banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 17:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Avg 2010, 01:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Gocias je napisao:
Мени је овај закон сасвим прихватљив са више аспеката. На страну независност Црне Горе коју су донијели знате сви ко и знате сви уз помоћ кога, опет и за кога, мислим да и то знате, проблем је настао након референдума, односно првих демократских избора и свих сљедећих на којима је владајућа гарнитура из године у годину освајала све више гласова. Колико сам ја упознат нешто преко 30% грађана ЦГ се изјашњава као Србима па ме то простом методом закључивања наводи на чињеницу да и ти Срби подржавају актуелну "црногорску" власт. На посљетку та иста власт доноси овакве и сличне законе. Опозиција фактички и не постоји, ако постоји њихов удио у власти је занемарљив. Интересантан је и података који говори да опозиционе партије (уколико сам добро информисан) не посједују већину ни у једној "већој" а питање је и мањој општини у ЦГ. Мислим да се закључак сам намеће.

Lose si informisan.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2010, 01:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Тотално..
Мрско ми је сад да ти тражим детаљне податке о неким стварима које си изнио ту.. али си се зезн`о доста углавном.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2010, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
Прихватам, али ја налетих на ово:

Citiraj:
1. EVROPSKA CRNA GORA – MILO ĐUKANOVIĆ....................48 (četrdesetosam) mandata
2. SNP- SOCIJALISTIČKA NARODNA PARTIJA CRNE GORE –
SRĐAN MILIĆ…………………………………………………………….......16 (šesnaest) mandata
3. NOVA SRPSKA DEMOKRATIJA – ANDRIJA MANDIĆ............................8 (osam) mandata
4. POKRET ZA PROMJENE – MOŽEMO – NEBOJŠA MEDOJEVIĆ……….....5 (pet) mandata
5. UDSH – DUA FERHAT DINOSHA.............................................................1 (jedan) mandat
6. FORCA – NAZIF CUNGU........................................................................1 (jedan) mandat
7. ALBANSKA LISTA – LISTA SHQIPTARE: DEMOKRATSKI SAVEZ U CRNOJ GORI
– LIDHJA DEMOKRATIKE NË MAL TË ZI – MEHMET BARDHI & ALBANSKA
ALTERNATIVA – ALTERNATIVA SHQIPTARE – GJERGJ CAMAJ...............1 (jedan) mandat
8. „ALBANSKA KOALICIJA – PERSPEKTIVA” „KOALICIONI SHQIPTAR –
PERSPEKTIVA” .......................................................................................1 (jedan) mandat

Простом рачуницом, Мило = 48, сви остали 32 посланика.

Едит: Преузето са сајта Републичке изборне комисије ЦГ. Парламентарни избори одржани 2009.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2010, 11:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Резултати локалних избора 2010.

Citiraj:
ДПС води на локалним изборима

Према резултатима коалиције окупљене око ДПС-а, та групација побеђује у 12 од 14 општина. У Подгорици ниједан од водећих блокова није освојио већину. Опозиција прогласила победу у Пљевљима.

Владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштила је да та коалиција "највероватније" побеђује у 12 од 14 општина Црне Горе у којима су данас одржани избори.

У Подгорици, која чини више од трећине бирачког тела у предности је ДПС, која је према подацима те странке, на основу 30 одсто обрађених бирачких места, освојила 28 од 57 манадата у локалном парламенту.

Према подацима уједињене опозиције, на основу 95 одсто обрађеног бирачког тела у Подгорици, коалиција предвођена ДПС-ом има 27 мандата, опозиција 25, а пет мандата Социјалдемократска партија, која је на изборима у главном граду наступила самостално.

Уједињена опозиција наступила је заједно у 12 од 14 општина. Опозиција је имала парламентарну већину у три мања града - Андријевици, Плужинама и Жабљаку, али је према подацима ДПС задржала власт само у Плужинама.

Уједињена опозиција је прогласила изборну победу у Пљевљима.

