banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 14:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jul 2010, 12:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Oficir s ruzom je napisao:
Hristov je napisao:
Ima li smisla smilovati se nekom ko je sam sebi presudio i koji nije sam za sebe imao milosti. Kako ocekivati da mu se Bog smiluje kad je on sam bio bez trunka milosti.

Tu ti je odgovor na tvoje pitanje, Bog je milostiv, a ljudi su gresni i sasvim je normalno da grese pa i u takvim slucajevima, jer da nije tako Bog nam ne bi trebao i svi bi bili bezgresni, ako dovoljno ljudi moli za gresnika mislim da ce i Bog biti milostiv prema toj osobi, jer na svetu (po meni) ima i vecih greha od samoubistva, tako da sumnjam da je pakao prazan, a opet imamo priliku da na sahrani nekih ljudi (ubica i sl.) vidimo svestena lica, zasto su oni manje gresni od samoubica... Ako nista zivot sam oduzeo sebi, a ne drugima...

Mislim da je Bog sam po sebi milostiv prema tim osobama, ukoliko motiv za samoubistvo nije neki veliki greh...

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Bog je ljubav. On voli nas više nego što mi volimo sebe. I nego što ćemo se ikada moći voljeti.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
kako znas da je Bog tolika ljubav, kako uopste ista mozemo da znamo o Njemu?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:

Da li se moliti za takve osobe? Naravno! Prvo zbog toga što su umrli, a drugo zbog toga što su na takav način završli ovozemaljski život.
Moliti se za dušu umrlog, a moliti se i za sebe, da nikad ne dođemo u takvo slično stanje, jer bilo je ljudi koji su čitav život strahovito osuđivali suicid pa ga i sami na kraju počinili.

Sta mozemo postici molitvom za duse umrlih samoubica?

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ihtus je napisao:

Citiraj:
Неке душе се налазе у стању наслађивања будућом радошћу и блаженством, а друге у страху од мука вечних, које ће коначно наступити после Страшнога Суда. До тада су још могуће промене у стању душа, посебно кроз приношење за њих Бескрвне жртве (помињање на литургији), а такође и кроз друге молитве. Колико је при томе важно помињање на литургији показује следећи догађај. Пред откривање моштију св. Теодосија Черниговског (1896.год), свештеник који је обављао пресвлачење моштију је, пошто се уморио, задремао седећи крај моштију и угледао је пред собом светитеља који му је рекао: „Захваљујем ти што си се око мене потрудио. Још те молим, када будеш вршио литургију, помени родитеље моје“ – и изговорио је њихова имена (јереј Никита и Марија). „Како ти, светитељ, од мене молитве тражиш, када си сам крај престола небеског и људима пружаш милост Божију“ – питао је свештеник. „Да, то је тачно – одговорио је св. Теодосије – али приношење на литургији јаче је од молитве“.

Паљење свијеће, молитве, а понајвише помињање на литургији је жртва коју човјек приноси за душу умрлог.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:

Ima odgovarajuća tema gdje možeš dati svoj kritički stav, ali ovo definitivno nije ta tema. Evo vidi ovdje------> viewtopic.php?f=53&t=18414

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Jedan moj blizak prijatelj koji je u Hare Krišna pokretu (a vi sad: uuuuuuuuuuuuu!!!) mi je nedavno rekao: Pametan čovjek ne vjeruje u Boga, on zna da Bog postoji.

Ovo što ću dalje napisati nije mišljenje HK pokreta ili nekog miš-maš filozofa, nego moje vlastito...

Ako je Bog apsolutna ljubav, on ne može biti uvrijeđen. Kao beskrajna ruka koja hvata puščano zrno dok se ono umara od leta ka nečijem srcu, ne zaustavlja ga, nego ga nježno smiruje u svojoj šaci...
Samoubica ubija tijelo, duh je vječan. Duh je od pamtivjeka. Ovaj svijet treba da nas nauči jednom najvažnijem načelu: Načelu prolaznosti ovog svijeta i svih njegovih vezanosti.
Mislim da se može moliti i za spas samog Sotone, a kamoli samoubice. Ljudi shvatite ovo: Apsolutna Ljubav. Beskrajni komparativ širenja brižnosti i milosti...
Ali, uvijek postoji "ali" jer kako bi objasnili ovaj licemjerni, usrani zemaljski haos, mržnje, zavisti i nerazumijevanja...ništa nam ne vrijedi ako ne učimo, a znanje nije kraj ni najviši domet bića, kao što ni um nije krajnja osobina bića, naši umovi su nekontrolisana stoka raspuštena po širokoj njivi gospodnjoj, ono što kontroliše um, je iznad njega, logično.
No nemoguće, nepotrebno, i bespotrebno biserno-bacački-pred-svinje ( da se niko ne uvrijedi) je odvajati se od realnosti pričom na jednom mjestu kao što je internet.
Riječi su nedovoljne i nedorečene...

