jellyfish je napisao:
Elvis Presley je napisao:
Naime, da li smo mi, kao ljudi, u nekom moralnom, ljudskom, duhovnom pogledu, uopste i napredovali??
Ja smatram da jedini napredak koji postoji je tehnoloski.
A to da smo mi danas nesto napredniji, bolji, "covjeciji" nego prije nekoliko miliona godina??
Ne vjerujem.
Ja smatram da jesmo napredovali i drustveno, ali drustvene nauke izgleda se nisu razvijale dovoljnom brzinom u 20 vijeku kao tehnologija, pa su zaostale. Evo zasto.
Prije nekoliko miliona, pa i hiljada godina bilo je normalno da pleme, a kasnije i cijela zemlja napadne drugu zemlju i uzme joj teritoriju dok danas nije. Bilo je normalno da se odrubljuju glave. Danas nije. Bilo je normalno da ljudi budu robovi, danas nije. Bilo je normalno da se ljudi zrtvuju kao zrtve bogovima, danas nije. Bilo je normalno da se neko ubije sto ima razlicitu religiju ili misljenje, danas nije. Bilo je normalno da muskarac ubije drugog muskarca i otme mu zenu i porodicu, danas nije. itd. Znaci, vladao je zakon jacega. Znaci, ljudi su napredovali i drustveno, samo drustveni razvoj nije isao jednakom brzinom kao tehnoloski, ali daleko od toga da je ostao na nivou od prije nekoliko miliona ili hiljada godina.
Ma daj jelly je li ti stvarno vjerujes u to sto pises??
Danas nije normalno (a i opet taj termin normalno) da jedna zemlja uzme drugoj teritoriju???
Kosovo?? Bliski istok, Juzna Amerika?? Tebi nije normalno da plemena ratuju jedna protiv drugih za teritoriju a normalno ti je da Amerika kontrolise i manipulise sa 20ak zemalja??
Prije su se odrubljivale glave, danas imas smrtnu kaznu.
U 4 najmnogoljudnije zemlje svijeta smrtna kazna je legalna. Kina, Indija, SAD i Indonezija.
Kinezi godisnje pogube preko 5000 ljudi, samo sto te podatke ne objavljuju pa se ni ne zna tacno, vjerovatno je broj i veci.
Robovi...jelly pogledaj ovaj dokumentarac:
http://www.youtube.com/watch?v=lDTG_e7I4hUGovori se o multinacionalnim kompanijama i brendovima.
Imas dio kada se opisuju uslovi u fabrikama.
Djeca rade po 10 sati za sacicu dolara. Jeftina radna snaga.
Ne nisu robovi, ali ja ne vidim neku vecu razliku izmedju njih i nizih staleza danas. Marks je dobro primijetio da u citavoj ljudskoj istoriji postoje visi stalezi i nizi.
Okolnosti se mijenjaju, ali to je i dalje eksploatisanje.
Ljudi su se zrtvovali bogovima...
A sta rade islamski teroristi??
A to da li se danas ubijaju radi druge religije ili misljenja (ovog tek pogotovo)...Pa i sam znas kako stoje stvari...
Zakon jaceg vlada od kad je svijeta.
Drustvene nauke se jesu pocele kasno razvijati ali ni one nece doprinijeti nekom vecem, globalnom razvoju i progresu.
Jednostavno, covjek je takav, to mu je u prirodi.
Nismo mi jelly napredovali...cak bih prije rekao da smo nazadovali.
A i postali smo zavisnici o sopstvenim produktima. Zavisimo od stvari koje smo stvorili.
Pogledaj film "Bogovi su pali na teme" ili u originalu "The Gods Are Crazy" i pogledaj pocetak filma kada opisuje pleme busmana.
I primijeni to na ovu raspravu sada.