Главни ривали на изборима били су коалиција владајућих Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП) које наступају заједно у већини градова и уједињена опозиција састављена од Социјалистичке народне партије, Нове српске демократије и Покрета за промјене.

Владајуће партије су заједно наступиле у девет општина, али не и у Подгорици која чини више од трећине бирачког тела државе, где су ДПС и СДП наступиле самостално.

Право гласа је имало 135.000 грађана. У већини градова излазност је до 18 сати била већа од 50 одсто, саопштено је из Oпштинских изборних комисија.

У Подгорици, која чини више од трећине укупног бирачког тела државе, до 18 сати гласало је 60 одсто бирача, што је на нивоу прошлогодишњих парламентарних избора.

Право гласа до 18 сати искористило је 48 одсто грађана Бара, 56 одсто гласача Бијелог Поља, док је највећа излазност забележена у Пљевљима и Андријевици, где је право гласа искористило 70 одсто бирача.

Опозиција је упозорила да неки њени сигурни гласачи нису у бирачком списку.

Бирачка места су затворена у 21 час, а данашње локалне изборе, за разлику од претходних нису пратили ни домаћи ни страни посматрачи.

сајт РТС-а

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ОТВОРЕНО ПИСМО МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА ПРЕДСЈЕДНИКУ ЦРНЕ ГОРЕ ВУЈАНОВИЋУ И ПРЕДСЈЕДНИКУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ

http://www.mitropolija.me/?p=5303

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2010, 17:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Po ... 2010-09-01

Извођење наставе на црногорском језику је практично немогућа мисија јер професори не знају нови предмет - црногорски језик са 32 слова, и не морају да га уче. Зато изађите из сале и дигнимо глас против политичких језика. Разведримо изнад Црне Горе и не дозволимо минирање школа, поручио је јуче др Слободан Радоњић, редовни професор на Филозофском и Природно-математичком факултету.
У разговору за "Дан" он се запитао шта ће бити ако професори кажу да ће наставу изводити као досад и испитивати ученике на матерњем језику.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Иако је црногорски министар просвете Славољуб Стијеповић само пре два дана био категоричан да црногорски језик улази у школе 1. септембра, упркос многобројним протестима, али и недоумицама око примене ове одлуке, у среду је сам себе - демантовао. Нова школска година почела је, ипак, као и до сада, на матерњем језику!

Citiraj:
ПРАВОПИС И ГРАМАТИКА МИНИСТАР Стијеповић најавио је да ће у петак из штампе изаћи граматика, а за девет дана правопис црногорског језика. Друго, измењено издање правописа уредили су Аднан Чиргић, Миленко Перовић, Људмила Васиљева из Украјине и Јосип Силић из Хрватске. Правопис, а пре свега увођење два нова слова у црногорску азбуку, изазавало јер противљење великог броја црногорских лингвиста, који сматрају да се тиме језик враћа вековима уназад.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70. ... e-u-skolam

ПОБЈЕДА.. бар на неко вријеме..

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2010, 23:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

као што рекох.. на неко вријеме.

Савјет за опште образовање Црне Горе је на данашњој сједници једногласно усвојио промјену назива наставног предмета из матерњег у црногорски језик. Како је саопштено након сједнице савјета, Комисија, која је припремила измјене у постојећем наставном плану, предложила је Савјету за национално образовање да усвоји ту промјену назива наставног предмета.

Међутим, не зна када ће дјеца у школи почети учити "црногорски језик“.
Предсједник Савјета за опште образовање Радован Дамјановић је након сједнице Савјета, Радију "Антена М“ изјавио да док се не усвоје предати програми и док се не ураде уџбеници, неће бити промјене у називу предмета.