Zašto bi samoubica bio veći outcast od masovnog ubice? Zašto bi bilo ko to bio?
Beskrajna ljubav. Kraj priče.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Mislim da je vladika Nikolaj Velimirovic napisao jednu od najljepsih pjesama o Bozijoj ljubavi prema covjeku. Obradili genijalci, 357. Elem:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OJBC4vtcA3I[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 22:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

osamstotinazena je napisao:
ihtus je napisao:

Ima odgovarajuća tema gdje možeš dati svoj kritički stav, ali ovo definitivno nije ta tema. Evo vidi ovdje------> viewtopic.php?f=53&t=18414

Nije kriticki stav nego pitanje?A ti si navela da je Bog ljubav...pa ako to ima veze sa temom ima i moje pitanje.Stvarno bi bio zahvalan da mi odgovoris, pozz

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 22:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Talija je napisao:
ihtus je napisao:

Citiraj:
Неке душе се налазе у стању наслађивања будућом радошћу и блаженством, а друге у страху од мука вечних, које ће коначно наступити после Страшнога Суда. До тада су још могуће промене у стању душа, посебно кроз приношење за њих Бескрвне жртве (помињање на литургији), а такође и кроз друге молитве. Колико је при томе важно помињање на литургији показује следећи догађај. Пред откривање моштију св. Теодосија Черниговског (1896.год), свештеник који је обављао пресвлачење моштију је, пошто се уморио, задремао седећи крај моштију и угледао је пред собом светитеља који му је рекао: „Захваљујем ти што си се око мене потрудио. Још те молим, када будеш вршио литургију, помени родитеље моје“ – и изговорио је њихова имена (јереј Никита и Марија). „Како ти, светитељ, од мене молитве тражиш, када си сам крај престола небеског и људима пружаш милост Божију“ – питао је свештеник. „Да, то је тачно – одговорио је св. Теодосије – али приношење на литургији јаче је од молитве“.

Паљење свијеће, молитве, а понајвише помињање на литургији је жртва коју човјек приноси за душу умрлог.

Ja iskreno ne vjerujem u to, iako sam citao knjige o mitarsvima.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 08:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ihtus je napisao:
Ja iskreno ne vjerujem u to, iako sam citao knjige o mitarsvima.

Prelaz kroz mitarstva se dešava tokom 40 dana od smrti, a molitve upućene umrlom kao i pominjanje njihovog imena na liturgijama se izvodi bez obzira na datum smrti.
U gore navedenom tekstu je navedeno da se ipak može nešto učiniti za dušu preminulog sve do Strašnog Suda, kada će biti suđeno i živima i mrtvima.

Slažem se sa Džabalebanom, lijepo je opisao.
Moliti se možemo i za onoga koji to "ne zaslužuje" jer opet nismo mi ti koji će presuđivati ko je zaslužan a ko ne, jer daleko od toga da su nam poznate promisli Božije.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
Stvarno bi bio zahvalan da mi odgovoris, pozz

Ja tebi Ihtušiću mogu odgovoriti na 800 načina. Nadam se da si toga svjestan.

Mogu recimo ovako:
1. Neko je rekao: „Bog ne umire onog dana kad prestanemo da vjerujemo u Njegovo postojanje. Naprotiv, mi smo ti koji umiremo onog dan kad naš život prestane da bude obasjan trajnim sjajem začuđenosti koja se svakodnevno obnavlja, a čiji nam je izvor nepojmljiv.“ Ne možemo se prepirati oko jedne riječi, jer „Bog“ je samo riječ, pojam. Nikada se ne prepiremo oko stvarnosti – prepiremo se oko mišljenja, pojmova, ideja. Ihtušiće, ono što za tebe predstavlja pojam Bog, jeste predstava o Njemu. Pa makar to bilo sledeće:

(ovako)
2. Toma Akvinski je rekao: „Evo šta je krajnja tačka ljudske spoznaje o Bogu – znamo da ne znamo šta je Bog.“ U Indiji postoji sanskritska izreka koja opisuje takav pristup: „Neti, neti“, što znači: "Nije to, nije to.“ To je takozvani put negacije.

