vjera nimalo bitna, ali kao i sve na ovome svijetu, vjera je jako opasna jer te moze ubiti prije stvarne ocigledne fizicke smrti. Imas odredjenu OSTVARENU stvarnost da si na nekakvoj Bozijoj misiji, da Bog mari sto brbljas odredjene rijeci pa ponekad mozda jos i pricas mu sta treba da radi, ha ha ha. Pitanja su siroka, odgovori jos siri jer je prisutno neznanje. Ma znam ja da si ti dovoljno glup da nista od ovoga ne shvatis sto ti pisem nego ces se ili oduseviti pa reci kako je ovaj gumica pametan ili ces reci kako je ovaj gumica smijesan. Ali neces se promjeniti JER TO NE ZNAS. Bye.

Vrh

Tema posta: glumice objasni mi ..
PostPoslato: 19 Dec 2002, 14:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Dec 2002, 14:06
kako ti sa svog stanovista objasnjavas npr cudotvorna izljecenja koja se desavaju vjernicima na svetim mjestima,odnosno snagu vjere(ili to sve jednostavno negiras)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 22:15 
Početnik
Početnik

Ok, imas potrebu za cudima. To ocigledno nije moje podrucje. Nije mi namjera da se suprostavljam icijem misljenju niti icije misljenje da korigujem nit da negiram postojece stvari. ALI, postoji dosta bioenergeticara koji nisu vjernici, reki tehnika koja je navodno savrsenija od bioenergije i koja takodjer ne trazi vjeru, da ne spominjem jogije, tantriste, šamane .... Pazi, moc misli je ogromna, ali ako od misli ne mozes da vidis misli onda je njena moc pogubna. Hocu da kazem nije problem u vjeri, problem je sto vjerom ne mogu da vidim vjeru. A tek vidjenjem vjere mozes da je shvatis i pravilno upotrebis. To ti je kao sijenka, dok trcis za njom ona bijezi i nikako da je uhvatis, okrenes joj ledja i ona te prati. Ako smatras da je tehnika koju si izabrao jedina, onda si u gadnom tripu.

Vrh

Tema posta: oo
PostPoslato: 20 Dec 2002, 12:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Dec 2002, 14:06
Nije potreba za cudima nego cinjenica.
Vjeru i nemozes vidjeti kao ciglu,sto ti ne daje za pravo da je negiras.
Ako ljudi prije 120 godina nisu mogli shvatiti prenos slike na daljinu ,to je njihova nemoc.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2002, 13:05 
Početnik
Početnik

Ako smijem da primjetim, u pravu si!

Vrh

Tema posta: Re: Vjerovanje
PostPoslato: 17 Avg 2010, 11:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2009, 12:09
Religijsko grupisanje ljudi vidim kao bespotreno trošenja vremena za neke grupe koji novac stiču na takva način , od držaave ili članova golaća, masona, .. itd.Nešto što po meni ima svrhu u takvim nazovi organizacijama jeste to da se razdruže ili oslabe vjekovima sukobljene jake vjerske organizacije.U savremenom društvu i na ovim prostorima u vremenu pluralizacije i postkomunizma političko i ekonomsko grupisanje ljudi odvijalo se prema tim da tako kažem tradicionalno velikim grupama.Lično se nikad nebih priklonio nekoj sekti ili grupi zbog nekog vjerovanja . To što pripadam po rodjenju, krštenju, kulturi i načinu života srpskom narodu ne znači je moj odnos prema srpskoj zajednici isti kao i vaš prema vašoj vjerskoj grupaciji ili zajednici.Nešto što sam primjetio a po čemu se razlikujem od drugih i zbog čega i nastaju sukobi jeste to , da retko ko se kritički odnosi preme vjerskoj(a samim tim i političkoj)grupaciji kojoj pripada.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 12:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
imas ovde slicnu temu, psiholoski ugao gledanja na to: viewtopic.php?f=37&t=46826&start=0

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 12:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Jel' u pitanju neka opklada, u stilu, "ko će da ponovo oživi temu staru 100 godina, koju su svi zaboravili"? :D

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
STRATOKASTEL je napisao:
Jel' u pitanju neka opklada, u stilu, "ko će da ponovo oživi temu staru 100 godina, koju su svi zaboravili"? :D

dobar...
:lol:

russian, samo hrabro, samo opušteno, samo naprijed!

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2010, 14:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
vid ovoga sad!

kao hrabro i opusteno se ne moze u rikverc? vec samo naprijed

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 23:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2009, 12:09
google lazarević je napisao:
imas ovde slicnu temu, psiholoski ugao gledanja na to: viewtopic.php?f=37&t=46826&start=0

google lazarević je napisao:
evo jos malo E. From-a:
[quote
U društvima u kojima vlada moćna manjina, koja mase drži u podložnosti, pojedinac će biti toliko prožet strahom, toliko nesposoban da se osjeća jak i nezavisan, da će njegovo religiozno iskustvo biti autoritarno. Obožava li on nekog neumoljivog zastrašujućeg Boga ili slično shvaćenog vođu - prilično je nevažno.
Iz duha autoritarne religije proizlaze dvije pogreške u zaključivanju koje se svejednako koriste kao argumenti za teističku religiju. Prvi argument glasi: Kako možeš kritizirati isticanje zavisnosti čovjeka od sile koja ga transcendira; nije li čovjek zavisan od sila izvan sebe koje ne može razumjeti, a još manje obuzdati?
Zaista, čovjek je zavisan; on podliježe smrti, starenju, bolestima; čak i da je u stanju ovladati prirodom i potpuno je iskoristiti,. Razliku između realističke spoznaje naših granica i uživanja u podložnosti i bespomoćnosti možemo proučiti u kliničkom istraživanju mazohističkih karakternih crta. Nailazimo na ljude koji pokazuju sklonost da navuku bolest, nesretni slučaj, ponižavajuće situacije; ljude koji umanjuju i slabe sami sebe.
[/quote]

Navela si niz razloga koji obrazlažu potrebu vjerovanja.Nema potrebe da se takvi ljudi u nevolji obraćaju raznim vračarama, ljekarima.. itd,samo morate uvijek znati šta u kom trenutku treba da razmišljate,dok radite,ili dok večerate (dali ispred vas ima jedno ili pravilno okrenete i gledate u dvoje djece.)
Zdrav život se zasniva na pravilnoj ishrani,fizičkoj aktivnosti ,samokontroli (na primer emocija .. ni bez emocija ni posesivan)....

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2010, 21:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZLElXihIb4E[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2010, 22:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Avg 2010, 19:14
Vjerujem u sebe.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 14:03
Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rodjenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rodjenog, a ne stvorenog, jednosušnog Ocu, kroz koga je sve postalo; Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;
I Koji vaskrasao u treći dan, po Pismu;
I Koji se vazneo na nebesa i sedi sa desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetoga, Gospoda, životvornoga, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke.
I u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu. Ispovedam jedno krštenje za opraštenje grhova. čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka.
Amin.

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2010, 21:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Amin

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 15:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Aurrora je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZLElXihIb4E[/youtube]

Hvala za ovo divno ohrabrenje, jedva sam se nakanio da ga otvorim, ali kad sam to ucinio imao sam osjecaj da pijem vodu poslije tri dana zeđi.Ovo je Rijec koja mi je potrebna u ovom preiodu i vremenu.Bog neka te blagoslovi

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]