ihtus je napisao:
Stvarno bi bio zahvalan da mi odgovoris, pozz
Ja tebi Ihtušiću mogu odgovoriti na 800 načina. Nadam se da si toga svjestan.
Mogu recimo ovako:
1. Neko je rekao:
„Bog ne umire onog dana kad prestanemo da vjerujemo u Njegovo postojanje. Naprotiv, mi smo ti koji umiremo onog dan kad naš život prestane da bude obasjan trajnim sjajem začuđenosti koja se svakodnevno obnavlja, a čiji nam je izvor nepojmljiv.“ Ne možemo se prepirati oko jedne riječi, jer „Bog“ je samo riječ, pojam. Nikada se ne prepiremo oko stvarnosti – prepiremo se oko mišljenja, pojmova, ideja. Ihtušiće, ono što za tebe predstavlja pojam Bog, jeste predstava o Njemu. Pa makar to bilo sledeće:
(ovako)
2. Toma Akvinski je rekao: „Evo šta je krajnja tačka ljudske spoznaje o Bogu – znamo da ne znamo šta je Bog.“ U Indiji postoji sanskritska izreka koja opisuje takav pristup:
„Neti, neti“, što znači:
"Nije to, nije to.“ To je takozvani put negacije.
(ili ovako)
3. C.S. Luis je pisao dnevnik dok je njegova žena umirala. Nazvao ga je Dnevnik bola. Tek se bio oženio tom ženom koju je duboko zavolio. Svojim prijateljima je tada rekao:
„Bog mi je podario, u šezdesetoj, ono što mi je uskratio u dvadesteoj.“ Kada je ona u velikim patnjama umrla, Luis kaže da se njegova vjera srušila kao kula od karata. Tada se upitao:
„Da li je Bog otac pun ljubavi ili se možda bavi vivisekcijom?“ Samo ću reći da postoje savršeni dokazi za obe ove tvrdnje!
(ili ovako)
4. Po riječima proroka Davida
[i]„Milosrdan je i milostiv Gospod, dugotrpeljiv i mnogomilostiv“ (Psal 102,8), i zastupništvom svetitelja On je uz nas, te je milost Božija po svoj zemlji“. [/i]
Šta drugo Ihtušiću može biti milosrdno, milostivo i mnogomilsotivo sem ljubavi?
Sam život gospoda Isusa našega Hrista svjedoči o ljubavi kao apsolutnosti. Ljubite neprijatelje svoje... Pa jel to mržnja?
Neti, neti? (ili ovako)
5. Iako je ovo nije tema o Bogu i njegovom definisanju, iako sam ja tebi Ihtušiću dala adekvatan link koji vodi do filosofskih rasprava o pojmu Boga, ti si bez ljubavi u srcu (Da li zato ništa ne spoznaješ, jer nemaš ljubavi? Ko ti je ljubav uskratio u ranom djetinjstvu? Ne zanima me, retorička su pitanja..), ti si ipak nastavio po svome. Ja tebi neću reći Ihtušiću:
A kako ti znaš da ne znaš? Ja iskreno žalim što ne osjetiš i što ti je srce prazno i tužno. Ti nemaš samilosti, ni ljubavi kada jednu ovakvu temu skrnaviš. Žao mi je. Moliću se za tebe.
(ili ovako)
6. Bog je ljubav.
Za prva tri stanovišta znam da postoje, ali nisu mi bliska. Zadnja tri odgovora, bliska su mi i tu se negdje nalazi moj istinski odgovor na tvoje pitanje. Ali tebi nije cilj da saznaš. Tebi je cilj da procvociraš. To je daleko od ljubavi.