banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jun 2025, 21:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Najbolji auto lak
PostPoslato: 12 Jul 2010, 18:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2010, 20:20
Evo jedna tema za znalce-zelio bih cuti Vase misljenje koji je po Vama najkvalitetniji auto lak i prateci reparaturni materijali, tj mislim na proizvodjaca i artikl :-?

Vrh

Tema posta: Re: Najbolji auto lak
PostPoslato: 12 Jul 2010, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Farbam, ne lakiram.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 21:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ja cuo za zanimanje auto lakirer -a za auto farbar nikad :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 21:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

;)

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Hajde da skratimo pricu - reci sta zastupas/prodajes, pa da se fino odmah dogovorimo i priznamo bez natezanja da je taj najbolji.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 22:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ni jedno, ni drugo -ja samo lakiram :wink: I neznam zbog cega takav cinizam

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nije cinizam, cisto iz iskustva sam pretpostavio, jer, uglavnom ljudi dodju, otvore temu, pa se registruju pod drugim imenom pa sami sebi odgovore... Bez ljutnje, samo nastavi.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 00:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
planiram i u taj svijet da uletim...pa mogle bi neke tvoje preporuke..za sada znam da max, mavoc i dupont boje su dobri...sto se tice pistolja devilbiss, fuji....ne treba mi neki jak kompresor, od 8 bara bi mi bio dovoljan..

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Zanimanje Farbar je nekad postojalo danas je to vise Hr. izraz za molera. Znao sam lika koji je bio brodski farbar znaci kanta temeljne cetka i farbaj ;)

Sto se tice Auto Laka za mene Glasurit bez premca

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 13:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2003, 13:12
Dobar je lak od Zorke iz Šabca. :lol: :P

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2010, 14:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

i po meni je Glasurit sam vrh -samo je tesko doci do njega u BL :wink:
Znam da je bilo ga kupiti u Prnjavoru ali ga nema vise :cry:

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2010, 14:33 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Jan 2010, 20:49
Kad smo vec kod laka , meni bi trebala preporuka za solidnog (nemora biti vrhunski) lakirera za jednu intervenciju na zadnjem blatobranu.
Prije par godina auto mi je lakirao mislim da se zove Dusko (kad se predje Zaluzanski most ,sa desne strane, na staroj cesti za Gradisku) medjutim on vise nije tamo pa ako neko zna nek javi....

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2010, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Probaj kod Gorana, u Kuljanima
Prodjes kasarnu, i na prvoj raskrsnici, kod onog kafica/kladionice, idi pravom pa nakon nekih 200m sa desne strane

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 07:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Standox, Max mayer...

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 16:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Standox :P
Max Mayer :-?
Bar po mom iskustvu

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 08:00 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 11 Jul 2011, 07:43
Internet je pun finih informacija, tako da ovakvi forumi imaju pregrst kvalitetnih podataka. Pa i za lakove
Kako sam radio u 3 firme koje uvoze autolakove i boje, poredao bi kako to Europljani rade:
Galsurit je BASFov prvenac, a R-M je losa kopija Glasurita iz iste kuhinje. Dok je BASF prvi u ugradnji u nova auta (to nema nikakve veze sa autoreparturnim lakovima i bojama - totalno drugacije i nanosenje i pecenje)
Akzonobel je proizvodjac kao i BASF, i ima vrhunske lakove i boje u autoreparaciji i to Sikkens pa par praznih mjesta pa Lesonal i Dyna, tu je kvalitetan i Sadolin iz Danske, ali je poznat kod nas sa lazutima za drvo i blam je reci da si tim ofarbao auto, ali je izuzetno dobar.
Herberts ima Standox i Spies Hecker (nekadasnji uvoznik iz BL Tedra Color), koji su najpopularniji u Evropi i kod nas
DuPont ima istoimenu autoreparaturnu boju i lak, i koncern je kupio Herberts koncern - ali to nema nikakve veze sa DuPont autoreparaturnim bojama i Standoxom i Spies Heckerom, samo je maticna kuce pod finansijskom politikom Amerikanaca. Inace DuPont je najpoznatiji po proizvodnji najlonki za zene (njihove noge - naravno) i na kraju
PPG koji je takodje iz Amerike i kao i DuPont pogadja americke aute dobro dok evropske slabo. Sve ostalo: MaxMeyer, Lechler, Mipa, Impa, Mobihel - kao najpopularniji za nas dzep... su daleko iza pomenutih. Ovo je ukratko, ako vas interesuju jos neke dobre i lose strane, samo pitajte. Mislim da je finansijska matematika uvjek na strani kvalitetnijih materijala: bolje pokriva - treba ti manje, duze ostaje kvalitetnija - ne treba ponovo farbati (lakirati - svejedno), tacnija niojansa... a ako se parcijalno boji - nije prevelika razlika u cijeni

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 12:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 15:04
Сјајно ;) Још ме/нас само обавијести гдје којег лака има за купити? Имам нешто ситно за лакирање, па ме ово занима...