(ili ovako)
3. C.S. Luis je pisao dnevnik dok je njegova žena umirala. Nazvao ga je Dnevnik bola. Tek se bio oženio tom ženom koju je duboko zavolio. Svojim prijateljima je tada rekao: „Bog mi je podario, u šezdesetoj, ono što mi je uskratio u dvadesteoj.“ Kada je ona u velikim patnjama umrla, Luis kaže da se njegova vjera srušila kao kula od karata. Tada se upitao: „Da li je Bog otac pun ljubavi ili se možda bavi vivisekcijom?“ Samo ću reći da postoje savršeni dokazi za obe ove tvrdnje!

(ili ovako)

4. Po riječima proroka Davida [i]„Milosrdan je i milostiv Gospod, dugotrpeljiv i mnogomilostiv“ (Psal 102,8), i zastupništvom svetitelja On je uz nas, te je milost Božija po svoj zemlji“. [/i]

Šta drugo Ihtušiću može biti milosrdno, milostivo i mnogomilsotivo sem ljubavi?
Sam život gospoda Isusa našega Hrista svjedoči o ljubavi kao apsolutnosti. Ljubite neprijatelje svoje... Pa jel to mržnja? Neti, neti?

(ili ovako)

5. Iako je ovo nije tema o Bogu i njegovom definisanju, iako sam ja tebi Ihtušiću dala adekvatan link koji vodi do filosofskih rasprava o pojmu Boga, ti si bez ljubavi u srcu (Da li zato ništa ne spoznaješ, jer nemaš ljubavi? Ko ti je ljubav uskratio u ranom djetinjstvu? Ne zanima me, retorička su pitanja..), ti si ipak nastavio po svome. Ja tebi neću reći Ihtušiću: A kako ti znaš da ne znaš? Ja iskreno žalim što ne osjetiš i što ti je srce prazno i tužno. Ti nemaš samilosti, ni ljubavi kada jednu ovakvu temu skrnaviš. Žao mi je. Moliću se za tebe.

(ili ovako)

6. Bog je ljubav.

Za prva tri stanovišta znam da postoje, ali nisu mi bliska. Zadnja tri odgovora, bliska su mi i tu se negdje nalazi moj istinski odgovor na tvoje pitanje. Ali tebi nije cilj da saznaš. Tebi je cilj da procvociraš. To je daleko od ljubavi. :-(

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 18:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

osamstotinazena je napisao:
ihtus je napisao:
Stvarno bi bio zahvalan da mi odgovoris, pozz

Ja tebi Ihtušiću mogu odgovoriti na 800 načina. Nadam se da si toga svjestan.

Mogu recimo ovako:
1. Neko je rekao: „Bog ne umire onog dana kad prestanemo da vjerujemo u Njegovo postojanje. Naprotiv, mi smo ti koji umiremo onog dan kad naš život prestane da bude obasjan trajnim sjajem začuđenosti koja se svakodnevno obnavlja, a čiji nam je izvor nepojmljiv.“ Ne možemo se prepirati oko jedne riječi, jer „Bog“ je samo riječ, pojam. Nikada se ne prepiremo oko stvarnosti – prepiremo se oko mišljenja, pojmova, ideja. Ihtušiće, ono što za tebe predstavlja pojam Bog, jeste predstava o Njemu. Pa makar to bilo sledeće:

(ovako)
2. Toma Akvinski je rekao: „Evo šta je krajnja tačka ljudske spoznaje o Bogu – znamo da ne znamo šta je Bog.“ U Indiji postoji sanskritska izreka koja opisuje takav pristup: „Neti, neti“, što znači: "Nije to, nije to.“ To je takozvani put negacije.

(ili ovako)
3. C.S. Luis je pisao dnevnik dok je njegova žena umirala. Nazvao ga je Dnevnik bola. Tek se bio oženio tom ženom koju je duboko zavolio. Svojim prijateljima je tada rekao: „Bog mi je podario, u šezdesetoj, ono što mi je uskratio u dvadesteoj.“ Kada je ona u velikim patnjama umrla, Luis kaže da se njegova vjera srušila kao kula od karata. Tada se upitao: „Da li je Bog otac pun ljubavi ili se možda bavi vivisekcijom?“ Samo ću reći da postoje savršeni dokazi za obe ove tvrdnje!