Остатак на:
http://www.in4s.net/index.php/magazin/k ... pski-jezik

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2010, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU ... iz-citanke

Богато стваралаштво Петра Другог Петровића Његоша, владике црногорског, све је мање доступно новим генерацијама Црногораца. Званична политика је учинила своје па су "протерани из тамошњих гимназијских читанки "Горски вијенац“, "Луча микрокозма“, "Лажни цар Шћепан Мали“...

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2010, 14:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ne mogu da vjerujem.....Pa Njegoša svaki Crnogorac zna naizust....Mislim da su ovim sebi učinili medvjeđu uslugu i da je ovo početak kraja....

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2010, 15:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
_zoka je napisao:
Ne mogu da vjerujem.....Pa Njegoša svaki Crnogorac zna naizust.......

Znaju oni crnogorci koji se poput Njegoša izjašnjavaju Srbima, dok ostala šiptarija (oni što dižu palac i kažiprst) nema pojma.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2010, 15:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Znaju, ali svi priznati knjizevnici iz tog doba su se tako izjasnjavali, svakako ce za par godina u citankama biti velika imena albanske knjizevnosti

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2010, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Што се тиче тих силних "језика", довољно је рећи да је Европи пун к. наших срања јер сваки документ мораш у три верзије правити.

Будући да људи нису будале и нису дужни насједати на наша пресеравања, однедавно они језик бивше Југе зову БХС (босанскохрватскосрпски),
и једним ударцем убијају три муве.

АКо постоје "босански" и "црногорски" мислим да би био ред под хитно правити и "херцеговачки" "крајишки",
а да не помињем сад "далматински" и "славонски" у Хрвата, јер то има много више основе.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.in4s.net/index.php/politika/ ... orski-dres

Овај догађај, као и дешавања око Статута Главног града, када је Мугоша одбио да у најважнији градски документ уврсти тзв. "црногорски језик", говоре да се нешто чудно дешава унутар веће чланице владајуће коалиције у Црној Гори и Подгорици. Све отвореније кокетирање подгоричког градоначелника са опозицијом и отворени сукоб са СДП-ом, који инсистира на тврдој националној политици, говоре о дубокој кризи унутар владајуће коалиције. Како ствари стоје, све је извјесније да је владајућа коалиција у Главном граду, у самртничком ропцу и да се чека само тренутак када ће се и званично распасти. Након овог, СДП је на потезу.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
sta ce, velika nacija mora da ima svoj jezik. nisu oni kao oni mizerni amerikanci, koji pricaju engleski. crnogorcima je to ispod casti.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Oni se u stroju ne razbrojavaju prvi, drugi, prvi, drugi... već prvi, prvi do njega, prvi, prvi do njega... :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2011, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ne mogu da vjerujem.....Pa Njegoša svaki Crnogorac zna naizust....Mislim da su ovim sebi učinili medvjeđu uslugu i da je ovo početak kraja....

У сваком случају краја, само ја бих рекао Србима у ЦГ.

Како год и даље стојим при тврдњи, сами себи су бирали.

http://www.rtcg.me/lajmet.html

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 22:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
http://www.pecat.co.rs/2010/12/srpski-i ... u-njegosa/

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2011, 00:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.nspm.rs/srbija-i-crna-gora/n ... oraca.html

''Име ми је Вјерољуб,

презиме ми Родољуб.

Црну Гору, родну груду,

камен паше одасвуду.

Српски пишем и зборим,

сваком громко говорим:

народност ми србинска

ум и душа славјанска''.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2011, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.nspm.rs/hronika/ostar-protes ... gionu.html

Citiraj:
Лукшић је навео да Вујановић дели став Владе која је оценила да је стратегија Владе Србије "директно мешање" у унутрашње ствари Црне Горе због чега је данас амбасадору Србије у Подгорици Зорану Лутовцу усмено уложен оштар протест.

Признавање Косова иначе није директно мешање у унутрашње ствари Србије.

Ово понижавање постаје неподношљиво. Ајде што ове велике силе шиље кару над нама, али сад и ови мали индијанци су почели.

Ко подржава ову владу, тај није нормалан.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]