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2011, 22:03 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Avg 2011, 21:42
E ovako ti stoje stvari... Najbolji lak ti je širok pojam jer od svakog od gore navedenih proizvođača imaš bar po 5 vrsta bezbojnih lakova i svaki majstor hvali neki drugi! e mi malo radimo sa tim lakovima i imamo dosta toga na raspolaganju od Standoxa, Spies Hecera, Du-pont i Mobihel i još dosta jeftinijih varijanti. A to ti ide onom čuvenom koliko para toliko muzike.
A nasa radnjica je u Zalužanima put za Kuljane!!!!!!!!!! Pozzzz

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2011, 20:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Trebam razredjivac 2 za termostabilni uljani lak. Chromos.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2013, 20:55 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Nov 2013, 19:16
abcd1234
Tema posta: Re: Najbolji auto lakPostPoslato: 11 Jul 2011, 08:00
Voajer
Voajer
NADAJUCI SE DA OVO NEKO CITA

Pridružio se: 11 Jul 2011, 07:43
Internet je pun finih informacija, tako da ovakvi forumi imaju pregrst kvalitetnih podataka. Pa i za lakove
Kako sam radio u 3 firme koje uvoze autolakove i boje, poredao bi kako to Europljani rade:
Galsurit je BASFov prvenac, a R-M je losa kopija Glasurita iz iste kuhinje. Dok je BASF prvi u ugradnji u nova auta (to nema nikakve veze sa autoreparturnim lakovima i bojama - totalno drugacije i nanosenje i pecenje)
Akzonobel je proizvodjac kao i BASF, i ima vrhunske lakove i boje u autoreparaciji i to Sikkens pa par praznih mjesta pa Lesonal i Dyna, tu je kvalitetan i Sadolin iz Danske, ali je poznat kod nas sa lazutima za drvo i blam je reci da si tim ofarbao auto, ali je izuzetno dobar.
Herberts ima Standox i Spies Hecker (nekadasnji uvoznik iz BL Tedra Color), koji su najpopularniji u Evropi i kod nas
DuPont ima istoimenu autoreparaturnu boju i lak, i koncern je kupio Herberts koncern - ali to nema nikakve veze sa DuPont autoreparaturnim bojama i Standoxom i Spies Heckerom, samo je maticna kuce pod finansijskom politikom Amerikanaca. Inace DuPont je najpoznatiji po proizvodnji najlonki za zene (njihove noge - naravno) i na kraju
PPG koji je takodje iz Amerike i kao i DuPont pogadja americke aute dobro dok evropske slabo. Sve ostalo: MaxMeyer, Lechler, Mipa, Impa, Mobihel - kao najpopularniji za nas dzep... su daleko iza pomenutih. Ovo je ukratko, ako vas interesuju jos neke dobre i lose strane, samo pitajte. Mislim da je finansijska matematika uvjek na strani kvalitetnijih materijala: bolje pokriva - treba ti manje, duze ostaje kvalitetnija - ne treba ponovo farbati (lakirati - svejedno), tacnija niojansa... a ako se parcijalno boji - nije prevelika razlika u cijeni

Slazem se u potpunosti sa svim sto si napisao osim ono sto sam boldovao Dupont i PPG su druga liga
u odnosu Standox, BASF, Glasurit, Akzo Nobel i isto kao za evropska oni nemaju dobre formule ni za
americka vozila. Dupont nije usao ni u Harley Davidson kao dostavljac (supplier) lakova za prvu ugradnju
gdje je PPG. Mislim da je PPG i u Chrysleru ali nisam siguran ali sam siguran da nije Dupont.
Za ono sto kazes da su auto reparaturni lakovi razliciti od onih koji se koriste za 'prvu ugradnju' si u pravu ali bih dodao da oni za boje (bazis lak/base coat) koriste iste pigmente kao i za 'prvu ugradnju'
samo su smole drugacije kod reparaturnih lakova. Svaki proizvodjac automobila ima vise dostavljaca
lakova koji koriste svoje pigmente i pa se onda desava da imamo nekoliko razlicitih formula za miksanje
boje. Kad na ekranu vidimo pored naziva boje recimo ' Y3D Tornado Rot (D) 'D'- darker ('L'- lighter
'G' -greener...) to je znak da je npr 'D' Glasurit a 'L' Standox. Ne postoje dvije boje (razlicitih proizvodjaca) pod istom sifrom a da se manje ili vise ne razlikuju. Upravo zato sto im se razlikuju oni
su izmislili 'paint mixer' a i da oni ne bi gubili na onim bojama koje nisu prodali. Tako da su 'vruc krompir'
uvalili lakirerima. Bio sam u stalnom kontaktu sa fabrikom lakova koje sam koristio pa kad im kazem
da im neka formula nije dobra oni kazu da su napravili 95% a ono 5% treba lakirer. A to 5% nekad
traje 2-3 sata koje niko ne placa. Pravljenje prelaza bojom narocito ako treba lakirati vrata iako se radi samo blatobran nisam pristalica jer znam da na povrsini koja je obradjena 1600 papirom lak ne drzi
dovoljno dobro pa u slicaju ostecenja sitnim kamencicom ili neke obrebotine onaj u praonici primakne
pistolj za pranje na 1-2 cm i oguli bezbojni a onda vlasnik auta misli da sam ja sfuserio.

Pozdrav lakirerima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]