(ili ovako)

4. Po riječima proroka Davida [i]„Milosrdan je i milostiv Gospod, dugotrpeljiv i mnogomilostiv“ (Psal 102,8), i zastupništvom svetitelja On je uz nas, te je milost Božija po svoj zemlji“. [/i]

Šta drugo Ihtušiću može biti milosrdno, milostivo i mnogomilsotivo sem ljubavi?
Sam život gospoda Isusa našega Hrista svjedoči o ljubavi kao apsolutnosti. Ljubite neprijatelje svoje... Pa jel to mržnja? Neti, neti?

(ili ovako)

5. Iako je ovo nije tema o Bogu i njegovom definisanju, iako sam ja tebi Ihtušiću dala adekvatan link koji vodi do filosofskih rasprava o pojmu Boga, ti si bez ljubavi u srcu (Da li zato ništa ne spoznaješ, jer nemaš ljubavi? Ko ti je ljubav uskratio u ranom djetinjstvu? Ne zanima me, retorička su pitanja..), ti si ipak nastavio po svome. Ja tebi neću reći Ihtušiću: A kako ti znaš da ne znaš? Ja iskreno žalim što ne osjetiš i što ti je srce prazno i tužno. Ti nemaš samilosti, ni ljubavi kada jednu ovakvu temu skrnaviš. Žao mi je. Moliću se za tebe.

(ili ovako)

6. Bog je ljubav.

Za prva tri stanovišta znam da postoje, ali nisu mi bliska. Zadnja tri odgovora, bliska su mi i tu se negdje nalazi moj istinski odgovor na tvoje pitanje. Ali tebi nije cilj da saznaš. Tebi je cilj da procvociraš. To je daleko od ljubavi. :-(

O joj...stani malo samo sam pitao.Ne znam zasto ti je post pun predrasuda.Imam osjecaj da me na neki nacin prezires i li omalovazavas poisebno kad kazes "Ihtusicu".Hriscani ne treba da koriste omalovazavanje cak ni u ovako blagom smislu, jer da sam ja ateista ne bih citao kako pises o ljubavi Boga, nego nego na koji se nacin ophodis samnom, i kako se ta ljubav prelijeva na druge iz tebe.Slozices se da je to vise od rijeci.

To da ja nemam ljubavi je istina, jer je ni jedan covjek nema dok je Bog ne izlije u njega, Svetim Duhom.Ipak mislim da ne trebas ti to da prosudjujes o mom srcu, nego ljudi koji zive oko mene, a Bog je svijedok svima.
Nadam se da ces se iskreno moliti za mene, jer je molitva svima prijeko potrebna, pa da Bog meni da sto ti budes molila, a ti da se u molitvi ohrabris po sili Bozijoj koja djeluje u nama.
Kasnije cu ti ogovoriti na 6 tacaka :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ihtus je napisao:
O joj...stani malo samo sam pitao.Ne znam zasto ti je post pun predrasuda.Imam osjecaj da me na neki nacin prezires i li omalovazavas poisebno kad kazes "Ihtusicu".

O joj :) Znaš šta? Jedan forumaš koji je godinama ovdje, pročitao je taj moj post i rekao mi da izraze koje sam koristila, koriste forumaši kada žele nekoga da povrijede, uvrijede, da ga omalovaže ili tako već nešto. A meni to nije bio cilj, niti želja, niti bilo šta što bi moglo imati negativne konotacije. Ne prezirem te! :love4: Volim ljude. Tepam ti, jer si mi simpatičan. Tražiš svoj put i to je ok. Samo je tema pogrešna.

ihtus je napisao:
To da ja nemam ljubavi je istina

Nije. Poslao si krasnu pp! Hvala ti.

Ne trebaš odgovarati na 6 mojih mogućih odgovora, jer ih ja imam 800. Ono što si pitao ne nalazi se na adekvatnoj temi, ja sam samo htjela reći, da ljudi mogu da pišu šta hoće i na način na koji god hoće i ti nikada ne možeš znati da li je to što su napisali zaista ono što misle, ili pišu iz nekih drugih motiva (da bi nekoga fascinirali, da bi ovo, da bi ono...)

Molim se i molila sam se.

:)

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2010, 19:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Aj dobro...drago mi je da smo se skontali.
Sto se tice teme koju si postavila necu nista posebno pisati jer nisam pravoslavac, samo da kazem da se ja ne molim za one koji su preminuli.Poznajem ucenje pravoslavlja o tom pitanju, ali neka pravoslavni odgovore.
Gospod sa tobom

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]